Αρχική ΝΕΑ ΤΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ Δήμαρχος Πειραιά : Τι δήλωσε για το συμβάν της Δευτέρας στο Δημοτικό...

Δήμαρχος Πειραιά : Τι δήλωσε για το συμβάν της Δευτέρας στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά

225
0

Ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Γιάννης Μώραλης, με σημερινή του δήλωση για το θέμα του Δημοτικού Θεάτρου, τονίζει τα εξής:

 

«Τη Δευτέρα έγινε στο Δημοτικό Θέατρο ένα ατύχημα που θα έπρεπε να είχε αποφευχθεί. Καθώς σε αυτό ενεπλάκησαν τέσσερις μαθητές και όλοι μας είμαστε το ίδιο ευαίσθητοι με τα παιδιά, ζήτησα δημόσια συγγνώμη από τα παιδιά και από τους γονείς, καθώς για ό,τι γίνεται στην πόλη, υπεύθυνος είναι ο Δήμαρχος, όπως και οι αιρετοί που κατέχουν θέσεις ευθύνης.

Μίλησα ο ίδιος με την μητέρα της μαθήτριας που νοσηλεύτηκε προληπτικά, μια ιδιαιτέρως ευγενική κυρία, όπως και με τον διευθυντή του σχολείου την ίδια μέρα. Ο παραγωγός με δημόσια ανακοίνωσή του ανέλαβε πλήρως την ευθύνη και ο Πρόεδρος του Ο.Π.Α.Ν. κ. Βουράκης κατέθεσε χθες μήνυση εναντίον του.  Ο εσωτερικός έλεγχος που ήδη διενεργείται  θα είναι ενδελεχής και θα διαφωτίσει τα πραγματικά περιστατικά, ώστε να διαπιστώσουμε επίσης αν κάποιοι από το θέατρο δεν  έκαναν σωστά τη δουλειά τους.

Θέλω να είμαι ξεκάθαρος: ο κ. Βουράκης είναι πολιτικός προϊστάμενος σε ένα θέατρο το οποίο από το 2013  έχει την ίδια  ακριβώς διοικητική δομή και αντίστοιχους ειδικούς σε κάθε θέση ευθύνης και φυσικά  τεχνικό διευθυντή.

Το δε χρονικό κενό στη σύμβαση του Καλλιτεχνικού Διευθυντή που δήθεν χθες ανακάλυψε ο κ. Μπελαβίλας προέκυψε για λόγους οικονομίας, καθώς τα θέατρα ήταν κλειστά για δύο σχεδόν χρόνια λόγω πανδημίας και φυσικά ο προγραμματισμός δεν μπορούσε να υλοποιηθεί σαν να μην υπήρχε αυτή η παράμετρος.

Η όποια κριτική είναι θεμιτή, αλλά οι ανακοινώσεις του κυρίου Μπελαβίλα για το Δημοτικό Θέατρο ήταν γεμάτες ψέματα, ανακρίβειες και ύβρεις. Το χειρότερο δε είναι  ότι ακόμα και σήμερα συνεχίζει να ψεύδεται αισχρά, παρασύροντας και τα φιλικά προς τον ΣΥΡΙΖΑ μέσα ενημέρωσης στο ότι δήθεν κάποιος έκλεισε το θέατρο και ότι εγώ ως Δήμαρχος της πόλης το  άνοιξα ξανά !!!!!!

Ελέγχθηκε η ασφάλεια της λειτουργίας του θεάτρου και σημειώθηκαν ορισμένες παρατηρήσεις επ΄ αυτού. Όπως έχει γίνει και άλλες φορές και σε όλα τα θέατρα. Από τον έλεγχο της ασφάλειας μέχρι τη δήθεν απαγόρευση λειτουργίας του θεάτρου υπάρχει τεράστια απόσταση την οποία ο κύριος Μπελαβίλας γνωρίζει.

Η έκθεση του ελέγχου δόθηκε από εμένα στον κ. Μπελαβίλα χθες στο Δ.Σ., αν και ομολογώ ότι παρανόμως  ένα τμήμα αυτής είχε φτάσει στα χέρια του πριν καν την παραλάβω εγώ  και αυτό είναι κάτι που προφανώς θα διερευνηθεί.

