Αρχική ΝΕΑ Β' ΠΕΙΡΑΙΑ “Εφυγε” σε ηλικία 105 ετών ο Σταυρίκος Παπαβραμίδης ,ένας εκ των τελευταίων...

“Εφυγε” σε ηλικία 105 ετών ο Σταυρίκος Παπαβραμίδης ,ένας εκ των τελευταίων επιζόντων της γενοκτονίας του Πόντου

1065
0

Έφυγε από την ζωή σε ηλικία 105 ετών ο Σταύρος Παπαβραμίδης, ένας από τους τελευταίους επιζώντες Έλληνες που γεννήθηκαν στον Πόντο.

Αφού επέζησε της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου (1916-1923), ο Σταύρος Παπαβραμίδης εγκαταστάθηκε μόνιμα στην Δραπετσώνα σε ηλικία οκτώ ετών και υπήρξε μέχρι τέλους ενεργό μέλος της Ένωσης Ποντίων Πειραιώς – Κερατσινίου – Δραπετσώνας.

Η ανακοίνωση της Ένωσης Ποντίων Πειραιώς – Κερατσινίου – Δραπετσώνας

Η Ένωση Ποντίων Πειραιώς-Κερατσινίου-Δραπετσώνας με βαθύτατη θλίψη αποχαιρέτησε σήμερα (σ.σ. 23/11) ένα ιστορικό μέλος της, τον υπεραιωνόβιο Σταύρο (Σταυρίκο) Παπαβραμίδη, που έφυγε στον ύπνο του ξημερώματα του Σαββάτου 21 Νοεμβρίου, σε ηλικία 105 ετών.

Η κηδεία του έγινε σήμερα στο νεκροταφείο Σχιστού με τη σημαία της Ένωσης Ποντίων Πειραιώς να σκεπάζει το φέρετρό του.

Πρόσφυγας από τον Πόντο, με καταγωγή από την Κρώμνη, εγκαταστάθηκε το 1923 στην Κρεμμυδαρού της Δραπετσώνας και έκτοτε αποτελεί τον ζωντανό μάρτυρα της ιστορίας της πόλης αλλά και της Ένωσής μας, της οποίας ήταν ενεργό μέλος.

Έμειναν στην ιστορία οι εκδηλώσεις που συντόνιζε ως υπεύθυνος Δημοσίων Σχέσεων αλλά και κονφερανσιέ, εκεί στα μέσα του προηγούμενου αιώνα, με κορυφαία ίσως αυτήν που έλαβε χώρα στην αίθουσα εκδηλώσεων της Ένωσης Ποντίων Πειραιώς τον Αύγουστο του 1960 με τον «συμπατριώτη μας Στέλιο Καζαντζίδη», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε η αφίσα του συλλόγου.

Στην ίδια «αλησμόνητη βραδιά» συμμετείχαν επίσης η Μαρινέλλα, η Πόλυ Πάνου, ο Κωστάκης κ.ά., ενώ γύρω από το κτήριο της Ένωσης είχε δημιουργηθεί ένας πανζουρλισμός, όπως με ενθουσιασμό μας περιέγραφε ο ίδιος ο Σταυρίκος, ο αιώνιος έφηβος, στην τελευταία συνεργασία μας, τον περασμένο Μάιο, για τις ανάγκες του δημιουργικού ντοκιμαντέρ με δισδιάστατο κινούμενο σχέδιο για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, με τίτλο «Two miles from home» της Τζούλιας Σπυροπούλου.

Ένας άνθρωπος με απίστευτα επικοινωνιακά χαρίσματα, δεν αρνήθηκε ποτέ να μοιραστεί τις μνήμες και τις εμπειρίες του από τον ξεριζωμό, την προσφυγιά, τα περιπετειώδη πρώτα χρόνια της εγκατάστασής του στην Ελλάδα. Όπως δεν αρνήθηκε στους νέους της ορχήστρας μας «1919» να χαρίσει τον γραφικό του χαρακτήρα για το λογότυπό της!

Η Ένωση Ποντίων Πειραιώς, τιμώντας όλα τα μέλη της-πρόσφυγες πρώτης γενιάς με μια πολυτελή έκδοση «Από τον Πόντο και τη Μικρασία στον Πειραιά, εδώ …στη Δραπετσώνα», προφανώς και αφιέρωσε αρκετές σελίδες στον ίδιο τον Σταυρίκο Παπαβραμίδη, αλλά και στον αδελφό του, τον θρυλικό λυράρη Νίκο, για τον οποίο ήταν ιδιαίτερα υπερήφανος. «Έπαιζε την ποντιακή λύρα και χαλούσε ο κόσμος. Τον φώναζαν συχνά και στο Εθνικό Ίδρυμα Ραδιοφωνίας. Έπαιξε και στα εγκαίνια της Τηλεόρασης, τότε που έπαιξε για πρώτη φορά πρόγραμμα», είπε με καμάρι στη συνέντευξη που παραχώρησε στον συγγραφέα-δημοσιογράφο Θωμά Σίδερη για το έργο του «Οι άνθρωποι πίσω από τα παράθυρα της ιστορίας».

Πράγματι, η Ένωση Ποντίων Πειραιώς και η Δραπετσώνα αποχαιρετούν σήμερα ένα μέρος της ιστορίας της, το οποίο όμως θα διατηρήσουν για πάντα στη μνήμη τους.

Λαφρύν το χώμαν ντο σκεπά’ει ’σε, Σταυρίκο Παπαβραμίδη!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.