Αρχική ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΑ Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου – Άνοιγμα στην Πόλη του Πειραιά για 3η χρονιά

Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου – Άνοιγμα στην Πόλη του Πειραιά για 3η χρονιά

680
0

ΑΝΟΙΓΜΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ –ΠΕΙΡΑΙΑΣ

Σε συνεργασία με το ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΠΕΙΡΑΙΑ

18 -25Ιουνίου

Ανθρωπότητες

7 ημέρες, 7 βιβλικά κείμενα, 7 επικράτειες ανθρώπων

Οι Ανθρωπότητες,πρόγραμμα δράσεων που οργανώνεται από το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά με καλλιτεχνικό διευθυντή τον Νίκο Διαμαντή, διερευνούν και αναδεικνύουν,μέσα από καλλιτεχνικές δράσεις, το απόθεμα αξιών, βιωμένης ιστορίας και μαρτυριώνπου βρίσκεται αποθησαυρισμένο στις διαφορετικές κοινότητες της πόλης. Καλλιτεχνικές ομάδες από διαφορετικούς δημιουργικούςνχώρους (θέατρο, λογοτεχνία, μουσική,εικαστικά, καλλιτεχνική εκπαίδευση) συνεργάζονται με κοινωνικές δομές της πόλης του Πειραιά, ώστε να προσεγγίσουν επιλεγμένες κοινωνικές ομάδες και,από κοινού με τους συμμετέχοντες, να σχεδιάσουν και να παρουσιάσουν ένα έργο το οποίο να εκφράζει τη «θέαση της ζωής» μέσα από τηδική τους οπτική.

Η Αγία Γραφή ως συνεκτικό περικείμενοΟ σχεδιασμός του προγράμματος βασίζεται στις θεμελιώδεις ανθρώπινες αξίες, οι οποίες διαπερνούν όλους τους πολιτισμούς και στοιχειοθετούν την ηθική, οντολογική και υπαρξιακή κληρονομιά της ανθρωπότητας,πέρα από πολιτισμικούς, γεωγραφικούς, ιστορικούς και άλλους διαχωρισμούς. Στη Δύση, κεντρικό κείμενο διατύπωσης και κληροδοσίας των αξιών αυτών είναι η Αγία Γραφή. Γι’ αυτόν τον λόγο, κάθε δράση που εντάσσεται στο πρόγραμμα θα εμπλουτίζεται από ένα βιβλικό κείμενο,τοοποίο θα εντάσσεται στο εκάστοτε έργο και θα φωτίζει το αξιακό του περιεχόμενο.

18 Ιουνίου«Ζωή»

− Η αντίληψη του κόσμου μέσα από το άγγιγμαΔομές: Μαργαρίτα, Εργαστήρι ειδικής αγωγής

–Ειδικό Σχολείο Αυτιστικών ΠειραιάΟμάδα: Παιδιά με νοητική στέρηση και παιδιά στο φάσμα του αυτισμούΟι θερμοκρασίες, οι υφές, τα σχήματα θα αποτελέσουν τις συνισταμένες ενός βιωματικού έργουκαι οι επισκέπτες θα προσεγγίσουν τον κόσμο μέσα από το άγγιγμα των παιδιών.

Συνεργάτης Ανδρέας Κολίσογλου

 

19 Ιουνίου«Μοναξιά»

− Ηγενναιοδωρία του ανθρώπου που ζει ανέστιος

Δομές: Περιοδικό δρόμου Σχεδία

− Όμιλος για την Unesco Πειραιώς και Νήσων

−ΚΟ.Δ.Ε.Π., Κοινωφελής Δημοτική Επιχείρηση Πειραιά

Ομάδα: Άστεγοι του Πειραιά

Εγκατάσταση και δράση σε επιλεγμένο δημόσιο χώρο και παράλληλη δράση που διερευνά και διερωτάταιγια την έννοια της «οικίας» όπως γίνεται αντιληπτή από τα πρόσωπα που έχουν απολέσει αυτό το αγαθό. Στόχος του έργου είναι να καταδειχθεί η ανθρώπινη ανάγκη για ασφάλεια, φιλία, αλληλεγγύη, φροντίδα,όχιμόνο στηνυλική τους έκφραση αλλά και στη συναισθηματική

.ΣυνεργάτεςΠέρης Μιχαηλίδης, Ομάδα Coeval: Άννα Δανέζη –ΚωνσταντίναΒισβιροπούλου

20 Ιουνίου«Τροφή»

− Η ιστορία αποτυπωμένη στα δόντια της εργατικής τάξης

Δομή: Μονάδες οδοντιατρικής φροντίδας του Πειραιά

Ομάδα: Κινητές δομές οδοντιατρικής φροντίδας στον ΠειραιάΣεεπιλεγμένο δημόσιο χώρο και με τη συνδρομήκινητής ομάδας οδοντιατρικής φροντίδας θα δημιουργηθεί μια παράστασημε διαφορετικά αφηγηματικά στοιχεία(επιδημιολογικές μελέτες, μαρτυρίεςεπαγγελματιών, διηγήσεις ιστορικών περιστατικώνκλπ.) γύρω απότην πρόσφατη κοινωνικό-οικονομική ιστορία μέσω της στοματικής υγείας,πουθαυπογραμμίζει τον διαρκήαγώνα για κοινωνική πρόοδο.

