Ολοκληρώθηκε αργά το απόγευμα από την Επιτροπή Σχεδιασμού και Ανάπτυξης Λιμένων (ΕΣΑΛ) στο υπουργείο Ναυτιλίας η εξέταση της πρώτης φάσης του master plan του ΟΛΠ που αφορά τις υποχρεωτικές επενδύσεις από τον ΟΛΠ ύψους 293,7 εκατ. ευρώ.
Η συνεδρίαση της επιτροπής αναμένεται να συνεχιστεί μέχρι αργά το βράδυ με την εξέταση και των πρόσθετων επενδύσεων από την Cosco, ενώ η απόφαση της ΕΣΑΛ αναμένεται να γνωστοποιηθεί αύριο. Η συνεδρίαση της επιτροπής πραγματοποιείται υπό την προεδρία του γγ Λιμένων και Ναυτιλιακών Επενδύσεων, Χρήστου Λαμπρίδη.
Συνολικά, οι επενδύσεις που πρόκειται να πραγματοποιήσει η Cosco υποχρεωτικές και πρόσθετες ανέρχονται στο ποσό των περίπου 580 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 293,7 εκατ. ευρώ είναι υποχρεωτικές.
Στις υποχρεωτικές περιλαμβάνεται η επέκταση του επιβατικού λιμένα στη νότια ζώνη, η επισκευή γερανογεφυρών στοιβασίας (έχει ολοκληρωθεί), η μετατροπή της πενταγωνικής αποθήκης σε επιβατικό σταθμό κρουαζιέρας, η υπόγεια οδική διασύνδεση σταθμού διακίνησης αυτοκινήτων με πρώην χώρο ΟΔΔΥ, η κατασκευή νέου προβλήτα πετρελαιοειδών (έχει ολοκληρωθεί) η επέκταση του σταθμού αυτοκινήτων στο λιμάνι του Ηρακλέους, αλλά και η βελτίωση των δομών της ναυπηγοεπισκευής(δύο πλωτές δεξαμενές)
Σύμφωνα με πληροφορίες, η ΕΣΑΛ αναμένεται να προχωρήσει στην έγκριση των υποχρεωτικών επενδύσεων του λιμανιού, οι οποίες θα πρέπει να έχουν γίνει έως το 2021, προκειμένου να μεταβιβασθεί στην Cosco και το υπόλοιπο 16% του μετοχικού κεφαλαίου του ΟΛΠ, εκτός από το 51% που απέκτησε το 2016.
Το πρωί στην ακρόαση των εκπροσώπων των φορέων που τοποθετήθηκαν στο πρώτο μέρος είναι «όχι» στη δημιουργία εμπορικού κέντρου μέσα στο λιμάνι τύπου «mall», ενώ τέθηκε για ακόμα μία φορά η έλλειψη Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) για κάθε έργο που θα γίνει και μπορεί να περιλαμβάνει το κυκλοφοριακό, τη μέτρηση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης ή του θορύβου, κ.ά.
Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Πειραιά, Νίκος Μανεσιώτης, τάχθηκε υπέρ της κατασκευής ξενοδοχείων, ωστόσο εξέφρασε την αντίθεσή του στη δημιουργία εμπορικού κέντρου τύπου «mall». «Ο Πειραιάς είναι η δεύτερη πόλη μετά την Καλλιθέα, στην οποία έχει κλείσει το 33,2% των καταστημάτων» ανέφερε και πρόσθεσε ότι «αν δημιουργηθεί ένα εμπορικό κέντρο μέσα στο λιμάνι, θα υπάρξει μεγαλύτερο πρόβλημα στην αγορά της πόλης».
Ο αντιπεριφερειάρχης Πειραιά, Γιώργος Γαβρίλης, σημείωσε ότι το προτεινόμενο επενδυτικό πρόγραμμα του ΟΛΠ δεν έχει καμία αναφορά στο νέο περιβαλλοντικό αποτύπωμα που αφήνει, ενώ συμπλήρωσε ότι το «mall» λειτουργεί ανταγωνιστικά στην πόλη του Πειραιά και δεν σχετίζεται με τη λιμενική δραστηριότητα.
Ο δήμαρχος Κερατσινίου-Δραπετσώνας, Χρήστος Βρεττάκος, είπε «όχι» σε εμπορικές δραστηριότητες στον χώρο του λιμένα, που μπορούν να δημιουργήσουν προβλήματα στην εμπορικότητα της πόλης. «Υπάρχουν και οι πόλεις που θα πρέπει να ζήσουν» τόνισε.
Εκπρόσωπος του ΟΛΠ ανέφερε ότι η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, παρότι έχει κατατεθεί στο υπουργείο Ναυτιλίας, συγκεκριμένα στη Γενική Γραμματεία Λιμενικής Πολιτικής, παραπέμφθηκε στο υπουργείο Υποδομών, καθώς αυτό είναι αρμόδιο για τον σχεδιασμό.
Για την επέκταση της προβλήτας κρουαζιέρας τέθηκε θέμα τεκμηρίωσης, γιατί θα πρέπει να γίνει η συγκεκριμένη επένδυση από πλευράς ΟΛΠ, ενώ ζητήθηκε μελέτη σκοπιμότητας.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Naftemporiki.gr