Αρχική ΝΕΑ ΤΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ ΔΗΜΟΣ ΠΕΙΡΑΙΑ : Απολογισμός του έργου της Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης 2014-2020

ΔΗΜΟΣ ΠΕΙΡΑΙΑ : Απολογισμός του έργου της Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης 2014-2020

175
0

Παρουσία εκπροσώπων της κυβέρνησης, βουλευτών, φορέων της πόλης και δημοτών, πραγματοποιήθηκε από τον Δήμαρχο Πειραιά Γιάννη Μώραλη η παρουσίαση απολογισμού των έργων που υλοποιήθηκαν στο πλαίσιο της Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης και της Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης του Δήμου Πειραιά, για την προγραμματική περίοδο 2014-2020. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα εκδηλώσεων του  Ε.Β.Ε.Π.

 

Ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Γιάννης Μώραλης ανέπτυξε τα έργα που έχουν υλοποιηθεί στην πόλη αξιοποιώντας το εργαλείο της Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Πέντε έτη από το Μάρτιο του 2018, όταν επίσημα εγκρίθηκε η Στρατηγική ΟΧΕ Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης του Πειραιά, και ξεκίνησε η υλοποίηση αυτής.  Πρόκειται για το μεγαλύτερο αναπτυξιακό και επενδυτικό σχέδιο που έχει υλοποιηθεί στην ιστορία του Δήμου Πειραιά, καθώς  αν στον προϋπολογισμό των 80 εκατομμυρίων ευρώ χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ της Προγραμματικής Περιόδου 2014 – 2020, μέσω του ΠΕΠ Αττικής για την ΟΧΕ προσθέσουμε τους πόρους των άλλων χρηματοδοτικών πηγών φτάνουνε σε ένα σύνολο που πλησιάζει τα 200 εκ ευρώ για μια οκταετία. Όραμά μας ήταν να αποτελέσει ο Πειραιάς μια σύγχρονη, δυναμική και βιώσιμη πόλη, αξιοποιώντας τα ανταγωνιστικά του πλεονεκτήματα και δημιουργώντας προϋποθέσεις ανάπτυξης και ευημερίας.

Σήμερα, πέντε χρόνια μετά την έγκριση της ΟΧΕ, έχει εξειδικευτεί μέσω δράσεων το σύνολο του προϋπολογισμού,  έχουν εκδοθεί προσκλήσεις ύψους 67 περίπου εκατομμυρίων ευρώ,  το ύψος ενταγμένων έργων και πράξεων υπερβαίνει τα  55 εκατομμύρια ευρώ7 και πλέον εκατομμύρια ευρώ έχουν χορηγηθεί ως ενισχύσεις σε μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις του Πειραιά που επλήγησαν από την πανδημία του COVID-19. Περνώντας πλέον σε μια νέα φάση για τον Δήμο Πειραιά, με νέες ανάγκες και προκλήσεις, νέες προοπτικές και ευκαιρίες, αλλά και νέα εργαλεία στη διάθεσή μας, είναι ξεκάθαρο πως θα συνεχίσουμε ακόμα πιο δυναμικά, πιο μεθοδικά, με περισσότερη επιμονή, στην κατεύθυνση που ξεκινήσαμε από το 2014 και όλα τα προηγούμενα έτη.

Για έναν Πειραιά αντάξιο της ιστορίας και των δυνατοτήτων του. Για έναν Πειραιά εξωστρεφή και ανταγωνιστικό, βιώσιμο και γεμάτο προοπτική για όλους. Έναν Πειραιά αντάξιο των ονείρων μας για την πόλη στην οποία θέλουμε να ζούμε οι ίδιοι και τα παιδιά μας. Έτσι ξεκινήσαμε, έτσι πορευθήκαμε, έτσι συνεχίζουμε προς το αύριο»! (Επισυνάπτεται ολόκληρη η ομιλία)

 

Ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Άδωνις Γεωργιάδης σε βιντεοσκοπημένο χαιρετισμό του, τόνισε:

«Αυτά τα τέσσερα χρόνια που είχα την τιμή να είμαι Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, συνεργάστηκα πολύ με τον Δήμαρχο Πειραιά Γιάννη Μώραλη σε πολλά έργα και οφείλω να ομολογήσω – και είναι γνωστό ότι δεν προερχόμαστε από τους ίδιους πολιτικούς χώρους- ότι είναι ένας εξαιρετικά ικανός άνθρωπος στη δουλειά του. Παίρνει αποφάσεις, προχωράει τα θέματα, δίνει λύσεις, προχωράει τα έργα. Αυτά είναι τα χαρακτηριστικά που περισσότερο από όλα χρειάζεται η τοπική κοινωνία και υπό αυτή την έννοια ήθελα πολύ με την παρουσία μου να επιβραβεύσω αυτή την πορεία. Δυστυχώς, λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων δεν μπορώ να είμαι σήμερα μαζί σας, ήθελα όμως μέσω αυτού του βίντεο να δηλώσω την παρουσία μου και το εύγε μου στην  πολύ καλή δουλειά που έχει κάνει ο Δήμαρχος Πειραιά».

 

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών κ. Θεόδωρος Σκυλακάκης, επεσήμανε:

«Η προσπάθεια  που κάνει ο Δήμος Πειραιά, τα τελευταία χρόνια, είναι εξαιρετική. Η συνεργασία  μας με  τον Δήμαρχο είναι  πάρα πολύ καλή, πρακτική, γρήγορη και φέρνει αποτελέσματα.

Από τη δική μου πλευρά, η συμμετοχή του Δήμου Πειραιά στο Ταμείο Ανάκαμψης θεωρώ ότι είναι παραπάνω από ικανοποιητική, γιατί εκτός από τα πάρα πολλά οριζόντια προγράμματα, που θα αξιοποιήσει ο Πειραιάς  με πολλαπλούς τρόπους, έχουμε τρία έργα, το κάθε ένα με μεγάλη σημασία.  Είναι τα δικαστήρια, τα οποία επιτέλους προχωρούν.  Θεωρώ  ότι  θα έχουμε  ανάδοχο και τυπικά σε πολύ σύντομο χρόνο.

