Αρχική ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΑ Ξεκίνησαν τα εκπαιδευτικά προγράμματα του ΔΗ.ΘΕ.ΠΕΙ.

Ξεκίνησαν τα εκπαιδευτικά προγράμματα του ΔΗ.ΘΕ.ΠΕΙ.

1313
0

 

Του Γιοφυριού της  Άρτας… εργαλείο παιδείας
από τον
Θοδωρή Οικονομίδη.

Πρόκειται για την θεατρική αναπαράσταση της ιστορίας,με την χρήση ζωντανής μουσικής,  ήχων , μασκών και κουκλών  από  τους ίδιους τους μαθητές που θα παρακολουθήσουν το πρόγραμμα  από τον  Θοδωρή Οικονομίδη.
.
Του Γιοφυριού της Άρτας – Του νεκρού αδερφού.

Το χτίσιμο του γιοφυριού… τα εργαλεία… οι ήχοι…
το τραγούδι της δουλειάς.. το Στοιχειό..η θυσία…
Οι οικογενειακοί δεσμοί, ο μισεμός, η ξενιτιά,
η επιστροφή από τον κάτω κόσμο.

το πρόγραμμα… 
Στο συγκεκριμένο αυτό εκπαιδευτικό πρόγραμμα συνδυάζονται οι  δυνάμεις της παιδαγωγικής αξίας των ιστοριών σαν κείμενα
-τα οποία διδάσκονται στο σχολείο στα πλαίσια της Δημοτικής Ποίησης-
μ’ αυτές των τεχνών της Μουσικής και του Θεάτρου…

Πρόκειται για την θεατρική αναπαράσταση των ιστοριών ,
με την χρήση ζωντανής μουσικής(μαντολίνο- κιθάρα- κρουστά),  ήχων ,
μασκών και κουκλών
από τους ίδιους τους συμμετέχοντες στο πρόγραμμα.

Με την χρήση των τεχνών της Μουσικής και του Θεάτρου
εκπαιδεύονται δημιουργικά τα παιδιά
και έρχονται πιο κοντά στην  παράδοση,
τις ρίζες και τα βασικά στοιχεία του ελληνικού πολιτισμού.

 

του γιοφυριού της Άρτας
Πρόκειται για την προσπάθεια χτισίματος ενός γεφυριού στο ορμητικό ποτάμι του Άραχθου, στην Άρτα, το οποίο, συνεχώς, λίγο πριν την ολοκλήρωσή του πέφτει.
Οι προσπάθειες από τους μαστόρους και τους εργάτες είναι υπεράνθρωπες αλλά η κατάληξη είναι συνεχώς η ίδια…. πέφτει.
Το στοιχειό του γεφυριού εμφανίζεται τελικά και ζητά την θυσία της γυναίκας του πρωτομάστορα για να επιτρέψει την ολοκλήρωση του έργου.

του νεκρού αδερφού
Ο Κωνσταντής, παρόλες τις αντιρρήσεις της οικογένειάς του, παντρεύει την αδερφή του, Αρετή, μακριά στα ξένα και ορκίζεται ότι αν χρειαστεί για καλό ή για κακό να έρθει πίσω η Αρετή ,
αυτός θα είναι που θα την φέρει.
Έφυγε η Αρετή και ήρθε το θανατικό κι ο πόλεμος… πέθανε ο Κωνσταντής κι όλα του τα αδέρφια κι έμεινε η μάνα να καταριέται και να θρηνεί. Από την κατάρα και το ανάθεμα ο Κωνσταντής βγήκε από τον τάφο… κι έφερε την Αρετή πίσω στη μάνα της …η οποία όταν τη αντίκρισε πέθανε από την συγκίνηση …η Αρετή ζήτησε από τον θεό να την κάνει κουκουβάγια για να θρηνεί αιώνια την οικογένειά της.

Ημέρες και ώρες παραστάσεων:

Κυριακή: 15/10, 12/11, 10/12,17/12, 14/1, 28/1, 25/2. 

Ώρα έναρξης  13.00 – Διάρκεια  δράσης  80’

Τιμή εισιτηρίου 5 ευρώ

ΦουΑγιέ τούΔημοτικού ΘεάτΡου Πειραιά
Πα ΡΑΜύθιΑ για  μιΚρούς  και  ΜεΓάλοΥς

Σ ένα ΚουΒάρι κόκκινο κρυμμένα παραΜύθια

ένα ταξίδι στους δρόμους της παραμυθίας.

