Αρχική ΝΕΑ ΤΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ Πειραιάς: Ποιοι λένε ΝΑΙ; Ποιοι λένε ΟΧΙ; Ποιοι δεν παίρνουν θέση;

Πειραιάς: Ποιοι λένε ΝΑΙ; Ποιοι λένε ΟΧΙ; Ποιοι δεν παίρνουν θέση;

2644
0

Τις τελευταίες μέρες έχουν αρχίσει να υπάρχουν επίσημες τοποθετήσεις τόσο υπέρ του ναι όσο και υπέρ του όχι. Βέβαια υπάρχουν και οι ουδέτερες τοποθετήσεις.

Ποιοι τοποθετούνται υπέρ του ΝΑΙ

Συνδυασμός Πειραιάς Νικητής και ο Δήμαρχος Γιάννης Μώραλης

 • Ανακοίνωση Δημοτικής Ομάδας Συνδυασμού “ΠΕΙΡΑΙΑΣ ΝΙΚΗΤΗΣ

Η αρνητική έκβαση των διαπραγματεύσεων μεταξύ της Ελληνικής Κυβέρνησης και των Θεσμών, η μετέπειτα προκήρυξη του δημοψηφίσματος και οι συνέπειες των πολιτικών εξελίξεων στον τραπεζικό τομέα έχουν δημιουργήσει μια πρωτόγνωρη, μεταπολιτευτικά, οικονομική και κοινωνική αναστάτωση με απρόβλεπτες συνέπειες.

Δυστυχώς η ασάφεια με την οποία τίθεται το ερώτημα του δημοψηφίσματος και η ελλιπής ενημέρωση του ελληνικού λαού δεν συμβαδίζει με τη σημασία και την σπουδαιότητα αυτής της ύψιστης δημοκρατικής διαδικασίας.Ο ευρωπαϊκός προσανατολισμός της χώρας και η συμμετοχή της Ελλάδας στον στενό πυρήνα της ΕΕ και την Ευρωζώνη είναι αδιαπραγμάτευτο κεκτημένο.Είναι μονόδρομος για το μέλλον των παιδιών μας, για την πρόοδο, για την ευημερία και την αξιοπρέπεια των Ελληνίδων και των Ελλήνων.Για την πόλη μας διακυβεύονται τα πάντα: Οι ευρωπαϊκοί πόροι, τα χρήματα του ΕΣΠΑ και των άλλων προγραμμάτων τα οποία είναι απαραίτητα για την υλοποίηση των προγραμματικών σχεδίων και έργων αναγκαίων για να υπάρξει ανάπτυξη, κοινωνική συνοχή και να αντιμετωπιστούν τα χρόνια προβλήματα του Πειραιά.

Η κρισιμότητα των στιγμών επιτάσσει ψυχραιμία, νηφαλιότητα, σύνεση. Είναι η ώρα που όλοι μας, ανεξαρτήτως θεσμικής ιδιότητας και κομματικής ή πολιτικής προέλευσης, έχουμε ατομική και συλλογική ευθύνη και υποχρέωση να συμβάλλουμε στη διατήρηση της ενότητας και της αλληλεγγύης του ελληνικού λαού.”

 • Η ομιλία του Δημάρχου Πειραιά κ. Γιάννη Μώραλη σε εκδήλωση υπέρ του ΝΑΙ είναι η εξής:

