Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ Master Plan ΟΛΠ : Κρίσιμη η ερχόμενη εβδομάδα – Τι αντιπροτείνει η...

Master Plan ΟΛΠ : Κρίσιμη η ερχόμενη εβδομάδα – Τι αντιπροτείνει η COSCO.

973
0

Στις αρχές της εβδοµάδας συνεδριάζει η ΕΣΑΛ, η οποία επιτροπή θα αποφασίσει για την τύχη των κινεζικών επενδύσεων στο λιμάνι του Πειραιά για τις οποίες έχει διαμαρτυρηθεί ο εμπορικός και όχι μόνο κόσμος του Πειραιά.

Μέχρι στιγμής ο, ελεγχόμενος κατα 51% απο την COSCO ,ΟΛΠ έχει υποβάλει 6 διαφορετικές προτάσεις ,ομως η κυβέρνηση φαίνεται να θέλει να πείσει τους Κινέζους να σπάσουν σε 2 πλάνα το Master Plan ,δηλαδή στις υποχρεωτικές και προαιρετικές  επενδύσεις,με τις δεύτερες να είναι αυτές οι οποίες έχουν προκαλέσει το “θυμό” των Πειραιωτών .

Βέβαια η COSCΟ δε συμφωνεί με αυτό γιατι θεωρεί πως έτσι ουτε θα μπορέσει να πάρει το υπολοιπο 16% που ειναι συννυφασμένο με αυτές τις επενδύσεις ουτε θα προωθηθούν σωστά τα συμφέροντα της στη ΝΑ Ευρώπη.

Για  να εξασφαλίσουν άλλωστε την έγκριση του master plan ως έχει, κατέθεσαν πρόταση µε µέτρα στήριξης της τοπικής οικονοµίας.Οι Κινέζοι φαίνεται πως δεσµεύονται να αναλάβουν την ανάπλαση-κατασκευή πεζοδρόµων που θα οδηγούν και θα κατευθύνουν τους τουρίστες οι οποίοι θα αποβιβάζονται από τα κρουαζιερόπλοια στο κέντρο της πόλης,αφου πλέον παραπάνω τους µισούς επιβάτες κρουαζιέρας δεν αποβιβάζονται στον Πειραιά, αλλά είτε παραµένουν στο πλοίο, όσοι ειδικά έχουν επισκεφθεί την Ακρόπολη η ανεβαίνουν προς τον Ιερό Βράχο. Με αυτο το τρόπο δεν επισκέφτοναι και συνεπώς γνωρίζουν τα τουριστικά αξιοθέατα του Πειραιά. Συν τοις άλλοις η COSCO φαίνεται πρόθυμη να χρηµατοδοτήσει αρχιτεκτονικές παρεµβάσεις σε εγκαταλελειµµένα κτίρια έτσι ώστε να βελτιωθεί αίσθητα kai αισθητικά η εικόνα της πόλης τόσο για τους τουρίστες, όσο και για τους µόνιµους κατοίκους.Σύµφωνα µε πληροφορίες του ethnos.gr και του mononews.gr , η εν λόγω προσφορά ανέρχεται σε εκατοµµύρια ευρώ, ωστόσο το ακριβές ποσό θα οριστικοποιηθεί µετά την έγκριση του master plan.

Στο πακέτο των µέτρων περιλαµβάνεται και η δέσµευση για παραχώρηση χώρων στο εµπορικό κέντρο σε συγκεκριµένο αριθµό εµπόρων του Πειραιά έναντι χαµηλού ενοικίου .Για να γίνει αυτό ομως απαραίτητη προϋπόθεση είναι το προφίλ των συγκεκριµένων επιχειρήσεων να συµβαδίζει µε το προφίλ του εµπορικού κέντρου, το οποίο η COSCO  θέλει να στοχεύει σε πελάτες υψηλού οικονοµικού επιπέδου. Το mall θα λειτουργήσει στις εγκαταστάσεις του επιβατηγού σταθµού κρουαζιέρας που αναµένεται να κατασκευαστεί.

Γενικότερα το  master plan προβλέπει και τη δηµιουργία κέντρου logistics, την επέκταση επιβατικού λιµένα κρουαζιέρας, τη δηµιουργία πεντάστερων ξενοδοχείων, την ανέγερση εµπορικού κέντρου, την κατασκευή επιβατικού σταθµού έως το 2021, την κατασκευή δύο πενταώροφων κτιρίων στάθµευσης αυτοκινήτων έκτασης 75.000 τ.µ. το καθένα, αλλά και την ανακατασκευή της πέτρινης αποθήκης σε µουσείο µετανάστευσης και ιστορικό αρχείο. Το ύψος των επενδύσεων εκτιµάται σε κάτι λιγότερο 500 εκατ. ευρώ.

Τα έργα

293,8  εκατ. υποχρεωτικές επενδύσεις

 • Επέκταση του επιβατικού λιμένα στη νότια ζώνη
 •  Μετατροπή της πενταγωνικής αποθήκης
 • σε επιβατικό σταθμό κρουαζιέρας
 •  Υπόγεια σύνδεση
 • του σταθμού διακίνησης αυτοκινήτων με τον χώρο πρώην ΟΔΔΥ
 •  Bυθοκόρηση του κεντρικού λιμένα
 •  Κατασκευή του νέου προβλήτα πετρελαιοειδών
 •  Επέκταση του σταθμού διακίνησης αυτοκινήτων
 •  Βελτίωση των υποδομών της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης
 •  Προμήθεια νέου εξοπλισμού
 •  Βελτίωση και συντήρηση των υποδομών του λιμένα.

172 εκατ. προτεινόμενες πρόσθετες επενδύσεις

 •  Ανάπτυξη κέντρου αποθήκευσης και διανομής στον χώρο πρώην ΟΔΔΥ
 •  Κατασκευή δύο πολυώροφων κτηρίων στάθμευσης αυτοκινήτων
 •  Αγορά οικολογικών λεωφορείων
 •  Κατασκευή νέου επιβατικού σταθμού κρουαζιέρας

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.