Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ Συνάντηση Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Πειραιά με τον υφυπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας

Συνάντηση Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Πειραιά με τον υφυπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας

487
0

Άμεση ενημέρωση στα μέλη του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Πειραιά για την αλλαγή στη διαδικασία αδειοδότησης επιχειρήσεων, όσον αφορά στην τήρηση των περιβαλλοντικών όρων και τους βαθμούς όχλησης, δεσμεύθηκε να κάνει ο υφυπουργός Περιβάλλοντος & Ενέργειας κ. Δημήτρης Οικονόμου. Αυτό προέκυψε από τη συνάντηση που είχε τριμελής αντιπροσωπεία του ΒΕΠ με το κυβερνητικό στέλεχος.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης ο υφυπουργός Περιβάλλοντος & Ενέργειας κ. Δημήτρης Οικονόμου εξέφρασε τη θέση της κυβέρνησης ότι το περιβάλλον και η επιχειρηματικότητα δεν βρίσκονται σε αντίθετες κατευθύνσεις, αλλά συνδυάζονται απολύτως. «Χωρίς επιχειρηματικότητα δεν υπάρχει προστασία του περιβάλλοντος και δεν είναι τυχαίο ότι οι βιομηχανικά προηγμένες χώρες διαθέτουν αφ’ ενός προστατεύουν το περιβάλλον στον υπέρτατο βαθμό ενώ ταυτοχρόνως, εμφανίζουν υγιή βιομηχανική παραγωγή» επισήμανε.

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Οικονόμου ανακοίνωσε ότι σύντομα θα αλλάξει ο τρόπος αδειοδοτήσεως των επιχειρήσεων αφού θα αλλάξει η διαδικασία και θα ενοποιηθούν οι άδειες περιβαλλοντικών επιπτώσεων και βαθμών όχλησης σε μία. Η αντιπροσωπεία του ΒΕΠ χαιρέτισε αυτήν την πρωτοβουλία, η οποία έρχεται να εκσυγχρονίσει το πλαίσιο εξυπηρέτησης και λειτουργίας βιοτεχνικών επιχειρήσεων.

Από την πλευρά του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Πειραιώς, ο πρόεδρος κ. Ανδριανός Μιχάλαρος έθεσε μια σειρά θεμάτων που απασχολούν τους βιοτέχνες – μέλη του ΒΕΠ όπως είναι κυρίως τα προβλήματα που ανακύπτουν από τη χωροθέτηση των αποκαλούμενων «Επιχειρηματικών Πάρκων». Θέση του ΒΕΠ είναι να σχεδιαστεί δέσμη παρεμβάσεων που θα εξορθολογήσουν την κατάσταση στα Βιοτεχνικά Πάρκα και θα εκσυγχρονίσουν τις απαιτήσεις για τις άτυπες βιομηχανικές συγκεντρώσεις.

Παράλληλα, έχουν ωριμάσει οι συνθήκες για την παραχώρηση αναξιοποίητων δημοσίων γαιών σε βιοτεχνικές επιχειρήσεις, οι οποίες θα αναλάβουν να επενδύσου σε σύγχρονες και περιβαλλοντικά φιλικές υποδομές μέσα από χρηματοδοτικά προγράμματα, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων ή κάποια αναπτυξιακή τράπεζα. Όπως επισήμανε ο κ. Μιχάλαρος, «προς αυτήν την κατεύθυνση χρειάζεται η πολιτική βούληση του υπουργείου αλλά και η συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής και τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ώστε να δημιουργηθούν υγιείς πόλοι ανάπτυξης, παραγωγής και νέων θέσεων εργασίας».

Ο υφυπουργός Περιβάλλοντος & Ενέργειας τόνισε πως κατανοεί τα προβλήματα και τις αγωνίες των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των βιοτεχνιών γι’ αυτό ζήτησε από το ΒΕΠ να καταθέσει τις προτάσεις του προκειμένου να τεθούν σε ευρύτερη διαβούλευση. Όσον αφορά στην πρόταση παραχώρησης δημοσίων γαιών, αλλά και τα «Επιχειρηματικά Πάρκα», ο κ. Οικονόμου εκτίμησε ότι οι προτάσεις που άκουσε κινούνται σε θετική κατεύθυνση και θα συνεργαστεί με κάθε φορέα που θα αναλάβει σχετικές πρωτοβουλίες.

