Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΑ Το Λιμάνι της Αγωνίας ψάχνει τον/την υποψήφιο Δήμαρχο του

Το Λιμάνι της Αγωνίας ψάχνει τον/την υποψήφιο Δήμαρχο του

785
0

Την κάτωθι επιστολή έστειλε προς τα Πειραικά ΜΜΕ , το ΛΙΜΑΝΙ ΤΗΣ ΑΓΩΝΙΑΣ εν οψει των αυτοδιοικητικών εκλογών του Μαίου 2019

 

 

1/. Το Λιμάνι της Αγωνίας παίρνει την πρωτοβουλία να απευθυνθεί στις δημιουργικές, ανιδιοτελείς και δημοκρατικές δυνάμεις της πόλης (πολιτικές, αυτοδιοικητικές, κοινωνικές, κινηματικές συλλογικότητες, συλλογικότητες εργαζομένων, κόσμος του εμπορίου και της επιχειρηματικότητας, αλλά και πρόσωπα, πολίτες του Πειραιά) για να συμβάλει σε ένα συστηματικό κύκλο διαβούλευσης, με στόχο μια διευρυμένη Αυτοδιοικητική Συμμαχία, η οποία και θα συγκροτήσει ένα ψηφοδέλτιο νίκης ενεργών πολιτών για το Δήμο Πειραιά, επιλέγοντας μέσα απ’ αυτή τη διαδικασία και το κατάλληλο πρόσωπο, γυναίκα ή άνδρα, ως υποψήφια/ο Δήμαρχο. Πρόσωπο πολιτικά, κοινωνικά και αυτοδιοικητικά αξιόπιστο, ικανό να εμπνεύσει και να εκπροσωπήσει την πλειοψηφία των πολιτών του Πειραιά και να εγγυηθεί τη χρηστή διοίκηση του Δήμου και τη δίκαιη ανάπτυξη της πόλης.

 

2/. Η παρούσα Συνέλευση  του ΛτΑ με αποκλειστικό θέμα συζήτησης και απόφασης την πορεία προς τις εκλογές,   προκρίνει και προτείνει γι’ αυτή τη διαβούλευση το παρακάτω Γενικό Πλαίσιο Αρχών και Στόχων, με βάση το οποίο μπορεί να αναπτυχθεί ένας χρήσιμος διάλογος και να επιτευχθεί σύγκλιση σε ένα σαφές πλαίσιο και στη συνέχεια στη συγκρότηση ενός ολοκληρωμένου, ρεαλιστικού, εξειδικευμένου, προοδευτικού και ριζοσπαστικού Προγράμματος, για την επόμενη 4ετία.

 

 

Προτεινόμενο Γενικό Πλαίσιο Αρχών και Στόχων

 

Επτά μήνες απομένουν μέχρι τις δημοτικές εκλογές, οι οποίες  θα διεξαχθούν με νέο θεσμικό πλαίσιο, που έχει ως πυρήνα του την απλή αναλογική, την ενθάρρυνση της συμμετοχής και την αναβάθμιση της αυτοδιοικητικής δημοκρατίας. Η απλή αναλογική οδηγεί εκ των πραγμάτων σε αναζήτηση προωθητικών συγκλίσεων και συναινέσεων που είναι επιθυμητές, αρκεί να επιτυγχάνονται με καθαρούς τρόπους, δημόσια και πάνω στο πεδίο συνάντησης αρχών προγραμματικού χαρακτήρα.

 

Με την οικονομική-ανθρωπιστική κρίση να καθορίζει ακόμα την καθημερινότητα πολλών πολιτών και με τις αντιφάσεις της ιστορικής πραγματικότητας να προσδιορίζουν τον πολιτικό λόγο που εγκλωβίζεται  ανάμεσα στο άσπρο και στο μαύρο, εμποδίζοντας τη δυνατότητα συνθέσεων και διεξόδων, καλούμαστε να τοποθετηθούμε και να σχεδιάσουμε το μέλλον μας.