Άρα,  με τα συνεχιζόμενα ψέματα αποδεικνύονται  δυστυχώς τα εξής:

Ότι προσπάθησε να εκμεταλλευτεί ένα ατυχές γεγονός και  να κλείσει το θέατρο προκειμένου να αποκομίσει πολιτικά οφέλη, αποδεικνύει  γιατί ο αυτοδιοικητικός συνδυασμός του ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζει να κινείται κάτω του 15%, ενώ στις βουλευτικές εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ έλαβε 29,72% και ότι θα συνεχίσει να πορεύεται με αυτόν τον απαράδεκτο τρόπο, τουλάχιστον μέχρι να καταλήξουν στον ΣΥΡΙΖΑ σε σχέση με τα ψηφοδέλτια των βουλευτικών εκλογών, με το χρίσμα των επόμενων αυτοδιοικητικών εκλογών ή μέχρι την ολοκλήρωση των εκλογών. Τοξικότητα και λάσπη. Λυπάμαι μόνο γιατί μέχρι τώρα είχα την ψευδαίσθηση ότι το καλό της πόλης ήταν υπεράνω όλων μας.

Το Δημοτικό Θέατρο λειτουργεί κανονικά. Είναι απαράδεκτο ο συνδυασμός «Πειραιάς για Όλους» στην αγωνιώδη προσπάθειά του να υποβαθμίσει το έργο και τη λειτουργία του Δημοτικού Θεάτρου, να διακινεί δημόσια την πρώτη φορά ότι κατέρρευσε η σκηνή του θεάτρου, μετά ότι το θέατρο είναι επικίνδυνο  και τελικά ότι ο έλεγχος το έκλεισε !!!

Επειδή σε μια από τις πολλές ανακοινώσεις του  ανέφερε δε τη λέξη «ντροπή» αναφερόμενος στον κύριο Βουράκη του επιστρέφω τον χαρακτηρισμό λέγοντάς του ότι σήμερα ντράπηκε και ο Μινχάουζεν. Εκτός αν  μπέρδεψε την Πρωταπριλιά με την πρώτη Δεκεμβρίου.

Το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά συνεχίζει δυναμικά την πορεία του (χθες είχαμε 400 εισιτήρια) έστω και αν κάποιοι κοντόφθαλμοι δεν θέλουν να το παραδεχτούν ότι  συγκαταλέγεται στα κορυφαία θέατρα της χώρας και αυτό δεν είναι δική μου άποψη αλλά ανθρώπων που γνωρίζουν περισσότερα. Κορυφαίες παραστάσεις, κορυφαίοι Έλληνες και ξένοι σκηνοθέτες, κορυφαίοι ηθοποιοί και μουσικοί αλλά και πλειάδα εξαιρετικών παραστάσεων έχουν φιλοξενηθεί και φιλοξενούνται στο Δημοτικό μας Θέατρο, το οποίο μας κάνει υπερήφανους.

Εμείς δεν είμαστε εδώ για να τα παρατάμε, ούτε να παραιτούμαστε, αλλά για να δουλεύουμε ώστε να κάνουμε καθημερινά τον Πειραιά μας καλύτερο και να διορθώνουμε ενδεχόμενα  λάθη μας  ή παραλείψεις».

Η σκηνη του Δημοτικού Θεάτρου μετά το ατύχημα

H Δηλωση του προέδρου του ΟΠΑΝ Ι.Βουράκη

 