Είναι το Μουσείο Εναλίων Αρχαιοτήτων, ένα μεγάλο και ακριβό έργο,  το οποίο θα  λειτουργήσει συμπληρωματικά με όλα και είναι και η  απόληξη του παραλιακού μετώπου στον Πειραιά,  που βοήθησα κι εγώ προσωπικά για να υπάρξει αυτή η απόληξη και είμαι χαρούμενος που ο δήμαρχος υιοθέτησε την πρότασή μου  να υπάρχει και μία αρχαία τριήρης εκεί.

 

Ο Πειραιάς θα αξιοποιήσει χωρίς αμφιβολία και με πάρα πολλούς τρόπους την μεγάλη επένδυση στο Ελληνικό.  Δεν υπάρχει περίπτωση μία τόσο μεγάλη επένδυση που αλλάζει  την μορφή που θα έχει η  Αττική, να έχει για πρώτη φορά από την ίδρυσή του νεοελληνικού κράτους μέτωπο στη θάλασσα. Αυτό δεν υπάρχει περίπτωση να μην επηρεάσει όλη την ευρύτερη περιοχή. Ο Πειραιάς ως το μεγαλύτερο ίσως  και πυκνότερο  κέντρο, στο Ελληνικό θα έχει χωρίς αμφιβολία πολύ σημαντικές αναπτυξιακές επιπτώσεις.

 

Θέλω να  ευχηθώ στον  Δήμαρχο, στον Δήμο και  στον Πειραιά μία συνέχιση της καλής πορείας. Τα καλύτερα είναι μπροστά για τον Πειραιά και εύχομαι να είμαστε  εδώ για να βοηθάμε και τα επόμενα χρόνια όσο πιο αποτελεσματικά γίνεται».

 

 

Ο Περιφερειάρχης Αττικής κ. Γιώργος Πατούλης, στην ομιλία του τόνισε ότι η ΟΧΕ Πειραιά κάλυπτε πολλούς τομείς (δράσεις στους Τομείς του Πολιτισμού και Τουρισμού, Επιχειρηματικότητα, δράσεις Κοινωνικού Ταμείου κτλ.) και αυτό είχε ως αποτέλεσμα την επιχειρηματική ανάπτυξη και τη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών του Πειραιά. Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στη νέα προγραμματική περίοδο 2021-2027 της Περιφέρειας Αττικής, με προϋπολογισμό που ξεπερνάει το 1,6 δις ευρώ, τονίζοντας: «Χωρίς καθυστερήσεις, θα αξιοποιήσουμε όλα τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία της νέας Προγραμματικής Περιόδου, με στόχο την συνέχιση της αναπτυξιακής προσπάθειας της Αττικής μας. Έναν στόχο, όπου σημαντική θέση και ρόλο θα έχει ο Δήμος Πειραιά, μέσω της αντίστοιχης ΟΧΕ της νέας Προγραμματικής Περιόδου, η οποία αναμένεται να εγκριθεί περί τις αρχές του Καλοκαιριού».

 

Η Αντιπεριφερειάρχης Πειραιά κα Σταυρούλα Αντωνάκου, επεσήμανε:

«Από την πρώτη μέρα ανάληψης των καθηκόντων μας στην Περιφέρεια Αττικής με την καθοδήγηση του Περιφερειάρχη Γιώργου Πατούλη   συνεργαζόμαστε στενά με τον Δήμο Πειραιά για την ολοκλήρωση έργων του ΕΣΠΑ  2014-2020, αλλά και για την υλοποίηση σημαντικών έργων και δράσεων με χρηματοδότηση από ίδιους πόρους της Περιφέρειας Αττικής, με πιο σημαντικά  τις δύο μεγάλες αναπλάσεις στον Άγιο Διονύσιο και στο Μικρολίμανο, την  ανακατασκευή του Κλειστού Γυμναστηρίου «ΠΕΤΡΟΣ ΚΑΠΑΓΕΡΩΦ», την κατασκευή του μεγάλου αντιπλημμυρικού στην Παλιά Κοκκινιά, τη  χρηματοδότηση της λειτουργίας  του Κέντρου Καινοτομίας  για τη Γαλάζια Ανάπτυξη και τη χρηματοδότηση της λειτουργίας του Δημοτικού Θεάτρου».

 

Ο Δήμαρχος Αθηναίων κ. Κώστας Μπακογιάννης, τόνισε:

«Είμαι σήμερα εδώ για τρείς λόγους. Ο πρώτος είναι  οι ιστορικές σχέσεις του Πειραιά με την Αθήνα, της Αθήνας με τον Πειραιά. Αυτό το οποίο παραμένει σταθερό είναι ότι η επιτυχία του ενός  είναι επιτυχία του άλλου,  όταν πηγαίνει ο Πειραιάς  καλά  πηγαίνει και η Αθήνα,  όταν πηγαίνει η Αθήνα καλά, πηγαίνει καλά και Πειραιάς.

Αυτά που γίνονται στον Πειραιά σήμερα, η λογική που θέλει τον Πειραιά  προορισμό, η λογική που θέλει επενδύσεις στην τεχνολογία, στην επιχειρηματικότητα, η λογική που θέλει τον Πειραιά να αλλάζει πρόσωπο είναι έργα και παρεμβάσεις που «τραβάνε»  και την Αθήνα προς τα επάνω. Όπως πιστεύω ότι και αυτά που γίνονται στην Αθήνα σήμερα «τραβάνε» τον Πειραιά προς τα πάνω.

Ο δεύτερος λόγος που είμαι εδώ είναι  η Ο.Χ.Ε.   Είναι ένα νέο μοντέλο, ένα νέο υπόδειγμα για την αξιοποίηση ευρωπαϊκών πόρων.  Ο.Χ.Ε.    σημαίνει δουλεύω από κάτω προς τα πάνω, όχι από πάνω προς τα κάτω. Σημαίνει ανοιχτές συμμετοχικές διαδικασίες, δηλαδή συνεργάζομαι  με φορείς, ότι ανοιγόμαστε, δεν είμαστε στο «καβούκι» μας. Ασφαλώς, Ο.Χ.Ε. σημαίνει η σύμπραξη  του δημοσίου και του  ιδιωτικού τομέα.

