Αρχική ΝΕΑ ΤΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ Άφιξη εκατοντάδων μεταναστών στο λιμάνι – Ένα νέο σημείο τριβής για τον...

Άφιξη εκατοντάδων μεταναστών στο λιμάνι – Ένα νέο σημείο τριβής για τον Πειραιά & τις δημοτικές παρατάξεις

2325
0

Διαφωνία μεταξύ Δημάρχου Πειραιώς και του Λιμανιού της Αγωνίας φαίνεται ότι προκύπτει πάνω στο θέμα του Μεταναστευτικού, καθώς από τη μια πλευρά ο Δήμος Πειραιά αναφέρει πως δεν υπάρχουν δομές στον Πειραιά για τη στέγαση των εκατοντάδων (τελευταία χιλιάδων) μεταναστών- προσφύγων που έρχονται με τα πλοία της γραμμής στον Πειραιά. Από την πλευρά του το Λιμάνι της Αγωνίας προτείνει τη λύση του Πύργου του Πειραιά.

  • Στην ερώτηση που έθεσαν στο Δήμαρχο Πειραιά για το θέμα των μεταναστών που φθάνουν καθημερινά στη χώρα μας και πως μπορεί να αντιμετωπιστεί ο Δήμαρχος Πειραιά τοποθετήθηκε ως εξής:

«Το μεταναστευτικό είναι κορυφαίο θέμα για τη χώρα, αλλά και σύνθετο.  Χθες, υπήρχε μια συνάντηση της ΚΕΔΕ με την αρμόδια αναπληρώτρια Υπουργό. Ακούσαμε το σχέδιο της κυβέρνησης. Βάζει στο «παιχνίδι» τους ΟΤΑ. Επιθυμεί να βάλει στο «παιχνίδι» τους ΟΤΑ φιλοξενίας των εκατό χιλιάδων και πλέον ανθρώπων που θα φθάσουν, σύμφωνα με εκτιμήσεις, αυτό το τρίμηνο στη χώρα μας και οι περισσότεροι στο λιμάνι του Πειραιά. Διαβάσατε τα έξι σημεία της πρότασης της κυβέρνησης.

Το ανθρώπινο στοιχείο υπάρχει σε όλους μας,  θέλω να πιστεύω στο πολύ μεγάλο κομμάτι του ελληνικού πληθυσμού. Θέλουμε αυτοί οι άνθρωποι οι οποίοι είναι ταλαιπωρημένοι, είναι διωγμένοι είτε από πολέμους είτε από οτιδήποτε άλλο, να μπορούν να βρουν ανθρώπινες συνθήκες στη χώρα μας.

Από εκεί και πέρα, ο προβληματισμός μου είναι το τι μπορούμε να κάνουμε ως Δήμος. Μπορεί ο Δήμος Πειραιά να φιλοξενήσει σημαντικό αριθμό πολιτικών προσφύγων ή μεταναστών; Με ποια δομή; Δεν υπάρχουν δομές στον Πειραιά. Δεν υπάρχουν κτιριακές εγκαταστάσεις. Δεν υπάρχει δυνατότητα στέγασης και σίτισης αυτών των ανθρώπων.

 Πως θα κινηθούν αυτοί οι άνθρωποι που κατά χιλιάδες θα φθάνουν καθημερινά ή κάθε δύο ή τρεις ημέρες στο λιμάνι του Πειραιά, εν μέσω τουριστικής περιόδου, σε μια πόλη που ταλαιπωρείται πάρα πολύ; Έργα, κυκλοφοριακό κ.α. Αν έχουμε και μια τέτοια πολύ μεγάλη προσέλευση ανθρώπων που δεν είναι οργανωμένοι να πάνε κάπου, να κατευθυνθούν, θα ταλαιπωρηθεί περαιτέρω η πόλη.

