Μια σεζόν βγαλμένη από όνειρο ολοκληρώθηκε με τον πιο μεγαλοπρεπή τρόπο για τον Ολυμπιακό. Η ομάδα του Πειραιά, με απολογισμό 31 νίκες και μόλις 12 ήττες σε 43 αγώνες στη Euroleague της περιόδου 2025-26, ανέβηκε ξανά στην κορυφή της Ευρώπης, κατακτώντας το τέταρτο ευρωπαϊκό τρόπαιο της ιστορίας της.
Το βράδυ της 24ης Μαΐου θα μείνει για πάντα χαραγμένο στη μνήμη των φίλων του Ολυμπιακού. Μέσα στο Telekom Center Athens, στο ΟΑΚΑ, στην έδρα του «αιώνιου» αντιπάλου, οι «ερυθρόλευκοι» έγραψαν ακόμη μία χρυσή σελίδα. Με τον Γιώργο Μπαρτζώκα στον πάγκο, τον προπονητή που πλέον συνδέει το όνομά του με δύο ευρωπαϊκούς τίτλους του συλλόγου, και με μια ομάδα γεμάτη προσωπικότητα, ποιότητα και χαρακτήρα, ο Ολυμπιακός έγινε ξανά Πρωταθλητής Ευρώπης.
Ο αρχηγός Κώστας Παπανικολάου, ο Σάσα Βεζένκοφ, ο MVP του Final Four Εβάν Φουρνιέ, ο Ντόρσεϊ, ο Μιλουτίνοφ, ο Ουόκαπ, ο Πίτερς και όλοι οι υπόλοιποι παίκτες έβαλαν την υπογραφή τους σε μια πορεία που δύσκολα θα ξεχαστεί. Πρώτα ήρθε η επιβλητική νίκη επί της κατόχου του τίτλου Φενερμπαχτσέ με 79-61 στον ημιτελικό. Έπειτα, στον μεγάλο τελικό, ο Ολυμπιακός λύγισε τη Ρεάλ Μαδρίτης με 92-85 και έραψε το τέταρτο αστέρι στη φανέλα του.
Η αναμονή κράτησε 13 χρόνια. Από το Λονδίνο του 2013 μέχρι την Αθήνα του 2026, ο Ολυμπιακός έφτασε πολλές φορές κοντά, πάλεψε, επέστρεψε, ξαναχτίστηκε και δεν σταμάτησε ποτέ να πιστεύει. Με πέντε διαδοχικές παρουσίες σε Final Four και έντεκα συνολικά τα τελευταία δεκαεπτά χρόνια, η φετινή κατάκτηση ήρθε ως δικαίωση μιας ολόκληρης εποχής.
Ρώμη 1997. Κωνσταντινούπολη 2012. Λονδίνο 2013. Αθήνα 2026.
Τέσσερις σταθμοί, τέσσερα αστέρια, μία ιστορία γεμάτη πάθος.
Μετά τον τελικό, η Αθήνα και ο Πειραιάς ντύθηκαν στα ερυθρόλευκα. Το ανοιχτό διώροφο πούλμαν που παρέλαβε την αποστολή από το ξενοδοχείο “The Ilisian” έγινε το επίκεντρο μιας γιορτής που απλώθηκε σε όλη την πόλη. Η Βασιλίσσης Σοφίας είχε ήδη πλημμυρίσει από κόσμο, η Συγγρού μετατράπηκε σε κόκκινο ποτάμι, ενώ μηχανές και αυτοκίνητα ακολουθούσαν την ομάδα μέχρι τον Πειραιά.
Στην πλατεία Κοραή, μπροστά στο φωταγωγημένο Δημοτικό Θέατρο, χιλιάδες φίλαθλοι περίμεναν τους Πρωταθλητές Ευρώπης. Κανείς δεν νοιαζόταν για την ώρα. Κανείς δεν έφευγε. Ο κόσμος ήθελε να δει από κοντά τους ανθρώπους που του χάρισαν μια από τις πιο μεγάλες βραδιές στην ιστορία του συλλόγου.
Πρώτος πήρε τον λόγο ο Γιώργος Αγγελόπουλος, τονίζοντας πως η ψυχή του Ολυμπιακού είναι ο κόσμος του. Ευχαρίστησε τους φιλάθλους για τη στήριξη και έδωσε το σύνθημα για τη συνέχεια, λέγοντας πως ο Ολυμπιακός θα μπει στο νέο ΣΕΦ ως Πρωταθλητής Ευρώπης και πως τα καλύτερα είναι μπροστά.
Ο Παναγιώτης Αγγελόπουλος στάθηκε στις ανεπανάληπτες εικόνες της βραδιάς, από το ξενοδοχείο μέχρι τη Συγγρού και το Δημοτικό Θέατρο, ξεκαθαρίζοντας πως αυτή η ομάδα δεν σταματά εδώ. Το μήνυμα ήταν απλό: ο Ολυμπιακός θέλει κι άλλα ευρωπαϊκά.
Η πιο δυνατή στιγμή, όμως, ήρθε από τον αρχηγό. Ο Κώστας Παπανικολάου, βραχνιασμένος από τους πανηγυρισμούς, στάθηκε μπροστά στον κόσμο και μίλησε με την καρδιά του. Είπε πως Ολυμπιακός σημαίνει να είναι πέντε το πρωί και ο κόσμος να παραμένει εκεί, να τραγουδά και να φωνάζει με όλη του την ψυχή. Ευχαρίστησε τους φιλάθλους σε όλη την Ελλάδα και τόνισε πως αυτή η επιτυχία ανήκει σε όλους: στην ομάδα, στο προπονητικό τιμ, στους προέδρους και κυρίως στον κόσμο.
Η γιορτή κράτησε μέχρι τις 6:30 το πρωί. Ο Πειραιάς δεν κοιμήθηκε. Η πλατεία Κοραή γέμισε φωνές, καπνογόνα, τραγούδια, δάκρυα και χαμόγελα. Μια λαοθάλασσα αγκάλιασε τους Πρωταθλητές Ευρώπης και τους αποθέωσε όπως τους άξιζε.
Ο Ολυμπιακός κατέκτησε την Ευρώπη. Και όταν ξημέρωσε, κανείς δεν ένιωθε χορτασμένος.
Γιατί αυτή η ομάδα, αυτός ο κόσμος και αυτός ο σύλλογος έχουν ήδη βάλει τον επόμενο στόχο: να συνεχίσουν. Με πρώτο σταθμό την κατάκτηση του Πρωταθλήματος Ελλάδας 2026.


![ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ : Ετσι θα είναι το νέο Καραϊσκάκη [video]](https://www.pireaspiraeus.com/wp-content/uploads/2026/07/maxresdefault-238x178.jpg)