Άρα,  οι  Ο.Χ.Ε. λειτουργούν  πολλαπλασιαστικά  και  είμαι πάρα πολύ ευτυχής που θα συνεχίσουμε και στην νέα προγραμματική περίοδο.

Όταν ξεκινήσαμε το 2014 δεν είχαμε ιδέα τι να κάνουμε και πώς να το κάνουμε. Τα καταφέραμε όμως και ο Πειραιάς και η Αθήνα και άλλοι δήμοι και είμαστε υπερήφανοι γι΄ αυτά που έχουμε κάνει.

Ο  τρίτος λόγος που είμαι εδώ  είναι ο δήμαρχος.  Έχω την τιμή να είναι φίλος μου ο Γιάννης Μώραλης. Είναι ένας εξαιρετικός δήμαρχος, πολύ αποτελεσματικός, ο οποίος κινείται πέρα από κόμματα και ιδεολογίες και  ο οποίος βάζει πάνω από όλα,  με έναν υγιή τοπικισμό τον δήμο του.

Πλέον, με τα χρόνια μπορούμε να  σου αναγνωρίσουμε ότι για την Αυτοδιοίκηση  είσαι  ένα παράδειγμα και εσύ προσωπικά αλλά και η ομάδα σου. Άλλωστε, έχουμε  την τύχη να έχουμε και κοινούς εξαιρετικούς συνεργάτες.

Θερμά συγχαρητήρια σε όλη την ομάδα του Δήμου  Πειραιά για όλα όσα έχει καταφέρει, αλλά να καταθέσω και την αισιοδοξία μου ότι τα καλύτερα έρχονται».

 

Ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πειραιά κ. Μιχάλης Σφακιανάκης, τόνισε:

«Και σε αυτή την ΟΧΕ αλλά και στην επόμενη το Πανεπιστήμιο Πειραιά είναι διατεθειμένο όχι μονό να συνεχίσει αλλά να επαυξήσει τις συνέργειες που θα βοηθήσουν στην αποτελεσματική ανάπτυξη όλων των δράσεων που θα αφορούν την πόλη του Πειραιά. Ως Πανεπιστήμιο επιθυμούμε να τις υλοποιήσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Με τον Δήμο Πειραιά έχουμε μια αγαστή συνεργασία την οποία θέλουμε να διευρύνουμε».

 

Ο  Πρόεδρος του Ε.Β.Ε.Π. κ. Βασίλης Κορκίδης, υπογράμμισε:

«Ήμασταν από τους πρώτους οπαδούς της Ο.Χ.Ε. Από το 2014 το στηρίξαμε βήμα-βήμα. Εισακούστηκαν πάρα πολλές προτάσεις της επιμελητηριακής κοινότητας και  του επιχειρηματικού κόσμου του  Πειραιά και νομίζω ότι το αποτέλεσμα είναι επιτυχές.

Το 2023 στην ολοκλήρωση αυτής της προσπάθειας, στον Δήμο του Πειραιά οι εγγραφές προς τις  διαγραφές είναι σε αναλογία 10 προς 1. Αν αυτό δεν είναι  ένα επιτυχές αποτέλεσμα, δεν ξέρω τι άλλο μπορεί να είναι.

Επίσης, είμαστε προετοιμασμένοι και για την νέα προγραμματική περίοδο. Έχω την τύχη και την τιμή να είμαι Πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου της Περιφέρειας Αττικής με πάρα πολλούς καθηγητές που συμμετέχουν και σας πληροφορώ ότι έχουμε ήδη τις προτάσεις όλων των υποομάδων  με πάρα πολύ ενδιαφέροντα πεδία, που ήταν υπέρ του Πειραιά.  Οι εικόνες οι οποίες έχουμε στον Πειραιά είναι πολύ περισσότερες από την επιχειρηματικότητα της υπόλοιπης χώρας. Είμαστε το μεγαλύτερο λιμάνι όχι της Ελλάδας,  της νοτιανατολικής Μεσογείου,  το δεύτερο μεγαλύτερο της Μεσογείου και το πέμπτο μεγαλύτερο στην Ευρώπη. Οπότε, οι εικόνες που έχουμε για τις εισαγωγές, τις εξαγωγές, το διαμετακομιστικό εμπόριο, την ναυπηγική βιομηχανία,  την ναυτιλία είναι τόσες πολλές και πλούσιες που μπορούμε να προτείνουμε πάρα πολλά πράγματα.

Είμαστε έτοιμοι να καταθέσουμε πάρα πολλές προτάσεις, που θα τις δώσουμε επισήμως στον Δήμο Πειραιά  και στον κ. Μώραλη  για να τις  αξιοποιήσει στην νέα Ο.Χ.Ε. της νέας προγραμματικής περιόδου».

 

 

Ο εκπρόσωπος του Πρόεδρου του Ε.Ε.Π. κ. Γιώργος Χασιακής, τόνισε:

«Ο Πειραιάς είναι μια πόλη με φοβερές  προοπτικές,   τις οποίες καλείται η παρούσα δημοτική αρχή σε συνεργασία με όλους τους φορείς να μπορέσει να αναδείξει. Το θετικό αυτής της Δημοτικής Αρχής και γενικά του πολιτικού γίγνεσθαι στον Πειραιά είναι ότι υπάρχει μία φοβερή ενεργοποίηση όλων των δυνάμεων και όλων των πολιτών του Πειραιά. Η διασύνδεση του δήμου με  επαγγελματικούς φορείς, επιμελητήρια, εμπορικούς συλλόγους, το πανεπιστήμιο, δημιουργεί εκείνο το υπόβαθρο για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε.

Η Ο.Χ.Ε.  που με μεγάλη επιτυχία κατάρτισε  και υλοποιεί ο δήμος, μας βρίσκει σύμφωνους και  εσείς Δήμαρχε και οι  συνεργάτες σας έχετε την πλήρη στήριξη του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου.  Αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο  και αυτή που «τρέχει» τώρα και αυτή που θα προγραμματιστεί για την ανάδειξη της ιδιαιτερότητας του Πειραιά».