Αφήγηση- Προσαρμογή Κειμένων  Φίλια Δενδρινού

Μια παράσταση αφήγησης με ζωντανή μουσική  όπου παρουσιάζονται παραμύθια από τη παγκόσμια λογοτεχνική παράδοση.
Πέρα από τα 7  βουνά και πίσω από το ουράνιο τόξο , ανατολικά του ήλιου και δυτικά της σελήνης υπάρχει ένας τόπος που όλοι τον γνωρίζουν και κανένας  δεν τον ξέρει.
Είναι ο τόπος της παραμυθίας, η χώρα των  παραμυθιών.
Εκεί κατοικεί η λαϊκή προφορική αφήγηση υφαίνοντας τον κόσμο, την ανθρώπινη περιπέτεια.
Οκτώ διαφορετικά παραμύθια, ένα για την πρώτη Κυριακή κάθε μήνα, πετούν το κουβάρι του μύθου στις εποχές του χρόνου και μέσα από τα παραμύθια συνομιλούν με τις αλλαγές στη φύση. Απλά, λιτά, σκηνικά αντικείμενα συνοδεύουν την παράσταση αφήγησης και λειτουργούν ως μυητικά σύμβολα μιας γλώσσας θεατρικής, πυκνής και πολύσημης.

Όλα τα  προτεινόμενα παραμύθια έχουν ξαναγραφτεί – διασκευαστεί  από την  Φίλια Δενδρινού , (ηθοποιό, θεατρολόγο)  ώστε να είναι καλλιτεχνικά άρτια στη σκηνική τους μεταφορά. Σε όλα τα παραμύθια  η ποίηση είναι παρούσα ώστε να φέρει τα παιδιά σε επαφή και με τον ποιητικό λόγο, ενώ κάποια από τα παραμύθια μπορεί να  τα συνοδεύει  ζωντανά μουσικός . Η μουσική ακολουθεί το ήθος της ιστορίας , δημιουργώντας μια παράλληλη αφήγηση.
Μετά την αφήγηση ακολουθεί  συζήτηση και εκπαιδευτική δραστηριότητα με τα παιδιά στη βάση διαδραστικών  και διαθεματικών διαδικασιών. Έτσι, ανάλογα με τα παραμύθια που κάθε φορά προτείνονται , δράσεις όπως: Αυτοσχεδιασμός, Παιχνίδι με τα Εκφραστικά Μέσα , Εργαστήρι ποίησης ή ζωγραφικής, είναι κάποιες από τις δράσεις που μπορούν να προταθούν στα παιδιά.

 

Οκτώβριος :   Κύλα, Κύλισε κουβάρι τρέξε πιάσε το ζαγάρι:

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων,  καλωσορίζουμε τον καινούριο μήνα με ιστορίες και παραμύθια που μιλούν για τους φίλους μας τα ζώα . Για παιδιά προσχολικής και πρώτης σχολικής ηλικίας.

Νοέμβριος : Νάνοι και δράκοι στων παραμυθιών τα Δάση 

Το φθινόπωρο, τα φύλλα των δέντρων πέφτουν, κι  η φύση αλλάζει καθώς ετοιμάζεται να υποδεχτεί τον χειμώνα . Παλαιότερα, οι άνθρωποι μαζεμένοι γύρω από το τζάκι . τις κρύες νύχτες,   μοιράζονταν μεταξύ τους διηγήσεις . Δυο παράξενα παραμύθια  που κατέγραψαν οι σπουδαίοι Γερμανοί λαογράφοι, αδελφοί Γκρίμμ. Για παιδιά προσχολικής και πρώτης σχολικής ηλικίας.

Δεκέμβριος : Άτζαροι, Μάντζαροι, Λυκοκαλικάντζαροι

Παραμύθια από τα έθιμα του Δωδεκαήμερου . Για παιδιά προσχολικής και πρώτης σχολικής ηλικίας.

Ιανουάριος : Αρχιμηνιά κι Αρχιχρονιά

Ιστορίες από τη λογοτεχνία  , ποιήματα , τραγούδια κι έθιμα για την Πρωτοχρονιά.. Για παιδιά από 8 ως 12 χρόνων. 

