Αρχική ΟΛΠ Προειδοποιητική 24ωρη απεργία της ΕΝΕΔΕΠ στον Σταθμό Εμπορευματοκιβωτίων Πειραιά ΣΕΠ

Προειδοποιητική 24ωρη απεργία της ΕΝΕΔΕΠ στον Σταθμό Εμπορευματοκιβωτίων Πειραιά ΣΕΠ

384
0

Προειδοποιητική 24ωρη απεργία για σήμερα Δευτέρα 7 Φεβρουαρίου πραγματοποιεί η γενική συνέλευση της «Ένωσης Εργαζομένων στη Διακίνηση Εμπορευματοκιβωτίων στις προβλήτες του Πειραιά-ΕΝΕΔΕΠ» ενός εκ των τριών σωματείων εργαζομένων στον Σταθμό Εμπορευματοκιβωτίων Πειραιά (PCT).

Οι εργαζόμενοι ζητούν την υπογραφή συλλογικών συμβάσεων εργασίας που θα καλύπτει όλους τους εργαζόμενους εφαρμογή του νόμου για τα Βαρέα και Ανθυγιεινά και επαναπρόσληψη και ανανέωση των συμβάσεων όλων των συμβασιούχων.

Εξω από τις εγκαταστάσεις του Σταθμού Εμπορευματιβωτίων Πειραιά βρίσκονται αστυνομικές δυνάμεις, ενώ η DPort Services η εταιρεία που διαχειρίζεται ένα φάσμα λιμενικών υπηρεσιών στο εμπορικό λιμάνι σε ανακοίνωσή της ζητεί την ανεμπόδιστη είσοδος των εργαζομένων που θέλουν να απασχοληθούν στο λιμάνι, όπως άλλωστε προβλέπει και ο νόμος, ενώ εκφράζει την «ανησυχία της σχετικά με την εύρυθμη λειτουργία του σταθμού εμπορευματοκιβωτίων κάνοντας λόγο για «απίστευτης μορφής μεθόδευση που υποκινείται από κομματικούς μηχανισμούς με στόχο το λιμάνι».

«θα πρέπει να γίνει γνωστό ότι με τις μεθοδεύσεις αυτές εμποδίζεται η εύρυθμη λειτουργία του λιμανιού με καταστροφικά αποτελέσματα για την ελληνική οικονομία, για την εφοδιαστική αλυσίδα αλλά και για τους περισσότερους από 5.000 εργαζόμενους και συναλλασσόμενους με το μεγαλύτερο λιμάνι της Μεσογείου», αναφέρει η DPort Services.

«Προσχηματική και αδικαιολόγητη» χαρακτηρίζει την απεργία στο Σταθμό Εμπορευματοκιβωτίων του Λιμένα Πειραιώς που προκήρυξε το σωματείο εργαζομένων ΕΝΕΔΕΠ για τις 7 Φεβρουαρίου, το Συνδικάτο Εργαζομένων στις Επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στις Προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ του Εμπορικού Λιμένα Πειραιά («Συνδικάτο»).

Το Συνδικάτο αναφέρει σε ανακοίνωσή του ότι εκπροσωπεί την ισχυρή πλειοψηφία των εργαζομένων, όπως αυτή εκφράστηκε στις πρόσφατες αρχαιρεσίες του Συνδικάτου τον περασμένο Δεκέμβριο (συμμετοχή περισσοτέρων των 1070 εργαζομένων έναντι 475 της ΕΝΕΔΕΠ).

«Με τη νέα απεργιακή κινητοποίηση η ΕΝΕΔΕΠ προσπαθεί να δημιουργήσει κλίμα αναταραχής για λόγους που δεν έχουν σχέση με τα πραγματικά προβλήματα των εργαζομένων αλλά με πολιτικά παιχνίδια των κομματικών εντολέων της» τονίζει το Συνδικάτο.

«Η απεργία είναι σε εξέλιξη, αποφασιστικά απαντάμε στους εκβιασμούς, την τρομοκρατία της εργοδοσίας και συμμετέχουμε» αναφέρει σε ανακοίνωσή του το σωματείο των εργαζομένων της ΕΝΕΔΕΠ.

Για «επιχείρηση τρομοκράτησης των απεργών της COSCO» κάνουν λόγο σε ανακοίνωσή τους τα ναυτεργατικά σωματεία της Πανελλήνιας Ενωσης Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΜΕΝ), της Πανελλήνιας Ένωσης Κατωτέρων Πληρωμάτων Μηχανής «Ο ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» της Πανελλήνιας Επαγγελματικής Ένωσης Μαγείρων (ΠΕΕΜΑΓΕΝ) και της Πανελλήνιας Ενωσης Ρυμουλκών Ναυαγοσωστικών ΠΕΠΡΝ.

