Αρχική ΝΕΑ ΤΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ ΣτΕ: Νόμιμη η ιδιωτικοποίηση της Μαρίνας Ζέας

ΣτΕ: Νόμιμη η ιδιωτικοποίηση της Μαρίνας Ζέας

1632
0

Το δικαστήριο απέρριψε την προσφυγή 10 Πειραιωτών για τη Μαρίνα Ζέας. Πλέον οι ιδιωτικές εταιρείες μπορούν να εκτελέσουν σε Μαρίνες τόσο λιμενικά όσο και χερσαία έργα, ταυτόχρονα όμως η ιδιοκτησία παραμένει στο δημόσιο.

Το Ελληνικό Σύνταγμα και η παρακείμενη νομοθεσία επιτρέπουν τη μίσθωση, διαχείριση και εκμετάλλευση των Μαρίνων (τουριστικοί λιμένες) από μη δημόσιους φορείς. Οι μισθωτές των εκτάσεων αυτών δεν μπορούν όμως ποτέ να αξιώσουν δικαίωμα κυριότητας ή άλλα «εμπράγματα δικαιώματα» αφού είναι δημόσια ιδιοκτησία.

Το Συμβούλιο της Επικρατείας έκρινε τα παραπάνω αφού ασχολήθηκε με το επίμαχο θέμα εξετάζοντας την προσφυγή που είχαν καταθέσει 10 Πειραιώτες (κάτοικοι της Ακτής Μουτσοπούλου και της Ακτής Θεμιστοκλέους) κατά της ιδιωτικοποίησης της Μαρίνας Ζέας χαρακτηρίζοντας την παράνομη και αντισυνταγματική.

Παράλληλα, το Δ Τμήμα του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου   έκρινε ότι οι ιδιωτικές εταιρείες μπορούν να εκτελέσουν στις Μαρίνες λιμενικά και χερσαία έργα προς βελτίωση των υπαρχουσών εγκαταστάσεων των τουριστικών λιμένων.

Όσον αφορά τη Μαρίνα Ζέας εδώ και δέκα χρόνια η διαχείρισή της έχει δοθεί στην εταιρεία «Κοινοπραξία Μαρίνες Αττικής» με διάρκεια σύμβασης 40 ετών με δυνατότητα παράτασης για μια πενταετία. Από την εν λόγω κοινοπραξία θα καταβάλλεται μίσθωμα για την εκμετάλλευση της Μαρίνας Ζέας. Η αυξημένη 7μελής σύνθεση του Δ Τμήματος του ΣτΕ με την απόφασή της απέρριψε όλους τους ισχυρισμούς των κατοίκων του Πειραιά.

Το Σύνταγμα δεν επιβάλλει ορισμένη νομική μορφή του δημοσίου φορέα ο οποίος μπορεί να ασκεί την διοίκηση και διαχείριση των τουριστικών λιμένων, έκριναν τα μέλη του 4ου τμήματος του ΣτΕ. Ο φορέας αυτός μπορεί να είναι Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου ή και Ιδιωτικού Δικαίου, όπως είναι η Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου (Ε.Τ.Α. Α.Ε.), η οποία ανήκει στο Ελληνικό Δημόσιο.

Οι σύμβουλοι Επικρατείας επισημαίνουν ότι δεν προσκρούει στο Σύνταγμα η άσκηση της διοίκησης και διαχείρισης των εν λόγω τουριστικών μονάδων σύμφωνα με τους κανόνες της ιδιωτικής οικονομίας και κατά τρόπο επικερδή για το κράτος.

Με την ιδιωτικοποίηση δεν παραχωρείται τμήμα του αιγιαλού.

Τονίζουν βέβαια στην απόφαση τους ότι η ιδιωτικοποίηση θα πραγματοποιείται υπό την βασική προϋπόθεση της εξυπηρέτησης του δημοσίου συμφέροντος και της τήρησης των δημοσίου δικαίου δεσμεύσεων οι οποίες απορρέουν από την νομοθεσία που αφορούν τα κοινόχρηστα πραγμάτων, την προστασία του περιβάλλοντος και τους αρχαιολογικούς χώρους.

Ακόμα στην απόφαση υπογραμμίζεται ότι:

  • Στον παραθαλάσσιο χώρο που είναι εγκατεστημένες οι μαρίνες οι πολίτες υποχρεωτικά θα έχουν πρόσβαση και δεν μπορεί να αποκόπτεται η δυνατότητα τους να τις επισκέπτονται
  • Με την ιδιωτικοποίηση των τουριστικών λιμένων δεν παραχωρείται στον μισθωτή τμήμα αιγιαλού «χωρίς να διατηρείται ο κοινόχρηστος χαρακτήρας του»
  • Το κύριο βάρος της φύλαξης και εποπτείας τους παραμένει στις κρατικές λιμενικές και αστυνομικές αρχές.
Προηγούμενο άρθροΠαρθενική άφιξη Viking Star στο λιμάνι του Πειραιά
Επόμενο άρθροΔημοτική Πινακοθήκη Πειραιά: “Στα όρια του ανέφικτου”

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.