Φεβρουάριος : Niezimska, το Χιονοκόριτσο

Ο χειμώνας σκεπάζει τα πάντα, το κρύο , η βροχή , το χαλάζι είναι οι κάτοικοι στου χειμώνα το σπίτι . Σε λίγο, οι ημέρα θα  μεγαλώσει και τα χιόνια θα λιώσουν …Ένα Ρώσικο Παραμύθι για το χιόνι και τον παππούλη πάγο. Για παιδιά προσχολικής και πρώτης σχολικής ηλικίας.

Μάρτιος : Το δικό μου Σπίτι

Τι είναι το Σπίτι; Ένας χώρος η ολόκληρη η οικογένεια; Το τοπίο της παιδικής ηλικίας ή ένα απλό κατάλυμα; Αν οι τοίχοι μιλούσαν θα μπορούσαν να αφηγηθούν ιστορίες σαν αυτήν  που μας αφηγείται το ερειπωμένο ετούτο νεοκλασικό Σπίτι στη γωνία της μεγάλης λεωφόρου. Για παιδιά  από 8 ως 12 χρόνων.

Απρίλιος : Το Αηδόνι  Χ. Κ. Άντερσεν 

Ο Απρίλιος είναι ο μήνας της γιορτής του Παιδικού βιβλίου. Το παιδικό βιβλίο γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 2 Απριλίου , ημέρα των γενεθλίων του μεγάλου Δανού παραμυθά , Χ. Κ. Άντερσεν , κι εμείς τον γιορτάζουμε με ένα από τα ωραιότερα Παραμύθια του, το Αηδόνι. Για όλο το Δημοτικό.

Ο Αυγερινός κι η Πούλιω      ( Για  Ε- Στ δημοτικού και Γυμνάσιο )  

Ένα  πολύ γνωστό Ελληνικό   παραμύθι της προφορικής μας παράδοσης που ξαναγράφτηκε  για το Θέατρο , ως παράσταση αφήγησης. Η προφορική παράδοση περιλαμβάνει κείμενα που αισθητικά υπάγονται στον γενικότερο όρο έντεχνος λαϊκός λόγος. Η παραδοσιακή προφορική αφήγηση είναι μια από τις αρχαιότερες τέχνες. Μάνα του μύθου, επίκεντρου της θρησκευτικής τελετουργίας,  γέννησε  το θέατρο ,  και τροφοδότησε τη γραπτή λογοτεχνία.

Ο Αυγερινός κι η Πούλιω, είναι διήγηση που αφορά στον τρόπο που διάλεξε ο λαός μας να μιλήσει για  δυο αστέρια: Την Πούλια, του αστερισμού των Πλειάδων, και τον Αυγερινό ή Αποσπερίτη, που είναι το τελευταίο άστρο της αυγής. Ανήκει, στην κατηγορία των μαγικών παραμυθιών με κύρια χαρακτηριστικά του αυτό της μαγικής φυγής όσο και της μεταμόρφωσης, θύμα της οποίας πέφτει ο μικρός Αυγερινός. Η αθωότητα, ο δόλος, ο πόνος, η θυσία, ο εξαγνισμός και η κάθαρση, τελετουργικά του αρχαίου κόσμου και δοξασίες των νεότερων χρόνων βρίσκονται αριστουργηματικά υφασμένα στον καμβά της λαϊκής προφορικής μας παράδοσης. Στίχοι από τον Δ. Σολωμό, τον Κ. Παλαμά, τον Γ. Βιζυηνό  τον Γ Δροσίνη συνομιλούν με το κείμενο ,ενώ φανερή  είναι η πρόθεση να δηλωθεί η συγγένεια  των Ελληνικών λαϊκών παραμυθιών,  με την Παραλογή και το Δημοτικό τραγούδι, όσο και η σχέση τους με αρχετυπικές μορφές μύθων που χάνονται στο βάθος των αιώνων.
ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΔΡΑΣΗΣ
Αφήγηση- Προσαρμογή Κειμένων : Φίλια Δενδρινού /  Μουσική  :  Νίκος Πλάτανος
Πρώτη παράσταση: Κυριακή 22 Οκτωβρίου 2017.
Tτελευταία παράσταση: Κυριακή 1 Απριλίου 2018 (Κυριακή των Βαΐων)

Κάθε πρώτη Κυριακή του μήνα στις 13.00

Διάρκεια δράσης 70’ 

Τιμή εισιτηρίου 5 ευρώ

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.