 

Η σύγκρουση ανάμεσα σε νεοφιλελεύθερες πολιτικές προτάσεις που αντέχουν διεθνώς, στην Ευρώπη αλλά και στη χώρα μας, με τις προτάσεις και πρωτοβουλίες που έχουν στο επίκεντρό τους το κράτος κοινωνικής πρόνοιας και προστασίας των πολιτών, τη δημοκρατία και τη δικαιοσύνη, είναι παρούσα. Η σύγκρουση αυτή αναπτύσσεται επίσης στο πεδίο του αναγκαίου εκσυγχρονισμού, εκδημοκρατισμού και της διαφανούς και δίκαιης λειτουργίας των θεσμών και του κράτους. Η πρόταξη

του ιδιωτικού έναντι του δημόσιου φέρεται από μερικούς ως λύση-πανάκεια, ενώ στην πραγματικότητα εξυπηρετεί τον πυρήνα της νεοφιλελεύθερης πολιτικής για την οικονομία και την κοινωνία, με στοχεύσεις ιδιοτελείς και εγωιστικές, που αποθεώνουν το ατομικό συμφέρον.

 

Οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές, όπου εξακολουθούν να κατισχύουν, αναπαράγουν αδιέξοδα και ενισχύουν τον κατακερματισμό της κοινωνίας με παράγωγο αποτέλεσμα  την αναβίωση ιδεών και πρακτικών με εθνικιστικό, ρατσιστικό, ξενοφοβικό και μισαλλόδοξο χαρακτήρα.

 

Τέτοια δείγματα πολιτικής συναντώνται σε όλον τον πλανήτη. Όμως, γίνονται ιδιαίτερα επικίνδυνα στον ευρωπαϊκό χώρο των δημοκρατικών αγώνων και κατακτήσεων με τις τεράστιες θυσίες και το αίμα, που αποτυπώνονται και στη δική μας χώρα είτε ως καρικατούρα είτε ακόμα και ως πραγματική απειλή. Η αποδυνάμωσή τους πρέπει να αποτελέσει έναν από τους βασικούς στόχους και στο αυτοδιοικητικό επίπεδο. Θέλουμε πόλη ανθρώπινη, ανοιχτή και δημοκρατική για όλες και όλους που ζουν και εργάζονται σ’ αυτήν. Πόλη δίκαιη, χωρίς διακρίσεις. Δεν θέλουμε πόλη περίκλειστη και φοβική. Αγωνιζόμαστε και θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε γι’ αυτό

 

Εμπιστευόμαστε τη δημιουργική δύναμη των ενεργών πολιτών της πόλης. Αυτών που ποτέ δεν ξεχνούν ότι είναι άλλο να υπηρετείς το Δήμο και άλλο να τον χρησιμοποιείς. Εμπιστευόμαστε αυτούς τους πολίτες ως εγγύηση ότι η Αυτοδιοίκηση, ο Δήμος Πειραιά, θα γίνει θεσμός λαϊκός, δημοκρατικός για όλους. Θα γίνει τοπική κυβέρνηση που θα έχει λόγο για όλα όσα επηρεάζουν τη ζωή μας. Θα γίνει η πραγματικά κοντινή στους πολίτες εξουσία που θα λογοδοτεί σε αυτούς.

 

Ο Πειραιάς χρειάζεται ανθρώπους με καθαρή πολιτική και αυτοδιοικητική αντίληψη και άποψη για την πόλη. Ανθρώπους που καταστρώνουν, υπηρετούν και υλοποιούν σχέδια σοβαρά. Σχέδια δημοκρατικά που διαμορφώνουν τον «κοινό τόπο». Τη συνάντηση των διεκδικήσεων, που οφείλουν πια να είναι επιστημονικά τεκμηριωμένες, με τις προσδοκίες των πολιτών για επιλογές και αποφάσεις ανθρωποκεντρικού χαρακτήρα. Τη συνάντηση των αναγκών και με το σχέδιο και με το όραμα και με το ρεαλισμό και με το ήθος και με την ανθρωπιά

 

