Παρά το γεγονός πως η λειτουργία της αγοράς τις τελευταίες 15 ημέρες του χρόνου, είναι θέμα επιβίωσης για τους περισσότερες επιχειρήσεις της περιφέρειας Αττικής, παραμένει απόλυτη προτεραιότητα όλων η προστασία της δημόσιας υγείας και της ανθρώπινης ζωής. Είναι επίσης γεγονός, πως Κυβέρνηση και έμποροι βρισκόμαστε μπροστά στο δίλλημα να επιλέξουμε εάν θα πρέπει να ανοίξουμε με ασφάλεια και να μείνουμε ανοιχτά ή να ανοίξουμε βιαστικά και να «ανοιγοκλείνουμε». Ο προσεκτικός, αλλά αργός δρόμος εξόδου από τη καραντίνα Νο2 είναι μονόδρομος να μην μας οδηγήσει σε υποτροπή και τη καραντίνα Νο3. Το βιαστικό άνοιγμα μπορεί να οδηγήσει σε μεγαλύτερο κλείσιμο, αλλά το προσεκτικό άνοιγμα πριν τα Χριστούγεννα θα δώσει ανάσα και τη δυνατότητα να σωθεί ότι σώζεται από τον εορταστικό τζίρο που πέρυσι κυμάνθηκε στα 3,5 δις ευρώ. Εάν οι επιδημιολογικές συνθήκες το επιτρέψουν, θα είναι «ευχής έργον» να ανοίξουν, έστω τα μικρά εμπορικά καταστήματα, τόσο για την οικονομία, όσο και για τη ψυχολογία. Είναι χαρακτηριστικό ότι από μίνι έρευνα στην Αττική το 55% των καταναλωτών προτάσσουν την ασφάλεια από το άνοιγμα της αγοράς και το 45% το προτιμά, όχι γιατί αγνοεί τον κίνδυνο διασποράς, αλλά για τη ψυχολογική τόνωση από το έστω και περιορισμένα, εορταστικό κλίμα στους κεντρικούς εμπορικούς δρόμους των πόλεων. Η κυβέρνηση σωστά παίρνει αποφάσεις σύμφωνα με τα επιστημονικά δεδομένα και όχι υπό τη πίεση των ημερομηνιών, όπως επίσης σωστά αποφάσισε το μικρής κλίμακας άνοιγμα, των 110 αμιγώς εποχικών καταστημάτων. Τα χριστουγεννιάτικα στολίδια, δέντρα και διακοσμητικά, είναι είδη που δεν μπορούν να πουληθούν τον επόμενο χρόνο, παρά μόνο μέσα στις φετινές εορτές. Τους τελευταίους μάλιστα μήνες έχουν έρθει στο λιμάνι του Πειραιά περίπου 10.000 κονταίνερς, αξίας 250 εκατ. ευρώ με στολίδια και παιχνίδια για τις γιορτές, που παραμένουν σε αποθήκες, αφού πολλές παραγγελίες ακυρώθηκαν. Η εβδομάδα που διανύουμε είναι καθοριστική για το σταδιακό άνοιγμα των βιβλιοπωλείων, ανθοπωλείων, κομμωτηρίων, παιχνιδάδικων, καθώς και των μικρών εμπορικών καταστημάτων. Τα τελευταία στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για το γ´τρίμηνο επιβεβαιώνουν πως η ελληνική οικονομία βασίζεται στην εσωτερική κατανάλωση, με αύξηση 14% συγκριτικά με το β´τριμήνου του πρώτου lockdown και +1,6% από πέρυσι.
Είναι σαφές πως τα επόμενα βήματα θα είναι προσεκτικά αν και υπάρχει ήδη ένας σχεδιασμός που έχει να κάνει με την αγορά της Αττικής. Στην περίπτωση που μέχρι τέλος της εβδομάδας η κατάσταση με τα κρούσματα και τους διασωληνωμένους ομαλοποιηθεί, θα ανοίξουν τα κομμωτήρια με ραντεβού, τα βιβλιοπωλεία, τα παιχνιδάδικα και τα ανθοπωλεία. Τη Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου εάν βεβαίως τα δεδομένα το επιτρέψουν σχεδιάζεται να ανοίξουν τα μικρά καταστήματα του λιανικού εμπορίου και τη Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου όλα τα εμπορικά καταστήματα. Βέβαια, ο σχεδιασμός ενδέχεται να πάει πίσω με τη σταδιακή επανεκκίνηση να ξεκινήσει λίγες μέρες αργότερα για την πρώτη ομάδα των καταστημάτων και να καθυστερήσει για τις υπόλοιπες.
Η λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων λιανικής και άλλων δραστηριοτήτων είναι βέβαιο πως θα τονώσει την εσωτερική κατανάλωση και θα μετριάσει την ύφεση του τελευταίου τριμήνου. Η ψυχολογία μας το θέλει, η οικονομία το χρειάζεται, αλλά η λογική λέει να προτάξουμε την υγεία και να δείξουμε εμπιστοσύνη σε όσα προτείνουν οι ειδικοί και αποφασίζει η κυβέρνηση. Σε κάθε περίπτωση οι καταστηματάρχες της Περιφέρειας Αττικής είναι έτοιμοι να ανταποκριθούν σε κάθε απόφαση.