«Βρίσκομαι εδώ σήμερα μαζί σας ως επικεφαλής του συνδυασμού «Πειραιάς-Νικητής». Δεν υπάρχει απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου ώστε να εκπροσωπώ το σύνολο των δημοτικών παρατάξεων που μπορεί να έχουν μια διαφορετική άποψη. Το κρίσιμο είναι ότι πρέπει να ειπωθούν αλήθειες, που δεν έχουν ειπωθεί εδώ και πολλά χρόνια. Θα πρέπει να δούμε το θέμα συνολικά. Στην Ευρώπη ναι υπάρχουν προβλήματα. Σέβομαι αυτούς που μιλούν για το 1.500.000 ανέργους, μειωμένες συντάξεις και για όλα τα σκληρά μέτρα που βιώνουμε όλα αυτά τα χρόνια. Δεν υπάρχει όμως άλλη επιλογή. Και η συμφωνία να γίνει σήμερα, κάτι που ευχόμαστε και Ναι να πούμε την Κυριακή στο δημοψήφισμα, πρέπει να αντιληφθούμε ότι τα μέτρα θα είναι σκληρότερα. Ο κόσμος κινδυνεύει να ζήσει την απόλυτη πτώχευση, την χρεοκοπία. Πρέπει να πούμε την αλήθεια. Η συμμετοχή της Ευρώπης στην Ελλάδα και στην Ευρωζώνη σημαίνει σκληρά μέτρα για τα επόμενα χρόνια. Και με την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί το τελευταίο εξάμηνο τα μέτρα θα είναι ακόμη σκληρότερα. Θα πρέπει ωστόσο να επιλέξουμε μεταξύ μιας δύσκολης κατάστασης που βιώνουμε όλα αυτά τα χρόνια και μιας απόλυτης χρεοκοπίας. Και δεν μπορούμε ούτε καν να διανοηθούμε τι σημαίνει αυτό για εμάς και τα παιδιά μας τις επόμενες δεκαετίες. Δεν σημαίνει ότι με τη συμμετοχή μας στην Ευρώπη λύνονται όλα τα προβλήματα. Ως Ευρωπαϊκό κράτος, υπάρχει μια διαφορετική ασφάλεια, να αντέξουμε αυτά τα μέτρα, να πούμε αλήθειες και σε βάθος χρόνου να μπορούμε να έχουμε μια Ευρωπαϊκή παρουσία με οφέλη. Κι επειδή παρακολουθώ τις τηλεοπτικές αντιπαραθέσεις αυτών που υποστηρίζουν το όχι και προσάπτουν σε εμάς που λέμε ναι στην Ευρώπη ότι τώρα ενδιαφερόμαστε για τους φτωχούς, τους ανέργους, τις ελλείψεις στα νοσοκομεία. Απαντώ, πάντα ενδιαφερόμασταν και πρέπει να το τονίζουμε σε κάθε τοποθέτηση για να μην νομίζουν ότι ζούμε σε ένα διαφορετικό κόσμο όσοι υποστηρίζουν την άλλη άποψη. Υπάρχουν πολλά προβλήματα στις επιχειρήσεις, στο εμπόριο, παντού. Οι συνέπειες της μη συμφωνίας και του όχι θα είναι τραγικές. Δεν είμαστε υπέρ της τρομοκράτησης του λαού. Βουλευτές, φορείς της πόλης, είμαστε ενωμένοι. Δεν είμαστε υπέρ των σεναρίων της χρεοκοπίας και των δεινών στη χώρα. Είμαστε προβληματισμένοι και ο καθένας στον τομέα του, αλλά και για το μέλλον το δικό του και της οικογένειάς του και δεν μπορούμε να λειτουργήσουμε διαφορετικά. Έχουν γίνει πάρα πολλά λάθη από τις ελληνικές κυβερνήσεις αλλά και στην Ευρώπη εδώ και δεκαετίες για να φτάσουμε σε αυτή την κατάσταση.
Αλλά δεν μπορούμε τώρα, αυτή την ημέρα ή αυτό το τριήμερο να κάνουμε απολογισμό του συνόλου των κυβερνήσεων από τη μεταπολίτευση ή από το 1980 και μετά, το να ξεχνάμε αν άλλαξε η Ευρώπη, που άλλαξε η Ευρώπη πράγματι. Δεν είναι αυτή η Ευρώπη που οραματιστήκαμε πριν από 30 χρόνια. Η Ελλάδα πρέπει να μείνει στην Ευρώπη, να δείξει σταδιακά μια αλλαγή.
Εμείς πρέπει να είμαστε παρόντες, ο κάθε ένας στον δικό του φορέα, από το δικό του μετερίζι, να δίνουμε τη μάχη, όποια και να είναι η εξέλιξη. Θεωρώ ότι θα είναι θετική. Δεν νοείται Ελλάδα χωρίς την Ευρώπη.
Στις Περιφέρειες, στους Δήμους υπάρχει μια πανστρατιά υπέρ της Ευρώπης, ανεξάρτητα από κομματική τοποθέτηση, πολιτικές αντιλήψεις, νομίζω ότι είναι μονόδρομος πια. Εμείς ως συνδυασμός, το πιο απλό, αν διαβάσετε το πρόγραμμά μας, το 90 με 95% είναι κοστολογημένο πρόγραμμα και μπορεί να ικανοποιηθεί μόνο από ευρωπαϊκούς πόρους: ΕΣΠΑ και άλλα προγράμματα. Δεν υπάρχει λοιπόν ούτε Τοπική Αυτοδιοίκηση πρώτου ή δεύτερου βαθμού αν η χώρα τελικώς οδηγηθεί εκτός Ευρώπης.
Για το δημοψήφισμα συμφωνώ με τους προηγούμενους. Και το ερώτημα και ο χρόνος είναι άτοπος και δεν έχει γίνει ποτέ στην Ευρώπη δημοψήφισμα με αυτό τον τρόπο, με πολίτες που δεν θα μπορούσαν να είναι επαρκώς ενημερωμένοι για αυτό που ερωτώνται. Δεν υπάρχει επίσης πλέον στο τραπέζι αυτή η πρόταση για την Ευρώπη. Είμαστε σε μια κατάσταση χρεοκοπίας αυτή τη στιγμή, έστω και στο παραπέντε πρέπει να βρούμε ένα σωσίβιο. Ακούω την κυβέρνηση το μεγαλύτερο μέρος να είναι υπέρ της Ευρώπης. Πώς;
Δεν υπήρξε ποτέ αυτό το εξάμηνο ένας άνθρωπος στη σημερινή κυβέρνηση που να μας πει εγώ έχω αυτό το εναλλακτικό σχέδιο και να κληθούν οι πολίτες να επιλέξουν. Μακάρι να υπήρχε ένα σενάριο από την άλλη πλευρά, να το εξετάσουμε. Ούτε οι ίδιοι έχουν plan B ή άλλα σενάρια εκτός Ευρώπης. Μιλάμε για μια αυτονόητη λογική.
Δεν κατανοώ ποιοι είναι αυτοί που μπορεί να έχουν μια άποψη εκτός Ευρώπης ή εκτός ευρώ. Έχουμε 3-4 ημέρες να πείσουμε τους συμπολίτες μας που έχουν προβλήματα και είναι αγανακτισμένοι από όλες τις κυβερνήσεις. Καμία κυβέρνηση όταν ήταν αντιπολίτευση δεν έδειξε συναίνεση για την κυβέρνηση από τη μεταπολίτευση και μετά. Πολεμούσε την Κυβέρνηση ανεξάρτητα αν είχε δίκιο ή άδικο. Έπρεπε να φτάσουμε σε αυτό το σημείο της χρεοκοπίας για να δώσουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης το στίγμα τους για το αν θέλουν να είναι στην Ευρώπη ή όχι».

