Αρχική ΝΕΑ ΤΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ Συνέντευξη τύπου για τον απολογισμό της Ευρωπαϊκής Ημέρας Θάλασσας 2015

Συνέντευξη τύπου για τον απολογισμό της Ευρωπαϊκής Ημέρας Θάλασσας 2015

1513
0

Συνέντευξη Τύπου παραχώρησε ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Γιάννης Μώραλης και ο Εντεταλμένος Σύμβουλος Τοπικής Οικονομικής Ανάπτυξης και Επιχειρηματικότητας κ. Πέτρος Κόκκαλης για τον απολογισμό της διοργάνωσης «Ευρωπαϊκή Ημέρα Θάλασσας» που πραγματοποιήθηκε στον Πειραιά από τις 28 έως τις 31 Μαΐου 2015.

Συνολικά στον Πειραιά πραγματοποιήθηκαν 106 εκδηλώσεις σε 65 σημεία της πόλης από 70 φορείς. Αναλυτικά η παρουσίαση εδώ.

Ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Γιάννης Μώραλης στην τοποθέτησή του ανέφερε:

«Ο Πειραιάς βρέθηκε για ένα μήνα στο επίκεντρο της Ευρώπης, στο επίκεντρο της θαλάσσιας οικονομίας. Ξεκινώντας από το συνέδριο της ESPO – του Οργανισμού Ευρωπαϊκών Λιμένων, εν συνεχεία στο 3ο διεθνές φόρουμ για τον θαλάσσιο τουρισμό Posidonia και στα τέλη του Μαΐου, ο Δήμος Πειραιά κλήθηκε να φέρει εις πέρας μια σημαντική πανευρωπαϊκή διοργάνωση, τον εορτασμό της Ευρωπαϊκής Ημέρας Θάλασσας. Μια διοργάνωση η οποία μας ανατέθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Μια ανάθεση ιδιαιτέρως τιμητική για την πόλη μας η οποία αναγνωρίζει ουσιαστικά τον κομβικό ρόλο του Πειραιά, ως ένα από τα μεγαλύτερα λιμάνια της Ευρώπης.


Η πρόκληση για εμάς, ως νέα δημοτική αρχή, ήταν τεράστια, καθώς πριν καν αναλάβουμε επισήμως τα καθήκοντά μας έπρεπε να συντονιστούμε για να πετύχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για την πόλη μας. Θέλαμε εξ αρχής να αποδείξουμε ότι ο Πειραιάς, με όλα τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που έχει, μπορεί να φιλοξενήσει με επιτυχία, τόσο μεγάλες διεθνείς διοργανώσεις. Εμείς το είχαμε πιστέψει από την αρχή, διότι ο συνδυασμός μας, τον οποίο εμπιστεύτηκε ο Πειραϊκός λαός, διαθέτει και τους ανθρώπους και την τεχνογνωσία και την μεθοδολογία, συστατικά απαραίτητα για την επιτυχή υλοποίηση των στόχων μας.

Σε ό, τι αφορά στο συνέδριο για την Ευρωπαϊκή Ημέρα Θάλασσας, την έκθεση και τα εργαστήρια που πραγματοποιήθηκαν εκεί, πήραμε τα εύσημα από Ευρωπαίους αξιωματούχους, σχετικά με τη διοργάνωση αλλά και για των αριθμό των συμμετεχόντων, ο οποίος ξεπέρασε κάθε προηγούμενη διοργάνωση της Ευρωπαϊκής Ημέρας Θάλασσας. Δυστυχώς, όπως έχω ξαναπεί, δεν ήταν εφικτό να βρεθεί κατάλληλος χώρος στον Πειραιά προκειμένου να φιλοξενήσει το συνεδριακό κομμάτι του εορτασμού, έτσι επιλέχθηκε το Μέγαρο Μουσικής στην Αθήνα.

Αναφορικά με τις εκδηλώσεις οι οποίες έλαβαν χώρα στον Πειραιά, στο πλαίσιο του εορτασμού της Ευρωπαϊκής Ημέρας Θάλασσας, στοιχεία και λεπτομέρειες θα σας παρουσιάσει σε λίγο ο κύριος Κόκκαλης. Εγώ θα ήθελα να πω ότι στόχος μας από την αρχή ήταν, όλη η πόλη, όλοι οι Πειραιώτες να γίνουν μέρος αυτής της γιορτής. Όχι απλά ως θεατές ή ως συμμετέχοντες, αλλά ως διοργανωτές. Κλήθηκαν λοιπόν, σωματεία, πολιτιστικοί σύλλογοι, αθλητικοί σύλλογοι, επαγγελματίες της ναυτιλίας και του τουρισμού και ιδιώτες, να καταθέσουν τις ιδέες τους και να προτείνουν τις δικές τους δράσεις, οι οποίες θα μπορούσαν να ενταχθούν στο πρόγραμμα των εκδηλώσεων.

