Στραβά του Πειραιά… είναι αρκετά δυστυχώς… και τα βιώνουμε στην καθημερινότητά μας… η αδιαφορία μας μεγάλη όμως— δημοτών και δημοτικής αρχής. Σε αυτό το άρθρο θα εκθέσουμε την άποψή μας για τα μείζοντα προβλήματα της πόλης που ζούμε από μικρά παιδιά.

Η αρίθμηση των προβλημάτων είναι τυχαία και δεν έχει να κάνει με το “βαθμό” σοβαρότητάς τους.

1. Το Κτήμα Δηλαβέρη, έχουν καταβάψει την είσοδο, λίγο καιρό αφότου έγινε η πλήρης ανακαίνιση του «Άλσους», όπως το έχουν ονομάσει.

2. Τα Πεζοδρόμια, αρκετά είναι τραγικά… θέλουν αλλαγή. Δεν είναι μόνο το λιμάνι που χρειαζόταν αλλαγές, αλλά και πολλά σημεία σε γειτονιές της πόλης. Βέβαια, πολλά έχουν καταστραφεί, γιατί κάποιοι επειδή έτσι τους αρέσει ανεβαίνουν με τα αμάξια τους.

3. Ο Πύργος Πειραιά, πότε θα αξιοποιηθεί, άραγε; Κάθε δημοτική αρχή υπόσχεται, πριν και λίγο μετά τις εκλογές, πως έχει πρόγραμμα και ιδέες για την αξιοποίησή του… ή την κατεδάφισή του. Όμως, ποτέ κανείς δεν έχει προτείνει κάτι απτό. Άλλος έκανε διαγωνισμό με σχέδια και άλλοι ήθελαν να τον γκρεμίσουν. Τελικά, μόνο οι 2 πρώτοι όροφοι έχουν μια κάποια αξιοποίηση.

4. Τα Αδέσποτα, αρκετούς τους πειράζουν, εμάς προσωπικά όχι, γιατί είμαστε ζωόφιλοι. Όμως, έχουν λάβει χώρα γεγονότα δηλητηρίασης αδέσποτων. Ο δήμος ποτέ δεν έχει ενδιαφερθεί ουσιαστικά για τα αδέσποτα και την υγεία τους. Λύση δεν είναι ο μπόγιας, αλλά θα μπορούσαν να υπάρχουν ξενώνες, είτε ιδιωτικοί, είτε δημόσιοι, όπου σκύλοι και γάτες να δέχονται κτηνιατρική φροντίδα.

5. Το Παρεμπόριο στον Πειραιά, ειδικά κοντά στο λιμάνι αυτοί που πουλάνε παράνομα κινητά πόσες φορές έχουν ενοχλήσει τους τουρίστες. Πολλές φορές έχει επέμβει το λιμενικό και άλλοτε η αστυνομία, αλλά αυτοί κρύβονται σε στενά ή πάνε προς τον Ηλεκτρικό.

6. Η Συγκοινωνία, κάποιες γραμμές αργούν υπερβολικά πολύ και ο κόσμος δυσανασχετεί. Όμως, πολλές φορές λεωφορεία της ίδιας γραμμής έρχονται με μικρή χρονική διαφορά, γεγονός που σημαίνει ότι πιθανότατα το ένα φορτώνει πολύ κόσμο και το άλλο είναι άδειο, ή ακόμα χειρότερα, οι οδηγοί τους αποφάσισαν να ξεκινήσουν μαζί από το αμαξοστάσιο.

7. Τα Οικονομικά του Δήμου Πειραιά, αυτό είναι μεγάλη ιστορία. Εδώ δεν μπορούμε ακόμη να πούμε πολλά. Περιμένουμε, όμως, από τον τέως δήμαρχο, Βασίλη Μιχαλολιάκο, να δώσει στη δημοσιότητα τον έλεγχο που είχε ξεκινήσει και ελπίζουμε να τον φέρει εις πέρας, αν δε το έχει κάνει ήδη.