Ο Πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητήριου Πειραιώς, Βασίλης Κορκίδης:

“μεταξύ άλλων, δήλωσε ότι «ξεκάθαρα, λέμε «ναι» στην Ευρώπη» και συμπλήρωσε ότι «τα προβλήματα της αγοράς είναι διαχειρίσιμα, μέχρι την προσεχή Παρασκευή, καθώς την επόμενη εβδομάδα δεν θα είναι. Εάν συνεχιστεί η εν λόγω κατάσταση, κινδυνεύουν με κλείσιμο 650.000 επιχειρήσεις και κατ’ επέκταση, θα μείνουν άνεργοι 2 εκατ. εργαζόμενοι και οι οικογένειές τους. Συμπερασματικά, όλη η αγορά θα βάλει ένα λουκέτο».
Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Πειραιώς, Νίκος Μανεσιώτης, ανέφερε
«η ένταξη της χώρας στην οικογένεια της Ευρώπης ήταν ένα επίτευγμα, που πραγματοποιήθηκε με σκληρή εργασία, οπότε δεν δικαιούμαστε σήμερα να το απολέσουμε και θα πρέπει να προσπαθήσουμε να παραμείνουμε μέλος της ισχυρής Ευρώπης…».
Ο βουλευτής Α΄ Πειραιά και Νήσων, Κώστας Κατσαφάδος:
«πρόκειται για μία κρίσιμη ιστορική στιγμή. Είμαστε πιστοί στις αρχές της Δημοκρατίας. Το πραγματικό ερώτημα του δημοψηφίσματος δεν σχετίζεται, με το αν συμφωνούμε ή διαφωνούμε με τις προτάσεις των δανειστών, αλλά, εάν θέλουμε, να συμμετέχουμε στην Ευρώπη. Γι’ αυτό πιστεύω, ότι ο πολιτικός κόσμος πρέπει να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων. Εάν ψηφίσουμε «ναι», θα είμαστε μέσα στο «παιχνίδι» και θα το παλέψουμε».
Η βουλευτής Α Πειραιά και Νήσων με το Ποτάμι, κυρία Σταυρούλα Αντωνάκου :
«το δημοψήφισμα διχάζει τους Έλληνες. Ως παγκόσμια πρωταθλήτρια, έχω δει την Ελλάδα στο υψηλότερο σκαλί, γι’ αυτό και θλίβομαι με την όλη κατάσταση», ενώ είπε ότι σκέφτεται να παραιτηθεί από το βουλευτικό αξίωμα, εάν βγούμε εκτός της ευρωπαϊκής οικογένειας.”
Ο πρώην υπουργός Παιδείας και πρώην βουλευτής Α Πειραιά και Νήσων, Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος:
«… δεν είναι η ώρα της απόδοσης ευθυνών, γιατί πρέπει να κλείσει η συμφωνία, διατηρώντας την εθνική μας ομοψυχία και αποφεύγοντας τον εθνικό ακρωτηριασμό»
Oι Παραπάνω δημιούργησαν Πρωτοβουλία «Πειραιάς… ΝΑΙ στην Ευρώπη» που αποτελείται απο τους
 • ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΑΤΣΑΦΑΔΟΣ Βουλευτής Α’ Πειραιά & Νήσων
 • ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΑΝΤΩΝΑΚΟΥ Βουλευτής Α’ Πειραιά & Νήσων
 • ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΟΡΚΙΔΗΣ Πρόεδρος Εμπορικού & Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς
 • ΠΑΥΛΟΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ Πρόεδρος Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Αττικής Ομόρων Νομών & Νήσων Αιγαίου
 • ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΛΑΤΑΝΗΣΙΩΤΗΣ Πρόεδρος Ιατρικού Συλλόγου Πειραιά
 • ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΟΥΒΑΡΗΣ Πρόεδρος Φαρμακευτικού Συλλόγου Πειραιά
 • ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΕΣΙΩΤΗΣ Πρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου Πειραιώς
 • ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΜΑΘΙΟΣ Αντιπρόεδρος Εμπορικού & Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς
 • ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΑΡΥΔΗΣ τ. Βουλευτής Α’ Πειραιά & Νήσων
 • ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ Γεν. Γραμματέας Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιώς
 • ΗΛΙΑΣ ΓΟΥΖΟΥΑΣΗΣ Αντιπρόεδρος Φαρμακευτικού Συλλόγου Πειραιά
 • ΑΝΔΡΕΑΣ ΒΡΟΝΤΑΚΗΣ Πρόεδρος Συλλόγου Εκτελωνιστών Πειραιώς Αθηνών
 • ΛΑΖΑΡΟΣ ΓΙΑΤΡΑΚΟΣ Μέλος Δ.Σ. Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιώς
 • ΝΙΚΟΣ ΜΑΥΡΙΚΟΣ Πρόεδρος Πανελληνίου Συλλόγου Εφοδιαστών Πλοίων
 • ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ, Πρόεδρος Συνδέσμου Εμπορικών Αντιπροσώπων και Διανομέων Πειραιά
 • ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΑΘΗΝΑΙΟΣ Πρόεδρος Πειραϊκού Συνδέσμου
 • ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΑΛΑΜΑΚΗΣ Πρόεδρος Ένωσης Ξενοδόχων Αίγινας
 • ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΓΑΡΓΑΡΟΠΟΥΛΟΣ, Αντιπρόεδρος Συλλόγου Βιβλιοχαρτοπωλών και Εκδοτών Πειραιά
 • ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΑΡΜΕΝΑΚΗΣ τ. Πρόεδρος Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου & Επιχειρηματικότητας
 • ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΧΟΝΔΡΟΚΟΥΚΗΣ, Πρόεδρος Συλλόγου Καθηγητών Πανεπιστημίου Πειραιά
 • ΙΩΑΝΝΗΣ ΖΑΧΑΡΟΣ Πρόεδρος Συλλόγου Φοιτητών Πανεπιστημίου Πειραιά «Ο ΠΛΑΤΩΝ»
 • ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ Πρόεδρος Συλλόγου Φοιτητών ΤΕΙ Πειραιά

