Αρχική ΕΚΚΛΗΣΙΑ Η ιστορία του Ιερού Ναού Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στον Πειραιά

Η ιστορία του Ιερού Ναού Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στον Πειραιά

15358
1

Ο Ιερός Ναός των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης κατασκευάστηκε σε οικόπεδο του Χιώτη Ηλία Βάβουλα,εμπόρου της πόλης ,απο τον οποίο πήρε και το όνομα της η Γούβα του Βάβουλα.

Η τοποθέτηση του θεμέλιου λίθου στο Ναό έγινε απο το Δήμαρχο Πειραιά Τρύφωνα Μουτζόπουλο στις 2 Ιουλίου 1878.Μεγάλο μέρος του Πειραιά καθώς και το οικόπεδο που χτίστηκε ο ναός είχαν δωθεί σε Χιώτες απο τα πρώτα χρόνια της πόλης, το 1835.Έτσι ηταν αναμενόμενο να δημιουργηθούν διαφορές μεταξύ Δήμου και των κληρονόμων της οικογενείας.Ο συμβιβασμός έγινε 5 χρόνια μετά ενω τα λαμπρά εγκαίνια του Ναού έγινε 9 χρόνια μετα τη τοποθέτηση του Θεμέλιου Λίθου ,το 1887

Τα σχέδια του Ναού είναι του αρχιτέκτονα Ιωάννη Λαζαρίμου με μηχανικό τον Παναγιώτη Ζίζηλα. Μάλιστα η επιτυχία της κατασκευής του Ιερού Ναού  απο τον αρχιτέκτονα ,έδωσε τη δυνατότητα στον Ιωάννη Λαζάριμο να σχεδιάσει το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά και τον Άγιο Νικόλαο. Ο ρυθμός του ναού είναι βυζαντινός της σταυροειδούς βασιλικής με τρούλο με ιδιαίτερες βέβαια νεοκλασικές γραμμές στο οικοδόμημα.  Ο Ελληνας ζωγράφος Πολυχρόνης Λεμπέσης ήταν αυτός που πραγματοποίησε την εξαιρετική αγιογράφηση του ναού. Οπως μπορεί να δεί κανείς στο εσωτερικό του Ναού δεκάδες αφιερώματα κοσμούν πολλά μέρη του ναού ,και είναι αφιερώματα από τοπικούς συλλόγους και συντεχνίες του Πειραιά.

 

Στην περίοδο της Μικρασιάτικης καταστροφής ,ο Ιερός Ναός προσπάθησε να οργανώσει συσσίτια για τους περίπου 17.000 (ίσως και παραπάνω) πρόσφυγες που ήρθαν στον Πειραιά.Το Γυμνάσιο του Πειραιά λειτούργησε το 1934 στο Ναό το πρώτο νυχτερινό διδακτήριο.Ο Ιερός Ναός αποτελούσε με κάθε τρόπο το λατρευτικό κέντρο των Πειραιωτών πιστών ,βοηθούσε στην καθημερινότητα ,τόσο στην επιβίωση όσο και στη μόρφωση
Μετά τον βομβαρδισμό της πόλης το 1944 ο ναός έγινε δυο φορές καθεδρικός.

Κάθε Μάιο με την ευκαιρία της πανήγυρης του ναού διοργανώνονται τα «Κωνσταντίνεια».

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.