Αρχική ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΑ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΠΕΙΡΑΙΑ – Φουαγιέ || « ΜΝΗΜΗ | ΛΗΘΗ » του...

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΠΕΙΡΑΙΑ – Φουαγιέ || « ΜΝΗΜΗ | ΛΗΘΗ » του Δημήτρη Δημητριάδη

21
0

Το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά παρουσιάζει την παράσταση

« ΜΝΗΜΗ | ΛΗΘΗ »

του Δημήτρη Δημητριάδη

σε σκηνοθεσία Aλίκης Στενού

 

Από 28 Νοεμβρίου έως 11 Ιανουαρίου 2026

 

ΦΟΥΑΓΙΕ

 

 

Η Αλίκη Στενού, μετά το Piccolo Teatro di Milano όπου το χειμώνα του 2025 συνεργάστηκε ως σκηνοθέτιδα σε καλλιτεχνική φιλοξενία μέσω του Εθνικού Θεάτρου, παρουσιάζει το έργο του Δημήτρη Δημητριάδη « ΜΝΗΜΗ | ΛΗΘΗ » στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά.

 

Ενσωματωμένη εικόνα

 

 

 

“…Αν έχω κάτι να θυμάμαι, αυτό δεν είναι κάτι που το λέει εύκολα κανείς, έπειτ’ απ’ όλα όσα έχουν γίνει […] αλλά μόνον αυτό μπορεί να μείνει τελευταίο, να μείνει για να ειπωθεί τελευταίο, αυτό που τόσο δύσκολα το λέει κανείς…”

 

Η παράσταση «Μνήμη | Λήθη» σε κείμενα του Δημήτρη Δημητριάδη, διερευνά τη σχέση του Ανθρώπου με τον Χρόνο και τα όρια της ύπαρξής του. Στο ενδιάμεσο λόγου, κίνησης και ζωντανής μουσικής (τσέλο και κρουστά), δημιουργείται ένας μεταιχμιακός χώρος όπου όλα εν δυνάμει αρχίζουν ή τελειώνουν. Ακούμε τη φωνή εκείνου που μιλάει σαν να μιλάει για πρώτη ή ίσως τελευταία φορά, μέσα από ό,τι φέρει η μνήμη και ό,τι σβήνει η λήθη.

 

Από τη μία, ο άνθρωπος που ζει μέσα από την επαναφορά στιγμών, μέσα από το ατέρμονο ξανά της μνήμης, επιλέγει να θυμάται μονάχα ένα: την αγάπη. “Επειτ’ απ’ όλα… μένει μόνο αυτή.” Από την άλλη, στη λήθη, σ’ ένα ακατοίκητο τοπίο χωρίς χρονολογία ούτε όνομα, έχουν όλα ξεχαστεί. Το σώμα όμως, που είναι το πρώτο και το τελευταίο, τα θυμάται όλα. “Το σώμα μου. Είναι όλη η ιστορία. Πόλεμοι. Εποχές. Αναταραχές. Δεν χρειάζεται να θυμάμαι. Επειδή έχω σώμα, ξεχνώ.”

 

H Μνήμη και η Λήθη, φαινομενικά αντίθετες αλλά βαθιά αλληλένδετες, αντιμάχονται αλλά και συγκλίνουν μέσα από την εκστατική κίνηση ή την ακινησία, το θόρυβο ή τη σιωπή, για να φωτίσουν τελικά τη σχέση του Ανθρώπου με τον έρωτα, την εξουσία, την πίστη, τον πόλεμο, τη ζωή και τον θάνατο – μέσα στην αέναη ροή του χρόνου.

 

Η παράσταση «Μνήμη | Λήθη» είναι η δεύτερη συνεργασία της ηθοποιού και σκηνοθέτιδας Αλίκης Στενού με τον συγγραφέα Δημήτρη Δημητριάδη μετά τη μεγάλη επιτυχία του «Πεθαίνω σαν Χώρα» που ανέβηκε σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη το 2022-23 (BIOS, ΠΛΥΦΑ, Metropolitan Urban Theatre).

Η «Μνήμη | Λήθη» ξεκίνησε στην Ισπανία το καλοκαίρι του 2024, όπου επιλέχθηκε από το Can Bonamic Creation Centre στο πλαίσιο καλλιτεχνικής φιλοξενίας με την υποστήριξη της Δημιουργικής Ευρώπης (Creative Europe) και του Goethe Institut.

 

Ενσωματωμένη εικόνα

 
ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ

 

 
Συντελεστές :
Κείμενο: Δημήτρης Δημητριάδης
Σκηνοθεσία – Κίνηση – Σκηνικός χώρος: Αλίκη Στενού
Μουσική: Χαρά Γκρέκα (τσέλο), Νίκος Τουλιάτος (κρουστά)
Κοστούμια: Μαίρη Λημνιού
Σχεδιασμός φωτισμού: Θωμάς Οικονομάκος
Βοηθοί σκηνοθέτιδας: Αθηνά Μαρία Παυλή, Marie Walker

 

 

Φωτογραφίες / Trailer: Ιωάννης Κωνσταντινίδης
Επικοινωνία: Χρύσα Ματσαγκάνη

 

Παραγωγή: Non Linear A.M.K.E.

 

 
Ερμηνεύουν (αλφαβητικά):
Αντωνία Μαθιουλάκη, Αθηνά Μαρία Παυλή, Αλίκη Στενού
Μουσικοί επί σκηνής: Χαρά Γκρέκα (τσέλο), Νίκος Τουλιάτος (κρουστά)

 

 

 

Πληροφορίες Παράστασης

 

Παραστάσεις: Από Παρασκευή 28 Νοεμβρίου 2025 έως Κυριακή 11 Ιανουαρίου 2026

 

Ημέρες & ώρες παραστάσεων:

Παρασκευή – Σάββατο στις 20:30 & Κυριακή στις 19:00

 

Τιμές εισιτηρίων:

 

15€ (κανονικό)
10€ (φοιτητικό, μαθητικό, άνω των 65 ετών)
8€ (άνεργοι, ΑΜΕΑ, ομαδικό άνω των 6 ατόμων)
5€ (ατέλειες ΣΕΗ, ΑΣΚΤ, ΠΕΣΥΘ)

 

 

Διάρκεια παράστασης: 60 λεπτά

 

Προπώληση : https://www.more.com/grel/tickets/theater/mnimilithitoudimitridimitriadi/

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.