Αρχική ΝΕΑ ΤΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ Τι ειπώθηκε στη Συνέντευξη Τύπου για το θέμα της ενδεχόμενης κήρυξης...

Τι ειπώθηκε στη Συνέντευξη Τύπου για το θέμα της ενδεχόμενης κήρυξης του Πειραιά ως αρχαιολογικού χώρου

1108
0

Την αντίθεσή τους στην ενδεχόμενη κήρυξη ως αρχαιολογικού χώρου του Δήμου Πειραιά και της περιοχής «Καστράκι» του Δήμου Κερατσινίου-Δραπετσώνας, εξέφρασαν σήμερα σε κοινή Συνέντευξη Τύπου ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Γιάννης Μώραλης και ο Αντιπεριφερειάρχης Πειραιά κ. Γιώργος Γαβρίλης.

 

Αφορμή για την έκτακτη Συνέντευξη Τύπου ήταν η αυριανή συνεδρίαση του  Κεντρικού Αρχαιολογικού  Συμβουλίου και συγκεκριμένα το  9ο θέμα: «Έγκριση ή μη κήρυξης-οριοθέτησης ως αρχαιολογικού χώρου του Δήμου Πειραιά και της περιοχής «Καστράκι», Δ.Ε. Δραπετσώνας, Δήμου Κερατσινίου-Δραπετσώνας, Περιφέρειας Αττικής».

Ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Γιάννης Μώραλης στην ομιλία του, τόνισε μεταξύ άλλων, ότι τόσο ο Δήμος Πειραιά όσο και οι άλλοι φορείς της πόλης αιφνιδιάστηκαν για το θέμα που θα συζητηθεί  στο Κ.Α.Σ., λέγοντας χαρακτηριστικά, πως  είναι απαράδεκτο να προγραμματίζεται συζήτηση και λήψη απόφασης για την κήρυξη του Πειραιά ως αρχαιολογικού χώρου και ο Δήμαρχος της πόλης να ενημερώνεται μόλις την Παρασκευή τυχαία και από τρίτους. «Δεν μπορεί μια επιτροπή να αποφασίζει και να εισηγείται ερήμην της πόλης, όχι μόνο του Δήμου και της Αντιπεριφέρειας, αλλά και των παραγωγικών τάξεων και των κατοίκων, για ένα τόσο σοβαρό θέμα, που θα επηρεάσει καταλυτικά τη λειτουργία της πόλης, την υλοποίηση έργων αλλά και το αναπτυξιακό της μέλλον».

Στη συνέχεια ο κ. Μώραλης ανέγνωσε την αλληλογραφία μεταξύ Δήμου Πειραιά και των αρμόδιων τμημάτων του Υπουργείου Πολιτισμού, λέγοντας ότι δεν έλαβε ποτέ καμία απάντηση για το θέμα και δεν έγινε καμία συνάντηση, προκειμένου να ενημερωθεί.

«Αντιλαμβάνεστε τι αντίκτυπο θα έχει μια ενδεχόμενη έγκριση του Πειραιά ως ενιαίου Αρχαιολογικού χώρου σε επίπεδο αναπτυξιακών έργων, όπως είναι ο Πύργος, το Μικρολίμανο, ο Άγιος Διονύσιος, η Ο.Χ.Ε., αλλά  ακόμα και σε έργα καθημερινότητας. Για να αναπλάσουμε π.χ.  μια πλατεία ή ακόμα και για να βάψουμε την όψη  ενός κτηρίου, θα χρειαζόμαστε την έγκριση της αρχαιολογικής υπηρεσίας, με ό,τι συνεπάγεται αυτό σε επίπεδο διαδικασιών! Αυτό είναι παράλογο και δεν βοηθάει την ανάπτυξη του Πειραιά. Σε μια πόλη που έχουμε «λύσει χειρόφρενο» και προσπαθεί να εκτιναχθεί και να προοδεύσει, δεν θα μπει απλώς χειρόφρενο, αλλά ταχύτητα όπισθεν. Έχουμε δημιουργήσει τις προϋποθέσεις, προκειμένου τα επόμενα χρόνια να αλλάξει ο Πειραιάς προς το καλύτερο και με αυτή την εξέλιξη η πόλη θα πάει πίσω», σημείωσε ο κ. Μώραλης.

Ο Δήμαρχος Πειραιά, τόνισε πως θα αποστείλει επιστολή ζητώντας αναβολή του αυριανού 9ου θέματος της συνεδρίασης του Κ.Α.Σ., ώστε να υπάρχει χρόνος προκειμένου να γίνει διαβούλευση, καθώς και να γίνει κατανοητό για ποιους λόγους έχει προκύψει το ζήτημα αυτό.

Τέλος ο κ. Μώραλης επεσήμανε πως δεν υπάρχουν  τεκμηριωμένες μελέτες για όλο το εύρος του Δήμου, οι οποίες  να δείχνουν ότι ο Πειραιάς είναι αρχαιολογικός χώρος.

 

Στη Συνέντευξη Τύπου τοποθετήθηκαν εκπρόσωποι φορέων της πόλης οι οποίοι συντάχθηκαν με  την άποψη του Δημάρχου Πειραιά κ. Γιάννη Μώραλη και του Αντιπεριφερειάρχη κ. Γιώργου Γαβρίλη. Συγκεκριμένα μίλησαν: ο Πρόεδρος του Ε.Β.Ε.Π. κ. Βασίλης Κορκίδης, ο Πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Πειραιά κ. Γιάννης Βουτσινάς,  ο Γενικός Γραμματέας του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Πειραιά κ. Θοδωρής Ματθιουδάκης, το μέλος της Επιτροπής Περιφερειών της Ευρωπαϊκής Ένωσης κ. Σπύρος Σπυρίδων.

Ακολουθούν τα έγγραφα του Υπουργείου Πολιτισμού τον Οκτώβριο του 2018, η απάντηση του Δήμου Πειραιά τον Δεκέμβριο του 2018 και η σημερινή Κατεπείγουσα επιστολή του Δημάρχου Πειραιά

1 Έγγραφο Υπ Πολιτισμού

2 Εγγραφο Δήμου Πειραια Για Κύρηξη Αρχαιολογικών Χώρων

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΠΕΙΡΑΙΩΣ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.