Επαναλαμβάνω: δεν νιώθω ότι ο Πειραιάς μπορεί να κάνει πάρα πολλά. Είμαστε ευαίσθητοι, θυμάστε ότι πριν τρεις μήνες ήρθαν κάποιοι Σύριοι, τους οποίους φιλοξενήσαμε στον Ξενώνα των Αστέγων. Τρεφόντουσαν και κοιμήθηκαν εκεί για ένα αρκετά μεγάλο διάστημα και δεν είχαμε κανένα πρόβλημα. Οι άνθρωποι ήταν ειρηνικοί, πειθαρχημένοι και αξιοπρεπείς. Αλλά δεν έχουμε άλλες δομές. Ο Ξενώνας των Αστέγων χωράει περίπου 40 ανθρώπους. Έχουν 20 μόνιμους ανθρώπους τους οποίους φιλοξενούμε, μένουν 15 – 20 κρεβάτια που ευχαρίστως να τα διαθέσουμε. Από εκεί και πέρα, παραπάνω δυστυχώς θα πρέπει να βρούμε.

Είμαι σε επικοινωνία με τον Αντιπεριφερειάρχη κ. Γαβρίλη. Η πρόθεση, η διάθεση, η καρδιά μας λέει να βοηθήσουμε αυτούς του ανθρώπους, αλλά το θέμα είναι να μπορούμε να το πράξουμε και να μην δημιουργήσουμε περαιτέρω προβλήματα σε μια επιβαρυμένη πόλη, ειδικά την τουριστική περίοδο. Θα έχουμε συζήτηση την επόμενη εβδομάδα και με την Περιφέρεια, ενδεχομένως και με  τον Υπουργό κ. Βούτση. Ζητάνε από τους ΟΤΑ να τους προτείνουμε πως μπορούμε και πόσους να φιλοξενήσουμε. Μας προβληματίζει ιδιαίτερα. Είναι κορυφαίο θέμα όχι μόνο για τον Πειραιά, αλλά για τη χώρα».              

  • Από την πλευρά του, το Λιμάνι της Αγωνίας, η δημοτική παράταξη που πρόσκειται στο ΣΥΡΙΖΑ και ο ιθύνων νους της είναι ο Υπουργός Ναυτιλίας  Θοδωρής Δρίτσας  εξέδωσε μέσω του γραφείου επικοινωνίας και ενημέρωσης την κάτωθι ανακοίνωση:

“Οι πρόσφυγες και οι μετανάστες δεν χρειάζονται τα ευχολόγια και τις εκφράσεις συμπάθειας προς «τους διωγμένους και ταλαιπωρημένους» που διατύπωσε ο Δήμαρχος, κ. Γιάννης Μώραλης, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου όταν ρωτήθηκε για τη συμμετοχή του Πειραιά στην προσωρινή φιλοξενία αυτών των ανθρώπων που καταφθάνουν καθημερινά από τα νησιά. Αντίθετα, χρειάζονται λύσεις στο τεράστιο πρόβλημά τους, στο πλαίσιο της αλληλεγγύης και της ανθρωπιάς.

Είναι γεγονός ότι ο Πειραιάς, το μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας, έχει καταστεί ο πρώτος σταθμός υποδοχής στην ηπειρωτική χώρα. Πρόκειται για ένα πέρασμα, αφού από εδώ οι πρόσφυγες – μετανάστες πορεύονται προς άλλες κατευθύνσεις. «Άνθρωποι σαν κομμένες γέφυρες που αγωνίζονται να τα φτιάξουν όλα από την αρχή»*, πρέπει κάπου να ακουμπήσουν την κακουχία τους, να πάρουν μια ανάσα και δεν μπορεί να περιφέρονται στους δρόμους ή να κοιμούνται στα σκαλιά του Δημοτικού Θεάτρου. Αυτό προσβάλλει τους ίδιους, αλλά προσβάλλει και τον Πειραιά καθώς και το πειραιώτικο φιλότιμο.

Το «Λιμάνι της Αγωνίας-Πειραιάς η πόλη μας» εκτιμά ότι υπάρχουν χώροι κατάλληλοι για την ολιγοήμερη παραμονή τους, υπάρχουν κενά κτίρια, όπως π.χ. ο Πύργος. Εκεί, λοιπόν, με μια σχετική και όχι δαπανηρή διαμόρφωση, θα μπορούσαν να φιλοξενηθούν οι πρόσφυγες και να ανακτήσουν δυνάμεις, προκειμένου να συνεχίσουν το ταξίδι τους προς το όνειρο της καλύτερης ζωής…”

 

Από την πλευρά μας εμείς έχουμε ξαναθέσει το θέμα της ανθρωπιστικής κρίσης που έχει χτυπήσει και τον Πειραιά αναφέροντας πριν λίγο καιρό το καίριο πρόβλημα των αστέγων στο λιμάνι του Πειραιά και τις γύρω γειτονιές.Τις τελευταίες ημέρες όμως έχει προκύψει και το θέμα της αθρόας προσέλευσης μεταναστών από τις ακριτικές νησιωτικές περιοχές.

