Αρχική ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ Πρόσκαιρη η διακοπή αποστολής δειγμάτων για test κορονοϊού στο ΕΚΕΑ

Πρόσκαιρη η διακοπή αποστολής δειγμάτων για test κορονοϊού στο ΕΚΕΑ

404
0

«Λόγω της μαζικής επιστροφής από την καλοκαιρινή άδεια των εργαζομένων στις υγειονομικές μονάδες, που υποβάλλονται όλοι σε εργαστηριακό έλεγχο για SARS-CoV-2, δημιουργήθηκε αυξημένος όγκος εργαστηριακών ελέγχων που έπρεπε να διενεργηθούν και πρόσκαιρη έλλειψη αντιδραστηρίων στο Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας (ΕΚΕΑ), το οποίο εξάντλησε την εβδομαδιαία δυνατότητα διενέργειας μοριακών ελέγχων, που θα αποκατασταθεί στις 8  Σεπτεμβρίου”. Τα παραπάνω δήλωσε ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, απαντώντας σε μέλη του ΔΣ της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας Πειραιά   (ΕΙΝΑΠ)  για το θέμα της μη αποστολής δειγμάτων για test κορονοϊού, στο ΕΚΕΑ.

 

Ο κ. Κοντοζαμάνης  προσθέτει ότι «προκειμένου να εξασφαλίζεται η εντός 24 ωρών λήψη αποτελεσμάτων, αποφασίστηκε η πρόσκαιρη διακοπή αποστολής δειγμάτων στο ΕΚΕΑ και η αποστολή των δειγμάτων σε άλλα συνεργαζόμενα εργαστήρια ελέγχου».

 

Σημειώνει επίσης,  ότι στο ΕΚΕΑ εξετάζονται περίπου 1.000 από τα 13.000 τεστ μοριακού ελέγχου που πραγματοποιούνται κατά μέσο όρο καθημερινά στη χώρα, όπως επίσης ότι το ΕΚΕΑ ολοκληρώνει τον εργαστηριακό έλεγχο όλων των δειγμάτων που του αποστέλλονται εντός 24 ωρών και δεν παρατηρείται ουδεμία καθυστέρηση στη διενέργεια των εργαστηριακών ελέγχων».

 

Καταγγελία μελών του ΔΣ της ΕΙΝΑΠ

 

Όπως αναφέρουν ο Γραμματέας της ΕΙΝΑΠ, και τα μέλη του ΔΣ Μαίρη Αγρογιάννη και Γιώργος Σιδέρης, η διοίκηση του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας εξέδωσε εντολή προς τις Υγειονομικές Περιφέρειες (1/9) να μην στέλνουν προς το ΕΚΕΑ δείγματα για test κορονοϊού, γιατί το κέντρο «δεν δύναται να πραγματοποιεί μοριακό έλεγχο για τις δομές των Υγειονομικών Περιφερειών, διότι λόγω αλόγιστης χρήσης των εξετάσεων, ξεπεράστηκε το όριο της δυνατότητας προμήθειας αντιδραστηρίων από το ΕΚΕΑ».

 

Την ίδια στιγμή αναφέρουν οι τρεις γιατροί “στα περισσότερα νοσοκομεία του λεκανοπεδίου αλλά και πανελλαδικά, εκκρεμούν απαντήσεις εκατοντάδων test! Τα δείγματα παραμένουν στα Νοσοκομεία. Χαρακτηριστικά στα μεγαλύτερα νοσοκομεία αναφοράς εκκρεμεί η απάντηση στον Ευαγγελισμό 160 δειγμάτων, στο δε Σωτηρία 100 δειγμάτων. Είναι δείγματα που λήφθηκαν τις προηγούμενες δύο μέρες και αφορούν και ασθενείς που αναμένουν χειρουργείο”.  Σύμφωνα με τα τρία μέλη του ΔΣ της ΕΙΝΑΠ η  δυνατότητα των νοσοκομείων είναι περιορισμένη  και τα  εργαστήρια των νοσοκομείων στενάζουν από έλλειψη προσωπικού και εξοπλισμού. Ζητούν ανάπτυξη  της Π.Φ.Υ., ενίσχυση του ΕΚΕΑ και των νοσοκομείων, δωρεάν test για όλους τους υγειονομικούς και τον πληθυσμό.

πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.