 

Ο Πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Πειραιά κ. Γιώργος Παπαμανώλης-Ντόζας, τόνισε: «Η Στρατηγική του Δήμου Πειραιά στόχο είχε μέσω της ΟΧΕ την ανασύνταξη της τοπικής οικονομίας και της επιχειρηματικότητας του Πειραιά. Είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικό πως από τα 80.000.000 ευρώ της ΟΧΕ τα οποία ενέκρινε η Περιφέρεια Αττικής σε μια διαγωνιστική διαδικασία, τα 25.000.000 αφορούσαν την επιχειρηματικότητα, και φυσικά σε συνεργασία και πάλι Δήμου και επιμελητηρίων επιδοτήθηκαν  επιχειρήσεις, με ένα πρόγραμμα 7 εκατ. ευρώ άμεσης χρηματοδότηση  που επλήγησαν λόγω Covid-19. Υλοποιήθηκαν και υλοποιούνται σημαντικές δράσεις σε θέματα  που απασχολούν την επιχειρηματικότητα στην πόλη του Πειραιά μας, όπως η γαλάζια οικονομία, η καινοτομία, ο ψηφιακός μετασχηματισμός και άλλα σημαντικά θέματα  πάντα σε συνεργασία με τα επιμελητήρια και τους παραγωγικούς φορείς».

Ο Πρόεδρος του Ε.Σ.Π. κ. Θοδωρής Καπράλος, τόνισε: «Στον Δήμο μας έχει ήδη δρομολογηθεί και παραχθεί ένα σημαντικό έργο, με ορισμένα από τα πλέον εμβληματικά έργα που αναβαθμίζουν την όψη του Πειραιά και ενισχύουν τη δυναμική του, ενώ λειτουργούν ως μοχλός βιώσιμης ανάπτυξης, δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας και πολυεπίπεδης βελτίωσης της καθημερινότητας στην πόλη. Σαν Εμπορικός Σύλλογος αγκαλιάσαμε ιδιαίτερα τις προσπάθειες στήριξης της επιχειρηματικότητας από τον Δήμο της πόλης. Αποδείχτηκε για άλλη μια φορά περίτρανα πως τοπική αυτοδιοίκηση και επιχειρηματικότητα μπορούν και πρέπει να βαδίσουν χέρι-χέρι».

 

Ο Πρόεδρος της ΚΟ.Δ.Ε.Π. και μέλος της αστικής αρχής κ. Γιάννης Βοϊδονικόλας, επεσήμανε:

«H OXE  είναι μια πάρα πολύ σημαντική δράση που η ολοκλήρωσή της τολμώ να πω πως αλλάζει ριζικά την πόλη μας και την οδηγεί οριστικά σε μια νέα εποχή. Με έργα που διαμορφώνουν μια σύγχρονη ευρωπαϊκή  πόλη που κοιτά στο μέλλον, που βελτιώνουν σημαντικά την καθημερινότητα των συμπολιτών μας και ενισχύουν αποφασιστικά την κοινωνική συνοχή. Νιώθω πραγματικά περήφανος όχι μόνο γιατί τα καταφέραμε, όχι μόνο γιατί μπορώ με αίσθημα ευθύνης να σας διαβεβαιώσω πως είμαστε έτοιμοι για τις νέες μεγαλύτερες προκλήσεις αλλά και  γιατί, με την βοήθεια των συνεργατών μου, του προσωπικού της ΚΟΔΕΠ και των άξιων επιστημόνων του έργου, μπορώ να ισχυριστώ πως στον Πειραιά κανένας δεν ήταν, ούτε θα είναι μόνος».

 

Ο Πρόεδρος του Ο.Π.Α.Ν. και μέλος της αστικής αρχής κ. Ιωσήφ Βουράκης, μεταξύ άλλων, επεσήμανε: «Ο ΟΠΑΝ ήταν από την αρχή συμμέτοχος στο εμβληματικό αυτό εγχείρημα, συγκροτώντας μαζί με τον Δήμο Πειραιά και την ΚΟΔΕΠ την Αστική Αρχή της ΟΧΕ Πειραιά. Ήταν μια ιδιαίτερα σημαντική στιγμή για την ιστορία του ΟΠΑΝ η συμμετοχή του στην Αστική Αρχή της ΟΧΕ Πειραιά, με ειδικότερη εμπλοκή στο σχεδιασμό και εφαρμογή δράσεων και δραστηριοτήτων πολιτισμού και αθλητισμού, και στην αξιοποίηση αυτών για την ενίσχυση του ρόλου και της ενεργής συμμετοχής των νέων στα κοινωνικά, πολιτιστικά και οικονομικά δρώμενα της πόλης μας. Οι τομείς του πολιτισμού και του αθλητισμού είχαν, άλλωστε, κεντρική θέση εντός της Στρατηγικής της ΟΧΕ/ΒΑΑ Δήμου Πειραιά, τόσο σε σύνδεση με τον τουρισμό όσο και αυτοτελώς, λόγω των πολλών δυνατοτήτων, αλλά και προκλήσεων, που εμφανίζουν, και τις άμεσες επιδράσεις στην αναπτυξιακή δυναμική της πόλης του Πειραιά. Η ΟΧΕ του Πειραιά αποτέλεσε μια ιστορική στιγμή στην πρόσφατη ιστορία της πόλης, αφού δόθηκε η δυνατότητα υλοποίησης ενός από τα μεγαλύτερα – αν όχι και του μεγαλύτερου – αναπτυξιακά σχέδια στην πόλη, με ένα πολύ σημαντικό ύψος πόρων, με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ, χωρίς επιβάρυνση του δημοτικού προϋπολογισμού».

 

Με το πέρας των ομιλιών, ο Προϊστάμενος της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης του ΕΠ Αττική κ. Δημήτρης Δρόσης τοποθετήθηκε για την ΟΧΕ Πειραιά, ενώ αναλυτικά για τα έργα μίλησε και η Προϊσταμένη του Ενδιάμεσου Φορέα Διαχείρισης του Δήμου Πειραιά κα Ελένη Ανεζύρη, καθώς και άλλα στελέχη του Ενδιάμεσου Φορέα.