8. Η Ανάπλαση των Πλατειών, κάτι έχει αρχίσει να γίνεται, αλλά το παράδειγμα της Πλατείας της Πηγάδας μας προβληματίζει όλους.

9. Η Κρουαζιέρα στο λιμάνι του Πειραιά. Δεν κάνουμε κάτι για να κρατάμε τους τουρίστες. Μαγαζιά κοντά στο σημείο που βρίσκονται τα terminals των κρουαζιερόπλοιων δεν υπάρχουν. Μαγαζιά κάθε λογής· από καφετέριες μέχρι μαγαζιά που πουλάνε αναμνηστικά του Πειραιά. Στο Χατζηκυριάκειο το μόνο που υπάρχει είναι η αφετηρία των λεωφορείων που ουσιαστικά μεταφέρουν εκτός Πειραιώς τους τουρίστες. Επιπλέον, για σκεφτείτε αν θέλει να πάει κάποιος τουρίστας στο Μικρολίμανο τι δρομολόγιο πρέπει να κάνει για να πάρει το 20… Για να πάει Πασαλιμάνι και Πειραϊκή ευτυχώς είναι κοντά. Αλλά, άραγε, μέσα στα 2 terminals διαφημίζονται τα μαγαζιά της πόλης; Οδηγοί για την πόλη υπάρχουν. Destination Piraeus και Piraeus City Guide, αυτά τα μοιράζουν άραγε στους τουρίστες;

10. Η Ραδιοφωνία Πειραιά– άραγε πόσοι τον ακούν; Το πρόγραμμα του σταθμού (για όσους δεν το ξέρουν, η συχνότητα του σταθμού είναι στους 90,4) είναι άραγε γνωστό σε αρκετούς; Εμείς, προσωπικά, θα θέλαμε να το δούμε σε κάποια διαφημιστική πινακίδα, σε διάφορα σημεία της πόλης. Βέβαια, ως μέρος του Δήμου, τα οικονομικά του σταθμού Κανάλι 1 είναι σε τραγική κατάσταση, και αυτό το βρίσκουμε κάνοντας μια απλή αναζήτηση για το σταθμό στο διαδίκτυο.

11. Τα Παρανόμως παρκαρισμένα ΙΧ. Τα διπλό/ τριπλό- παρκαρισμένα αμάξια στο κέντρο της πόλης σε πολλά σημεία υπάρχει μία λωρίδα μόνο για να περάσεις! Η τροχαία άγνωστο γιατί είναι απούσα. Βέβαια, όλα αυτά συμβαίνουν λόγω του 12…

12. Τα Υπόγεια και Υπαίθρια Πάρκινγκ, πολλά θα μπορούσαν να γίνουν με κατεδάφιση ετοιμόρροπων κτιρίων. Δυστυχώς για την ιστορία της πόλης, πολλά από τα νεοκλασικά είναι σε άθλια κατάσταση και η σχεδόν ολική τους ανακατασκευή είναι ανέφικτη και ασύμφορη. Πολλά από αυτά θα μπορούσαν να κατεδαφιστούν και να γίνουν χώροι στάθμευσης. Βέβαια, πολλά από αυτά θα μπορούσαν να γίνουν και πολυώροφοι χώροι στάθμευσης. Η αρχιτεκτονική έχει προχωρήσει αρκετά και κτίρια ειδικού σκοπού μπορούν κατασκευαστούν γρήγορα και φθηνά. Ακόμα και με έλλειψη χώρου για δημιουργία δρόμου ανάβασης, υπάρχουν πια και τα ειδικά ασανσέρ.