Ο Τέως Δήμαρχος Πειραιώς και πρώην Βουλευτής Α Πειραιά, Βασίλης Μιχαλολιάκος:

“Ένιωσα την ανάγκη, το χρέος να το πράξω. Δεν υποστηρίζουμε συγκεκριμένα κόμματα, ούτε αγωνιζόμαστε για να κερδίσουμε τις επόμενες εκλογές.
Πάνω από όλα στην ψυχή μας είναι η Ελλάδα.
Με διαπερνά το “ουκ ελάττω παραδώσω” κυρίως αναφορικά με το πολιτιστικό μέγεθος της Ελλάδος.
Αισθάνομαι ντροπή όλη η υφήλιος, ο πλανήτης ολόκληρος, να έχει στραμμένο το βλέμμα με τα πιο απαξιωτικά συναισθήματα στην Ελλάδα που έχει μπολιάσει τον κόσμο με τον πολιτισμό, δημοκρατία, ελευθερία και αξιοπρέπεια.
Η χώρα μας τώρα διεθνώς λοιδορείται και απαξιώνεται. Αυτό που βιώνουμε πρέπει να ανατραπεί. Καλούμαστε να ψηφίσουμε σε λίγες μέρες. Το ερώτημα που τίθεται είναι ΝΑΙ ή ΟΧΙ στην Ευρώπη.

Αισθάνομαι ρίγη να με διαπερνά στην μνήμη του μεγάλου εθνάρχη Κωνσταντίνου Καραμανλή που εμπνεύστηκε την Ελλάδα στην Ευρώπη, από την δεκαετία του ´50 όταν η Ελλάδα ήταν μετά από πολέμους και τον εμφύλιο σπαραγμό, πάμπτωχη, ριμασμένη. Μας έβαλε στην Ευρώπη των 10 ισχυρών κρατών. Αυτός ο ευρωπαϊκός προσανατολισμός μας εξασφαλίζει την εδαφική μας ακεραιότητα και μας καθιστά τον ισχυρότερο παράγοντα της περιοχής. Ποιος διακινδυνεύει σήμερα αυτή την μεγάλη κατάκτηση;

Η πατρίδα είναι πολύ δύσκολη καμπή, έχει εκλέξει προσφάτως ένα νέο 40αρη πρωθυπουργό. Καλώ τον κ.Τσίπρα σήμερα να αναστείλει τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος και αμεσα να καλέσει τις ηγεσίες των κομμάτων, να καλέσει όλους τους πρώην πρωθυπουργούς και να τους συμβουλευτεί. Έχουν κάνει λάθη ναι, αλλά η πολιτική εμπειρία τους είναι πολύτιμη την κρίσιμη αυτή συγκυρία. Είναι χρησιμότερο και αποτελεσματικότερο να μιλάει με τον Παππά και τον Φλαμπουραρη;
Αυτοί υποβαθμίζουν ότι απειλείται η γεωπολιτική θέση της χώρας μας. Υποβαθμίζουν το τι μπορεί να συμβεί στη γεωπολιτική μας γωνία.

Με την πατρίδα μας δεν παίζουμε.
Αυτή την περίοδο επιβάλλεται να είμαστε απολύτως ενωμένοι και ψύχραιμοι να διαπραγματευτούμε.”