Κατά τη διάρκεια της πρόβας για τη σημερινή μουσική παράσταση «Σμύρνη μου Αγαπημένη – Από τη Σμύρνη στον Πειραιά» , μια διοργάνωση του Ο.Π.Α.Ν και του Πρότυπου Μουσικού Κέντρου Πειραιά με τη σύμπραξη του Μουσικού Σχολείου Πειραιά, παρουσιάστηκαν κάποια τεχνικά προβλήματα, με αποτέλεσμα να αναβληθει η συναυλία.
Δυστυχώς μια λαθος πρωτοβουλία -χωρίς να ενημερωθούν οι υπεύθυνοι του θεάτρου – για την παράσταση που ανεβαινει στο ΔΘΠ και μια παρέμβαση στην σκηνή του θεάτρου (τοποθέτηση πρόσθετου κομματιού ) προκάλεσε ένα ατύχημα ευτυχώς χωρίς να προκληθεί κάποιον σοβαρός τραυματισμός.
Ανεξάρτητα από το αν είναι επιφανειακοί οι τραυματισμοί, εύχομαι περαστικά στα παιδιά και θέλω να διαβεβαιώσω όλους και περισσότερο τους γονείς των παιδιών που ήταν εκείνη την στιγμή στο θέατρο, ότι η υπόθεση θα διερευνηθεί και οποίος έχει ευθύνη για ότι συνέβη θα έχει και τις ανάλογες κυρώσεις.
Με εκτίμηση
Ι. Βουράκης
Πρόεδρος Ο.Π.Α.Ν.
Οι 3 ανακοινώσεις του συνδυασμου Πειραιάς για όλους

Ο Νίκος Μπελαβίλας αναλύει λέξη προς λέξη τη δήλωση Βουράκη στην ΕΡΤ

Σε ανάρτησή του στο προφίλ του στο Facebook, ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Πειραιάς για Όλους» Νίκος Μπελαβίλας γράφει:

Ο Πρόεδρος του ΟΠΑΝ κ. Ιωσήφ Βουράκης, εκτός από υπεύθυνος για ό,τι συνέβη στο Δημοτικό Θέατρο είναι και εξωφρενικά αναληθήςμε τα όσα ισχυρίζεται. Αντί να βρίσκεται στο αυτόφωρο, όπως θα είχε συμβεί σε οποιονδήποτε ιδιώτη επικεφαλής θεάτρου, αυτοσχεδιάζει στα Media προκαλώντας γονείς και μαθητές.

Λέξη προς λέξη η δήλωση του στην πρωινή εκπομπή της ΕΡΤ «Συνδέσεις» (αναδημοσιευμένη στο News Bomb) και συμπληρωμένη με τις απαραίτητες απαντήσεις:

Λέει ο κύριος Βουράκης:

«Ένα κομμάτι της σκηνής κατεβαίνει, βυθίζεται για να παίζει ορχήστρα. Στο Δημοτικό Θέατρο είναι εκατοντάδες κόσμος, κάθε μέρα, χιλιάδες κόσμος, κάθε χρόνο όλοι όσοι ανεβαίνουν στη σκηνή, παραγωγοί, ηθοποιοί, τεχνικοί σέβονται αυτό που γίνεται εδώ.»

Απάντηση: Όχι κύριε Βουράκη, κανένα κομμάτι της σκηνής του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά δεν βυθίζεται ούτε ποτέ βυθιζόταν. Υπάρχει το χαμηλό επίπεδο της ορχήστρας και πίσω της η σκηνή. Από τον 19ο αιώνα. Στη σκηνή επίσης δεν ανεβαίνουν κάθε μέρα «εκατοντάδες κόσμος», ούτε «χιλιάδες κόσμος» όπως δηλώνετε. Ανεβαίνουν μόνο οι ηθοποιοί, οι ορχήστρες και οι μουσικοί, οι τεχνικοί. Δεν είναι η πλατεία Κοραή, είναι η σκηνή του θεάτρου!

Σχετικά με το τι συνέβη δηλώνετε: «Δυστυχώς, κάποιος από την παραγωγή της παράστασης που τρέχει τώρα, δεν σεβάστηκε το ότι πρέπει να ενημερώσει, δεν σεβάστηκε τις οδηγίες και αποφάσισε από μόνος του χωρίς να ενημερώσει κανέναν να σκεπάσει το κομμάτι που βρίσκεται η ορχήστρα. Έβαλε λοιπόν κάποια ξύλα από πάνω, τα οποία υπάρχουν από κατασκευής της σκηνής. Κάποια παιδιά που κάνανε πρόβα εχθές νόμιζαν ότι είναι δάπεδο, όπως θα το νόμιζε οποιοσδήποτε και πάτησαν επάνω. Άνοιξε το δάπεδο.»

