Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ H Cosmote στήνει από τον Πειραιά το πρώτο δίκτυο 5G στην Ελλάδα

H Cosmote στήνει από τον Πειραιά το πρώτο δίκτυο 5G στην Ελλάδα

967
0

Τον Απρίλιο ξεκινάει η Cosmote τον εκσυγχρονισμό του δικτύου κινητής τηλεφωνίας βάσει του νέου συμβολαίου που έχει συμφωνήσει με την Εricsson. Παράλληλα, η εταιρεία κινητής τηλεφωνίας θα ξεκινήσει τη δημιουργία του πρώτου δικτύου κινητής τηλεφωνίας 5ης γενιάς (5G) στη χώρα μας.

Ειδικότερα, ο εκσυγχρονισμός του δικτύου της Cosmote θα ξεκινήσει από τον Πειραιά με στόχο μέχρι το τέλος του έτους να ολοκληρωθεί η «ανακαίνιση» του δικτύου στο μεγαλύτερο μέρος του λεκανοπεδίου της Αττικής, αν όχι στο σύνολό του. Παράλληλα, όπως αναφέρουν καλά ενημερωμένες πηγές, η Cosmote θα εγκαταστήσει εξοπλισμό 5G που θα παραμείνει «κλειστός» μέχρι που η εταιρεία θα λάβει τη σχετική άδεια. Ο εξοπλισμός αυτός θα ενεργοποιηθεί αμέσως μετά την απόκτηση της σχετικής άδειας.

Με την παραπάνω κίνηση η θυγατρική του ομίλου ΟΤΕ θέλει να είναι η πρώτη εταιρεία στην Ελλάδα που θα λειτουργήσει ένα δίκτυο 5G. Το λεκανοπέδιο Αττικής είναι η μεγαλύτερη και ισχυρότερη αγορά και η εταιρεία κινητής θεωρεί πως είναι το καλύτερο πεδίο ελέγχου της λειτουργίας της νέας τεχνολογίας που βρίσκεται ante portas σε πολλές αγορές του πλανήτη. Μέχρι τότε εκτιμάται ότι θα έχουν πυκνώσει και τα προσιτά μοντέλα κινητών τηλεφώνων τεχνολογίας 5G.

Στην πράξη, η θυγατρική εταιρεία του ΟΤΕ συγχρονίζει την ανάπτυξη του δικτύου της στην Αθήνα, με τη διάθεση των αδειών κινητής τηλεφωνίας που τώρα ξεκινάει από την κυβέρνηση και την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ). Ο αρχικός προγραμματισμός αναφέρει ότι οι άδειες 5G θα δημοπρατηθούν αρχές Δεκεμβρίου, έτσι ώστε οι συχνότητες που θα συμπεριλάβουν αυτές να γίνουν διαθέσιμες στους παρόχους με την αρχή του επόμενου έτους.

Η διαδικασία δεν θα καθυστερήσει, παρά το γεγονός ότι πρόσφατα η ΕΕΤΤ έδωσε παράταση 20 ημερών στη δημόσια διαβούλευση που διεξάγεται αυτές τις ημέρες. O διαγωνισμός για την εκχώρηση των αδειών 5G προγραμματίζεται να προκηρυχθεί στο τέλος Αυγούστου ή στις αρχές Σεπτεμβρίου, με στόχο τον Οκτώβριο ή στις αρχές Νοεμβρίου να έχουν προεπιλεγεί οι πάροχοι που θα συμμετάσχουν στη δημοπρασία των αδειών του ερχόμενου Δεκεμβρίου.

Στο πλαίσιο αυτό, οι ανταγωνιστές της Cosmote δεν αναμένεται να αργήσουν και αυτοί στην επιλογή αναδόχου για την προμήθεια εξοπλισμού 5G. Ηδη βρίσκονται σε αναζήτηση του προμηθευτή (ή των προμηθευτών) κυρίως μέσω της θυγατρικής τους εταιρείας Victus. Υπενθυμίζεται ότι οι δύο εταιρείες, Vodafone και Wind, δημιούργησαν τη Victus, με στόχο τη λειτουργία των υποδομών κινητής τηλεφωνίας των δύο επιχειρήσεων. Ετσι, οι δύο εταιρείες μοιράζονται το κόστος ανάπτυξης και συντήρησης του δικτύου κινητής τηλεφωνίας. Η πρακτική αυτή του διαμοιρασμού των υποδομών αναμένεται να διαδοθεί περαιτέρω με τις ευλογίες της Ε.Ε., ως μέσο μετριασμού του υπέρογκου κόστους δημιουργίας των τηλεπικοινωνιακών δικτύων νέας γενιάς (5G, οπτικών ινών κ.λπ.).

Σύμφωνα με πληροφορίες, η διοίκηση της Victus βρίσκεται σε επαφή και με τους τρεις βασικούς προμηθευτές τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού, Huawei, Nokia και Ericsson. Οι τελευταίοι πραγματοποιούν κυρίως παρουσιάσεις των λύσεων, ενώ φαίνεται ότι η Vodafone θα είναι εκείνη που θα τραβήξει το «κάρο» των αποφάσεων.

Ηδη η εταιρεία έχει ξεκινήσει τη σχετική διαδικασία με τη μητρική στη Βρετανία να εξετάζει τις προμήθειες για μια σειρά χωρών όπου δραστηριοποιείται στην Ευρώπη. Μεταξύ των χωρών αυτών περιλαμβάνεται και η Ελλάδα και οι όποιες αποφάσεις του Vodafone Group θα επηρεάσουν τις αντίστοιχες της θυγατρικής του στη χώρα μας και αυτή με τη σειρά της, λόγω της σύνδεσης με τη Victus, θα επηρεάσει τις αποφάσεις της Wind. Βεβαίως, η Wind δεν είναι υποχρεωμένη να ακολουθήσει τις αποφάσεις της ανταγωνιστικής επιχείρησης.

Πηγή kathimerini.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.