Συνεργάτες Μαρία Κουλούρη, Λευτέρης Παπακώστας

 

21 Ιουνίου«Βοήθεια»

− Η προσπάθεια για επικοινωνία μέσα από την ομίχλη της ψυχικής ασθένειας

Δομή: «Πυξίδα», οικοτροφείο και μονάδα ψυχικής υγείαςΟμάδα: Οικότροφοι ψυχικά ασθενείς

Δράση και επίσκεψη στους χώρους της «Πυξίδας»,κατά τη διάρκεια της οποίας οι οικότροφοι ασθενείς θαπαρουσιάσουν επιστολές προς προσφιλή τους πρόσωπα.Μέσω των επιστολών, οι ασθενείς επιχειρούν να επικοινωνήσουν διαμέσου της «ομίχλης» της ψυχικής ασθένειας, καθώς και να μεταδώσουν τη δική τους –προσωπική–εικόνα του κόσμου, ως μέσογια την αποδοχή του «άλλου».ΣυνεργάτεςΧρήστος Χρυσόπουλος–ΔανάηΠαπουτσή

22 Ιουνίου«Χαρά»

− Η χαρά των παιδιών στους δρόμους της πόλης

Δομή: Οικοτροφείο ανηλίκων «Ο καλός ποιμένας»Ομάδα: Οικότροφοι ανήλικοι Σε συνεργασία με μαθητέςκαι μαθήτριεςαπό τα καλλιτεχνικά καιμουσικά σχολεία του Πειραιά θα οργανωθεί μια γιορτή με τη μορφή πομπής στους δρόμους της πόλης,κατά τη διάρκεια της οποίας τα παιδιά που φιλοξενούνται στο οικοτροφείο του «Καλού Ποιμένα» θα προσκαλέσουν τους διαβάτες να μοιραστούν την παιδικότητα της αυθόρμητης χαράς.

Συνεργάτες Μαρία Ρεντίφη–Πειραϊκός Σύνδεσμος–Μουσικό Σχολείο Πειραιά

 

23 Ιουνίου«Καρτερία»

− Η ζωή και η αντοχή της,διαμέσου του χρόνου,στις εργατικές πολυκατοικίες

Δομή: Εργατικές πολυκατοικίες της Κοκκινιάς

Ομάδα: Ένοικοι διαμερισμάτων

Περφόρμανς στον χώρο των πολυκατοικιών, όπου θα συνδυαστούν προσωπικές μαρτυρίες των κατοίκων με μουσικές μαρτυρίεςπεριστατικών που μιλούν για την ιστορίατων εργατικών κατοικιών και την ανθρώπινη επιμονήστην αναζήτηση της ευτυχίας.

Συνεργάτες Καλλιόπη Παναγιωτίδου–ΜαρίναΚανελλοπούλου

24 Ιουνίου«Αγάπη»

–Η φιλία και η αδελφοσύνη των παιδιών που ζουν κάτω από την ίδια στέγη

Δομή: Χατζηκυριάκειο Ίδρυμα Παιδικής Προστασίας

Ομάδα: Φιλοξενούμενα παιδιάΟργάνωση ενός γεύματοςμε καλλιτεχνικό περικείμενο στους χώρους τουιδρύματος, κατά τη διάρκεια του οποίου τα παιδιά θα δεξιωθούν τους προσκεκλημένους. Η προσφορά, η φροντίδα και η ανταπόδοσηείναι βασικάστοιχεία του δρώμενου.

Συνεργάτες Γεράσιμος Δεστούνης–ΒίλμαΑνδριώτη

25 Ιουνίου

Ημέρα παρουσίας στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά

Όλες οι δράσειςτου προγράμματος Ανθρωπότητες θα εκπροσωπηθούν στο Δημοτικό ΘέατροΠειραιά, με τρόπο κατάλληλο για κάθε δράση και δομήκαιμε την παρουσία συμμετεχόντων, ηχογραφήσεις, βίντεο, αναγνώσεις, παιχνίδι κλπ. Ζητούμενο δεν είναι να επαναληφθούν οι δράσεις, αλλά να παρουσιαστούν σ’ ένα πλαίσιο «γιορτής», αποφεύγοντας βαρυσήμαντες χειρονομίες.

Συνεργάτης Παρασκευάς Τερεζάκης

18 -25 Ιουνίου

Εικαστική έκθεση «Τα πετεινά»Σε συνεργασία με την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος, το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά θα φιλοξενήσει έκθεση του ποιητή και φωτογράφου Κώστα Ζαφειρόπουλου. Στ απορτρέτα τουαποτυπώνονται,με ποιητική ευαισθησία,τα εκφραστικάπρόσωπα ανθρώπων που βιώνουν δυσμενείςκαταστάσεις, δίνοντας ιδιαίτερη έμφασηστο βλέμμα τους. Ένα βλέμμα που φανερώνειταβιώματά τους,τον εσωτερικό πόνο, την αγωνία,δίχως να απαιτεί τη συναισθηματική συμμετοχή των άλλων, ενώεμπεριέχειμια συνολική μεταφορική διατύπωση του ουμανισμού στον οποίοστοχεύουν οι Ανθρωπότητες.

Προηγούμενο άρθροΒιοτεχνικό Επιμελητήριο Πειραιά : Κοκτέιλ με άρωμα γυναικείας επιχειρηματικότητας
Επόμενο άρθροΟλυμπιακός 0-3 Τρεντίνο

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.