Απάντηση: Δεν διοικείτε το θέατρο, απλώς προεδρεύετε και εσείς;

Στη συνέχεια λέτε ότι σκεπάστηκε η ορχήστρα «με κάποια ξύλα» τα οποία «υπάρχουν από κατασκευής της σκηνής.»

Απάντηση: Οι φωτογραφίες πλημμύρισαν το διαδίκτυο. Ποια ξύλα από κατασκευής της σκηνής; Είναι πηχάκια κατάλληλα για κορνιζάρισμα και τάβλες κακού μαραγκού, όχι για «πατάρι» παράστασης με βάρη ανθρώπων. Τα παιδιά δεν νόμιζαν ότι ήταν δάπεδο όπως προσπαθείτε να πείσετε. Φταίνε δηλαδή τα παιδιά; Γιατί ψεύδεστε με τέτοιο άτσαλο τρόπο; Ήταν δάπεδο, σκαλιά για να περπατήσουν οι ηθοποιοί ή τα παιδιά στο ίδιο χρώμα με τη σκηνή, επίτηδες για να φαίνεται το ίδιο. Γιατί κοροϊδεύετε δημότες, γονείς, παιδιά, ανθρώπους του θεάτρου, όλους μας κατάμουτρα.

Και συνεχίζετε: «Δεν έπεσε κάποιο κομμάτι της σκηνής όπως έχει γραφτεί. Δεν άνοιξε σκηνή σταδίου όπως έχει γραφτεί. Άνοιξαν τα ξύλα που είχαν τοποθετηθεί για να κρύψουν το κομμάτι της ορχήστρας και από ό,τι μου είπανε γιατί δεν ήμουν εδώ, ήρθα σε 3-4 λεπτά από το συμβάν. Κάποια παιδιά πέσανε στο άνοιγμα αυτό και είχανε κάποιους ελαφρούς τραυματισμούς και από την ενημέρωση που είχα οι τραυματισμοί είναι ελαφριοί, ευτυχώς, εκτός από μια κοπέλα η οποία έμεινε για προληπτικούς λόγους στο Ναυτικό Νοσοκομείο Πειραιά.»

Εντέλει κύριε Πρόεδρε, ή δεν ξέρετε τι λέτε ή είστε επικίνδυνος ψεύτης. Επεκτάθηκε παράνομα η σκηνή με επιφάνειες πάχους φλούδας ξύλου και πηχάκια χιλιοστών για λόγους οικονομίας. Για να γλυτώσει ο παραγωγός λίγα ευρώ. Χωρίς άδεια από κανέναν. Χωρίς τεχνικό. Σε αυτό το ψευτοπατάρι ανεβάσατε ολόκληρο σχολείο. Το βράδυ στην παράσταση πιθανόν θα κατέρρεε ολόκληρο με το θέατρο κατάμεστο. Και θα είχαμε μία μεγάλη τραγωδία. Αυτή η παράνομη για πολλούς λόγους κατασκευή, που δηλώνετε ότι δεν γνωρίζετε καν ποιος την έκανε, αυτή η επέκταση σκηνής είναι που κατέρρευσε. Κατά τη γνώμη μας κακώς δεν βρίσκεστε σήμερα στο αυτόφωρο. Αν το ίδιο περιστατικό συνέβαινε σε οποιονδήποτε ιδιώτη επικεφαλής θεάτρου θα είχε συλληφθεί από χθες. Οι κατηγορίες είναι πολλές. Και η έλλειψη συνείδησης του κινδύνου στον οποίο θέσατε τα παιδιά, είναι η χειρότερη.

Είναι κρίμα που δεν υπάρχει ουδείς θεσμικός προϊστάμενος σας σε τοπικό ή κεντρικό επίπεδο να σας ξηλώσει. Γιατί για αυτό το θέατρο μάτωσαν γενιές, για να υπάρχει ως στολίδι της πόλης, ως τόπος πολιτισμού για παιδιά και μεγάλους. Απέχετε έτη φωτός από όλα αυτά. Όχι προς το φως, προς το σκότος κύριε Πρόεδρε του ΟΠΑΝ. Κρίμα! 

