Αρχική ΟΛΠ Ρότα ανάπτυξης για το 2019 χαράζει ο ΟΛΠ

Ρότα ανάπτυξης για το 2019 χαράζει ο ΟΛΠ

874
0

«Bαλτωμένο» παραμένει εδώ και μήνες το επενδυτικό πρόγραμμα (master plan) του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς καθώς μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει έγκριση από τη πλευρά της κυβέρνησης για να προχωρήσουν οι υποχρεωτικές επενδύσεις για τις οποίες έχει δεσμευτεί η Cosco ότι θα πραγματοποιήσει βάση της σύμβασης παραχώρησης ως το 2021 προκειμένου στη συνέχεια και το ΤΑΙΠΕΔ να μεταβιβάσει και το υπόλοιπο 16% των μετοχών, όπως προβλέπεται.

Τα στελέχη του ΟΛΠ αναμένουν τη συνεδρίαση της Επιτροπής Σχεδιασμού και Ανάπτυξης Λιμένων προκειμένου να δώσει το «πράσινο φως» και να αρχίσει η δρομολόγηση των έργων. Παρόλα αυτά ευελπιστούν ότι θα ληφθεί η τελική απόφαση το ταχύτερο δυνατό προκειμένου να μπουν οι βάσεις για τις υποχρεωτικές επενδύσεις το 2019 συμπεριλαμβανομένης και της επέκτασης των προβλητών για κρουαζιερόπλοια καθώς στόχος του Οργανισμού είναι τόσο το επόμενο έτος όσο και τα προσεχή χρόνια να αποτελέσει ο Πειραιάς τη «βάση» – homeport για ακόμα περισσότερα κρουαζιερόπλοια.

Υπενθυμίζεται πως το Συμβούλιο της Επικρατείας ανέστειλε προσωρινά τη διαδικασία του διαγωνισμού για την επιλογή αναδόχου για την επέκταση του λιμένα προκειμένου να μπορεί να «φιλοξενεί» κρουαζιερόπλοια νέας γενιάς μετά από προσφυγή κατασκευαστικών εταιρειών.

Εάν ωστόσο αργήσει να δοθεί η έγκριση αναμένεται να ζητηθεί από τον ΟΛΠ παράταση για την υλοποίηση των έργων ενώ θα επανεξεταστεί η διαδικασία με τη μεταβίβαση των μετοχών από το ΤΑΙΠΕΔ.

Τουριστικός προορισμός

Και όλα αυτά συμβαίνουν ενώ ο Δήμος Πειραιά επιδιώκει να διαμορφώσει την πόλη ως ένα αυτόνομο τουριστικό προορισμό.
Μιλώντας στο «Βήμα» ο δήμαρχος Πειραιά κ. Γιάννης Μώραλης επεσήμανε πως δημιουργήθηκε η τουριστική ταυτότητα του Πειραιά το «Destination Piraeus» με την υποστήριξη της Π.Α.Ε. Ολυμπιακός και του κ. Βαγγέλη Μαρινάκη, ώστε ο Πειραιάς να γίνει από πέρασμα προορισμός, αξιοποιώντας την κρουαζιέρα. Και πρόσθεσε «αυτό δεν είναι κάτι που μπορεί να γίνει από τη μια στιγμή στην άλλη, αλλά απαιτούνται προσεκτικά και σταθερά βήματα από πολλούς…Από πλευράς μας, και προκειμένου να ενισχύσουμε και να διευκολύνουμε την κίνηση των τουριστών στην πόλη μας, έχουμε συμπεριλάβει στα έργα της ΟΧΕ τουριστικές διαδρομές που περνούν από σημεία ενδιαφέροντος, όπως είναι το Δημοτικό Θέατρο, το αρχαιολογικό και ναυτικό μουσείο Ελλάδος κ.α.».

Για το πόσο η καθυστέρηση υλοποίησης του master plan από τον ΟΛΠ μπορεί να επηρεάσει την ανάπτυξη της πόλης ο δήμαρχος Πειραιά είπε ότι: «Η καθυστέρηση στις επενδύσεις του ΟΛΠ είναι σίγουρο ότι επηρεάζει. Επηρεάζει αρνητικά, εκεί που εμείς θεωρούμε ότι οι επενδύσεις είναι στην σωστή κατεύθυνση, όπως η δημιουργία ξενοδοχείων, το μουσείο μετανάστευσης και ιστορικού αρχείου του ΟΛΠ, στην προσπάθεια να μετατραπεί το λιμάνι μας σε λιμάνι εκκίνησης για την κρουαζιέρα ή στη χρησιμοποίηση ηλεκτρικών λεωφορείων στο λιμάνι. Επηρεάζει θετικά, εκεί που θεωρούμε ότι οι επενδύσεις, εφόσον φυσικά εγκριθούν, δεν είναι προς το συμφέρον της πόλης. Παράδειγμα το εμπορικό κέντρο που επιθυμούν να δημιουργήσουν στη χερσαία λιμενική ζώνη και για το οποίο διαφωνεί, αν όχι όλη, η συντριπτική πλειοψηφία της πόλης.»