41 καθηγητές του Πανεπιστημίου Πειραιώς

«Το Πανεπιστήμιο Πειραιώς, ως χώρος όπου η κοινωνία στοχάζεται τον εαυτό της, τούτη την δύσκολη στιγµή για τη χώρα και πέρα από κάθε προσωπική ιδεολογική και πολιτική τοποθέτηση, απευθύνεται στην κοινωνία ζητώντας της να ψηφίσει ξεκάθαρα ΝΑΙ στο δημοψήφισμα της Κυριακής» τονίζουν οι 41 υπογράφοντες.

Ως καθηγητές ενός «Ιδρύµατος που ιδιαιτέρως θεραπεύει γνωστικά αντικείµενα που εφάπτονται µε το παραγωγικό σύστηµα της χώρας», χωρίς να παραλείψουν να εκφράσουν την ανησυχία τους «για την εξαιρετικά δυσµενή οικονοµική κατάσταση που βρίσκεται η χώρα», απευθύνονται στην κοινωνία, ώστε «να υπενθυµίσουν σε όλους τα τεράστια οφέλη για το προσωπικό και κυρίως για τους φοιτητές από την συµµετοχή µας στην ΕΕ και την ευρωζώνη».

«Το ΝΑΙ των καθηγητών του Πανεπιστηµίου µας, το δικό µας ΝΑΙ, απαντά στο πραγµατικό διακύβευµα που τίθεται σήµερα, που είναι η παραµονή της χώρας στην ΕΕ και στον σκληρό πυρήνα της την Ευρωζώνη και ζητά από όλους να κυριαρχήσει πνεύµα ψυχραιµίας και νηφαλιότητας, ζητά από όλους να κοιτάξουµε µπροστά, ζητά από όλους να σταθούµε στο ύψος των περιστάσεων, ζητά από όλους να παλέψουµε πατριωτικά για τα εθνικά δίκαια και συµφέροντα µέσα στο κοινό µας ευρωπαϊκό σπίτι. Με ένα θετικό και καθαρό ΝΑΙ» καταλήγει το κείμενο των καθηγητών.

 

Ποιοι τοποθετούνται υπέρ του ΟΧΙ

Το Λιμάνι της Αγωνίας

Όλες και όλοι ξέρουμε ότι ζούμε μία ιστορική εβδομάδα, μία εβδομάδα που στο τέλος της καλούμαστε να πάρουμε απόφαση, ο καθένας και η καθεμία από εμάς.

Για ένα ΝΑΙ ή ένα ΟΧΙ!

Ένα ΝΑΙ στις αυξήσεις του ΦΠΑ, της ΔΕΗ, στον ΕΝΦΙΑ. ΝΑΙ στις μειώσεις των μισθών, των συντάξεων, στην κατάργηση του ΕΚΑΣ. ΝΑΙ στις απολύσεις, στην ανεργία στο 30%, στην ανεργία των νέων στο 50%, στους άστεγους, στις κατασχέσεις σπιτιών, στην ασφυξία των μικρών επιχειρήσεων και του εμπορίου, στις ιδιωτικοποιήσεις της δημόσιας περιουσίας. ΝΑΙ στη διάλυση των νοσοκομείων, των σχολείων, των ασφαλιστικών ταμείων.

Ή ένα ΟΧΙ σε όλα αυτά. Το ΟΧΙ της Αξιοπρέπειας, της Δημοκρατίας, της Ζωής.

Το ΝΑΙ το γνωρίσαμε, 5 χρόνια τώρα. Κάναμε υπομονή και φτάσαμε στο τέλος, θα κάνουμε υπομονή άλλη μια εβδομάδα.

Δεν μας τρομάζουν οι κλειστές τράπεζες, δεν μας τρομάζουν οι ουρές στα ΑΤΜ, μας τρομάζει η σκέψη ότι θα συνεχίσουμε να ζούμε γονατισμένοι όπως κάναμε ως τώρα λέγοντας ΝΑΙ.

Το Λιμάνι της Αγωνίας, τα μέλη του και οι φίλοι του έχοντας πλήρη συναίσθηση του ιστορικού βάρους του δημοψηφίσματος για το μέλλον όλων μας, συστρατεύεται με τις δυνάμεις της Δημοκρατίας, της Ελευθερίας, της Δικαιοσύνης, με τους λαούς της Ευρώπης που μάχονται για να βάλουν τέλος στη δικτατορία των τραπεζών.

Συμμετέχουμε ενεργά στην καμπάνια του ΟΧΙ, ψηφίζουμε μαζικά, συμμετέχουμε νηφάλια, υπερασπιζόμαστε την πόλη μας τον Πειραιά, τη χώρα μας την Ελλάδα, τη ζωή και την ελευθερία μας, τη δική μας και των παιδιών μας.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΠΕ ΠΕΙΡΑΙΑ «Η ΠΡΟΟΔΟΣ» ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ 

ΟΧΙ στην ανεργία, τη φτώχεια, τη διάλυση των δημόσιων αγαθών, το ξεπούλημα της κρατικής περιουσίας, τον ευτελισμό της λαϊκής κυριαρχίας.