13. Η Αξιοποίηση του παραλιακού μετώπου. Ίσως η λέξη εξωραϊσμός είναι καλύτερη… Επιτέλους τα αρχαία από τον Πορφύρα μέχρι τη Φρεαττύδα να αποκαλυφθούν και να εκτεθούν στο κοινό. Τώρα μόνο στο σημείο κοντά στο εστιατόριο Αχινός πάνω από τη παραλία της Φρεαττύδας έχουν αποκαλυφθεί μέρη του Κονώνειου Τείχους. Και το μπάζωμα που είχε γίνει ξεκινάει σχεδόν από το γήπεδο του ΑΟΦ Πορφύρα.

 

14. Η Παγόδα/ Εκθεσιακό κέντρο του ΟΛΠ. Εδώ και τόσα χρόνια— κοντεύει δεκαετία— το κτίριο παραμένει χωρίς καμία χρήση λόγω στατικών προβλημάτων. Αν ισχύει αυτό, τότε πως φιλοξενούσε για τόσα χρόνια εκθέσεις μετά το σεισμό του 1999; Επίσης, είναι άγνωστο αν ανήκει στον ΟΛΠ ή έχει περάσει στο Δήμο Πειραιά, όπως είχε ανακοινώσει ο τέως δήμαρχος.

15. Η Παλαιά Κοκκινιά και η ανάπλασή της, λίγο πριν μας αποχαιρετήσει το 2014, παραδόθηκε αναπλασμένη μια πλατεία δίπλα στον Ιερό Ναό των Αγίων Αναργύρων, μπροστά από τις προσφυγικές κατοικίες. Καλή κίνηση που έγινε με την αρωγή του Β. Μαρινάκη. Μακάρι να έχει και συνέχεια.
16. Το Γιαπί της Ραλλείου, θα γίνει Δικαστικό Μέγαρο, ελπίζουμε σύντομα και να είναι εξίσου όμορφο όπως… φαίνεται και στην αφίσα. Το σχολείο της Ραλλείου, ελπίζουμε να το δούμε να τελειώνει το νωρίτερο δυνατό.

17. Η Αξιοποίηση των Γραμμών του ΟΣΕ και του Σταθμού στον Άγιο Διονύση, εκεί που πιστεύαμε ότι θα γίνει κάτι… τελικά πριν από 20 μέρες γράφτηκε πως είναι στο σημείο μηδέν, αφού φαίνεται να μην έχει περάσει στο Δήμο Πειραιά ο σταθμός.

18. Η Ελεγχόμενη Στάθμευση στην πόλη, ο τέως δήμαρχος έλεγε για παρκόμετρα… πού είναι; πουθενά, μάλλον!!! Σκεφθείτε πως όλα αυτά τα παρανόμως παρκαρισμένα αμάξια που αναφέρουμε στο #11 θα ήταν νόμιμα παρκαρισμένα και θα άφηναν και κάποια έσοδα στην πόλη.

19. Τα Δημοτικά Τέλη, υπερβολικά. Για αυτά που εμείς λαμβάνουμε ως αντιμετώπιση ως δημότες. Κάποιος γνωστός μας είχε πει πως θα μπορούσε ο δήμαρχος προκειμένου να φέρει επιχειρήσεις στον Πειραιά να υποσχεθεί μειωμένα τέλη σε αυτές, με την προϋπόθεση να απασχολούν Πειραιώτες.

20. Η Ανεργία στον Πειραιά, δυστυχώς με το κλείσιμο αρκετών καταστημάτων και εταιρειών, αρκετός κόσμος δεν έχει δουλειά. Ειδικά, η νεολαία που δούλευε ειδικά στα πρώτα. Βεβαία, οι Πειραιώτες δεν δουλεύουν μόνο στην πόλη μας και το πρόβλημα της ανεργίας σε κάθε ηλικία είναι Πανελλαδικό πρόβλημα.

