Αρχική ΝΕΑ ΤΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ O Δήμος Πειραιά παρουσίασε την υποψηφιότητα του Πειραιά για τον θεσμό της...

O Δήμος Πειραιά παρουσίασε την υποψηφιότητα του Πειραιά για τον θεσμό της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης 2021

1520
0

Ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Γιάννης Μώραλης και ο  Εντεταλμένος Δημοτικός Σύμβουλος Τοπικής Οικονομικής Ανάπτυξης, Επιχειρηματικότητας και επικεφαλής του Γραφείου Υποστήριξης για την υποψηφιότητα του Πειραιά  κ. Πέτρος Κόκκαλης, πραγματοποίησαν  σήμερα, την παρουσίαση του φακέλου υποψηφιότητας του Πειραιά, για τον θεσμό της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης 2021, στο κατάμεστο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά.

 Ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Γιάννης Μώραλης, στην ομιλία του τόνισε:

«Κυρίες & κύριοι Βουλευτές, κύριε Αντιπεριφερειάρχη, κυρία Πρέσβειρα της UNESCO κυρία Μαριάννα Βαρδινογιάννη, κύριε Πρόεδρε του Δημοτικού Συμβουλίου, κυρίες και κύριοι Αντιδήμαρχοι, Δημοτικοί Σύμβουλοι και φορείς της πόλης, εκλεκτοί προσκεκλημένοι.   

Σας καλωσορίζω στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, στον εμβληματικό αυτό χώρο πολιτισμού της πόλης μας, στην παρουσίαση της πρότασης που κατέθεσε ήδη ο Πειραιάς προκειμένου να διεκδικήσει τον τίτλο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης για το 2021.

Η πρωτοβουλία αυτή, για εμάς, για τη νέα Δημοτική Αρχή,  ήταν μια από τις προγραμματικές μας δεσμεύσεις. Παράλληλα και η προηγούμενη Δημοτική Αρχή το είχε στα σχέδιά της.  Παρά τον περιορισμένο χρόνο που είχαμε στη διάθεσή μας για την προετοιμασία, αλλά και την σημαντική και γνωστή σε όλους πλέον έλλειψη πόρων της πόλης μας, καταφέραμε εν τέλει να συντάξουμε, θέλω να πιστεύω, μια πολύ αξιόλογη και πρωτοποριακή πρόταση, ιδιαίτερα ανταγωνιστική. Σε αυτή την προσπάθεια οφείλω να τονίσω ότι είχαμε αρωγό τον ΟΛΠ που χρηματοδότησε τη δημιουργία του φακέλου και να ευχαριστήσω τόσο την προηγούμενη διοίκηση όσο και την τωρινή για τη βοήθεια που μας παρείχαν.

Η συμμετοχή μας σε αυτό τον τόσο σημαντικό θεσμό δεν είναι μια απόφαση που τη λάβαμε αβασάνιστα. Ειλικρινά και εμείς προβληματιστήκαμε πάρα πολύ  για το αν μπορούμε παράλληλα με τα πολλά και σημαντικά  προβλήματα της χώρας, αλλά και της πόλης να δουλέψουμε συγκεντρωμένοι και απερίσπαστοι για αυτόν τον θεσμό.  Όμως πιστεύουμε στην εξωστρέφεια του Πειραιά. Η πόλη πρέπει να εκμεταλλεύεται κάθε ευκαιρία που θα την θέτει στο επίκεντρο των εξελίξεων, όπως συνέβη και τον περασμένο Μάιο όταν διοργανώσαμε με απόλυτη επιτυχία την Ευρωπαϊκή Ημέρα Θάλασσας, που κατά κοινή ομολογία ήταν μια διοργάνωση σταθμός για τον Πειραιά.

Σε αυτό το πλαίσιο εκτιμούμε ότι και η διεκδίκηση της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας για το 2021 μπορεί να αποτελέσει ορόσημο για την πόλη μας. Να ενισχύσει την εικόνα της και να ενδυναμώσει τους δεσμούς και τις σχέσεις των πολιτών, των φορέων αλλά και των επισκεπτών με τον Πειραιά.