Η άποψή μας πάνω στο πως πρέπει να αντιμετωπίσει ο Πειραιάς είναι η εξής:

Όσον αφορά τις δομές που αναφέρει ο Δήμος ,είναι ελάχιστες και αυτές είναι ξενώνας στη Ομηρίδου Σκυλίτση και το υπνωτήριο της UNESCO στον Πύργο. Όλες οι άλλες αίθουσες χρησιμοποιούνται από αθλητικά σωματεία και δε μπορεί κανείς να τους ξεσπιτώσει.
Ως δημοτική παράταξη λοιπόν το Λιμάνι της Αγωνίας ας προτείνει κάτι που να έχει βάση. Ο Πύργος έχει γραφεία γύρω… Δε λέει κανείς ότι όσοι εργάζονται γύρω (και ο γράφων σε αυτούς) τους εξαθλιωμένους από τον πόλεμο, κανείς δεν ξέρει αν βρεθούμε και εμείς στην  ίδια θέση οπότε καλύτερα δεν κρίνουμε για να μη κριθούμε. Δεν είναι θέμα ρατσισμού ή αλληλεγγύης. Ο καθένας έχει την άποψη του.
Άμα θέλει το Λιμάνι της Αγωνίας να στεγαστούν στον Πειραιά μετανάστες που δεν έχουν που να μείνουν θα πρέπει να ξέρει πως υπάρχουν όμως πολλά κτίρια που είναι κενά στον Πειραιά… Όμως ταυτόχρονα θα πρέπει να βοηθήσει στην καλύτερη αστυνόμευση και προστασία όλων των πλευρών γιατί η Ελληνική Κοινωνία βράζει και δεν είναι κακό να παραδεχτούμε πως έχει γίνει και ξενοφοβική. Ως λαός έχουμε ζήσει την προσφυγιά οι Έλληνες, αλλά σεβόμασταν το λαό στου οποίου τη χώρα πηγαίναμε να κατοικήσουμε.
 Όσον αφορά τα κτίρια λοιπόν θα αναφέρουμε τα εξής Τελευταία άδειασε η ΔΟΥ Α και Β Πειραιά στη Μεραρχίας. Κτίριο κενό υπάρχει Ανδρούτσου και Βασ.Γεωργίου εδώ και 3-4 υπάρχει ένα κτίριο  στη Σωτήρος και Γρ. Λαμπράκη που πρέπει να στεγαζόταν κάποτε μέρος της Νομαρχίας. Επίσης υπάρχουν πολλά κτίρια νεοκλασικά που έχουν αφεθεί στη τύχη τους αν και κατοικούνται. Πριν λίγο καιρό ακούσαμε την εξής πρόταση από συμπολίτη μας “Πολλοί από τους πρόσφυγες που έχουν έρθει είναι πολύ καλοί τεχνίτες. Αν επισκευάσουν τα σπίτια, μπορούν αν δεν υπάρχουν θέματα με κληρονόμους να τα αποκτήσουν και να μείνουν. Θέληση πρέπει να υπάρχει…”
Ο ΠΥΡΓΟΣ με τη σημερινή του μορφή όμως δε χωρά κανέναν … Πριν λίγο καιρό είχαμε γράψει για αναξιοποίητο Πειραιά… Πολλά από αυτά τα κτίρια μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν αναλόγως. Αν και εμείς από την πλευρά μας θα προτιμούσαμε να μη μείνουν οι άνθρωποι που έρχονται από τις δοκιμαζόμενες από τον πόλεμο χώρες τους στην Ελλάδα, αλλά να πάνε στο τελικό προορισμό τους όπως ζητάνε πολλοί από αυτούς και όχι να τους κρατάμε χωρίς λόγο στη χώρα μας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.