Αρχική ΟΛΠ ΕΒΕΠ: Ζήτησε έκπτωση αποθηκευτικών χρεώσεων από τον ΟΛΠ

ΕΒΕΠ: Ζήτησε έκπτωση αποθηκευτικών χρεώσεων από τον ΟΛΠ

1511
0

Το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιώς, με επείγουσα επιστολή του προέδρου, κ. Β. Κορκίδη, στον αναπληρωτή υπουργό Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού, κ. Θ. Δρίτσα, καθώς επίσης και με σχετικές επιστολές στον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της ΟΛΠ, κ. Ι. Κούβαρη, στον εμπορικό διευθυντή του Σταθμού Εμπορευματοκιβωτίων Πειραιά Σ.Ε.Π. Α.Ε., κ. Τ. Βαμβακίδη και στον πρόεδρο της Διεθνούς Ναυτικής Ένωσης, κ. Ι. Χατζηαντωνίου, ζήτησε την απαλλαγή ή την έκπτωση των χρεώσεων αποθήκευσης των εμπορευμάτων, στο λιμάνι, λόγω της παρατεταμένης αργίας των τραπεζών, όπως άλλωστε προβλέπεται σε καταστάσεις ανωτέρας βίας – “force majeure”.

Ο πρόεδρος του ΕΒΕΠ, στο Δ.Σ. του ΟΛΠ ΟΛΠ -0,97% της 16ης/7, ζήτησε να συζητηθεί το θέμα, προ ημερήσιας διάταξης και η πρότασή του είχε θετική αποδοχή από τον πρόεδρο και τα παρόντα μέλη του Δ.Σ. Ωστόσο, σύμφωνα με τη κανονιστική διάταξη του ΟΛΠ ΟΛΠ -0,97%, λόγω απουσίας 2 τακτικών μελών, συμφωνήθηκε, τόσο η απόφαση, όσο και ο καθορισμός του ποσοστού έκπτωσης, να ληφθούν στη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της επόμενης εβδομάδος.

Σε κάθε περίπτωση, το ΕΒΕΠ οφείλει να αναγνωρίσει, ότι η διοίκηση του ΟΛΠ ΟΛΠ -0,97% επανειλημμένως, σε αντίστοιχες περιπτώσεις στο παρελθόν, ενήργησε με υπευθυνότητα απέναντι στους χρήστες του λιμανιού, χορηγώντας εκπτώσεις από 60% έως 95%, στα αποθηκευτικά τέλη, για την αποκατάσταση των απωλειών που υπέστησαν οι επιχειρήσεις, χωρίς να είναι υπαίτιες, από τις καθυστερήσεις και την αναγκαστική παραμονή έμφορτων containers στο χώρο του ΟΛΠ ΟΛΠ -0,97%.

Αναλυτικότερα, όπως αναφέρει το ΕΒΕΠ, από την έναρξη της τραπεζικής αργίας, στις 29 Ιουνίου 2015, έως και σήμερα, το Επιμελητήριο δέχεται καθημερινά εκατοντάδες μηνύματα από τις επιχειρήσεις, οι οποίες αδυνατούν είτε να παραλάβουν τα εμπορεύματα τους, που έχουν φτάσει στο λιμάνι του Πειραιά, είτε να προχωρήσουν στον εκτελωνισμό τους, παρά τις διευκολύνσεις των τελωνειακών υπηρεσιών στον τρόπο συναλλαγής.

Παρ’ όλα αυτά, οι συνέπειες στη λειτουργία τους είναι πολύ μεγάλες κυρίως από την έλλειψη ρευστότητας, αλλά και ακυρώσεων παραγγελιών, που εντείνουν και διευρύνουν προβλήματα και καθυστερήσεις στα τελωνεία.

Επιπλέον, θα ζητηθεί, να εκδοθούν πιστωτικά τιμολόγια για τις ήδη επιβληθείσες πλήρεις χρεώσεις των αποθηκεύτρων που έχουν αποσταλεί προς πληρωμή από τις ναυτιλιακές εταιρίες, ώστε να υπάρξει αντίστοιχη πίστωση στα τιμολόγια των ναυτιλιακών εταιριών προς τις επιχειρήσεις.

«Στο πλαίσιο των ενεργειών που καταβάλλει το ΕΒΕΠ να εξυπηρετήσει κατά το μέγιστο δυνατό βαθμό τις συνήθεις επιχειρηματικές συναλλαγές, ιδιαίτερα αυτήν τη δύσκολη περίοδο, κατά την οποία δοκιμάζεται η υπομονή και αντοχή όλων μας, είναι να εξασφαλιστεί μία έκπτωση στις “σταλίες”», αναφέρει η ανακοίνωση του ΕΒΕΠ και προσθέτει: «Τα εκτεταμένα φαινόμενα καθυστερήσεων των παραδόσεων, που έχουν γίνει γνωστά, αφορούν σε περισσότερα από 2.500 containers στο λιμάνι του Πειραιά, ενώ έχουν προξενήσει ανεπανόρθωτη οικονομική βλάβη σε πολλές εισαγωγικές επιχειρήσεις. Το βέβαιο είναι ότι το ΕΒΕΠ προτιμά να αποκατασταθεί, το συντομότερο δυνατόν, η ομαλή λειτουργία των τραπεζών, των επιχειρήσεων, και του λιμανιού από την οποιαδήποτε προσωρινή διευκόλυνση.»

Προηγούμενο άρθροSilver Alert: Βρέθηκε στον Πειραιά — Αναζητούνται οι συγγενείς του
Επόμενο άρθροΑναχώρηση Celestyal Crystal από τον Πειραιά

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.