 

 

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν,  οι βουλευτές Α΄ Πειραιά& Νήσων κα Νόνη Δούνια, κ.κ. Γιάννης Μελάς, Νίκος Μανωλάκος, Θοδωρής Δρίτσας, ο υποψήφιος Βουλευτής κ. Νίκος Βλαχάκος, ο Aντιπεριφερειάρχης Νήσων κ. Σταύρος Βοϊδονικόλας, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Πειραιά κ. Παναγιώτης Αβραμίδης, ο πρώην Δήμαρχος Πειραιά και Δημοτικός Σύμβουλος κ. Χρήστος Αγραπίδης, οι Αντιδήμαρχοι Πειραιά κυρίες Αθηνά Γλύκα – Χαρβαλάκου, Ανδριάνα Ζαρακέλη, Κυριακή Μπουρδάκου, Χάρις Ζηλάκου, Αντωνία Καρακατσάνη, οι κ.κ. Δημήτρης Καρύδης, Αλέξανδρος Αργουδέλης, Τάσος Μαρκαριάν, Παναγιώτης Ρέππας,  Γρηγόρης Καψοκόλης, Δημήτρης Αράπης,  η Εντεταλμένη Δημοτική Σύμβουλος κα Γερασιμούλα Τουμαζάτου, ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου Πειραιά κ. Βασίλης Ταταρόπουλος, ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου Αθηναίων κ. Αλέξανδρος Τσιατσιάμης, δημοτικοί και κοινοτικοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι φορέων κ.α.

Η ομιλία του Δημάρχου Πειραιά

Με ιδιαίτερη χαρά σας καλωσορίζω σήμερα, σε μία από τις πιο σημαντικές στιγμές της Δημοτικής Αρχής και κατ’ επέκταση θέλω να πιστεύω για την πόλη του Πειραιά.

 

Και είναι σημαντικό γιατί ολοκληρώνονται πέντε έτη από την έναρξη υλοποίησης της Στρατηγικής για την Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση του Δήμου Πειραιά.

 

Πέντε έτη από το Μάρτιο του 2018, όταν επίσημα εγκρίθηκε η Στρατηγική ΟΧΕ Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης του Πειραιά, και ξεκίνησε η υλοποίηση αυτής.  

Πρόκειται για το μεγαλύτερο αναπτυξιακό και επενδυτικό σχέδιο που έχει υλοποιηθεί στην ιστορία του Δήμου Πειραιά, καθώς  αν στον προϋπολογισμό των 80 εκατομμυρίων ευρώ χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ της Προγραμματικής Περιόδου 2014 – 2020, μέσω του ΠΕΠ Αττικής για την ΟΧΕ προσθέσουμε τους πόρους των άλλων χρηματοδοτικών πηγών φτάνουνε σε ένα σύνολο που πλησιάζει τα 200 εκ ευρώ για μια  οκταετία.

 

Η  ΟΧΕ είναι:

Μια στρατηγική ολοκληρωμένη και συνεκτική, βασισμένη στην ενδελεχή κατανόηση των αναγκών, των προκλήσεων και των δυναμικών της πόλης, με ένα πλέγμα δράσεων που προωθούν την ολιστική, βιώσιμη ανάπτυξη του Πειραιά, της οικονομίας και της κοινωνίας.  

 

Η υλοποίηση άλλωστε ενός ολοκληρωμένου αναπτυξιακού στρατηγικού σχεδίου ήταν κεντρική επιδίωξή από το 2014 ως νέα, τότε, Δημοτική Αρχή του Πειραιά. 

 

Όραμά μας ήταν να αποτελέσει ο Πειραιάς μια σύγχρονη, δυναμική και βιώσιμη πόλη, αξιοποιώντας τα ανταγωνιστικά του πλεονεκτήματα και δημιουργώντας προϋποθέσεις ανάπτυξης και ευημερίας.  

 

Με επίκεντρο αυτό το όραμα, ξεκινήσαμε το 2015 να σχεδιάζουμε μια ολοκληρωμένη αναπτυξιακή στρατηγική, με στόχο να αξιοποιήσουμε το εργαλείο των Ολοκληρωμένων Χωρικών Επενδύσεων, που για πρώτη φορά εφαρμόστηκε στην Ελλάδα κατά την προηγούμενη προγραμματική περίοδο.  

 

Μιας στρατηγικής με έμφαση στην ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας και της επιχειρηματικότητας, στη βελτίωση του αστικού περιβάλλοντος και της καθημερινότητας, στην ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής, αλλά και στην ανάδειξη του Πειραιά ως προορισμού.  

 

Μιας στρατηγικής που – βέβαια – δεν θα μπορούσε να είναι αποτέλεσμα σχεδίων εντός των τεσσάρων τοίχων των γραφείων μας! 

 

Αλλά προϊόν διαλόγου και διαμόρφωσης συγκλίσεων με την κοινωνία του Πειραιά, με τους τοπικούς φορείς και κάθε άλλο ενδιαφερόμενο.  

 

To όραμα που διέπει τη στρατηγική, οι άξονες και οι προτεραιότητές της, αποτέλεσαν αντικείμενο εκτεταμένης διαβούλευσης με τους τοπικούς φορείς και την τοπική κοινωνία του Πειραιά, με μια δυναμική διαδικασία που ξεκίνησε το 2015 και διήρκησε έως το 2017, τόσο δια ζώσης όσο και ηλεκτρονικά.  

 

Καταρτίσαμε, έτσι, μια ολοκληρωμένη στρατηγική και είμαστε έτοιμοι για την υποβολή όταν εκδόθηκε η σχετική πρόσκληση από τη Διαχειριστική Αρχή του ΠΕΠ Αττικής. Περισσότερες λεπτομέρειες θα ακούσετε και στη συνέχεια, από τα αρμόδια στελέχη.  

