Αρχική ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΑ Τριήμερο εργαστήριο στο ΔΘΠ : Γεφυρώνοντας τις Διαφορετικότητες -Προφορική Ιστορία και Τέχνες

Τριήμερο εργαστήριο στο ΔΘΠ : Γεφυρώνοντας τις Διαφορετικότητες -Προφορική Ιστορία και Τέχνες

1777
0

Γεφυρώνοντας τις διαφορετικότητες είναι η θεματική ενότητα γύρω από την οποία το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, θα παρουσιάσει μια πλατφόρμα καλλιτεχνικών, πολιτιστικών και εκπαιδευτικών δράσεων, στο πλαίσιο της επικείμενης συνεργασίας του με το Φεστιβάλ Αθηνών, σε  επιμέλεια του καλλιτεχνικού διευθυντή του Δ.Θ.Π., Νίκου Διαμαντή.

Προοίμιο αυτής της συνεργασία είναι το τριήμερο εργαστήριο με θέμα Προφορική Ιστορία και  Τέχνες, το οποίο πραγματοποιείται σε συνεργασία με την Πρεσβεία των Η.Π.Α. στην Αθήνα, 14-16 Δεκεμβρίου 2016, στο Φουαγιέ του Θεάτρου.

Γεφυρώνοντας τις Διαφορετικότητες | Λίγα λόγια για τη δράση

Πρόκειται για μια πλατφόρμα καλλιτεχνικών, πολιτιστικών και εκπαιδευτικών δράσεων με βασικό άξονα τις έννοιες ταξικότητα/οικονομία, φύλο και σεξουαλικότητα, μετανάστευση/προσφυγιά, θρησκεία, αστυφιλία και αστική ανάπτυξη. Στο πλαίσιο αυτό θα οργανωθούν ισάριθμες ομάδες που θα αποτελούνται από επαγγελματίες όπως σκηνοθέτες, ηθοποιούς, χορευτές, εικαστικούς, ιστορικούς, μουσικούς και θα συνδιαμορφώσουν με κατοίκους της ευρύτερης περιοχής του Πειραιά. Οι συγκεκριμένοι επαγγελματίες, θα προσεγγίσουν διαφορετικές κοινωνικές δομές, φορείς αλλά και ποικίλες κοινωνικές ομάδες της πόλης  του Πειραιά, με σκοπό να χτίσουν γέφυρες επικοινωνίας και να ανασυνθέσουν την κοινωνική, ηλικιακή, οικονομική, ιστορική, μορφωτική ταυτότητα των συμμετεχόντων, δημιουργώντας ένα πλέγμα συνεκτικότητας και αποδοχής της διαφορετικότητας. Τα βασικά τους εργαλεία θα είναι η φωνή, η γλώσσα, οι λέξεις, οι κινήσεις, η αλληλεπίδραση, ο αυτοσχεδιασμός, μέσω των οποίων θα εστιάζουν στο προσωπικό βίωμα απεικονίζοντας ένα ευρύτερο πολιτικό, κοινωνικό και πολιτιστικό πλαίσιο. Η δημιουργία αυτού του παλίμψηστου, θα ολοκληρωθεί με άξονα την ίδια την πόλη του Πειραιά. Η πόλη και οι γειτονιές της θα καθορίσουν με τη σειρά τους το στίγμα των ανθρώπων που θα λάβουν μέρος στο πρόγραμμα. 

Το εργαστήριο

Το εργαστήριο αφορά τη θεωρεία και μεθοδολογία της προφορικής ιστορίας και της μνήμης και πως το υλικό αυτό μπορεί να μετασχηματιστεί σε καλλιτεχνικό δρώμενο. Η πρώτη μέρα του εργαστηρίου θα είναι ανοιχτή σε ιστορικούς, θεατρολόγους, καλλιτέχνες και όσους/ες ενδιαφέρονται για αυτά τα θέματα (απαιτείται προεγγραφή).

Εισηγητές στο εργαστήριο είναι οι:

Rachel F. Seidman, Ph.D., Associate Director, Southern Oral History Program Adjunct Assistant Professor of History and Gender & Women’s Studies, University of North Carolina at Chapel Hill

Della Pollock, Professor, Communication Studies Department, University of North Carolina at Chapel Hill

Jaycie Vos, Coordinator of Collections Southern Oral History Program

Ημέρες και ώρες: Τετάρτη 14/12, ώρες 10.00-12.00 και 13.00-15.00 ανοιχτό σεμινάριο στο κοινό με προεγγραφή στο τηλέφωνο 210.41.43.356 και στο email: artisticdirector@dithepi.gr έως και τη Δευτέρα 12/12. Η συμμετοχή είναι δωρεάν και θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας εξ αιτίας τους περιορισμένου αριθμού θέσεων.

Το σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί στην Αγγλική γλώσσα.

Πέμπτη και Παρασκευή 15-16/12 κλειστό εργαστήριο για τις ομάδας που συμμετέχουν στη δράση: Γεφυρώνοντας τις Διαφορετικότητες.

Το εργαστήριο θα πραγματοποιηθεί στο Φουαγιέ του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά, Λεωφ. Ηρ. Πολυτεχνείου 32, Πειραιάς

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.