Ο Υπεύθυνος Γ.Ε.ΜΗ. του ΒΕΠ κ. Δημήτρης Φανουργάκης έθεσε το ζήτημα επανέναρξης των εργασιών για την κατασκευή του συγκοινωνιακού κόμβου στον Σκαραμαγκά και την Περιφερειακή οδό Αιγάλεω, υπογραμμίζοντας την περιβαλλοντική επιβάρυνση αλλά και τα πρόσθετα κόστη logistics που προκαλεί η σημερινή κατάσταση. Προς αυτήν την κατεύθυνση το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Πειραιώς τονίζει και την αναγκαιότητα επιτάχυνσης των διαδικασιών για τη ζεύξη της Σαλαμίνας με το Πέραμα από την πλευρά του Πειραιά αλλά και του νησιού με τα Μέγαρα και την Εθνική Οδό Αθηνών – Πατρών από την πλευρά της Δυτικής Αττικής προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι εμπορευματικές ροές αλλά και να αποτραπεί η συγκοινωνιακή συμφόρηση που παρατηρείται από τη Μάνδρα μέχρι τον Σκαραμαγκά.

Η Υπεύθυνη Συμβουλευτικής Επιχειρήσεων κ. Κλεάνθη Περηφάνου ενημέρωσε σχετικώς με την αξιοποίηση παλαιών και εγκαταλειμμένων εργοστασίων στον Πειραιά, στη Νέα Πέραμο και σε άλλα σημεία της Αττικής για να δημιουργηθούν κέντρα καινοτομίας και «θερμοκοιτίδες» για εταιρείες “start ups”. Ο κ. Οικονόμου απάντησε πως έχει προγραμματιστεί η διαμόρφωση ευνοϊκότερου πλαισίου χρήσεων γης προς τέτοιου είδους δραστηριότητες.

Όσον αφορά στο μείζον θέμα του αγροτουρισμού στην Αττική, ο κ. Μιχάλαρος επισήμανε στον κ. Οικονόμου πως πρέπει να εξετασθεί σοβαρά διότι θα δημιουργήσει οικονομίες κλίμακας, θα συμβάλλει στην ανάπτυξη, αλλά και θα βοηθήσει στη διατήρηση παραδοσιακών δραστηριοτήτων προστιθέμενης αξίας, οι οποίες θα μπορούσαν να υποστηριχθούν ακόμα και με προγράμματα “Leader”. «Δεν πρέπει να βλαφθεί η αγροτική γη και οι αγροτικές δραστηριότητες στην Αττική, όπως είναι τα πατητήρια και οι αμπελώνες. Πρέπει να βρεθούν τρόποι ώστε μέσα από προγράμματα αγροτουρισμού και σε ένα πλαίσιο επιχειρηματικότητας να γίνουν πυλώνες ανάπτυξης με παραγωγικές αλλά και τουριστικές δραστηριότητες», εξήγησε. Ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας απάντησε ότι το θέμα θα εξετασθεί.

Μετά το πέρας της συνάντησης, ο Πρόεδρος του ΒΕΠ κ. Ανδριανός Μιχάλαρος έκανε την εξής δήλωση:

«Προχωρούμε άμεσα στην κατάθεση των προτάσεών μας για τα Επιχειρηματικά Πάρκα στην ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας ενώ άμεσα θα ανακοινωθεί πότε ο υφυπουργός κ. Δ. Οικονόμου θα μας τιμήσει με την παρουσία του στο ΒΕΠ για να ενημερώσει τα μέλη μας για τις νέες αδειοδοτήσεις σχετικά με τους περιβαλλοντικούς όρους και την όχληση.

»Συνεχίζουμε τις επαφές μας με τις νέες ηγεσίες των υπουργείων και θέλουμε να διατηρούμε ανοικτούς διαύλους επικοινωνίας προς όφελος των επιχειρήσεων – μελών μας».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.