Αρχική ΙΣΤΟΡΙΚΑ Σαν σήμερα – Οταν ο Πειραιάς φιλοξένησε τη φλόγα των Ολυμπιακών της...

Σαν σήμερα – Οταν ο Πειραιάς φιλοξένησε τη φλόγα των Ολυμπιακών της Αθήνας

9613
3

Σαν σήμερα ο Πειραιάς υποδέχθηκε και φιλοξένησε για ένα βράδυ της 11ης Αυγούστου την Ολυμπιακή φλογα των Αγώνων της Αθήνας,2 μέρες πριν τη φαντασμαγορική Τελετή έναρξης.

Οι φωτογραφίες απο εκείνη την ημέρα είναι ελάχιστες.Ας θυμηθόυμε ομως την περιγραφή του in.gr απο εκείνη τη λαμπρή ημέρα

Τη Φλόγα, που διανυκτερεύει στο βωμό μπροστά από το Δημοτικό Θέατρο, παρέδωσε στις 21.30 στον καπετάνιο της τριήρους, Δημήτρη Παπαδά, ο Θόδωρος Αγγελόπουλος, ο οποίος προηγουμένως είχε τρέξει στους δρόμους της Δραπετσώνας κάτω από τις επευφημίες χιλιάδων κατοίκων.

Με το άναμμα του βωμού στην πλώρη της τριήρους οι 80 νεαροί κωπηλάτες άρχισαν να τραβούν αργά αλλά σταθερά τα κουπιά, αφήνοντας πίσω τους την προβλήτα της Ακτής Βασιλειάδη, που ήταν πλημμυρισμένη από κόσμο.

Συνοδεία από τα αντίγραφα των αρχαίων σκαφών «Κυρήνεια 2» και «Μινώα», η αθηναϊκή τριήρης διέπλευσε τη λιμενολεκάνη σε 30 περίπου λεπτά, ενώ μόλις η πλώρη της έδενε στην προβλήτα του Αργοσαρωνικού, τον ουρανό φώτισαν χιλιάδες πυροτεχνήματα και η μπάντα του Λιμενικού παιάνιζε εμβατήρια.

Τη Φλόγα παρέλαβε στις 22.00 από τον κυβερνήτη της τριήρους ο 94χρονος Χρήστος Βαρτζάκης, που την παρέδωσε στη Χρυσούλα Χρυσικού, που με τη σειρά της διασχίζοντας την Ακτή Ποσειδώνος την παρέδωσε στον πρώην βουλευτή και Ολυμπιονίκη Παναγιώτη Φασούλα, ο οποίος χειροκροτήθηκε θερμά από χιλιάδες Πειραιώτες που είχαν κατακλύσει τους δρόμους.

Τελευταίος παρέλαβε την Ολυμπιακή Φλόγα ο 95χρονος Λεωνίδας Ανδριανόπουλος -μοναδικός επιζών από τα πέντε αδέλφια που ίδρυσαν τον ΟΣΦΠ-, ο οποίος και άναψε το βωμό μπροστά από το Δημοτικό Θέατρο.

Το άναμμα συνοδεύτηκε από τον εθνικό ύμνο και την έπαρση της σημαίας των Ολυμπιακών Αγώνων, ενώ οι χιλιάδες συγκεντρωμένοι σφύριζαν ρυθμικά.

Και ενώ η Φλόγα έκαιγε στον βωμό και τον ουρανό φώτιζαν τα χιλιάδες πυροτεχνήματα, ο Μάριος Φραγκούλης ξεκινούσε συναυλία πάνω από την εξέδρα στην πλατεία Κοραή.

Ακολουθεί η φωτογραφία του κου Δημήτρη Κρασονικολάκη

Ο σύγχρονος Πειραιάς ξαναείδε αρχαία πλοία στους Ολυμπιακούς του 2004. Το βράδυ της Τετάρτης 11 Αυγούστου, αντίγραφο τριήρους με το όνομα ΟΛΥΜΠΙΑΣ μετέφερε την ολυμπιακή φλόγα – δάδα στο λιμάνι κι από εκεί με τα χέρια των Χρήστου Βαρτζάκη, Χρυσούλας Χρυσικού, Παναγιώτη Φασούλα, Λεωνίδα Ανδριανόπουλου κατέλειξε και τοποθετήθηκε όλη τη νύχτα σε βωμό μπροστά από το Δημοτικό Θέατρο. Το συνόδευαν το ΚΕΡΥΝΕΙΑ – ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ και το ΜΙΝΩΑ, που είχαν αράξει τις μέρες εκείνες στη Μαρίνα Ζέας. Την φωτογραφία τράβηξα από την Πειραϊκή, ενθουσιασμένος από το ανεπανάληπτο αυτό θέαμα.

3 ΣΧΟΛΙΑ

  1. […] Περάσαν τα χρόνια και πλέον είναι μια μακριά ανάμνηση οι Ολυμπιακοί αγώνες του 2004 στην Αθήνα με τον Πειραιά να φιλοξενεί 2 αθλήματα.Αυτό του ποδοσφαίρου στο νεότευκτο τότε Γήπεδο Καραισκάκη και βόλλευ στο ΣΕΦ . Ας θυμηθούμε λοιπόν στιγμιότυπα απο εκείνες τις ημέρες του Αυγούστου 2004. Η Ολυμπιακή Φλόγα είχε περάσει απο τον Πειραιά στις 11 Α… […]

    • ΜΕ ΜΕΓΑΛΗ ΧΑΡΑ ΚΑΙ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΔΙΑΒΑΣΑ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΑΣ “ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ…ΟΤΑΝ Ο ΠΕΙΡΑΙΑΣ ΦΙΛΟΞΕΝΗΣΕ ΤΗΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΦΛΟΓΑ ,ΑΛΛΑ ΙΣΩΣ ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΠΟΙΟΣ ΗΤΑΝ Ο ΕΜΠΝΕΥΣΤΗΣΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΣ ΤΗΣ ΜΕΓΑΛΕΙΩΔΟΥΣ ΚΑΙ ΜΟΝΑΔΙΚΗΣ ΑΥΤΗΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ.Ο ΓΡΑΦΩΝ ΑΥΤΟ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΕΧΕΙ ΤΗ ΤΥΧΗ ΝΑ ΕΧΕΙ ΜΕΓΑΛΟ ΑΡΧΕΙΟ ΦΩΤΟ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΗ ΔΑΔΑ ΠΟΥ ΠΑΡΕΔΩΣΑ ΣΤΟΝ ΤΟΤΕ ΔΗΜΑΡΧΟ.ΕΙΜΑΙ ΣΤΗ ΔΙΑΘΕΣΗ ΣΑΣ ΝΑ ΣΑΣ ΠΡΟΣΦΕΡΩ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΛΗΘΙΝΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΠΕΡΙΣΤΑΣΙΑΚΑ

      • Μεγάλη μας χαρά!! Το κείμενο οπως έχετε δεί περιέχει την περιγραφή του καλού μας φίλου και Πειραιοδίφη κου Δημητρη Κρασονικολάκη
        Εγω , ο Πέτρος , τότε ημουν 16 ετών , θυμάμαι κάποια πραγματα αλλα όχι τόσο οσο κάποιος…που το διοργάνωσε. Θυμάμαι περίμενα έξω απο την “Elsa” νυν κατάστημα του Δημου αλλα χωρις φωτογραφική.

        Μεγάλη μας χαρά να μας πείτε για εκείνη την ημέρα και αν θέλετε να μας δείξετε και κάποιες φωτογραφίες γιατι είναι ελάχιστες απο εκείνη την ημέρα!!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.