Αυτόν τον αγώνα δίνει ο σύλλογος μας με ιδιαίτερη ένταση στα χρόνια του μνημονίου. Στο δρόμο, στη διαδήλωση,  στην απεργία, στο σχολείο. Αυτό τον αγώνα θα δώσουμε στις 5 Ιουλίου στις κάλπες του δημοψηφίσματος. Αυτό τον αγώνα θα συνεχίσουμε να δίνουμε παντού, μέχρι να σταματήσουμε οριστικά την πολιτική της Ε.Ε., του Δ.Ν.Τ. και της Ε.Κ.Τ.

 Έχουν περάσει 5 χρόνια από το πρώτο μνημόνιο.  Μέσα σε αυτά τα 5 χρόνια   το δημόσιο χρέος εκτινάχτηκε στο 180% του ΑΕΠ, το ΑΕΠ της χώρας μειώθηκε 28%, η ανεργία έφτασε στο 27%, μεγάλο μέρος του παραγωγικού ιστού και δεκάδες χιλιάδες επιχειρήσεις έκλεισαν. Η παιδεία και (κυρίως) η υγεία χτυπήθηκαν βάναυσα. Οι εργασιακές σχέσεις  θυμίζουν ζούγκλα. Τα λαϊκά δικαιώματα  συρρικνώθηκαν. Η καταστολή έφτασε σε πρωτοφανή επίπεδα.  Η δημόσια περιουσία μπήκε σε λίστες για να ξεπουληθεί. Η λαϊκή κυριαρχία πέρασε στα χέρια των eurogroup και της τρόικας.

5 χρόνια μετά οι δανειστές δεν ζητάνε απλώς περισσότερα. Δεν ζητάνε «μόνο» μεγάλες μειώσεις στις συντάξεις, περικοπές στους μισθούς (με πρόσχημα και εργαλείο την «αξιολόγηση»), μειώσεις των αγροτικών εισοδημάτων, διατήρηση και επέκταση της εργασιακής ζούγκλας,  αύξηση της φορολογίας στα λαϊκά εισοδήματα μέσω των αυξήσεων του ΦΠΑ. Δεν ζητάνε «μόνο» να χτυπηθεί ο τουρισμός, μία από τις σημαντικότερες παραγωγικές δραστηριότητες που μας απέμειναν, μέσα από την αύξηση του ΦΠΑ. Δεν ζητάνε «μόνο» να μείνουν στο απυρόβλητο οι μεγάλες επιχειρήσεις.

Ζητάνε πάνω απ’ όλα να συνεχίσουμε στον ίδιο δρόμο σαν να είναι ο σωστός. Να βυθιστούμε ακόμη περισσότερο στο τέλμα. Να ζούμε με την αγωνία και την ύβρη της «αξιολόγησης» από την τρόικα. Αυτό είναι το χειρότερο.  Το ΟΧΙ ήταν πιο εύκολο πριν από πέντε χρόνια. Αν όμως σήμερα πούμε το ναι, αν ο φόβος νικήσει για άλλη μία φορά, θα  πάρουμε μαζί μας και τις επόμενες γενιές. Αυτές δεν θα είναι απλώς φτωχές, θα είναι και υπόδουλες.

Το δημοψήφισμα της 5ης  Ιουλίου είναι ένας σημαντικός σταθμός στους αγώνες μας. Σηκώνουμε το γάντι που μας πετούν οι δανειστές, στεκόμαστε απέναντι στους φόβους μας και αναμετριόμαστε μαζί τους. Δεν θα καθορίσουν τις αποφάσεις μας αυτοί που ελέγχουν τα ΑΤΜ. Στο όνομα των παιδιών που έρχονται, θα επιλέξουμε το δρόμο της ρήξης και θα πούμε το ΟΧΙ που μας αναλογεί.

Για μας, η μεγάλη και καθαρή νίκη του ΟΧΙ δεν θα οδηγήσει άμεσα και αυτόματα στην ευδαιμονία. Θα βοηθήσει όμως  να ανοίξουν οι δύσκολοι, αλλά ελπιδοφόροι δρόμοι της ανεξαρτησίας:  η μη εξυπηρέτηση και  διαγραφή του χρέους, η επανένταξη των άνεργων συμπολιτών μας στην παραγωγική διαδικασία, η ριζική αναδιανομή του πλούτου και των βαρών για να κλείσει η πρωτόγνωρη ψαλίδα των ανισοτήτων στη χώρα μας.

Για μας, η  μεγάλη και καθαρή νίκη του ΟΧΙ θα θέσει το θέμα του νομίσματος στις σωστές του διαστάσεις. Το νόμισμα δεν είναι ο στόχος, είναι το μέσο για να ικανοποιήσει μια κοινωνία τις ανάγκες της. Όταν το νόμισμα δεν συμβάλλει στην ικανοποίηση των αναγκών αυτών, η κοινωνία το αλλάζει, παρά τους τριγμούς και τις δυσκολίες που μπορεί να προκαλέσει η αλλαγή αυτή.

Για μας η μεγάλη και καθαρή νίκη του ΟΧΙ δεν είναι λευκή επιταγή στην κυβέρνηση. Θα σημάνει πάνω απ’ όλα τη συνέχιση του αγώνα μας από καλύτερες θέσεις. Από θέσεις που δεν θα επιτρέπουν αντιλαϊκές υποχωρήσεις σαν κι αυτές που ενσωμάτωσε η κυβέρνηση στη δική της πρόταση συμφωνίας προς τους δανειστές.