21. Η Αυξημένη κίνηση στους δρόμους της πόλης. Ίσως κάποιο οδικό έργο είναι αναγκαίο, ίσως η υπογειοποίηση της γραμμής 1 έως το Φάληρο… κάποιος γενικά τρόπος να ξελασκάρει και το λιμάνι. Για να βγεις ή να μπεις σε αυτό, “φτύνεις αίμα”.

22. Κάτι να γίνει με το τραμ, είναι λανθασμένη η χάραξη και τους κατοίκους δε τους βολεύει. Ειδικά τους κατοίκους της Πειραϊκής Χερσονήσου, γιατί η Αγιά Σοφιά και τα Μανιάτικα από 20 θα έχουν μετρό… 17 το τραμ… δεν χάνεται ο κόσμος… Η παρούσα χάραξη θα κάνει ακόμα χειρότερη την κίνηση στο κέντρο της πόλης. Αυτοκίνητα εκτός Πειραιώς θα έρχονται πάντα στον Πειραιά. Οπότε πως μπορείς να μειώσεις τη ροή των οχημάτων; Για να κατέβει ο Πειραιώτης στο κέντρο από την Πειραϊκή, όπως αναφέρουμε για παράδειγμα, πάλι θα έρχεται με όχημα ή με το λεωφορείο. Οι νεότεροι πες μπορούμε να ερχόμαστε με τα πόδια, αλλά αυτό δεν είναι λύση σε μια Ευρωπαϊκή πόλη…

23. Η Έλλειψη ποδηλατοδρόμων, παντελής έλλειψη ποδηλατικής παιδείας στον Πειραιά. Σε πολύ λίγα σημεία μπορείς να κάνεις ποδηλασία με ασφάλεια.

24. Η Αξιοποίηση των άδειων κτιρίων. Είναι λυπηρό να υπάρχουν κτίρια στο κέντρο του Πειραιά που είναι άδεια. Στη Γρ. Λαμπράκη, στην Ηρωών Πολυτεχνείου, πχ το μισό κτίριο του μεγάρου ΝΑΤ, εκεί που στεγαζόταν η Τράπεζα της Ελλάδος, δύο κτίρια στη 2ας Μεραρχίας- πλέον η τέως Α’ Πειραιώς και το διπλανό κτίριο που από κατασκευής είναι άδειο! Το παλαιά εκπαιδευτήρια Πλάτων, το “Silo”… και τόσα άλλα που δεν έχουμε ενδεχομένως προσέξει.

25. Το γιαπί της “Βίλας Ζαχαρίου”, Για πνευματικό κέντρο/ βιβλιοθήκη ακουγόταν… γιαπί κατέληξε. Ας γίνει κάτι, επιτέλους. Παραμένει, όμως, χώρος στάθμευσης!!! Θα μπορούσε να γίνει οτιδήποτε εκεί.

26. Το Πάρκο ΣΕΦ. Το βάζουμε τελευταίο, γιατί δεν ξέρουμε ποια θα είναι η εξέλιξη του μετά τις 31/1, όταν θα γίνει ο “πλειστηριασμός” από το ΤΑΙΠΕΔ. (Διόρθωση 23/11/2016 ..και ακόμα δεν έχει γίνει τιποτα – Ουτε 21/3/2019)

Όπως βλέπετε η πόλη μας έχει αρκετά προβλήματα, ας τα πούμε “στραβά”, που θέλουν προσπάθεια για να “ισιώσουν”… Όσο όμως δε γίνεται αυτό, τόσο χειρότερα θα γίνονται…

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Σωστά τα νοήματα αλλά δυστυχώς ο τρόπος που είναι γραμμένος το κείμενο δεν βοηθάει.
    Με συγχωρείτε κιόλας για το περιεχόμενο του σχολίου αλλά θέλει συντακτικό μάζεμα το άρθρο διότι μοιάζει με έκφραση παιδιού Δημοτικού.
    Ευχαριστώ αλλά είναι σοβαρά τα θέματα που θίγετε και χρήζουν ανάλογης αντιμετώπισης.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.