Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΕΒΕΠ : Ολοκληρώθηκε η κατάρτιση 2.500 επαπειλούμενων με ανεργία εργαζομένων

ΕΒΕΠ : Ολοκληρώθηκε η κατάρτιση 2.500 επαπειλούμενων με ανεργία εργαζομένων

1232
0

Ημερίδα, που αφορά την υλοποίηση του προγράμματος για την κατάρτιση 2.500 επαπειλούμενων με ανεργία εργαζομένων και αυτοαπασχολουμένων στους βιομηχανικούς κλάδους της ευρύτερης περιοχής του Πειραιά και του Θριασίου Πεδίου, πραγματοποιήθηκε  στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιά (ΕΒΕΠ).

Πρόκειται για την παρουσίαση της πράξης του ΕΣΠΑ 2007 – 2013, που υλοποίησε το ΕΒΕΠ σε πολύ γρήγορους ρυθμούς και με την οποία δόθηκε η δυνατότητα σε επαπειλούμενους με ανεργία εργαζόμενους και αυτοαπασχολούμενους να λάβουν πιστοποίηση και συμβουλευτική υποστήριξη σε 11 ειδικότητες, με κοινοτική χρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο.

Σε 2.420 ωφελούμενους που πληρούσαν τα κριτήρια, εκταμιεύθηκε το ποσό των 4.235.000 ευρώ, 1.750 ευρώ κατά άτομο, ήτοι το 36% της χρηματοδότησης.

Η κατάρτιση έγινε με 107 τμήματα των 20 με 25 ατόμων κάθε τμήμα και τα μαθήματα ξεκίνησαν το Μάρτιο του 2015 και ολοκληρώθηκαν στις 07/08/2015.

Στα 107 τμήματα κατάρτισης, 27 είχαν εκπαιδευτικό αντικείμενο συγκολλήσεις, 9 αυτοματισμούς, σε 19 εκπαιδεύτηκαν ελασματουργοί, σε 3 μονωτές, σε 6 ξυλουργοί, σε 5 χειριστές εργαλειομηχανών, σε 5 αμμοβολιστές, σε 10 σωληνουργοί, σε 5 ψυκτικοί, σε 3 τεχνίτες ικριωμάτων και σε 15 χειριστές κινητών μηχανημάτων έργου.

Η πρακτική πραγματοποιήθηκε στις 12 ακόλουθες εταιρείες ΟΛΠ, Ναυπηγεία Ελευσίνας, Durostic ΑΒΕΕ, Ανδρέας Φίλης ΑΕΒΕ, ΑΣΦΑΛΤΕΡ ΑΕ, Σταύρος Κασιδιάρης, ΖΙΤΑΚΑΤ ΑΤΕΒΕ, ΚΟΡΑΛ ΕΠΕ, Ενωμένη Ψυκτική ΑΕ, ΝΙΚΟΠΑΛ ΑΕ, Λάζαρης ΕΠΕ, ΜΜ ΝΑΒΕΠ ΑΕ.

«Οι καταρτιζόμενοι αυτοί, είχαν τόσο πολύ υψηλό επίπεδο ικανοτήτων που μπορεί να ήταν και εκπαιδευτές αντί για εκπαιδευόμενοι, αλλά τους δώσαμε την ευκαιρία για πρώτη φορά να μπορέσουν να πιστοποιήσουν τις εξαιρετικές ικανότητες που διαθέτουν, αλλά και να διατηρήσουν ή να βρουν εργασία» τόνισε στην ομιλία του ο πρόεδρος του ΕΒΕΠ Βασίλης Κροκίδης.

Πρόσθεσε ότι η πιστοποίηση με σύγχρονα πρότυπα των τεχνικών ικανοτήτων αποτελούν μια προστιθέμενη αξία για τον κόσμο της εργασίας και της επιχειρηματικότητας.

Ο Βασίλης Κροκίδης επεσήμανε επίσης, ότι το ΕΒΕΠ ολοκλήρωσε το πρόγραμμα με ταχείς ρυθμούς, καθώς τα χρήματα ήταν έτοιμα να επιστραφούν πίσω στην Ευρωπαϊκή Ένωση. «Καταφέραμε» πρόσθεσε «να μη χαθεί ούτε ένα ευρώ».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΝΔ Γιάννης Πλακιωτάκης τόνισε ότι πρόκειται για ένα πρόγραμμα που επεξεργάστηκε ο ίδιος πριν από ένα χρόνο ως υφυπουργός Εργασίας, ενώ χαρακτήρισε άκρως επιτυχημένες τις προσπάθειες της ομάδας του Βασίλη Κροκίδη και του ΕΒΕΠ για την υλοποίηση του.

Ο πρόεδρος της ΝΔ είπε ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ αποδεικνύεται ότι αδυνατεί να αξιοποιήσει και τους διασφαλισμένους πόρους του ΕΣΠΑ που κερδίσαμε με σκληρή διαπραγμάτευση, ώστε να διατεθούν εμπροσθοβαρώς (πάνω από 750 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ 2014 – 2020).

«Η εποχή των επιδομάτων πρέπει να τελειώσει» δήλωσε ο Γιάννης Πλακιωτάκης και τόνισε ότι η ΝΔ σε πολύ σύντομο χρόνο κατάφερε να εισάγει μια νέα «κουλτούρα» στα προγράμματα απασχόλησης που δημιουργούν συνθήκες μείωσης της ανεργίας και όχι παραγωγή «επαγγελματιών» ανέργων, δίνοντας έμφαση στην πιστοποίηση των δεξιοτήτων και των επαγγελματικών προσόντων.

Ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Θοδωρής Δρίτσας συνεχάρη το ΕΒΕΠ και τον πρόεδρό του για την υλοποίηση του σχετικού προγράμματος και είπε ότι όταν ανέλαβε την ηγεσία του υπουργείου κατάφερε να διασώσει δύο με τρία προγράμματα για τη ναυτική εκπαίδευση.

«Έχουμε βάλει ένα σχεδιασμό και τίποτε δεν θα χαθεί» δήλωσε.
Τόνισε επίσης ότι ο Πειραιάς είναι μια πόλη που μαστίζεται από την ανεργία που δεν έπεσε από τον ουρανό αλλά από πολιτικές.

«Η αντιμετώπισή της είναι μια πρόκληση για όλους» είπε και υπογράμμισε ότι το μεγάλο στοίχημα είναι η ναυπηγοεπισκευή που θα πρέπει να ενισχυθεί και σε καμία περίπτωση να μη χαθούν τεχνογνωσία και υποδομές.

Συμπλήρωσε επίσης ότι το συγκεκριμένο πρόγραμμα ξεχωρίζει καθώς η κύρια χρηματοδότησή του είχε ως προσανατολισμό τους εργαζομένους και όχι κάποια ΙΕΚ επιχειρηματιών που εισπράττουν τα χρήματα για να οργανώσουν την επιχειρηματικότητα της κατάρτισης χωρίς την ενίσχυση των εργαζομένων και την επανένταξή τους.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.