Στον Πειραιά, χρόνια τώρα, αυτές οι στοχεύσεις δεν έχουν βρει σημείο συνάντησης με τρόπο αξιόπιστο, συνεπή και αποτελεσματικό. Ούτε με τη σημερινή Δημοτική Αρχή ούτε δυστυχώς και με τις προηγούμενες. Η πόλη μας δεν έτυχε για πολλά χρόνια δημοτικών αρχών με αυθεντικό όραμα για την πόλη, με πολιτικό σχέδιο και δεσμευτικές επιδιώξεις. Η απερχόμενη Δημοτική Αρχή (όχι μόνο ο Δήμαρχος), στη διάρκεια της θητείας της, για διάφορους λόγους, δεν θέλησε ή δεν μπόρεσε να διαχειριστεί την καθημερινότητα του πολίτη και της πόλης -η εικόνα της οποίας  αν δεν επιδεινώθηκε παρέμεινε ίδια- ενώ απαξίωσε τις λειτουργίες του Δημοτικού Συμβούλιου και ακόμα περισσότερο των Κοινοτικών Συμβουλίων, υποβαθμίζοντας κάθε συμμετοχική διαδικασία. Δεν προώθησε ουσιαστικά καμία από τις δυνατότητες συμμετοχής που έδινε το θεσμικό πλαίσιο του «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ», όπως η Δημοτική Επιτροπή Διαβούλευσης, οι Συνελεύσεις Κατοίκων στις Κοινότητες, ο Συμπαραστάτης του Δημότη και της Επιχείρησης.

 

 

Η θητεία της σημερινής Δημοτικής Αρχής ξεκίνησε ως θητεία Μώραλη–Μαρινάκη. Από την αρχή φάνηκε ότι για τον κ. Μαρινάκη, πίσω απ’ τα μεγάλα λόγια και τις εντυπωσιακές υποσχέσεις, κρυβόταν ένας στοχευμένος μηχανισμός επιβολής και πραγματοποίησης σχεδίων άσχετων με την Αυτοδιοίκηση. Η πόλη χρησιμοποιήθηκε ως εργαλείο για την επίτευξη τέτοιων σχεδίων και στόχων.

 

Αυτή η κατάσταση πρέπει να αλλάξει. Στην πόλη μας αξίζει μία καλύτερη μοίρα, με ανθρώπους στο τιμόνι του Δήμου που να την υπηρετούν χωρίς προσωπικά σενάρια, επιχειρηματικής ή κομματικής ισχύος. 

 

Πιστεύουμε ότι αυτή η αυτοδιοικητική συμμαχία μπορεί και πρέπει να διεκδικήσει και να υπηρετήσει:

 

 • Την ευρύτερη δυνατή συμφωνία για την αναβάθμιση του ρόλου της Αυτοδιοίκησης στο πολιτικό-διοικητικό σύστημα της χώρας, σε συνδυασμό με την ενίσχυση της δημοκρατίας και με τη συμμετοχή των πολιτών.

 

 • Ένα δημοκρατικό αναπτυξιακό σχέδιο, βασισμένο στις ανάγκες όλων των πολιτών της τοπικής κοινωνίας, με σεβασμό στο Περιβάλλον.

 

 • Τη συγκρότηση αυτοδιοικητικού μετώπου απέναντι στο νεοφιλελευθερισμό, την ακροδεξιά, το φασισμό, τη διαφθορά, τη διαπλοκή, το ρατσισμό, την ξενοφοβία, την ομοφοβία και τον κοινωνικό αποκλεισμό. Με συνεχή και συνεπή υπεράσπιση των πολιτικών και κοινωνικών δικαιωμάτων και της διαφορετικότητας.

 

 • Τη συγκρότηση και εφαρμογή Σχεδίου Μεταναστευτικής Πολιτικής για την πόλη.

 

 • Την εφαρμογή αυτοδιοικητικής, κοινωνικής και πολιτιστικής-πολιτισμικής πολιτικής, με ενίσχυση δημοτικών και κοινωνικών υπηρεσιών, με σταθερές -πλήρους απασχόλησης- θέσεις εργασίας.

 

 • Την πρόταξη και την ενθάρρυνση της Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας ως εναλλακτικού οικονομικού παραδείγματος, που θα συμβάλλει στην ανάπτυξη πολιτικών απασχόλησης, ενισχύοντας σε τοπικό επίπεδο την κοινωνία των πολιτών και το κοινωνικό της κεφάλαιο.

 

 • Την τακτική λογοδοσία, θεσμικά και πρακτικά, τη χρηστή και διαφανή διαχείριση του δημόσιου και δημοτικού χρήματος και την αξιοποίηση της δημοτικής περιουσίας.

 

 • Την αξιοποίηση και διάχυση νέων τεχνολογιών για τη βελτίωση της ζωής των πολιτών.