Η ΟΜΥΛΕ καλεί σε διάλογο την εργοδοσία στο Σταθμό Εμπορευματοκιβωτίων Πειραιά

“Μια αγωνιστική κινητοποίηση δεν μπορεί και δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται με την παρουσία των δυνάμεων καταστολής των ΜΑΤ και του Λιμενικού, αλλά με διάλογο και καλόπιστη διαπραγμάτευση που να οδηγεί στην επίλυση των δίκαιων αιτημάτων των συναδέλφων μας”, τονίζει σε ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Υπαλλήλων Λιμανιών Ελλάδος (ΟΜΥΛΕ) με αφορμή την προειδοποιητική 24ωρη απεργία για σήμερα Δευτέρα 7 Φεβρουαρίου που πραγματοποιεί η “Ένωση Εργαζομένων στη Διακίνηση Εμπορευματοκιβωτίων στις προβλήτες του Πειραιά-ΕΝΕΔΕΠ” ενός εκ των τριών σωματείων εργαζομένων στον Σταθμό Εμπορευματοκιβωτίων Πειραιά (ΣΕΠ-PCT).

Η ΟΜΥΛΕ καλεί την εργοδοσία στη ΣΕΠ να προσέλθει σε ένα καλόπιστο διάλογο και την κυβέρνηση να αποσύρει αμέσως τις δυνάμεις καταστολής και να παρέμβει υπέρ των δίκαιων αιτημάτων των εργαζομένων.

“Συμπαραστεκόμαστε στον δίκαιο αγώνα των εργαζομένων της ΣΕΠ (PCT) – DPORT στις προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ”, τονίζεται στην ανακοίνωση της ΟΜΥΛΕ.

Η ΔΝΕ «κρούει τον κώδωνα του κινδύνου» για τις απεργίες στο λιμάνι του Πειραιά

Με ανακοίνωσή της η Διεθνής Ναυτική Ένωση επισημαίνει τα τεράστια προβλήματα που δημιουργούνται από τις αλλεπάλληλες απεργίες στο λιμάνι του Πειραιά.

Παράλληλα ζητάει να «πρυτανύσει η λογική», επισημαίνοντας ότι τα αποτελέσματά τους θα επηρεάσουν αρνητικά την αγορά, τον κάθε καταναλωτή και συνολικά την οικονομία της χώρας.

Ακολουθεί η ανακοίνωση της Διεθνούς Ναυτικής Ένωσης

«Με την από 3ης Φεβρουαρίου 2022 επιστολή προς το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, η Διεθνής Ναυτική Ένωση, αναφερόμενη στην -εν εξελίξει- σημερινή απεργιακή κινητοποίηση του Σωματείου ΕΝ.Ε.Δ.Ε.Π., απηύθυνε έκκληση προκειμένου να διαφυλαχθεί από την Ελληνική Πολιτεία η απρόσκοπτη επιχειρησιακή λειτουργία του εμπορικού λιμένος Πειραιώς, όπως αυτή προβλέπεται από το Νόμο 4808/2021 (ΦΕΚ 101/Α/19-6-2021) και συγκεκριμένα βάσει του Άρθρου 93 περί της υποχρέωσης προστασίας του δικαιώματος στην εργασία για τους Εργαζόμενους που δεν απεργούν και του Άρθρου 95 περί του Προσωπικού ελάχιστης εγγυημένης υπηρεσίας στις επιχειρήσεις Κοινής Ωφέλειας.

Εξαιτίας των αλλεπάλληλων απεργιακών κινητοποιήσεων, από τον Νοέμβριο του 2021 έως και σήμερα, 85 εμπορικά πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων, τα οποία -στην συντριπτική τους πλειονότητα- είναι mother vessels, έχουν αναγκαστεί να παρακάμψουν τον λιμένα Πειραιώς.

Τα φορτία εισαγωγής και εξαγωγής αυτών των πλοίων εναποτέθηκαν σε παρακείμενους μεσογειακούς λιμένες και διαμετακομίστηκαν στον Πειραιά με μεγάλη καθυστέρηση.
Ενδεικτικά, επισημαίνουμε πως ακόμη και τώρα Εταιρείες – Μέλη μας παραδίδουν φορτία εισαγωγής σε Έλληνες Πελάτες τους, τα εμπορεύματα των οποίων είχαν αγοραστεί και προορίζονταν προς διάθεση στην εγχώρια αγορά την εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων!