 

Η πρόταση του Δήμου Πειραιά αξιολογήθηκε θετικά, λαμβάνοντας μάλιστα την υψηλότερη βαθμολογία ανάμεσα στις υπόλοιπες προτάσεις σε μια ιδιαίτερα ανταγωνιστική διαδικασία. Εγκρίθηκε η χρηματοδότησή με ποσό άνω των 80 εκατομμυρίων ευρώ, με απόφαση που εκδόθηκε το Μάρτιο του 2018. 

 

 

Έχω μιλήσει πολλές φορές στο παρελθόν για τη σημασία που είχε για τον Πειραιά η έγκριση της Στρατηγικής ΟΧΕ/ΒΑΑ τότε, του μεγαλύτερου και ευρύτερου αναπτυξιακού σχεδίου στην ιστορία της πόλης μας.  

 

Όπως έχω μιλήσει και για τη συστηματική δουλειά που προηγήθηκε για το σχεδιασμό της στρατηγικής και του σχεδίου δράσεων. Μια δουλειά που έγινε μαζί με το προσωπικό του Δήμου – το οποίο και ευχαριστώ για μία ακόμα φορά για τη συμβολή του – και τους συνεργάτες μας και πάντα σε διαρκή επικοινωνία και διαβούλευση με τους φορείς της πόλης και την τοπική κοινωνία.  

 

Παράλληλα, με την έγκριση της Στρατηγικής ΟΧΕ/ΒΑΑ, προς διευκόλυνση της διαχείρισής της, συστήθηκε εντός του Δήμου Πειραιά μια αυτόνομη υπηρεσία, η Διεύθυνση Διαχείρισης Δράσεων ΟΧΕ/ΒΑΑ, που ορίστηκε Ενδιάμεσος Φορέας Διαχείρισης (ΕΦΔ) του ΠΕΠ Αττικής 2014 – 2020, με πλήρη εκχώρηση διαχειριστικών αρμοδιοτήτων για την υλοποίηση της εγκεκριμένης Στρατηγικής ΟΧΕ/ΒΑΑ Πειραιά. 

 

Κάτι που συνέβη για πρώτη φορά στη χώρα μας και αποτελεί ένα στοιχείο καινοτομίας από πλευράς και της Περιφέρειας Αττικής και της ΕΥΔΕΠ στη διαχείριση των χωρικών στρατηγικών.  

 

 

Περισσότερα, όμως, για τον Ενδιάμεσο Φορέα Διαχείρισης, τη λειτουργία και την πρόοδό του θα έχετε την ευκαιρία να ακούσετε στη συνέχεια από την Προϊσταμένη της Διεύθυνσης και τα υπόλοιπα στελέχη. 

 

Περνώντας τώρα στη στόχευση και τις προτεραιότητες της Στρατηγικής ΟΧΕ/ΒΑΑ του Δήμου Πειραιά, αυτή έλαβε υπόψη τη φυσιογνωμία ενός από τα μεγαλύτερα αστικά κέντρα, όπως και του μεγαλύτερου λιμανιού, της χώρας. Όπως και τις ειδικές ανάγκες της πόλης και των περιοχών της, τις αναπτυξιακές προκλήσεις και τις δυναμικές. Επιδιώκοντας τη βελτίωση των οικονομικών, περιβαλλοντικών και κοινωνικών συνθηκών. 

 

 

 

 

Συγκεκριμένα, η Στρατηγική ΟΧΕ/ΒΑΑ του Δήμου Πειραιά προσέβλεπε: 

 

  • στην ανασύνταξη της τοπικής οικονομίας και της επιχειρηματικότητας του Πειραιά με καταλύτη την ειδική αναπτυξιακή δυναμική της Γαλάζιας Οικονομίας και με αξιοποίηση των δυνατοτήτων που παρέχουν οι νέες τεχνολογίες. 

 

  • στην αξιοποίηση των δυνατοτήτων που δίνει το πολιτιστικό απόθεμα του Πειραιά για τον εμπλουτισμό και τη διαφοροποίηση του τουριστικού προϊόντος του, ώστε να εδραιωθεί η πόλη ως αναγνωρίσιμος διεθνώς τουριστικός και πολιτιστικός προορισμός.  

 

  • στη βελτίωση του αστικού περιβάλλοντος και των υποδομών, καθώς και στη συνολική βελτίωση της καθημερινότητας στην πόλη για όλους.

 

  • στην ανάπτυξη κοινωνικών δράσεων στήριξης και ενδυνάμωσης της τοπικής κοινωνίας, με άξονες την ισότιμη συμπερίληψη των πολιτών, την ενίσχυση της κοινωνικής  συνοχής, την ένταξη και την προώθηση στην απασχόληση.  

 

Μια στρατηγική ολοκληρωμένη και πολυεπίπεδη, για την υλοποίηση της οποίας εκχωρήθηκε ποσό άνω των 80 εκατομμύριων ευρών, από τα οποία ποσό 9,1 εκατ. ευρώ αποτελούσαν πράξεις επιχειρηματικότητας άμεσων κρατικών ενισχύσεων.  

 

Σήμερα, πέντε χρόνια μετά την έγκριση της ΟΧΕ: 

 

  • έχει εξειδικευτεί μέσω δράσεων το σύνολο του προϋπολογισμού,  
  • έχουν εκδοθεί προσκλήσεις ύψους 67 περίπου εκατομμυρίων ευρώ
  • το ύψος ενταγμένων έργων και πράξεων υπερβαίνει τα 55 εκατομμύρια ευρώ
  • 7 και πλέον εκατομμύρια ευρώ έχουν χορηγηθεί ως ενισχύσεις σε μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις του Πειραιά που επλήγησαν από την πανδημία του COVID-19. 

 

Προκύπτει, κατά συνέπεια, ικανοποιητικό επίπεδο υλοποίησης, παρόλο που καθυστέρησε η έγκριση και έναρξη υλοποίησης της ΟΧΕ, αλλά και που το 2020 ξέσπασε η πανδημία και είχε εκτεταμένες συνέπειες.  

