Αρχική ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΑ Πειραιάς και κινηματογράφος – Ποιες ταινίες έχουν γυριστεί στην πόλη μας –...

Πειραιάς και κινηματογράφος – Ποιες ταινίες έχουν γυριστεί στην πόλη μας – Μέρος 4ο

2223
0

O Πειραιάς από τα πρώτα χρόνια που άρχισαν να λαμβάνουν χώρα κινηματογραφικές παραγωγές στην Ελλάδα υπήρξε η πόλη που είτε όλη η ταινία είτε μέρος αυτής ήταν κινηματογραφημένη στις γειτονιές της. Στο παρόν άρθρο θα σας παρουσιάσουμε μερικές από αυτές όπως παρουσιάζονται σε ειδικές στον τομέα ιστοσελίδες.

Ταινίες που έχουν θεματολογία από την Τρούμπα και τη δύσκολη ζωή των ναυτικών του Πειραιά και των συγγενών τους μέχρι θέματα άσχετα με την πόλη που απλώς έχουν πολλά πλάνα από τον Πειραιά και τις ομορφιές του (Πασαλιμάνι, Μικρολίμανο, Πειραϊκή).

Επίσης κάτω απο τους τίτλους μπορείτε να διαβάσετε τους πρωταγωνιστές καθώς επίσης και τις περιοχές των γυρισμάτων που αφορούν τον Πειραιά και τους γύρω δήμους

1.Για το ψωμί και τον έρωτα 1959

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Ένας άνεργος ναυτικός, ο Στέλιος, τριγυρνάει δω και κει στο λιμάνι, μαζί με δύο άλλους συναδέλφους, τον Δημήτρη και τον Θανάση, κάνοντας ευκαιριακές δουλειές, μέχρι να έρθει το πολυπόθητο μπάρκο. Μια μέρα αναλαμβάνουν να καθαρίσουν το κότερο ενός ανάπηρου πλούσιου, του Μάνου, κι εκεί ο Στέλιος γνωρίζεται με την κατά πολύ νεότερη γυναίκα του Μάνου, τη Χίλντα, που για χάρη της εγκαταλείπει σπίτι, γυναίκα και παιδί. Διχασμένος ανάμεσα σε σύζυγο και ερωμένη, ταλανίζεται ολοένα και περισσότερο. Κάποια στιγμή η πλάστιγγα γέρνει προς τη μεριά της Χίλντας, με την οποία σχεδιάζει να φύγει στο εξωτερικό, αλλά η αγάπη της Άννας είναι τόσο δυνατή, ώστε η Χίλντα πείθεται να βγει από τη ζωή του. Ο Στέλιος ξαναγυρίζει στην οικογένειά του και η Χίλντα στον άνδρα της, τον οποίο όμως τώρα έχει προδώσει η καρδιά του.

Η ταινία περιέχει πλάνα απο το λιμάνι του Πειραιά της εποχής .

2. Η αρχόντισσα του λιμανιού 1969

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Η Ντόρα είναι κόρη του εφοπλιστή Τζώρτζη Αναστασιάδη και ερωτεύεται ένα νεαρό λαϊκό τραγουδιστή, τον Ντίνο, του οποίου ο αδελφός Πέτρος, υποπλοίαρχος το αξίωμα, φέρεται ως αγνοούμενος σ’ ένα ναυάγιο πλοίου του πατέρα της. Τον Ντίνο παρακολουθεί από μακριά ο αποφυλακισμένος πατέρας του, ο καπετάν-Στάθης, διστάζοντας να ξαναμπεί στη ζωή του, καθότι η μητέρα του Ντίνου, η κυρα-Λένα, δεν του έχει αποκαλύψει ότι ο πατέρας βρισκόταν στη φυλακή εξαιτίας κάποιου άλλου ναυαγίου. Η παρέμβασή του την κρίσιμη στιγμή θα σώσει την Ντόρα από την αυτοκτονία –γεγονός που θα αλλάξει και τα μυαλά του πατέρα της–, και θα οδηγήσει στη απρόσκοπτη συνεύρεση των δύο ερωτευμένων, ενώ παράλληλα η αναπάντεχη επιστροφή του Πέτρου θα επιτρέψει και στην πικαραμένη κυρα-Λένα να δώσει την ευχή της σ’ αυτόν το γάμο.

