Αρχική ΗΜΕΡΕΣ ΘΑΛΑΣΣΑΣ Ημέρες Θάλασσας 2016 : 2 ξεναγήσεις στα αρχαία του Πειραιά

Ημέρες Θάλασσας 2016 : 2 ξεναγήσεις στα αρχαία του Πειραιά

2697
0

2 ξεναγήσεις θα λάβουν χώρα αυτη την Κυριακή 29 Μαίου 2016 στο πλαίσιο των ημερών θάλασσας 2016,που ολοκληρώνονται την ίδια ημέρα.Η πρώτη θα είναι στους Νέωσοικους και τα Κονώνεια Τείχη με ώρα έναρξη στις 10.30 ενώ η δεύτερη θα είναι στις Αστικές Πύλες στις 12.00

Ξενάγηση στους Νεώσοικους και τα Κονώνεια Τείχη

Τι θα ήταν η Αθήνα χωρίς τον Πειραιά; Αν μιλάμε για την αρχαιότητα ένα είναι βέβαιο. Η Αθήνα δεν θα είχε εξελιχθεί ποτέ σε υπερδύναμη του αρχαίου κόσμου εάν δεν υπήρχε ο Πειραιάς. Με το μεγάλο εμπορικό του λιμάνι, τους δύο πολεμικούς ναυστάθμους και την ισχυρή οχύρωση, ο Πειραιάς απετέλεσε τη βάση που πάνω της οικοδομήθηκε η αθηναϊκή δημοκρατία και εδραιώθηκε η πρώτη θαλασσοκρατία του κόσμου.

Τα τεκμήρια αυτής της θαυμαστής ιστορίας σώζονται ακόμα, σε διάφορα σημεία της πόλης. Αν κάνουμε ένα περίπατο στην Πειραϊκή τα βλέπουμε πλάι στο κύμα. Είναι τα τείχη και οι πύργοι της κονώνειας οχύρωσης. Αν κάνουμε μια βόλτα στο λιμάνι της Ζέας, τα βλέπουμε μέσα στη θάλασσα αλλά και κάτω από σύγχρονες οικοδομές. Είναι οι νεώσοικοι, τα υπόστεγα για την φύλαξη των πολεμικών πλοίων.

Την Κυριακή 29 Μαΐου 2016 στις 10.30 το πρωί, με αφετηρία την πλατεία Ναυτικού Μουσείου, έχει προγραμματιστεί μια περιήγηση στη Ζέα και στην Πειραϊκή σε αναζήτηση των ιχνών της ιστορίας μέσα στον ιστό της σύγχρονης πόλης. Οδηγός στην περιήγηση αυτή, η σκέψη των μεγάλων πολιτικών ανδρών της αρχαίας Αθήνας, του Θεμιστοκλή, του Κίμωνα, του Περικλή και του Κόνωνα, που οραματίστηκαν την αθηναϊκή θαλασσοκρατία και έκαναν τα πάντα για να υλοποιήσουν αυτό το όραμα.

Η περιήγηση διοργανώνεται από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Δυτικής Αττικής Πειραιώς και Νήσων, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Δήμου Πειραιά Ημέρες θάλασσας 2016.

Τους περιηγητές θα ξεναγήσει η αρχαιολόγος Εύη Πίνη. Ενώ ως σημείο συνάντησης έχει οριστεί η Πλατεία Ναυτικού
Μουσείου. Ωρα: 10.30 π.μ

ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Πλατεία Ναυτικού Μουσείου, Πειραιάς

ΗΜ/ΝΙΑ: 29/05/2016

ΩΡΑ:10.30

Ξενάγηση στις Αστικές Πύλες του Πειραιά

Οι Αστικές Πύλες αποτελούσαν την αρχαία είσοδο στον Πειραιά, μέσω των δύο δρόμων που ένωναν το άστυ των Αθηνών με το πολεμικό και εμπορικό λιμάνι του. Οι δρόμοι αυτοί έβαιναν παράλληλοι και σε μικρή απόσταση μεταξύ τους, ο ένας εκτός των Μακρών Τειχών και ο δεύτερος διαμέσου αυτών.

Η ξενάγηση, από την αρχαιολόγο Ανθή Ντόβα, στον αρχαιολογικό χώρο των Αστικών Πυλών Πειραιώς έχει προγραμματιστεί για την Κυριακή 29 Μαΐου στις 12 το μεσημέρι.

Στόχος είναι η περιήγηση και η γνωριμία με ένα μνημειώδες τμήμα της αρχαίας πειραϊκής οχύρωσης, στη θέση της αρχαίας αλλά και της σημερινής εισόδου στην πόλη,μέσω της λεωφόρου 34 ου Συντάγματος Πεζικού – Ηρώων Πολυτεχνείου.

Η οχύρωση του Πειραιά και η σύνδεσή της με την Αθήνα μέσω των Μακρών Τειχών μαζί με την ίδρυση πολεμικού στόλου και την κατασκευή νεωσοίκων (υποστέγων των πλοίων) θεμελίωσαν την ναυτική δύναμη και κυριαρχία της Αθήνας, κατά τον 5 ο και 4 ο αι.π.Χ.

ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Πύλης & 34 ου Συντάγματος πεζικού, πεζόδρομος

ΗΜ/ΝΙΑ: 29/05/2016

ΩΡΑ:12.00

Προηγούμενο άρθροΕνοπλη ληστεία στο Νοσοκομείο Μεταξά σήμερα το πρωί
Επόμενο άρθροΣτη Μαρίνα Ζέας η Τριήρης Ολυμπιάς [video]

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.