Ανοικτά Κέντρα Εμπορίου (ΑΚΕ) θα δημιουργηθούν σε Αθήνα, Πειραιά, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Λάρισα και Αλεξανδρούπολη αρχικά σε πιλοτικό επίπεδο.Η λειτουργία τους θα γίνεται με ευθύνη των τοπικών εμπορικών συλλόγων, με χρονικό ορίζοντα μέχρι τους τελευταίους μήνες του 2015. Υπολογίζεται πως σε αυτό θα συμμετάσχουν περί τις 580 επιχειρήσεις.
Η χωροθέτηση τους έχει ήδη γίνει σε συγκεκριμένες περιοχές των παραπάνω πόλεων. Σε κάθε ένα από τα ΑΚΕ συμμετέχει ένας ορισμένος αριθμός επιχειρήσεων.
Το πρόγραμμα των ΑΚΕ γίνεται με συγχρηματοδότηση από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα και Επιχειρηματικότητα του ΕΣΠΑ 2007-2013.
Όπως αναφέραμε την ευθύνης της υλοποίησης τους έχουν οι κατά τόπους εμπορικοί σύλλογοι και προβλέπονται μια σειρά από δράσεις που ενδεικτικά περιλαμβάνουν:
– Σήμανση οριοθετημένης περιοχής
– Κοινές εμπορικές δράσεις π.χ. οργάνωση προωθητικής ενέργειας που αφορά τους εκδοτικούς οίκους και τα βιβλιοπωλεία του ΑΚΕ
– Εμπορικές δράσεις – ανάπτυξη εμπορικών πρακτικών προώθησης της επιχείρησης ή και προϊόντων της κάθε ωφελούμενης επιχείρησης ξεχωριστά (ανάρτηση προσφορών, αναγγελία παραλαβής νέας συλλογής εμπορευμάτων, προωθητικές ενέργειες κ.ά.)
– Αναβάθμιση του δημόσιου χώρου, ενιαία (όχι όμως αναγκαία και ομοιόμορφη) αντιμετώπιση θεμάτων όπως: η αισθητική και η λειτουργία του δικτύου πεζοδρόμων, ο φωτισμός, η καθαριότητα, η διαχείριση του πράσινου, ο καλλωπισμός
– Διασφάλιση πρόσβασης ΑμεΑ στο ανοικτό κέντρο
– Οργάνωση – σχεδιασμός ειδικών δράσεων για παιδιά σε ατομικό ή/και ομαδικό επίπεδο.
– Συνδιοργάνωση δράσεων προβολής και πολιτιστικών εκδηλώσεων (και πιθανή συνεργασία με τοπικούς, επαγγελματικούς και άλλους φορείς της πόλης)
Επιπλέον, σε συνεργασία με τους οικείους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, θα υλοποιηθούν δράσεις στους τομείς (ενδεικτικά):
– καθαριότητας, αποκομιδής απορριμμάτων και ανακύκλωσης
– φωτισμού
– σήμανσης και οριοθέτησης της περιοχής
– βελτίωσης της κατάστασης οδών, πεζοδρομίων, πεζοδρόμων κα πλατειών
– διασφάλισης της ελεύθερης πρόσβασης πεζών- A.M.E.A
– ελέγχου στάθμευσης- κυκλοφορίας οχημάτων- σχεδιασμού τροφοδοσίας καταστημάτων
– εμπορικής χωροταξίας – χρήσης γης
– στήριξης και ανάπτυξης του πρασίνου
– αισθητικής αναβάθμισης της περιοχής
– οργάνωσης εκδηλώσεων και δράσεων