3. Απόκληροι της Κοινωνίας 1965

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Ο Μανούσος και ο Ζαφείρης έχουν στα βουνά της Κρήτης μια επιχείρηση ξυλείας και τώρα βρίσκονται στην ευχάριστη θέση να πάρουν μια πολύ καλή δουλειά. Έτσι ο Μανούσος κινάει για την Αθήνα προκειμένου να αγοράσει τα απαιτούμενα εργαλεία καθώς και για να ζητήσει σε γάμο, για λογαριασμό του φίλου του, την Ελένη. Μαθαίνει, όμως, από την εξαδέλφη της Κατίνα πως αυτή είναι ήδη παντρεμένη. Στο μεταξύ ερωτεύεται την Κατίνα αλλά εκείνη δεν του αποκαλύπτει πως έχει μια δίδυμη αδελφή που τραγουδάει σε νυχτερινό κέντρο. Κάποιο βράδυ βλέπει στο λιμάνι την αδελφή της να τρέχει κυνηγημένη από τον φίλο της και νομίζει ότι είναι η ίδια η Κατίνα, χωρίς ωστόσο να πει τίποτα. Επιστρέφοντας στην Κρήτη αφηγείται στον Ζαφείρη τα καθέκαστα, αυτός όμως δεν τον πιστεύει και ξεκινάει αμέσως για την Αθήνα. Μετά από λίγες μέρες επιστρέφει στην Κρήτη, συνοδευόμενος από την Κατίνα, την οποία σκοπεύει να παντρευτεί χωρίς να ξέρει βέβαια ότι εκείνη εξακολουθεί να αγαπά τον Μανούσο. Η σύγκρουση, που μοιάζει αναπόφευκτη, αποτρέπεται τελικά χάρη στην αγαθοποιό παρέμβαση του καλοσυνάτου δάσκαλου του χωριού. Η Κατίνα επιστρέφει στην Αθήνα, ο Μανούσος αντιλαμβάνεται το λάθος του, την ακολουθεί και ο παντοδύναμος έρως θριαμβεύει οριστικά.

Η ταινία περιέχει πλάνα απο την Καστέλλα,το Μικρολίμανο και τον Όρμο Αφροδίτης (Μπαικούτσι)

4. Ο Μπούφος 1968

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Ένας μηχανικός (Γιώργος Πάντζας) εργάζεται σκληρά για την εταιρεία του χωρίς ουσιαστικό αντίκρισμα και χωρίς να παίρνει στα σοβαρά τις επίμονες παρατηρήσεις της γυναίκας του (Τζένη Ρουσσέα) πάνω σ’ αυτό το θέμα. Όταν ένας επιχειρηματίας, από τη μια, και τα διευθυντικά στελέχη της εταιρείας του, από την άλλη, θα προσπαθήσουν να τον δελεάσουν για να εξυπηρετήσει τα αντικρουόμενα συμφέροντά τους στην κατασκευή ενός νέου δρόμου, ο μηχανικός θα αντιδράσει. Θα υποβάλει την παραίτησή του, αλλά οι μέτοχοι της εταιρείας, εντυπωσιασμένοι από το ήθος του, θα τον κάνουν διευθυντή.

Η ταινία περιέχει πλάνα απο το μπαλκόνι του Καβο ντ’ Ορο με αμφιθεατρική θέα στην παραλία Βοτσαλάκια πριν διαμορφωθεί στη σημερινή της εικόνα

5.Παπατρέχας 1966

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Με έξι αδελφές σε ηλικία γάμου και μια ολόκληρη πολυκατοικία να εξαρτάται από αυτόν, για τα καθημερινά θελήματα και τις εξυπηρετήσεις, ο θυρωρός Πολύδωρος (Θανάσης Βέγγος) βρίσκεται υπό διαρκή πίεση, τρέχοντας να προλάβει τα πάντα. Στόχος του είναι να καταφέρει να παντρευτεί την αγαπημένη του, προτού τον περιλάβουν οι εννέα κρητικοί αδερφοί της. Χωρίς να σταματήσει το τρέξιμο, θα καταφέρει να αποκαταστήσει όλες τις αδερφές του.

Η γνωστή σκηνή που ο Θανάσης Βέγγος τρέχει απο το λιμάνι στο Πασαλιμάνι και απο εκεί στο τέλος της οδού Καρπάθου

6.Τι έκανες στον πόλεμο Θανάση? 1971

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Ο Θανάσης (Θανάσης Βέγγος) καλείται, κατά τη διάρκεια της Κατοχής, να καταθέσει στη δίκη ενός ιδιοκτήτη ταβέρνας που κατηγορείται ότι, αντί λαγού, σέρβιρε γάτο στους πελάτες του. Κατηγορείται κι εκείνος για ψευδορκία και φυλακίζεται παρέα με κάποιους αντιστασιακούς. Οι αντιστασιακοί δραπετεύουν αλλά ο Θανάσης μένει στο κελί. Τον κατηγορούν ότι είναι ο Ιβάν, ο διαβόητος αρχηγός των συγκεκριμένων αντιστασιακών, και οι Γερμανοί τον καταδικάζουν σε θάνατο.