Οι δε ναυτιλιακές εταιρείες διεθνών τακτικών γραμμών, που επέλεξαν τα πλοία τους να παραμείνουν στο αγκυροβόλιο Πειραιώς εν αναμονή φορτοεκφόρτωσης, βρέθηκαν αντιμέτωπες με μία καθυστέρηση πλεύρισης των πλοίων τους, η οποία -σε πλείστες περιπτώσεις- υπερέβαινε τις 14 ημέρες!

Τα ανωτέρω δεδομένα, σε συνδυασμό με το κλίμα επιχειρησιακής αβεβαιότητας που υποδαυλίζεται μέσω των αιφνιδιαστικών -και κατά την κρίση της Ελληνικής Δικαιοσύνης παράνομων αποκλεισμών των Πυλών του Λιμένος Πειραιώς- έχουν εξαναγκάσει τις μεγαλύτερες Alliances ναυτιλιακών εταιρειών διεθνών τακτικών γραμμών να έχουν -κατά περίπτωση- αφαιρέσει τον Πειραιά από τα δρομολόγιά τους, ενώ εξετάζονται πλέον εισηγήσεις μίας καθολικής εξαίρεσης του Λιμένος Πειραιώς από τα τακτικά δρομολόγια των πλοίων τους, τουλάχιστον για το προσεχές τρίμηνο.

Ηλίου φαεινότερον πως οι τραγικές συνέπειες όσων βιώνει και θα βιώσει ο δικός μας κλάδος και εν συνόλω οι κλάδοι της Ελληνικής Οικονομίας, εξαιτίας της εξαίρεσης του Λιμένος Πειραιώς από τα τακτικά δρομολόγια των ναυτιλιακών εταιρειών διεθνών τακτικών γραμμών, ιδιαιτέρως δε εν μέσω της τρέχουσας περιόδου συνεχών ανατιμήσεων, θα είναι καταστρεπτικές για όλο το φάσμα του οικονομικού, επιχειρηματικού και εργασιακού γίγνεσθαι της Χώρας μας.

Άπαντες γνωρίζουμε πως η πολυπόθητη οικονομική ανάπτυξη της Χώρας μας προϋποθέτει αφενός την έλευση νέων επενδύσεων, αφετέρου την διασφάλιση ενός επιχειρηματικά βιώσιμου και εργασιακά δίκαιου περιβάλλοντος για τις υφιστάμενες επενδύσεις και τους κλάδους που σχετίζονται με αυτές.

Πιστεύουμε ότι το δικαίωμα της απεργίας είναι εξίσου ιερό με το δικαίωμα της εργασίας και λαμβάνοντας υπόψη πως ζούμε, επιχειρούμε και εργαζόμαστε σε μία δημοκρατική Χώρα, με μία πληθώρα Νόμων που προβλέπουν και διαφυλάσσουν τις σχέσεις Εργαζομένων και Επιχειρήσεων, φρονούμε πως τα μεν αιτήματα θα πρέπει να διευθετούνται μέσω συνεχούς διαλόγου, οι δε διαφορές να επιλύονται υπό την αιγίδα των Αρχών και της Δικαιοσύνης και προφανώς όχι μέσω μονομερών ενεργειών, που θέτουν εν κινδύνω την Εθνική Οικονομία.

Ως ακρογωνιαίο λίθο της Ελληνικής Δημοκρατίας λογίζουμε τον απόλυτο σεβασμό στους Νόμους, διότι μία εφαρμογή των Νόμων «αλά καρτ» εγκυμονεί πλήθος κινδύνων, πέραν των προφανών.

Τούτων λεχθέντων, ως Διεθνής Ναυτική Ένωση απευθύνουμε έκκληση, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου, την ύστατη έστω ώρα προκειμένου να πρυτανεύσει η λογική, να υπερβούμε τυχόν μικροπολιτικά παιχνίδια και το σύνολο των εμπλεκομένων να κατανοήσει ότι η κατάσταση των τελευταίων μηνών έχει προκαλέσει και συνεχίζει να προκαλεί σημαντικότατες αναταράξεις, που επηρεάζουν και θα επηρεάσουν δυσμενώς -άνευ ουδεμίας εξαίρεσης- έναν έκαστο καταναλωτή και εν συνόλω την Οικονομία της Χώρας μας».

Προηγούμενο άρθροΈνοπλη ληστεία στα γραφεία της ΑΝΕΚ στην Ακτή Κονδύλη
Επόμενο άρθροΔήμος Πειραιά : Θέματα Δημοτικού Συμβουλίου 9/2/2022

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.