Αρχική ΟΛΠ COSCO : Ζητά να μεταβιβαστεί εντός 2 μηνών το υπόλοιπο 16%...

COSCO : Ζητά να μεταβιβαστεί εντός 2 μηνών το υπόλοιπο 16% του ΟΛΠ

913
0
copyright: DENNIS MORTIMER

Προθεσμία 2 μηνών στο ελληνικό δημόσιο προκειμένου να συμφωνήσει να προχωρήσει η μεταβίβαση του 16% των μετοχών του ΟΛΠ στην Cosco ζητεί με επιστολή της η Cosco. Στην επιστολή που εστάλη στις 23 Νοεμβρίου ο βασικός μέτοχος του ΟΛΠ παραδέχεται ότι δεν έχουν υλοποιηθεί οι προβλεπόμενες από τη σύμβαση παραχώρησης επενδύσεις ωστόσο υπογραμμίζεται ότι η καθυστέρηση στην υλοποίηση των επενδύσεων δε βαρύνει τον ΟΛΠ.

Πιο συγκεκριμένα στην επιστολή με ημερομηνία 23-11-2020 της COSCO SHIPPING HONG KONG, ο κινέζος βασικός μέτοχος του ΟΛΠ  επιρρίπτει βαριές ευθύνες στο Ελληνικό Δημόσιο για την μέχρι σήμερα αποτυχία υλοποίησης των Υποχρεωτικών Επενδύσεων, τις οποίες είναι υποχρεωμένη να ολοκληρώσει το αργότερο μέχρι τον Αύγουστο 2021. Στην επιστολή γίνεται λόγο για σοβαρές καθυστερήσεις των περιβαλλοντικών μελετών καθώς και στις εγκρίσεις τους. Ακόμη και σήμερα που έχουν περάσει 3 χρόνια από την αρχική υποβολή των περιβαλλοντικών μελετών στο υπουργείο περιβάλλοντος η απόφαση για την έγκρισή τους δεν έχει εκδοθεί αναφέρει η επιστολή. Η επίπτωση αυτής της σοβαρής καθυστέρησης που βρίσκεται εντελώς εκτός της ευθύνης του ΟΛΠ, αναφέρει η επιστολή της Cosco, έχει αναπόφευκτα οδηγήσει τον οργανισμό να μην μπορεί να προχωρήσει στη δημοπράτηση, ανάθεση και εκτέλεση των έργων μέχρι σήμερα. Επίσης η επιστολή αναφέρεται στην άρνηση του Δήμου του Πειραιά να αφήσει να περάσουν μέσα από την πόλη τα φορτηγά που μεταφέρουν υλικά για τις εργασίες στο λιμάνι. Αυτή η άρνηση έχει ως αποτέλεσμα να μην είναι εφικτή η πρόοδος των έργων βάσει των εγκεκριμένων μελετών

Υπενθυμίζεται ότι όπως προβλέπει η σύμβαση παραχώρησης του ΟΛΠ η μεταβίβαση του 67% των μετοχών του Οργανισμού επρόκειτο να γίνει σε δύο στάδια. Αρχικά μεταβιβάστηκε από το ΤΑΙΠΕΔ ποσοστό 51% των μετοχών και μετά την υλοποίηση των Υποχρεωτικών Επενδύσεων προβλέπεται να γίνει και η μεταβίβαση του απολειπόμενου 16%.

Στην επιστολή, η οποία έχει αποδέκτες το ΤΑΙΠΕΔ, το υπουργείο Οικονομικών, αλλά και το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής η Cosco ζητεί την άμεση επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για την ολοκλήρωση της δεύτερης φάσης της μεταβίβασης μέσα σε διάστημα 2 μηνών. Επίσης ζητείται η συνεργασία των ελληνικών αρχών ώστε να μην τίθενται εμπόδια στο επενδυτικό πρόγραμμα του ΟΛΠ και επηρεάζουν την καθημερινή λειτουργία της εταιρείας. Τέλος ζητείται η επιτάχυνση των εκκρεμών εγκρίσεων για την υλοποίηση των επενδύσεων.

CApital.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.