Στην τελική ευθεία βρίσκεται η ολοκλήρωση του μεγαλύτερου μέρους του νέου Δικαστικού Μεγάρου Πειραιά, στην περιοχή του Αγίου Διονυσίου. Το νέο βίντεο του PireasPiraeus.com, που καταγράφηκε την Κυριακή 11 Οκτωβρίου 2026, παρουσιάζει την εικόνα του συγκροτήματος, το οποίο αναμένεται να αποτελέσει τη νέα έδρα των δικαστηρίων της πόλης.
Το νέο Δικαστικό Μέγαρο, που κατασκευάζεται από τη DIMAND στο οικοδομικό τετράγωνο των οδών Χαϊδαρίου, Μεθώνης, Φωκίωνος και Παπαστράτου, έχει πλέον αποκτήσει σε μεγάλο βαθμό την τελική του μορφή.
Πρόκειται για ένα από τα σημαντικότερα δημόσια κτιριακά έργα που υλοποιούνται στον Πειραιά, το οποίο αναμένεται να αλλάξει τόσο τις συνθήκες λειτουργίας της Δικαιοσύνης όσο και την καθημερινότητα στην ευρύτερη περιοχή του Αγίου Διονυσίου.
Πότε ολοκληρώνεται το νέο Δικαστικό Μέγαρο;
Σύμφωνα με τον προγραμματισμό που είχε παρουσιαστεί από το Υπουργείο Δικαιοσύνης, η παράδοση των πρώτων κτιρίων του συγκροτήματος είχε τοποθετηθεί μέσα στο καλοκαίρι του 2026, ενώ η ολοκλήρωση της τελευταίας πτέρυγας προβλέπεται για την άνοιξη του 2027.
Παρότι το μεγαλύτερο μέρος του έργου βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο, δεν έχει επιβεβαιωθεί ακόμη συγκεκριμένη ημερομηνία έναρξης λειτουργίας και μεταφοράς του συνόλου των δικαστικών υπηρεσιών.
Ήδη από τον Σεπτέμβριο είχαμε παρουσιάσει την πρόοδο του έργου στο προηγούμενο ρεπορτάζ μας, με τίτλο «Νέο Δικαστικό Μέγαρο Πειραιά: Στην τελική ευθεία – Πότε αναμένονται τα εγκαίνια».
Προετοιμάζεται και η συγκοινωνιακή σύνδεση
Μια από τις νεότερες εξελίξεις αφορά την πρόσβαση στο συγκρότημα με τα μέσα μαζικής μεταφοράς.
Στις 5 Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκε συνάντηση στον περιβάλλοντα χώρο του Δικαστικού Μεγάρου, με τη συμμετοχή του Δημάρχου Πειραιά Γιάννη Μώραλη, του Προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά Ηλία Κλάππα και του Διευθύνοντος Συμβούλου του ΟΑΣΑ Αντώνη Κεραστάρη.
Δείτε το νέο βίντεο του PireasPiraeus.com από τις 11 Οκτωβρίου 2026:
Κατά τη συνάντηση εξετάστηκε η καλύτερη σύνδεση των νέων δικαστηρίων με το λιμάνι, το Δημοτικό Θέατρο και τους σταθμούς του Μετρό, του Ηλεκτρικού και του Προαστιακού.
Μεταξύ των προτάσεων που συζητήθηκαν ήταν η ενίσχυση υφιστάμενων λεωφορειακών γραμμών και η δημιουργία νέας κυκλικής γραμμής από την οδό Αγίου Διονυσίου προς το Δικαστικό Μέγαρο.
Η συγκοινωνιακή εξυπηρέτηση αποτελεί κρίσιμο ζήτημα, καθώς στο νέο συγκρότημα αναμένεται να μετακινούνται καθημερινά εκατοντάδες δικαστικοί λειτουργοί, δικηγόροι και υπάλληλοι, αλλά και μεγάλος αριθμός πολιτών.
Ένα συγκρότημα περίπου 36.000 τετραγωνικών μέτρων
Το νέο Δικαστικό Μέγαρο αναπτύσσεται σε οικόπεδο περίπου 12.350 τ.μ. και περιλαμβάνει σύγχρονες αίθουσες ακροατηρίων, γραφεία, βοηθητικούς χώρους, υπόγειο χώρο στάθμευσης και διαμορφωμένους κοινόχρηστους χώρους.
Στο συγκρότημα προβλέπεται να συγκεντρωθούν το Πρωτοδικείο, το Εφετείο, οι Εισαγγελίες και τα Διοικητικά Δικαστήρια του Πειραιά.
Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της ανάπτυξης αποτελεί η ενσωμάτωση διατηρητέου βιομηχανικού κτιρίου στον συνολικό σχεδιασμό, διατηρώντας ένα κομμάτι της ιστορίας της περιοχής.
Το έργο έχει σχεδιαστεί με υψηλές ενεργειακές προδιαγραφές και στόχο την περιβαλλοντική πιστοποίηση LEED Gold, ενώ προβλέπονται εκτεταμένοι χώροι πρασίνου και υπαίθριοι χώροι προσβάσιμοι στο κοινό.
Ένα ακόμη μεγάλο έργο αλλάζει τον Άγιο Διονύσιο
Η κατασκευή του νέου Δικαστικού Μεγάρου αποτελεί μέρος της ευρύτερης μεταμόρφωσης της περιοχής του Αγίου Διονυσίου, όπου τα τελευταία χρόνια έχουν πραγματοποιηθεί σημαντικές επενδύσεις, αναπλάσεις και αλλαγές χρήσης παλαιών βιομηχανικών ακινήτων.
Πέρα από το ίδιο το κτίριο, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει και η επίδραση που θα έχει η συγκέντρωση των δικαστικών υπηρεσιών στην τοπική αγορά, στις μετακινήσεις, στη στάθμευση και στην καθημερινή λειτουργία της γειτονιάς.
Το επόμενο σημαντικό ορόσημο θα είναι η επίσημη ανακοίνωση του χρονοδιαγράμματος παράδοσης, μετεγκατάστασης των υπηρεσιών και έναρξης λειτουργίας.
Βίντεο: PireasPiraeus.com – 11 Οκτωβρίου 2026.



