Αρχική ΟΛΠ Λιμάνι Πειραιά: Προς νέα σύμβαση παραχώρησης Δημοσίου και ΟΛΠ

Λιμάνι Πειραιά: Προς νέα σύμβαση παραχώρησης Δημοσίου και ΟΛΠ

1530
0

Για να γίνει η νέα σύμβαση παραχώρησης θα πρέπει πρώτα να ψηφισθεί το σχέδιο νόμου που την αφορά. Μετά θα ακολουθήσει η υποβολή δεσμευτικών προσφορών για την απόκτηση των μετοχών του 51% του λιμανιού του Πειραιά από τους τρεις υποψήφιους επενδυτές που έχουν προκριθεί στη δεύτερη φάση του διαγωνισμού.
Για το νομοσχέδιο αυτό που θα περάσει απο τη βουλή εμπλέκονται το υπουργείο Οικονομικών, το υφυπουργείου Ναυτιλίας, ο ΟΛΠ και το ΤΑΙΠΕΔ. Η όλη διαδικασία αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί πιθανότατα έως τα τέλη Σεπτεμβρίου.

Έως τώρα το ελληνικό δημόσιο είχε παραχωρήσει μέσω μια σύμβασης (master concession) στον ΟΛΠ, που είναι ανώνυμη εταιρεία εισηγμένη στο χρηματιστήριο, το αποκλειστικό δικαίωμα χρήσης και εκμετάλλευσης της γης, των κτισμάτων και της υποδομής της χερσαίας ζώνης του λιμανιού του Πειραιά που θα παραμείνουν στο Δημόσιο. Επίσης, ο ΟΛΠ έχει διοικητικές και ρυθμιστικές εξουσίες ενώ κατέβαλε στο κράτος ως ετήσιο αντάλλαγμα για την παραχώρηση, του 2% επί του κύκλου εργασιών του.

Η δημιουργία μίας Αρχής Λιμένος (port authority) στον Πειραιά, διαφορετικής από αυτής που υπάρχει τώρα και η οποία θα ασκεί διοίκηση και σε αυτήν θα μεταφερθούν οι διοικητικές και ρυθμιστικές εξουσίες του ΟΛΠ είναι αυτό που επεξεργάζονται σύμφωνα με πληροφορίες οι νομικές υπηρεσίες του ΤΑΙΠΕΔ, του ΟΛΠ και των εμπλεκόμενων υπουργείων προκειμένου να προχωρήσει η αξιοποίηση και πώληση των μετοχών του 51% των μετοχών του ΟΛΠ σε υποψήφιους επενδυτές.

Ο ΟΛΠ θα μπορεί να ασκεί μόνο εμπορική δραστηριότητα όπως  ακριβώς κάνει αυτή τη στιγμή ο Σταθμός Εμπορευματοκιβωτίων Πειραιά (ΣΕΠ),δηλαδή η θυγατρική της Cosco. Η αρχή λιμένος που θα δημιουργηθεί θα μπορεί στη συνέχεια εφόσον προχωρήσει η πώληση των μετοχών του ΟΛΠ να ασκεί έλεγχο στο νέο ιδιοκτήτη αλλά και στην ΣΕΠ ΑΕ θυγατρική της Cosco.

Σύμφωνα με πληροφορίες το ίδιο μοντέλο με τη δημιουργία αρχής λιμένος αναμένεται να ακολουθηθεί και στα υπόλοιπα λιμάνια της Ελλάδας που πρόκειται να παραχωρηθούνλ.

Όταν το σχέδιο νόμου, που αφορά τη νέα σύμβαση παραχώρησης μεταξύ ΟΛΠ και Ελληνικού Δημοσίου ψηφισθεί από τη Βουλή οι τρεις υποψήφιοι για την απόκτηση πλειοψηφικού πακέτου μετοχών θα κληθούν να υποβάλλουν δεσμευτικές προσφορές οι οποίες θα αξιολογηθούν από το ΤΑΙΠΕΔ (βασικό μέτοχο του ΟΛΠ) ενώ αναμένεται η νέα κατάρτιση σύμβασης παραχώρησης προς το νέο ιδιοκτήτη που θα πρέπει να περάσει και να ψηφιστεί από τη Βουλή.

Προηγούμενο άρθροΤο Μεξικάνικο “ARM CUAUHTEMOC” στον Πειραιά
Επόμενο άρθρο40 τόνοι ζωοτροφής δεσμεύτηκαν στα Τελωνεία του Πειραιά

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.