Γι’  αυτό  καλούμε όλους τους συναδέλφους μας και όλους τους εργαζόμενους να συνεχίσουμε όλοι μαζί τον αγώνα. Να πούμε το ΟΧΙ μας στους δρόμους και στην κάλπη.

Σωματείο Οδηγών- Μηχανικών και Eργατών Δήμου Πειραιά

ΟΧΙ ΣΤΟΥΣ ΕΚΒΙΑΣΜΟΥΣ – ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΕΞΑΘΛΙΩΣΗ – ΟΧΙ ΣΤΑ ΜΝΗΜΟΝΙΑ

Οι εργαζόμενοι, οι συνταξιούχοι, οι άνεργοι, η νεολαία και ο λαός μας, για 5 χρόνια πληρώσαμε ακριβά τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές που επέβαλαν οι δανειστές και η τρόικα και εφάρμοσαν πιστά οι ντόπιοι υπηρέτες τους.

Ματώσαμε κυριολεκτικά προκειμένου να πληρώνεται ένα άδικο, απεχθές και ταξικό χρέος. Ένα χρέος που φορτώθηκε στις πλάτες του λαού για να σωθούν οι τράπεζες και να διατηρηθεί η κερδοφορία και τα προνόμια του μεγάλου κεφαλαίου.

Παρόλα αυτά, αγωνιστήκαμε σκληρά, βγήκαμε σε δρόμους και σε πλατείες, ενάντια στα μνημόνια, στη λιτότητα, στην εξαθλίωση, στον αυταρχισμό και στις αντιδημοκρατικές εκτροπές.

Δεν ξεχνάμε επίσης ότι η εφαρμογή των μνημονιακών πολιτικών για 5 χρόνια οδήγησαν:

– σε 1,5 εκατομμύρια άνεργους μέσα από το κλείσιμο εκατοντάδων χιλιάδων μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, με τη χώρα να κατέχει το ρεκόρ της ανεργίας σε όλη την Ευρώπη,

– σε χιλιάδες αυτοκτονίες συμπολιτών μας που βρέθηκαν ξαφνικά χωρίς δουλειά, χωρίς φαΐ, χωρίς στέγη και χωρίς μέλλον,

– σε τεράστιες μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις, στην κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων και των εργατικών δικαιωμάτων, στη φτωχοποίηση ενός μεγάλου μέρους του πληθυσμού της χώρας.

– στη διάλυση του ασφαλιστικού συστήματος και στην κλοπή και των τελευταίων αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων, στο γκρέμισμα του κοινωνικού κράτους, της υγείας, της παιδείας, της κοινωνικής πρόνοιας.

Με ένα μαζικό ΟΧΙ την Κυριακή στις 5 του Ιούλη στέλνουμε μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις ότι είμαστε αποφασισμένοι να βάλουμε τέρμα στη μνημονιακή λεηλασία και στην κατεδάφιση των εργασιακών και κοινωνικών δικαιωμάτων.

Με ένα βροντερό ΟΧΙ θα απαιτήσουμε τη διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους, το πέρασμα των τραπεζών υπό δημόσια ιδιοκτησία και κοινωνικό έλεγχο, την ανακατανομή του παραγόμενου πλούτου υπέρ του λαού, την αποκατάσταση των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων μας και την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας για να υπάρξει ανάπτυξη σε όφελος του λαού και του τόπου και για να αντιμετωπιστεί η ανεργία.

Με ένα παλλαϊκό ΟΧΙ θα απαιτήσουμε επίσης απ’ την Κυβέρνηση να μην κάνει ούτε βήμα πίσω και χωρίς ταλαντεύσεις και συμβιβασμούς να δώσει λύσεις στα δίκαια αιτήματα που θέτει το εργατικό και λαϊκό κίνημα και που άλλωστε ήταν και προεκλογικές εξαγγελίες και προγραμματικές της δεσμεύσεις.

Οι δανειστές και οι εγχώριοι εκπρόσωποί τους επιχειρούν να μας τρομοκρατήσουν. Η επικράτηση του φόβου θα είναι η τακτική που θα ακολουθήσουν προκειμένου να καταστείλουν το αγωνιστικό φρόνημα του Ελληνικού λαού. Είναι το τελευταίο τους όπλο προκειμένου να μας οδηγήσουν στην ταπείνωση, την κοινωνική εξαθλίωση, στα παντοτινά μνημόνια.

Μην περιμένουν όμως να δειλιάσουμε. Έχοντας εφόδια τις αγωνιστικές μας παρακαταθήκες, την αλληλεγγύη και την ενότητα θα γυρίσουμε την πλάτη στους εμπόρους του φόβου. Με το χέρι στην καρδιά, στις 5 του Ιούλη θα στείλουμε ένα ηχηρό μήνυμα υπερψηφίζοντας μαζικά το ΟΧΙ για να τεθεί τέρμα στη μνημονιακή λεηλασία και στην κατεδάφιση των εργασιακών και κοινωνικών δικαιωμάτων. Για να ανοίξει μια νέα αναγεννητική πορεία για το λαό και τη χώρα μας.