 

 • Τη δημοκρατική και την ουσιαστική λειτουργία του Δημοτικού Συμβουλίου, των Κοινοτικών Συμβουλίων και των Επιτροπών του Δήμου για να μπορούν να παράγουν συνεκτική πολιτική για την πόλη, με σεβασμό στην ιστορική αλλά και στη σύγχρονη ταυτότητά της.

 

 • Την αναμόρφωση νέου σύγχρονου του Οργανισμού Εσωτερικών Υπηρεσιών και την ανασυγκρότηση των Διοικητικών, Οικονομικών, Κοινωνικών και Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου. Οι Υπηρεσίες του Δήμου πρέπει να συμμετέχουν επιτελικά στο σχεδιασμό ανάπτυξης της πόλης.

 

 • Την προστασία του περιβάλλοντος και της ποιότητας ζωής μέσα στην πόλη με σχεδιασμένες παρεμβάσεις για την ατμοσφαιρική ρύπανση, την ανακύκλωση των απορριμμάτων, την κυκλοφορία και στάθμευση των οχημάτων και την αντιμετώπιση μικρών και μεγάλων εστιών ρύπανσης ή επιβάρυνσης της καθημερινής ζωής της πόλης.

 

 • Την πρόνοια για ελεύθερους χώρους αλλά και για την οργάνωση του ελεύθερου χρόνου για τους δημότες και κατοίκους, που θα εξασφαλίζουν τη δυνατότητα, οι πολίτες, όχι μόνο να κατοικούν να εργάζονται και να αθλούνται στην πόλη, αλλά και να τη ζουν ατομικά ή συλλογικά, χωρίς να πληρώνουν. Ιδιαίτερη μέριμνα αναλογεί τόσο στους νέους και νέες όσο και στην τρίτη ηλικία.

 

 • Τη σταθερή, θεσμική και αλληλέγγυα συνεργασία με τους άλλους παραλιμένιους Δήμους του μεγάλου λιμανιού, με το Κερατσίνι-Δραπετσώνα, το Πέραμα και τη Σαλαμίνα, επιδιώκοντας την αναβάθμιση του κύρους του αυτοδιοικητικού και κοινωνικού λόγου για την ενιαία και ισόρροπη ανάπτυξη των πόλεών μας με το λιμάνι. Αυτή η συνεργασία αλλά και η διεκδίκηση πρέπει να διέπει και τη σχέση με την Περιφέρεια Πειραιά.

 

 • Τη διαρκή και λειτουργική σύνδεση της πόλης και του Δήμου με το Πανεπιστήμιο Πειραιά, με τους θεσμούς και τις δομές της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης αλλά και με τους θεσμούς και τις δομές Υγείας & Πρόνοιας στην πόλη (Νοσοκομεία, ΕΣΥ, ΠΕΔΥ).

 

 • Την καταξίωση της πόλης και του Δήμου Πειραιά ως Μητροπολιτικού Κέντρου ισότιμης και δημιουργικής συνεργασίας και συνανάπτυξης, κυρίως πολιτισμικής, με τις κοινωνίες και τους Δήμους της Αίγινας, του Αγκιστρίου, του Πόρου, της Τροιζηνίας και των Μεθάνων, της Ύδρας, των Σπετσών, των Κυθήρων και των Αντικυθήρων αλλά και όλων των τοπικών νησιωτικών ή ηπειρωτικών κοινοτήτων που συγκρότησαν ιστορικά τη σύγχρονη ταυτότητα του Πειραιά με το αποτύπωμα της ξεχωριστής πολιτισμικής τους ταυτότητας που καθορίζει ακόμα και σήμερα τη συνολική ταυτότητα της πόλης μας.

 

3/. Η Συνέλευση τέλος, με τη βεβαιότητα ότι στον Πειραιά υπάρχουν δυνάμεις που μπορούν υπεύθυνα να σηκώσουν το βάρος για τη χάραξη μιας νέας πορείας για την πόλη, αναθέτει σε πενταμελή  Επιτροπή την ευθύνη της εκπροσώπησης του Λιμανιού της Αγωνίας στη διαδικασία γενικευμένης διαβούλευσης προς επίτευξη των επιδιώξεων που περιγράφονται παραπάνω.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.