Κύριε Βουράκη, παραιτηθείτε! 

Τα βλέπει η ντροπή και κοκκινίζει τα άπειρα δημοσιεύματα που έχουν κατακλύσει το διαδίκτυο για την κατάρρευση της αυθαίρετης κατασκευής-επέκτασης στην κεντρική σκηνή του Δημοτικού Θεάτρου, την ώρα που έκαναν πρόβα μαθητές και μαθήτριες.

Τα ακούει η ντροπή και κοκκινίζει τα λόγια σας τα ανεύθυνα, κύριε Βουράκη -πρόεδρε του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας. Με το θράσος που σας χαρακτηρίζει, εμφανιστήκατε το πρωί της Τρίτης 29.11.2022 στη δημόσια τηλεόραση, στην εκπομπή της ΕΡΤ «Συνδέσεις»  για να μετακυλήσετε τις ευθύνες σε άλλους, στους ανθρώπους της παραγωγής της κεντρικής παράστασης που αυτή την περίοδο ανεβαίνει στο θέατρο. Χωρίς αιδώ, αποποιηθήκατε κάθε ευθύνη για το συμβάν -που παραλίγο να καταλήξει σε τραγωδία- αλλά και για τις συνθήκες που οδήγησαν σε αυτό. Μιλήσατε με ύφος υπερφίαλο για αυστηρές τιμωρίες και κυρώσεις σε τρίτους, θέτοντας τον εαυτό σας στο απυρόβλητο, ενώ προσπαθήσατε να στρέψετε αλλού τη συζήτηση· στην πολιτική εκμετάλλευση του θέματος.

Αλήθεια, κύριε Βουράκη, ανεξέλεγκτα λειτουργεί το Θέατρο; Όποιος θέλει το οικειοποιείται και το διαμορφώνει κατά το δοκούν; Και εσείς πού είστε; Τι σημαίνει να είναι κάποιος/α πρόεδρος του ΟΠΑΝ; Είναι ρόλος διακοσμητικός ή αντίθετα ρόλος με τεράστια προσήλωση στο έργο του, γιατί ακριβώς έχει να κάνει με νέους ανθρώπους, έχει να κάνει με τον αθλητισμό και σίγουρα με τον πολιτισμό. Και ποιος πολιτισμός είναι εκείνος που απαλλάσσει από τις ευθύνες του τον επικεφαλής μιας ιεραρχίας; Και αν εσείς δεν το γνωρίζετε, ας σας ενημερώσει ο Δήμαρχος. Αλλά τι λέμε τώρα, και ο Δήμαρχος μαζί σας! Μετά από ένα 24ωρο σιωπής με αποκλειστική δήλωση του στο δημοτικό ραδιόφωνο «Κανάλι Ένα», αφού παραδέχτηκε ότι η ευθύνη του ελέγχου ανήκει στον Δήμο,  σάς κάλυψε πλήρως χωρίς μια εξήγηση χωρίς μια συγγνώμη…

Θα σας το πούμε, όμως, εμείς: Μπροστά σε γεγονότα που συνταράσσουν την κοινωνία γιατί μπαίνει σε κίνδυνο η ασφάλειά της -και όταν μάλιστα αυτή αφορά παιδιά/εφήβους- σαν έτοιμος από καιρό θα έπρεπε να είχατε παραιτηθεί. Χθες. Και αφού δεν το αντιλαμβάνεστε, σας επαναλαμβάνουμε: Παραιτηθείτε, τώρα!

Απειρία και αυτοσχεδιασμοί στο ΔΘΠ διαπιστώθηκαν στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Πειραιά (30.11.22)

Τα τελευταία νέα από τη χθεσινή (30.11.22) θυελλώδη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Πειραιά για το Δημοτικό Θέατρο.