Μεγάλο μέρος της ταινίας αν όχι ολη έχει γυριστεί στον ΑΗΣ Νέου Φαλήρου της ΔΕΗ

7. Έξω φτώχεια και καλή καρδιά 1964

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Ο Θανάσης Κούτρας (Θανάσης Βέγγος) αφήνει το Μεσολόγγι κι έρχεται στην Αθήνα για να βρει τον παρουσιαστή του δημοφιλούς ραδιοφωνικού διαγωνισμού Νέα Ταλέντα, τον Γιώργο Οικονομίδη. Ο πανέξυπνος κομφερανσιέ, για να τον ξεφορτωθεί, του προτείνει να ανοίξει ένα γραφείο αναζήτησης νέων ταλέντων, και ένας από τους πρώτους πελάτες του Θανάση είναι ένας φοιτητής, ο Κώστας Λυρίδης, που θέλει να γίνει ηθοποιός. Ο βιομήχανος πατέρας του Κώστα πείθεται να χρηματοδοτήσει την παραγωγή της ταινίας Η βίλα με τα τζάνερα, με πρωταγωνιστή τον γιο του, αλλά ταυτόχρονα αναθέτει στον Οικονομίδη να τον πείσει να μην εγκαταλείψει τις σπουδές του. Το αυτό επιθυμεί και η Ελένη Γαληνού, μια πλούσια κοπέλα που είναι ερωτευμένη με τον Κώστα και για να τον κατακτήσει γίνεται γραμματέας του Θανάση. Ο Θανάσης ξεκινάει την παραγωγή της ταινίας κι ερωτεύεται την Ελένη, για να πέσει στη συνέχεια απ’ τα σύννεφα, όταν μαθαίνει ότι ο πατέρας της είναι πολύ πλούσιος και ότι αυτή αγαπάει τον Κώστα, ο οποίος όμως όπως φαίνεται δεν κάνει για ηθοποιός, ενώ τα γυρίσματα σταματούν. Όμως, ο γενναιόδωρος πατέρας του Κώστα δεν απαιτεί να πάρει πίσω τα λεφτά του, κι ο Θανάσης μπορεί να διατηρήσει το γραφείο του, περιμένοντας και άλλα «ψώνια»

Πλανα απο την λεωφορο παπαναστασιου και τα σπιτια κοντα στο καβοντορο

8.Εκατό Χιλιάδες Λίρες 1948

Επανακυκλοφόρησε ως Γαμπροί με Δόσεις μερικά χρόνια μετά

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Η κόρη ενός ομογενή της Αυστραλίας, η Παγώνα ή άλλως Πέγκυ, μετά το θάνατο του πατέρα της έρχεται να μείνει στο σπίτι του θείου της, του Διονύση Κατιφέ, στον οποίο ο αδελφός του ανέθεσε τη διαχείριση της περιουσίας του που είναι εκατό χιλιάδες λίρες, μέχρι να παντρευτεί η κόρη του. Ο Διονύσης, με απώτερο σκοπό να καρπωθεί την κληρονομιά της ανιψιάς του, προτείνει στον συνεταίρο του Φρίξο να την παντρευτεί…

Πλάνα απο το λιμάνι του 1948.

 

9. Ο Χρυσός και ο Τενεκές 1962

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Ένας επιχειρηματίας, που έκανε περιουσία ως πλανόδιος μανάβης, πληρώνει τους μνηστήρες της κόρης του για να την αφήσουν ήσυχη. Εκείνη, όμως, αρνείται τον άνδρα που της προξενεύει και ερωτεύεται τον βοηθό του, ένα φτωχό αλλά έντιμο και ειλικρινή άνθρωπο, ο οποίος αρνείται τα λεφτά του πατέρα της και καταφέρνει να αποδείξει την αξία του.

Πλάνα απο το λιμάνι

10. Αδίστακτοι 1965

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Ο Στάθης Κούγιας έχει μόλις αποφυλακιστεί και έχει αναλάβει πάλι την αρχηγία της συμμορίας. Αυτή τη φορά όμως την οργανώνει σε διαφορετική βάση. Αφήνουν τις κλοπές και μικροαπατεωνιές και, δρώντας μεθοδικά, εκμεταλλεύονται τον πόνο και τις ελπίδες των απλών ανθρώπων. Παράλληλα συνεχίζει ν’ αναζητεί τη μητέρα του, Μαρία Κούγια ή Ρόζα, που τον εγκατέλειψε σε κάποιο ορφανοτροφείο στη διάρκεια της Κατοχής. Η εύρεση της μητέρας του θα τον κάνει να αλλάξει στάση ζωής και να εγκαταλείψει τη συμμορία. Το υπόλοιπα μέλη κάνουν υπομονή, ελπίζοντας ότι σύντομα θα ξαναγυρίσει και θ’ αναλάβει και πάλι δράση.

Πλανα απο το Χατζηκυριακειο , εκει που ειναι σημερα το λιονταρι

 

ΠΗΓΕΣ

  • greek-movies.com
  • retromaniax.gr
  • Retrodb.gr

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.