Στον θεσμό αυτό, κατά το παρελθόν συμμετείχαν δεκάδες πόλεις. Σε όλες παρατηρήθηκε αύξηση των επισκεπτών και ενισχύθηκε η αναγνωρισιμότητά τους. Άλλες έδωσαν σημασία στις υποδομές και άλλες, στην αναβάθμιση της ζωής των πολιτών. Άλλες διοργανώσεις κόστισαν οκτώ και άλλες ογδόντα εκατομμύρια ευρώ. Άλλες πόλεις αδιαφόρησαν για το μέλλον τους και άλλες άλλαξαν τη μοίρα τους. Εμείς επιδιώκουμε με ένα ρεαλιστικό, προσαρμοσμένο στις απαιτήσεις των καιρών σχέδιο, να εκμεταλλευτούμε στο έπακρο αυτή την ευκαιρία, εφόσον φυσικά  μας δοθεί.

Είναι δεδομένο ότι οι απαιτήσεις και οι προδιαγραφές του φακέλου υποψηφιότητας ως τεχνοκρατικό κείμενο, έχουν πλησιάσει τις προδιαγραφές που ισχύουν για την ανακήρυξη των μνημείων παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO, τις υποψηφιότητες για τις EXPO, τις ολυμπιακές προδιαγραφές και τις υπόλοιπες πολιτιστικές και αθλητικές διοργανώσεις.

Οι φάκελοι υποψηφιότητας δεν είναι υποσχετικές διογκωμένες, με ανακριβή στοιχεία. Στην πράξη, η προεπιλογή και η επιλογή της πόλης του πολιτισμού εξαρτάται από την συμπλήρωση μιας αίτησης ογδόντα σελίδων που περιέχουν 65 συγκεκριμένα ερωτήματα, στα οποία η υποψήφια πόλη πρέπει να απαντήσει με συγκεκριμένη τεκμηρίωση.

Αυτά τα ερωτήματα που δείχνουν τον νέο δρόμο μιας πολιτιστικής πρωτεύουσας, είναι που μας έδωσαν το θάρρος και την ευθύνη να προχωρήσουμε. Επειδή ο νέος τρόπος επιλογής δεν αφήνει στο περιθώριο την ΑΛΗΘΕΙΑ, την ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ της πόλης που υπηρετούμε! Οι ερωτήσεις δεν είναι μόνον για το σλόγκαν και το πρόγραμμα, για μετακλήσεις σχημάτων και για τα γνωστά ζητήματα που καλώς γνωρίζουν οι ασχολούμενοι με τον πολιτισμό σε διεθνές επίπεδο. Ζητείται με ιδιαίτερη βαρύτητα, η συμμετοχή των δημοτών, η σημασία του θεσμού στις ευπαθείς ομάδες, στους ηλικιωμένους και στους νέους.

Σε αυτό το πλαίσιο πορευθήκαμε και εμείς. Με επικεφαλής τον Πέτρο Κόκκαλη, τον οποίο ευχαριστώ θερμά – και με μια ομάδα έμπειρων στελεχών όπως η Διευθύντρια Πολιτισμού  κα Μπαφούνη, ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Δημοτικού Θεάτρου  κ. Διαμαντής, αλλά και τεχνοκράτες με σημαντική εμπειρία και άλλα στελέχη του Δήμου, καταφέραμε στο σύντομο χρονικό διάστημα που είχαμε στη διάθεσή μας να ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις.

Θέλω να πιστεύω ότι εφόσον προκριθούμε στον επόμενο γύρο, σε μια μικρή λίστα τριών – τεσσάρων πόλεων, που αυτό θα γίνει τις προσεχείς δύο ημέρες, η επικεφαλής του Πολιτισμού  κυρία Νταϊφά, που πλέον υπάρχουν συνθήκες  για να εργαστεί απερίσπαστη, θα ενταχθεί στην ομάδα και θα πάρει πάνω της κι εκείνη το μερίδιο που της αναλογεί ώστε να βοηθήσει και είμαι σίγουρος ότι θα τα καταφέρει.     