Αντί να προσκομισθούν οι μελέτες και υπογραφές μηχανικών για την επίμαχη κατασκευή της σκηνής που κατέρρευσε, η διοίκηση του θεάτρου προτίμησε να την ξηλώσει και να ξαναρχίσει τις παραστάσεις. Η προσκόμιση των μελετών και των υπογραφών ήταν ο όρος που ρητά ετέθη το πρωί στην αυτοψία των ελεγκτών υγείας και ασφάλειας για να επαναλειτουργήσει η σκηνή. Αυτό δεν έγινε.

Το πρώτο ερώτημα που προέκυψε είναι πόσες άλλες φορές έχουν υπάρξει τέτοιες κατασκευές, χωρίς μελέτες, χωρίς υπεύθυνο τεχνικό όπως ομολογήθηκε σήμερα από τη δημοτική αρχή, χωρίς ανθρώπους του θεάτρου να επιβλέπουν πρόβες και παραστάσεις όπως αποκαλύφθηκε στους διαλόγους της συνεδρίασης, όπως είπαν μαθητές και γονείς που ήταν παρόντες. Ή όπως γίνεται σε αυτές τις περιπτώσεις όταν έγινε το κακό, τότε φάνηκε τι κρυβόταν πίσω του.

Ξεκαθαρίστηκε ότι επρόκειτο για μία κατασκευή, ενός παραγωγού ο οποίος δεν «άκουσε τις υποδείξεις της διοίκησης» όπως χαρακτηριστικά ειπώθηκε. Λες και η διοίκηση υποδεικνύει -αντί να επιβλέπει- και οι εργολάβοι κατασκευάζουν κατά το δοκούν.

Επίσης ξεκαθαρίστηκε πως το Δημοτικό Θέατρο δεν έχει καλλιτεχνικό διευθυντή εδώ και πολλούς μήνες. Η θητεία του και η σύμβαση του έχει λήξει, δεν έχει γίνει προκήρυξη νέου διευθυντή, επομένως το θέατρο τυπικά είναι ακέφαλο. Ο απελθών διευθυντής προσφέρει εθελοντικά τις υπηρεσίες του. Μία τρέλα!

Ακόμη μάθαμε ότι με πρωτοβουλία της διοίκησης του θεάτρου δεν ανανεώθηκαν οι συμβάσεις των έμπειρων τεχνικών. Προσελήφθησαν άπειροι νέοι, με αποτέλεσμα κανείς να μην μπορεί να κάνει τεχνικό κουμάντο.

Όλα αυτά διαμορφώνουν μία εικόνα ενός θεάτρου που αρμενίζει σχεδόν χωρίς πλήρωμα, με άγνωστους -και επικίνδυνους όπως αποδείχθηκε- παραγωγούς οι οποίοι αυτοσχεδιάζουν.

Η απαραίτητη διοικητική πυραμίδα ευθύνης έχει διαρραγεί. Και αντί να αναλάβει την ευθύνη ο προϊστάμενος του Οργανισμού Ιωσήφ Βουράκης, ως όφειλε, τη συγγνώμη από τους μαθητές και τους γονείς τη ζήτησε προς τιμήν του ο Γιάννης Μώραλης, αναλαμβάνοντας και την πολιτική ευθύνη.

Όμως αυτό δεν αρκεί. Το θέατρο κινδυνεύει ανά πάσα στιγμή με αυτό το χάος. Αυτό πρέπει να τελειώσει αμέσως. Για να μην έχουμε ποτέ ξανά τέτοια ατυχήματα.

Μαζί με την ευχή να μην ξαναϋπάρξει τέτοια εκτροπή και τέτοιος κίνδυνος, ήρθε η ώρα να ξαναφέρουμε το στολίδι της πόλης, στο επίπεδο ποιότητας και ασφάλειας που του αξίζει. #pireas4all

 

Προηγούμενο άρθροΞεκίνησε η ανάπλαση της Πλατείας Καρπάθου [video]
Επόμενο άρθροΔΗ.ΘΕ.ΠΕΙ : ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 2022 – 2023 | O ελληνικός λαϊκός πολιτισμός στη σκηνή του ψηφιακού μας κόσμου

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.