Ομολογουμένως η ανταπόκριση ήταν συγκλονιστική. Ο Δήμος Πειραιά κέρδισε το στοίχημα, σε ένα πρωτοφανές για την τοπική αυτοδιοίκηση εγχείρημα. Κατάφερε να συσπειρώσει όλη την πόλη, να συνεργαστούμε όλοι μεταξύ μας, ανεξαρτήτως πεποιθήσεων και αντιλήψεων, προκειμένου να επιτευχθεί το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για τον Πειραιά.

Θα ήθελα να σταθώ ιδιαίτερα στην ποιότητα και τον πλουραλισμό των εκδηλώσεων που πραγματοποιήθηκαν το τετραήμερο στην πόλη μας, οι περισσότερες πρωτότυπες και με εξαιρετικό ενδιαφέρον. Μέσα από αυτή τη διαδικασία αναδείχθηκαν χώροι, μνημεία, τοποθεσίες, εγκαταστάσεις, για τα οποία πολύς κόσμος, δεν ήξερε καν ότι υπάρχουν στον Πειραιά. Και αναδείχθηκαν οι δυνατότητες και η δυναμική του Πειραιά, για το λιμάνι, τη ναυτιλία, τον τουρισμό, τον αθλητισμό, την ιστορία και τη σύγχρονη πολιτιστική ταυτότητά του.

Μα πάνω από όλα, το σημαντικότερο όλων ήταν ότι καταφέραμε όλοι, η δημοτική αρχή, οι φορείς, οι δημοτικές παρατάξεις και οι πολίτες, να κάτσουμε μαζί σε ένα τραπέζι να συνεννοηθούμε και να σχεδιάσουμε μαζί αυτό το εντυπωσιακό διήμερο.

Όλοι όσοι συνέβαλαν σε αυτό με τις δράσεις τους και τις εκδηλώσεις αξίζουν όχι μόνο ένα τεράστιο ευχαριστώ αλλά και πολλά συγχαρητήρια. Δημιουργήσαμε μαζί κάτι μοναδικό, το οποίο να είστε βέβαιοι ότι θα επιδιώξουμε να αξιοποιήσουμε και μελλοντικά και σε άλλου είδους δράσεις.

Φυσικά, σε αυτό το μεγάλο εγχείρημα, υπήρξαν και λάθη και αστοχίες και παραλείψεις. Όμως το πρόσημο που άφησε αυτή η διοργάνωση στην πόλη μας, είναι κάτι παραπάνω από θετικό.

Έχουμε αποφασίσει ήδη να καθιερώσουμε τις Ημέρες Θάλασσας στον Πειραιά σε ετήσια βάση, τις τελευταίες ημέρες του Μαΐου, με ένα πανόραμα ανοιχτών εκδηλώσεων σε όλη την πόλη. Με στόχο κάθε χρόνο να η διοργάνωση εξελίσσεται, να συμμετέχουν όσο το δυνατόν περισσότεροι Πειραιώτες και ακόμα περισσότεροι επισκέπτες της πόλης. Αυτή την εξωστρέφεια έχει ανάγκη η πόλη μας. Σκοπός μας είναι αυτή η διοργάνωση να αποτελέσει θεσμό για τα πολιτιστικά δρώμενα, όχι μόνο του Πειραιά, αλλά και ολόκληρης της χώρας.

Την παρακαταθήκη που μας άφησε η Ευρωπαϊκή Ημέρα Θάλασσας στον Πειραιά, καλούμαστε τώρα να την αξιοποιήσουμε στο έπακρο. Και δεν μιλώ μόνο για την απήχηση των εκδηλώσεων ή τη συμμετοχή – αυτά είναι όντως εντυπωσιακά στοιχεία. Μιλώ κυρίως για την παρακαταθήκη που μας αφήνει η συνεργασία, η ομοψυχία, οι συνέργειες και ο εθελοντισμός. Πάνω σε αυτές τις αρχές, μπορεί να στηθεί η ευημερία και η οικονομική ανάπτυξη της πόλης μας, με άξονα όπως έχουμε ξαναπεί, τη θάλασσα, το λιμάνι, τη ναυτιλία τον τουρισμό.

Κλείνοντας, θα ήθελα να ευχαριστήσω για τη σημαντική βοήθεια τους Αναπληρωτές Υπουργούς Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού κυρία Κουντουρά και κύριο Δρίτσα, τον τέως πρόεδρο του ΟΛΠ κύριο Ανωμερίτη, τον Αντιπεριφερειάρχη Πειραιά κύριο Γαβρίλη και ιδιαιτέρως, τον εντεταλμένο σύμβουλο Τοπικής Οικονομικής Ανάπτυξης και Επιχειρηματικότητας του Δήμου Πειραιά, τον Πέτρο Κόκκαλη, ο οποίος ανέλαβε από την αρχή να συντονίσει την τεράστια αυτή προσπάθεια, τους φορείς, τους ανθρώπους και τα μέσα. Όλοι μαζί καταφέραμε τις ημέρες αυτές να ανυψώσουμε τον Πειραιά σε όλη της χώρα, αλλά και στην Ευρώπη.»