Το σημαντικότερο στοιχείο όμως, το οποίο αποτελεί παρακαταθήκη είναι η διαβούλευση που πραγματοποιήθηκε με φορείς αλλά και με δημότες, προκειμένου να καταλήξουμε στην πρότασή μας.

Στοχεύουμε σε μια λιτή διοργάνωση, με σκοπό την ενδυνάμωση του brand Πειραιάς και την αύξηση της επισκεψιμότητας της πόλης μας από το εσωτερικό της χώρας, αλλά και τη μέγιστη δυνατή παραμονή των επισκεπτών στην πόλη, που άλλωστε όποιος παρακολουθεί τα δημοτικά δρώμενα, το επιχειρούμε εδώ και 12 μήνες συνεχώς, με μια συγκεκριμένη στρατηγική.

Ο άγνωστος στους πολλούς Πειραιάς, η θρυλική του νεότερη ιστορία, οι γειτονιές και οι τέχνες του, η παράδοση της μουσικής  και του κόσμου του μεροκάματου, η ονομαστή αθλητική και φίλαθλη παράδοσή του και οι κάτοικοί του που έφτασαν εδώ από όλη την Ελλάδα και την προσφυγιά, μαζί με το λιμάνι, τα νησιά και μια πολύ σημαντική ιστορική και αρχαιολογική παράδοση, δημιουργούν ένα υπέροχο μίγμα από εμπειρίες και δρώμενα που θα γίνουν κτήμα του Πειραϊκού, του Ελληνικού, του Ευρωπαϊκού και του διεθνούς κοινού.

Κλείνοντας θα ήθελα να είμαι ειλικρινής. Δεν είμαστε φαβορί και αυτό διότι η Αθήνα έχει ήδη υπάρξει πολιτιστική πρωτεύουσα και αυτό πιθανότατα να λειτουργήσει αρνητικά στην υποψηφιότητά μας. Ξέρετε, οι Ευρωπαίοι ακόμα δεν διακρίνουν την Αθήνα από τον Πειραιά. Νομίζουν ότι είμαστε το λιμάνι της Αθήνας. Αυτή είναι η προσπάθειά μας. Εκεί είναι και η δυσκολία που λέμε ότι επειδή η Αθήνα έχει υπάρξει Πολιτιστική Πρωτεύουσα, θα πρέπει να καταβάλλουμε όλες μας τις δυνάμεις στην Επιτροπή μεθαύριο που εξεταζόμαστε, να κάνουμε διακριτή την παρουσία της πόλης μας σε σχέση με την Αθήνα.

Παρ’ όλα αυτά προσωπικά αισθάνομαι υπερήφανος για τη δουλειά που έχουμε κάνει μέχρι σήμερα και πιστεύω ότι την Πέμπτη, όπως είπα και πριν, θα δώσουμε τον καλύτερό μας εαυτό προκειμένου να ανατρέψουμε τα προγνωστικά. Η δύναμη μας και η αισιοδοξία μας πηγάζει από το παρελθόν και το παρόν αυτής της όμορφης πόλης που αγαπάμε, τον Πειραιά μας.

Σας ευχαριστώ όλους για την παρουσία σας εδώ».

 

Ο Εντεταλμένος Δημοτικός Σύμβουλος Τοπικής Οικονομικής Ανάπτυξης και Επιχειρηματικότητας και Επικεφαλής του Γραφείου Υποστήριξης για την υποψηφιότητα του Πειραιά ως Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2021 κ. Πέτρος Κόκκαλης, δήλωσε:

«Είναι μια ημέρα-σταθμός σε αυτή την προσπάθεια διεκδίκησης της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας 2021. Μεθαύριο Πέμπτη,  γίνεται η παρουσίαση στην Επιτροπή επιλογής, η οποία και θα επιλέξει τις 4 από τις 14 πόλεις που θα συνεχίσουν.