Ο κ. Μώραλης συμπλήρωσε ότι: «Επιδίωξη μου και αυτό προσπαθώ να κάνω και από την συμμετοχή μου στο ΔΣ του ΟΛΠ είναι να υπάρχει καλοπροαίρετη συνεργασία και μέσα από αυτήν να μεγιστοποιούμε τα οφέλη για την πόλη και να μην λαμβάνονται αποφάσεις που μπορεί να λειτουργούν θετικά μόνο για το λιμάνι αλλά αρνητικά για την πόλη. Πιστεύω πάντα όμως ότι δεν μπορεί κανένας να ζει σε μια πόλη λιμάνι όπως ο Πειραιάς και να μην αντιλαμβάνεται ότι υπάρχουν πολλές θετικές, αλλά και κάποιες αρνητικές λειτουργίες.»

Απολογισμός 2018 για την ΟΛΠ Α.Ε.

Πηγές προσκείμενες στην ΟΛΠ Α.Ε. ανέφεραν πως το 2018 η εταιρεία εμφανίζει βελτιωμένα αποτελέσματα όσο αφορά τις οικονομικές επιδόσεις, όσο και τη διακίνηση επιβατών και εμπορευμάτων. Πιο συγκεκριμένα κατά το πρώτο εξάμηνο του 2018 ο κύκλος εργασιών ανήλθε σε € 63,5 εκατ. έναντι € 52,0 εκατ. της αντίστοιχης χρήσης 2017, παρουσιάζοντας αύξηση 22,1% (€ 11,5 εκατ.). Επίσης τα κέρδη προ φόρων στο εξάμηνο ανήλθαν σε € 18,7 εκατ. και ήταν υπερδιπλάσια σε σχέση με τα € 8,6 εκατ. της αντίστοιχης περιόδου του 2017 (μεταβολή +117 %) και τα κέρδη μετά από φόρους ανήλθαν σε € 13,3 εκατ. έναντι € 4,4 εκατ. το εξάμηνο του 2017, τα οποία μάλιστα χαρακτηρίζονται ως τα υψηλότερα στη σύγχρονη ιστορία της ΟΛΠ Α.Ε. για το συγκεκριμένο διάστημα. Μάλιστα η εταιρεία αναμένεται να διατηρήσει τους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης και κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2018.
Σημείωσαν ακόμη πως όσον αφορά την εξέλιξη των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων η διακίνηση στους σταθμούς οχημάτων κινείται αυξητικά κατά το 2018 και ειδικά το εγχώριο φορτίο (εισαγωγές αυτοκινήτων) παρουσιάζει διψήφιο ποσοστό αύξησης. Με ανάλογη δυναμική κινείται και η διακίνηση του Σταθμού Εμπορευματοκιβωτίων στον Προβλήτα Ι, όπου η διακίνηση εγχώριου φορτίου (εισαγωγές και εξαγωγές) αυξάνεται σημαντικά. Στον τομέα της ναυπηγοεπισκευής, όπως είπαν, παρουσιάζεται άνοδος μεγεθών καθώς αυξήθηκαν οι μέρες μίσθωσης των δεξαμενών.
Στον τομέα της κρουαζιέρας η διακίνηση επιβατών από-επιβίβασης (homeport) καταγράφει αύξηση ενώ η διακίνηση επιβατών διέλευσης καταγράφει μείωση. Εξηγώντας τα στοιχεία οι ίδιες πηγές επεσήμαναν πως η μείωση στους επιβάτες διέλευσης είναι αποτέλεσμα της μειωμένης ζήτησης και προσφοράς κρουαζιέρων συνολικά στην ανατολική Μεσόγειο ως αποτέλεσμα της γεωπολιτικής αστάθειας που επικρατεί σε ορισμένες χώρες της περιοχής. Αντίθετα, η αύξηση των επιβατών από-επιβίβασης «οφείλεται στην βελτίωση των υπηρεσιών που συνέβαλλε ώστε οι εταιρείες με μακροπρόθεσμη στρατηγική στην περιοχή να συνεχίσουν να προσφέρουν δρομολόγια από τον Πειραιά με ενισχυμένο αριθμό προσεγγίσεων εντός της Ελλάδος».
Ακόμη υπογράμμισαν ότι πως όσον αφορά τις προοπτικές και τις αναμενόμενες εξελίξεις, η φύση των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων της εταιρείας εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το ευρύτερο διεθνές οικονομικό περιβάλλον, τις παγκόσμιες γεωπολιτικές εξελίξεις, το πολιτικό και οικονομικό γίγνεσθαι των χωρών της Νοτιοανατολικής Μεσογείου και των χωρών που εξυπηρετούνται μέσω του λιμένα του Πειραιά, τις εξελίξεις που λαμβάνουν χώρα στην παγκόσμια λιμενική βιομηχανία εν γένει, αλλά και την περαιτέρω ανάπτυξη επιμέρους λιμενικών δραστηριοτήτων που σε ένα μεγάλο βαθμό σχετίζονται τόσο με το επενδυτικό πρόγραμμα της ΟΛΠ ΑΕ αλλά και το παρεχόμενο επίπεδο υπηρεσιών προς τους χρήστες του λιμένα.

tovima.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.