Αρχική ΝΕΑ ΤΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ 22 Μαρτίου 1919: Ιδρύεται στον Πειραιά το Λιμενικό Σώμα

22 Μαρτίου 1919: Ιδρύεται στον Πειραιά το Λιμενικό Σώμα

2934
0

Σαν σήμερα πριν από 96 χρόνια, ιδρύεται από τον Ελευθέριο Βενιζέλο το Λιμενικό Σώμα.

Η ίδρυση του έγινε με τον νόμο 1753 περί τροποποιήσεως του Νόμου 816/1917 και προσθήκης συναφών διατάξεων. Ο συγκεκριμένος νόμος υπογράφτηκε από τους Βασιλιά Αλέξανδρο Α, του υπουργού Ναυτικών Εμμανουηλ Ρεπούλη και τον υπουργού Δικαιοσύνης Ιωάννη Τσιριμώκο. Αρχικά το Λιμενικό Σώμα αποτελείτο από αξιωματικού τους Πολεμικού μας Ναυτικού όπως όριζε το άρθρο 4 του νόμου 1753. Έτσι για τη στελέχωση του ΛΣ μετατάχθηκαν από το ΠΝ στο ΛΣ 66 αξιωματικοί.

Πρώτα μέλη του Λιμενικού Σώματος ήταν 4 και είχαν τον βαθμό επιλιμενάρχη β΄.Αυτοί  ήταν οι Δούκας Δούκας, Γεώργιος Τσάκωνας, Κωνσταντίνος Μπούκας και Παντελής Χόρν. Ένας από τους εμπνευστές της ίδρυσης αυτού του σώματος ήταν ο Γεώργιος Σάκαλης, ο οποίος μαζί με τον Κωνσταντίνο Μπούκα συνέβαλαν στην πραγματοποίηση αυτής της σκέψης, στηριζόμενοι στον προϋπάρχοντα νόμο, Β.Δ. «Περί Λιμενίων Αρχών» του 1834 (διάταγμα του Όθωνα), προκειμένου να εκπέσουν αρμοδιότητες από το Πολεμικό Ναυτικό και να απαγκιστρωθεί μεγάλο μέρος της δύναμής του. (από τη Βικιπαίδεια)

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.