Είναι μια μεγάλη ημέρα για τον Πειραιά, διότι μέσα από όλη αυτή την δουλειά που έχει γίνει από τον Δήμο, τους πολίτες και τους συνεργάτες του Δήμου, έχει για πρώτη φορά νομίζω καταγραφεί -με βάση τις πολύ ορθολογικές προσεγγίσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης-η δυνατότητα του πολιτισμού να είναι ένας μοχλός ανάπτυξης μιας πόλης. Έχει καταγραφεί λοιπόν μια τέτοια πορεία.

Πιστεύω ότι έχουμε πολύ μεγάλες πιθανότητες να είμαστε στις τέσσερεις πόλεις που θα συνεχίσουμε και θα συνεχίσουμε με αυτό τον τρόπο να κάνουμε αυτή τη  δουλειά. Πιστεύω ότι έχουμε πολύ μεγάλες πιθανότητες να κερδίσουμε. Όμως είναι μια καινούρια διαδικασία που κανείς δεν ξέρει πως θα λειτουργήσει ακριβώς. Εκείνο που είναι σίγουρο, είναι ότι όπως και εμείς, άλλες 13 ελληνικές πόλεις έχουν δουλέψει πάρα πολύ στο να αντιληφθούν τον πολιτισμό σαν μια δύναμη ανάπτυξης και σίγουρα όλες αυτές οι ομάδες θα παίξουν σημαντικό ρόλο στη συνέχεια, στην ανάπτυξη αυτού του σπουδαίου κεφαλαίου του ελληνισμού, που είναι η διαχείριση του πολιτισμού.

θέλω να ευχαριστήσω όλους αυτούς που δούλεψαν πολλούς μήνες ανιδιοτελώς. Εθελοντές, επαγγελματίες. Όλοι δούλεψαν πάρα πολύ για να βγει αυτή η συμμετοχική πρόταση και πιστεύω πως θα έχουμε την ευκαιρία να κάνουμε πολύ περισσότερα πράγματα στο μέλλον».

 

Το παρών στην εκδήλωση έδωσαν ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Θοδωρής Δρίτσας, η Πρόεδρος του Ιδρύματος «Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη» και Πρέσβειρα Καλής Θελήσεως της UNESCO κυρία Μαριάννα Βαρδινογιάννη, ο Πρόεδρος της ΠΑΕ Ολυμπιακός και Δημοτικός Σύμβουλος Πειραιά κ. Βαγγέλης Μαρινάκης. Ο πρώην Υπουργός κ. Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος. Οι βουλευτές κ. Κωνσταντίνος Κατσαφάδος, κ. Δημήτρης Καμμένος, κυρίες Γεωργία Γεννιά, Ελένη Σταματάκη, Θεοδώρα Μεγαλοοικονόμου. Οι πρώην βουλευτές κυρία Σταυρούλα Αντωνάκου, κ. Δημήτρης Καρύδης. Ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πειραιά κ. Νικόλαος Γεωργόπουλος. Η Πρόεδρος της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής UNICEF κ. Σοφία Τζιτζίκου και ο Γενικός Διευθυντής κ. Ηλίας Λυμπέρης. Ο αναπληρωτής Διευθύνοντος Συμβούλου του Ο.Λ.Π. κ Σταύρος Κυραμαργιός.  Εκπρόσωποι Διπλωματικών αποστολών στην Ελλάδα, Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, Αντιδήμαρχοι, επικεφαλής Δημοτικών Παρατάξεων, Πρόεδροι Δημοτικών Κοινοτήτων, Δημοτικοί και Κοινοτικοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι φορέων, συλλόγων της πόλης κ.α.

 

Το βίντεο για την υποψηφιότητα του Πειραιά ως Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2021, είναι διαθέσιμο στο παρακάτω link:

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.