 

Καταδεικνύοντας στην πράξη πως ο άρτιος σχεδιασμός σε στρατηγικό και επιχειρησιακό επίπεδο χρειάζεται να συνοδεύεται και από άρτια εφαρμογή και υλοποίηση.  

 

Ένα πεδίο στο οποίο προσπαθήσαμε να δώσουμε από την πρώτη στιγμή μετά την έγκριση ιδιαίτερη βαρύτητα, η Δημοτική Αρχή και όλο το προσωπικό του Δήμου και των εμπλεκομένων υπηρεσιών, σε διαρκή συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής και την ΕΥΔΕΠ, τα εμπλεκόμενα Υπουργεία και όλους τους υπόλοιπους φορείς.  

 

Περνώντας τώρα στις δράσεις που υλοποιήθηκαν στο πλαίσιο της ΟΧΕ του Δήμου Πειραιά, στη βάση των πυλώνων που προανέφερα, μου είναι δύσκολο να τις αναφέρω έστω ονομαστικά.  

 

Θα ακούσετε άλλωστε στη συνέχεια αναλυτικά στοιχεία για αυτές, από τα αρμόδια στελέχη και τους συνεργάτες του Δήμου.  

 

Θα ακούσετε λεπτομέρειες για τα Κέντρα Στήριξης Επιχειρηματικότητας, Νεοφυών Επιχειρήσεων και Καινοτομίας στη Γαλάζια Οικονομία, για τις δράσεις ενίσχυσης της εικόνας του Πειραιά ως προορισμού και τη δημιουργία μηχανισμού για τη διαχείριση των τουριστικών και πολιτιστικών ροών.  

 

Για τις παρεμβάσεις εξέλιξης του Πειραιά σε «έξυπνη πόλη», μέσα από την εγκατάσταση ευφυών αισθητήρων και συστημάτων, ως την ανάπτυξη ευφυούς ηλεκτρονικής πλατφόρμας του Δήμου Πειραιά για την έξυπνη και φιλική διακυβέρνηση, τη διαβούλευση και τη λογοδοσία, και τη δημιουργία του Πιλοτικού Μηχανισμού Ενημέρωσης και Πρόληψης για την κλιματική αλλαγή.  

 

Για τη διοργάνωση των Ημερών Θάλασσας και την ψηφιακή ανάδειξη του πολιτιστικού αποθέματος της πόλης, έως τις παρεμβάσεις αστικής ανάπλασης και αναζωογόνησης σε διαφορετικά σημεία της πόλης, και τη διαμόρφωση πύλης εισόδου στον Πειραιά για επισκέπτες κρουαζιέρας.  

 

Για τις παρεμβάσεις αστικής και λειτουργικής αναβάθμισης συνοικιών και την ενίσχυση των κοινωνικών υπηρεσιών, ως τις δράσεις προώθησης της κοινωνικής ένταξης των ευάλωτων συμπολιτών μας και την προαγωγή της δημόσιας υγείας.  

 

Είναι μόνο ορισμένες από το εκτεταμένο πλέγμα δράσεων του σχεδίου και της στρατηγικής μας, με σκοπό να αλλάξει η φυσιογνωμία της πόλης, να ενισχυθεί η επιχειρηματικότητα και η καινοτομία, να βελτιωθεί το αστικό περιβάλλον, να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας, και να επιλυθούν καίρια κοινωνικά ζητήματα και ανάγκες της Πειραϊκής κοινωνίας. 

 

Όμως όπως ανέφερα στην αρχή της τοποθέτησής μου, η Στρατηγική ΟΧΕ εντάσσεται σε μια ευρύτερη στρατηγική για την ολιστική ανάπτυξη και ανάδειξη του Πειραιά, που εφαρμόζουμε από το 2014 έως σήμερα, με τις απαιτούμενες προσαρμογές και επικαιροποιήσεις.  

 

Μια ολοκληρωμένη αναπτυξιακή στρατηγική, που υπερβαίνει την ΟΧΕ και εμπεριέχει δράσεις σε όλα τα πεδία που αφορούν την τοπική ανάπτυξη, την καθημερινότητα και την κοινωνική συνοχή.  

 

Με δράσεις που χρηματοδοτούνται από όλες τις διαθέσιμες πηγές, εκτός της ΟΧΕ: το ΠΕΠ Αττικής και τα Τομεακά Επιχειρησιακά Προγράμματα του ΕΣΠΑ, το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης, το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, τα προγράμματα «Φιλόδημος» και «Αντώνης Τρίτσης» του Υπουργείου Εσωτερικών, του Πράσινου Ταμείου κ.α.  

 

 

Επιδιώκοντας παράλληλα την προσέλκυση και ιδιωτικών κεφαλαίων για επενδύσεις που αναζωογονούν την πόλη και αξιοποιούν τη δυναμική της. Με την ιδιωτική οικονομία να αναγνωρίζει στην πράξη την πρόοδο που έχει συντελεστεί στον Πειραιά τα τελευταία χρόνια και την ύπαρξη μιας ολοκληρωμένης και συνεκτικής αναπτυξιακής στρατηγικής που υπηρετεί ο Δήμος.  

 

Η μεγάλη ανάπλαση της περιοχής του Αγίου Διονυσίου (Δικαστήρια) και η αναγέννηση και αξιοποίηση του Πύργου του Πειραιά, μετά από 45 χρόνια με ένα ιδιαίτερα δυνατό σχήμα να έχει αναλάβει την ανακατασκευή και την λειτουργία του.

H ανάπλαση στο Μικρολίμανο και η ανάπλαση του παραλιακού μετώπου της Ακτής Θεμιστοκλέους, την οποία εντάξαμε στο Ταμείο Ανάκαμψης και είμαστε στη διαδικασία της διαβούλευσης.

Ο εκσυγχρονισμός του δημοτικού φωτισμού από το 2019, με νέα «έξυπνα» φωτιστικά σώματα σύγχρονης τεχνολογίας και υψηλής ενεργειακής απόδοσης και οι παρεμβάσεις βελτίωσης και διεύρυνσης των ελεύθερων και πράσινων χώρων και προώθησης της κυκλικής οικονομίας.  