Το Δ.Σ. του Σωματείου Οδηγών – Μηχανικών και Εργ/των του Δήμου Πειραιά με ομόφωνη απόφασή του

σας καλεί ΟΛΟΥΣ να υπερψηφίσετε το ΟΧΙ,

καμία ψήφος χαμένη σε λευκό – άκυρο ή αποχή.

ΑΥΤΑ προτείνουν οι δανειστές και οι υποστηρικτές του «ναι»

 • Να νομοθετηθούν οι ομαδικές απολύσεις και να μην υπάρξει η επαναθέσπιση των συλλογικών διαπραγματεύσεων, αν δεν το επιτρέψουν οι θεσμοί.
 • Να εφαρμοστεί πλήρως ο μνημονιακός νόμος 3863/2010 (νόμος Βρούτση) για το ασφαλιστικό.
 • Να εφαρμοστούν πλήρως οι εργαλειοθήκες του ΟΟΣΑ (αυξήσεις σε γάλα, ψωμί, αρτοποιεία, άνοιγμα των μαγαζιών τις Κυριακές κ.λπ.).
 • Να μειωθούν οι μισθοί στο Δημόσιο και να μειωθεί το προσωπικό του προφανώς με διαθεσιμότητες και απολύσεις.
 • Να περιοριστούν άμεσα οι πρόωρες συντάξεις.
 • Να καταργηθεί σταδιακά το ΕΚΑΣ.
 • Να εφαρμοστεί η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος και η χρηματοδότηση των επικουρικών ταμείων να γίνεται μόνο από ίδιους πόρους.
 • Να καταργηθούν όλες οι εισφορές υπέρ τρίτων που χρηματοδοτούν τα ασφαλιστικά ταμεία, που συνεπάγεται μείωση των εσόδων τους κατά πάνω από 700 εκατ. ευρώ.
 • Να αυξηθούν οι κρατήσεις για υγειονομική περίθαλψη στις συντάξεις από το 4% στο 6%.
 • Να παγώσουν οι συντάξεις μέχρι το 2021.
 • Να μην επανέρθουν οι εργοδοτικές ασφαλιστικές εισφορές στα επίπεδα του 2014.
 • Να περικοπούν κατά 900 εκατ. ευρώ (0,5% του ΑΕΠ) οι δαπάνες για την Υγεία και την κοινωνική πρόνοια, με ό,τι αυτό σημαίνει για τα Νοσοκομεία, τα επιδόματα κ.λπ.
 • Να προχωρήσει η ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ δηλαδή του κορμού της ΔΕΗ.
 • Να πωληθούν οι μετοχές του ΟΤΕ που κατέχει το Δημόσιο.
 • Να επιβληθεί 23% ΦΠΑ στην εστίαση.
 • Να καταργηθεί η έκπτωση ΦΠΑ στα νησιά.
 • Να επιβληθεί προκαταβολή φόρου 100% στις εταιρείες και τους ελεύθερους επαγγελματίες (μπλοκάκια).
 • Να καταργηθούν οι εκπτώσεις φόρου για τους αγρότες (πετρέλαιο, φόρος εισοδήματος).
 • Να μειωθεί το ακατάσχετο των 1.500 ευρώ στις καταθέσεις
 • Να αυξηθεί το επιτόκιο που ισχύει για τη ρύθμιση οφειλών
 • Να υπάρξουν συντριπτικά πλήγματα στο ελληνικό φάρμακο.
 • Να μην επιβληθεί η έκτακτη εισφορά 12 % στα κέρδη άνω των 500.000 για τη χρήση του 2014

Οι εκβιασμοί και τα τελεσίγραφα δεν περνούν

Όλοι μαζί ψηφίζουμε μαζικά

ΟΧΙ

Ποιοι είναι ουδέτεροι στο Δημοψήφισμα

ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ο Δικηγορικός Σύλλογος Πειραιά κρίνει ότι δεν πρέπει να λάβει θέση υπέρ συγκεκριμένης άποψης παραμονές του δημοψηφίσματος και ενόψει αυτού.

Ο θεσμικός ρόλος των Δικηγορικών Συλλόγων και των μελών τους είναι η ομαλή και απρόσκοπτη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος και όχι η άσκηση πολιτικής επιρροής στους πολίτες προς τη μία ή την άλλη κατεύθυνση.

Οι δικηγόροι, ως εκπρόσωποι της Δικαστικής Αρχής, οφείλουν με κάθε τρόπο, κατά τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος, να ασκήσουν τα καθήκοντά τους με αμεροληψία, διασφαλίζοντας την ελεύθερη έκφραση της άποψης των πολιτών.

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

Ο Πρόεδρος

Γιώργος Σταματογιάννης

 

Προηγούμενο άρθροΔιαφημίσεις του ΝΑΙ ή ΟΧΙ στη σελίδα μας
Επόμενο άρθροΑνακοινώθηκε ο Ν.Τ. Στρόμπερι από τον Ολυμπιακό

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.