Αρχική ΝΕΑ ΤΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ Παρουσίαση των έργων αντιπλημμυρικής προστασίας στην Περιφερειακή Ενότητα Πειραιά

Παρουσίαση των έργων αντιπλημμυρικής προστασίας στην Περιφερειακή Ενότητα Πειραιά

1161
0

Παρουσίαση των έργων αντιπλημμυρικής προστασίας στην ΠΕ Πειραιά

 

Ο σχεδιασμός για την αντιπλημμυρική προστασία της Περιφερειακής Ενότητας Πειραιά παρουσιάστηκε, σήμερα, σε συνέντευξη τύπου από την Περιφερειάρχη Αττικής Ρένα Δούρου, τον Αντιπεριφερειάρχη Πειραιά Γιώργο Γαβρίλη και τον Περιφερειακό Σύμβουλο, αμρόδιο για θέματα Περιβάλλοντος, Κλιματικής Αλλαγής και Έργων Αντιπλημμυρικής Προστασίας, Αθαν. Αναγνωστόπουλο.

Ο Γ. Γαβρίλης υπογράμμισε ότι η περιοχή, που έχει βιώσει, εδώ και πολλές δεκαετίες, καταστροφικές πλημμύρες ακόμα και με ανθρώπινες απώλειες, αθροίζει όλες τις συνηθισμένες αιτίες του προβλήματος, όπως ραγδαία και χωρίς σχεδιασμό αστικοποίηση, αυθαίρετη δόμηση, έλλειψη χωροταξικού σχεδιασμού, αποψίλωση των ορεινών όγκων, κάλυψη των φυσικών ρεμάτων κ.α.

Ακόμα, σημείωσε ότι η κατάσταση δυσχεραίνεται από το δυσλειτουργικό θεσμικό πλαίσιο, με τις αλληλοκαλυπτόμενες αρμοδιότητες φορέων  και τις γραφειοκρατικές διαδικασίες.

Ένας πρόσφατος νόμος επιτάχυνε τις διαδικασίες μειώνοντας το χρόνο για την ανάδειξη μελετητή από 24 μήνες (κατά μέσο όρο) σε περίπου 8-9 μήνες.

Ωστόσο, παρά τη μείωση αυτή, ο χρόνος που απαιτείται για ένα έργο από τη δημοπράτηση της μελέτης μέχρι την ολοκλήρωσή του είναι πάνω από 6 -7 χρόνια!

Παρόλα αυτά η περιφερειακή αρχή από το 2014 μέχρι σήμερα κατάφερε να σχεδιάσει, να μελετήσει και να παρέμβει για:

 

  • Τα 7 ρέματα, που βρίσκονται στην περιοχή ευθύνης της Περιφερειακής Ενότητας Πειραιά.
  • Τα αντιπλημμυρικά έργα
  • Τον σχεδιασμό της Πολιτικής Προστασίας, με τακτικές συνεδριάσεις του αρμόδιου οργάνου

Συγκεκριμένα, σε ότι αφορά τα έργα:

  • Έχουν ολοκληρωθεί 4 έργα, συνολικού προϋπολογισμού 5,5 εκ.€
  • Είναι σε εξέλιξη 3 έργα, συνολικού προϋπολογισμού 12,2 εκ. €
  • Είναι υπό μελέτη 5 έργα, συνολικού προϋπολογισμού 2,1 εκ. €
  • Επισυνάπτονται στοιχεία από την παρουσίαση του Αντιπεριφερειάρχη Πειραιά Γιώργου Γαβρίλη και για τα αντιπλημμυρικά έργα στους Δήμους της ΠΕ Πειραιά

 ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΑΝΤΙΠΛΗΜΜΥΡΙΚΩ ΕΡΓΩΝ 5-7-2018

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.