 

Η στήριξη και αναβάθμιση του πολιτιστικού και αθλητικού προϊόντος του Πειραιά και η συστηματική ανάδειξη του ως προορισμού με πολλαπλές δυνατότητες και οφέλη. 

 

Και δεκάδες ακόμα έργα, παρεμβάσεις και δράσεις, που συμβάλλουν στην πραγμάτωση του οράματός μας για έναν Πειραιά πιο δυναμικό, πιο «πράσινο», πιο «έξυπνο» και πιο βιώσιμο.  

 

Το τελευταίο διάστημα, λαμβάνοντας υπόψη τα νέα δεδομένα που έχουν προκύψει σε πολλαπλούς τομείς, τις νέες ανάγκες και προκλήσεις και τις ιδιαιτερότητες του ευρύτερου περιβάλλοντος, επικαιροποιήσαμε εκ νέου την ευρύτερη αναπτυξιακή στρατηγική μας, με ορίζοντα το 2030.  

 

Διαμορφώνουμε έναν ολοκληρωμένο στρατηγικό αναπτυξιακό σχεδιασμό με ένα ακόμα μεγαλύτερο εύρος πολιτικών, παρεμβάσεων και δράσεων, με συνολικό εκτιμώμενο προϋπολογισμό που φτάνει να ξεπερνάει τα 350 εκατομμύρια ευρώ!  

 

Ένα σημαντικό μέρος του πλέγματος αυτού δράσεων θα προωθηθεί μέσα από την νέα Στρατηγική ΟΧΕ/ΒΑΑ της προγραμματικής περιόδου 2021 – 2027, την πρόταση για την οποία προετοιμάζουμε εντατικά εδώ και μήνες, ενώ έχουμε ξεκινήσει και τη σχετική διαβούλευση. 

 

 

 

Άλλωστε, η ικανοποιητική πορεία της διαχείρισης της Στρατηγικής ΟΧΕ/ ΒΑΑ στον Πειραιά οδήγησε – μεταξύ άλλων – στην απόφαση ώστε αυτή να συνεχιστεί και στη νέα Προγραμματική Περίοδο, με πόρους του ΠΕΠ Αττικής.  

 

Ως Δήμος Πειραιά είμαστε έτοιμοι για τη μετάβαση αυτή στη νέα φάση της Στρατηγικής ΟΧΕ/ΒΑΑ, έχοντας μάθει από την εμπειρία της πενταετούς περιόδου και αναπροσαρμόζοντας κατάλληλα τον στρατηγικό σχεδιασμό μας.  

 

Κλείνοντας, θέλω για ακόμα μια φορά να ευχαριστήσω όλους όσους από το ένα ή το άλλο μετερίζι εργάστηκαν για την υλοποίηση της Στρατηγικής ΟΧΕ/ΒΑΑ τα προηγούμενα χρόνια και των δράσεων στο πλαίσιο της.  

 

 

Τους Αντιδημάρχους του Πειραιά, τον Γενικό Γραμματέα, τους αιρετούς και τους συνεργάτες που εργάστηκαν σκληρά όλο αυτό το διάστημα για το σχεδιασμό και την υλοποίηση της Στρατηγικής.  

Το ανθρώπινο δυναμικό του Δήμου Πειραιά, τα στελέχη των υπηρεσιών και των νομικών προσώπων του, για τη συστηματική εργασία και στήριξη στο σχεδιασμό και τις επιδιώξεις μας, σε όλα τα στάδια της πορείας αυτής. Ειδική αναφορά επιθυμώ να κάνω στα στελέχη της Διεύθυνσης Διαχείρισης Δράσεων ΟΧΕ/ΒΑΑ, που μέσα στα πρώτα της κιόλας βήματα κλήθηκε να επιτελέσει κομβικό ρόλο στη διαχείριση του μεγάλου αυτού αναπτυξιακού σχεδίου.  

 

 Την Περιφέρεια Αττικής, τη Διαχειριστική Αρχή ΕΥΔΕΠ και τις υπόλοιπες υπηρεσίες για την αγαστή συνεργασία και υποστήριξη στην κοινή μας προσπάθειά να αλλάξει ο Πειραιάς προς το καλύτερο.  

 

Τα εμπλεκόμενα Υπουργεία, τους φορείς και τους οργανισμούς. 

 

Τους φορείς του Πειραιά, και βέβαια τους πολίτες, που μέσα από διαρκή αλληλεπίδραση συνδιαμορφώνουν μαζί μας τις στρατηγικές κατευθύνσεις και προτεραιότητες.  

 

Φίλες και φίλοι,

 

Περνώντας πλέον σε μια νέα φάση για τον Δήμο Πειραιά, με νέες ανάγκες και προκλήσεις, νέες προοπτικές και ευκαιρίες, αλλά και νέα εργαλεία στη διάθεσή μας, είναι ξεκάθαρο πως θα συνεχίσουμε ακόμα πιο δυναμικά, πιο μεθοδικά, με περισσότερη επιμονή, στην κατεύθυνση που ξεκινήσαμε από το 2014 και όλα τα προηγούμενα έτη.  

 

Για έναν Πειραιά αντάξιο της ιστορίας και των δυνατοτήτων του.  

 

Για έναν Πειραιά εξωστρεφή και ανταγωνιστικό, βιώσιμο και γεμάτο προοπτική για όλους. Έναν Πειραιά αντάξιο των ονείρων μας για την πόλη στην οποία θέλουμε να ζούμε οι ίδιοι και τα παιδιά μας. 

 

Έτσι ξεκινήσαμε, έτσι πορευθήκαμε, έτσι συνεχίζουμε προς το αύριο.  

 

Σας ευχαριστώ! 

 

imeres thalassas
Προηγούμενο άρθροΠαραιτήθηκε από τον Ολυμπιακό ο Μίτσελ – Αναλαμβάνει ο Ζοσέ Ανιγκο
Επόμενο άρθροΠΕΙΡΑΙΑΣ: Συνελήφθη 35χρονος ημεδαπός ο οποίος εμπορευόταν παράνομα βεγγαλικά πυροτεχνήματα μέσω Διαδικτύου

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.