Ο Εντεταλμένος Σύμβουλος Τοπικής Οικονομικής Ανάπτυξης και Επιχειρηματικότητας κ. Πέτρος Κόκκαλης επισήμανε:

«Αυτή όλη η διοργάνωση, η ευθύνη που είχε η Δημοτική Αρχή να φέρει εις πέρας μια πολύ σημαντική για την Ευρωπαϊκή Ένωση και για όλη τη θαλάσσια οικονομία εκδήλωση, μας έδωσε την ευκαιρία να κάνουμε μία επανεκκίνηση, μία αρχή για μας, μία επανεκκίνηση για την πόλη με την ανάγκη να παραδώσουμε ένα συγκεκριμένο έργο σε συγκεκριμένους χρόνους, με συγκεκριμένους τρόπους και χωρίς χρήματα. Είναι κάτι που σε αυτή τη χώρα χρειάζεται να το μάθουμε να το κάνουμε καλά. Και το κάναμε πάρα πολύ καλά. Στην παρουσίαση που θα δείτε υπάρχει ένα λάθος: θα δείτε στο τέλος ένα ευχαριστήριο για 170 εθελοντές. Στην πραγματικότητα οι εθελοντές ήταν χιλιάδες κάτοικοι και ενεργοί πολίτες της πόλης μας και αυτό είναι το μεγαλύτερο κέρδος όπως είπε και ο Δήμαρχος. Μπήκαμε όλοι σε μια διαδικασία τους τελευταίους μήνες να αναδείξουμε τη δημιουργικότητα και τη συνεργασία. Εμείς απλώς δώσαμε μια πλατφόρμα για να δραστηριοποιηθούν οι άνθρωποι της πόλης και αυτοί οι χιλιάδες άνθρωποι κατέθεσαν με δική τους ενέργεια όλα αυτά τα πάρα πολύ ωραία που ζήσαμε.

Νομίζω λοιπόν ότι αυτή είναι η μεγάλη επιτυχία. Ζυμωθήκαμε μεταξύ μας, γνωριστήκαμε καλύτερα, μοιραστήκαμε ένα όραμα, εργαστήκαμε γι’ αυτό, το πετύχαμε. Κι εγώ θα ήθελα απλώς να τους ευχαριστήσω όλους από καρδιάς και ως Δήμος αλλά και προσωπικά για όλη αυτή την εργασία. Είναι σημαντικό να δούμε μέσα απ όλη αυτή τη διαδικασία ότι ο Πειραιάς έκανε μια επιτυχημένη προσπάθεια να επανατοποθετήσει την ταυτότητα του, να δείξει σε όλη την Ελλάδα και σε όλη την Ευρώπη, ότι μπορεί να σχεδιάσει καινοτόμα, δημιουργικά πράγματα και να τα φέρει εις πέρας. Και αυτό νομίζω ότι είναι πάρα πολύ σημαντικό. Είναι θα έλεγα μια «ένεση» στην ταυτότητα του Πειραιά, μια «ένεση» στην αυτοπεποίθηση του Πειραιά. Το γεγονός ότι έγινε όλη αυτή η δραστηριότητα με σύμπραξη του δημοσίου, φορέων της κοινωνίας των πολιτών, απλών πολιτών, εταιρειών και μέσων ενημέρωσης είναι εξαιρετικά σημαντικό. Βρεθήκαμε να είμαστε μέσα σε ένα «σύμπαν» που ομοιάζει στην πραγματικότητα στην οποία ζούμε. Δεν μπορούμε πια να ζούμε σε «σιλό», όπου άλλα κάνει ο Δήμος, άλλα η Περιφέρεια, άλλα οι εταιρείες, άλλα τα σωματεία. Πρέπει να μάθουμε να ενεργούμε όλοι μαζί και αυτό έγινε σε πολύ μεγάλο βαθμό.

Θέλω να ευχαριστήσω και τους χορηγούς, που μας επέτρεψαν να κάνουμε μια εκδήλωση, αυτού του μεγέθους, με ένα πάρα πολύ μικρό κόστος, αλλά τελικά με πάρα πολύ δουλειά και πάρα πολύ αγάπη. Θα ήθελα επίσης να ευχαριστήσω αυτούς τους χιλιάδες εθελοντές, την Εβίτα, τη Βάσω, τον Μάκη, τον Γιάννη, την Ξένια και την Ανδριανή, που τρέξανε από την αρχή εθελοντικά πάρα πολλές ώρες γι’ αυτήν τη δουλειά και βέβαια όλες τις Διευθύνσεις του Δήμου και όλους τους ανθρώπους που δούλεψαν γι’ αυτό.»

 

Προηγούμενο άρθροΓ.Μώραλης — Π.Κόκκαλης απαντούν σε ερωτήσεις δημοσιογράφων για τον Πειραιά
Επόμενο άρθροΕπέστρεψε ο Φιλίποφ στον Ολυμπιακό

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.