. Οι εταιρείες-μέλη της Διεθνούς Ένωσης Εταιρειών Κρουαζιέρας (CLIA), που εκπροσωπούν το 95% της παγκόσμιας επιβατικής χωρητικότητας στην κρουαζιέρα, συμφώνησαν να πραγματοποιούν τεστ ανίχνευσης του ιού στο σύνολο (100%) των επιβατών και των πληρωμάτων όλων των κρουαζιερόπλοιων με χωρητικότητα 250 ατόμων και άνω, καθιστώντας το αρνητικό τεστ απαραίτητη προϋπόθεση για την επιβίβαση στο πλοίο.
Επιπλέον, στο πλαίσιο αυτής της πολιτικής, τα πληρώματα θα πραγματοποιούν επιπρόσθετους ελέγχους, συμπεριλαμβανομένου αρνητικού τεστ πριν φύγουν από τα σπίτια τους, πριν από την επιβίβαση στα κρουαζιερόπλοια, μετά την ολοκλήρωση κατ’ ελάχιστον επταήμερης καραντίνας και επανάληψη τουλάχιστον μία φορά κάθε μήνα. Οι τύποι των τεστ στα οποία θα υποβάλλονται ενδέχεται να διαφέρουν ανάλογα με τις επιστημονικές εξελίξεις και τη διαθεσιμότητα διαφορετικών μεθόδων.
Η απόφαση αυτή είναι η πρώτη του είδους για την ταξιδιωτική βιομηχανία και αποτελεί παράδειγμα πώς ο κλάδος της κρουαζιέρας οδηγεί τις εξελίξεις. Καθώς οι κρουαζιέρες επανεκκινούν σταδιακά σε όλο τον κόσμο, ο κλάδος είναι ο πρώτος από τον ταξιδιωτικό και τουριστικό τομέα που δεσμεύεται στον έλεγχο του 100% των επιβατών και των πληρωμάτων του.
Η απόφαση αυτή ήρθε σε συνέχεια της μακράς και επίπονης προσπάθειας που έκαναν οι εταιρείες κρουαζιέρας τους προηγούμενους μήνες, σε συνεργασία με ειδικούς και υγειονομικές αρχές παγκοσμίως, να αναπτύξουν εκ νέου πρωτόκολλα δημόσιας υγείας.
Η Μαρία Δεληγιάννη, Γενική Διευθύντρια Ανατολικής Μεσογείου της CLIA, δήλωσε σχετικά: «Η CLIA αντιμετωπίζει τα τεστ ως ένα σημαντικό βήμα μιας πολυεπίπεδης προσέγγισης η οποία επιβεβαιώνει στην πράξη τη δέσμευση του κλάδου να προστατεύσει την υγεία των επιβατών, των πληρωμάτων και των κοινοτήτων που επισκέπτονται τα κρουαζιερόπλοια παγκοσμίως, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας.
Η ίδια προσθέτει: «Η σταδιακή, με σταθερό ρυθμό επανεκκίνηση της κρουαζιέρας είναι το αποτέλεσμα της συνεργασίας μεταξύ του κλάδου, των κυβερνήσεων, των λιμανιών και προορισμών, υπό την καθοδήγηση ιατρικών εμπειρογνωμόνων. Η Ελλάδα είναι ένας σημαντικός προορισμός για τη βιομηχανία μας και δεσμευόμαστε για μια υπεύθυνη επανέναρξη των δραστηριοτήτων μας».
Και καταλήγει: «Παρά τις τρέχουσες προκλήσεις, αυτή η κοινότητα έχει έρθει πιο κοντά από κάθε άλλη φορά μέσα από την κοινό μας ενδιαφέρον για την κρουαζιέρα και την αναζήτηση βέλτιστων λύσεων. Είμαστε σίγουροι ότι μέσα από αυτή την κρίση θα βγούμε ισχυρότεροι, όλοι μαζί».
Σχετικά με την Διεθνή Ένωση Εταιρειών Κρουαζιέρας (CLIA) – Ένας κλάδος, Μια Φωνή
Η Διεθνής Ένωση Εταιρειών Κρουαζιέρας (CLIA) συνιστά τη μεγαλύτερη παγκοσμίως εμπορική ένωση κρουαζιερόπλοιων, παρέχοντας μια ενιαία φωνή και έναν κορυφαίο θεσμικό φορέα για την παγκόσμια κοινότητα της κρουαζιέρας. Η Ένωση διαθέτει 15 γραφεία παγκοσμίως με εκπροσώπους στην Βόρεια και Νότια Αμερική, την Ευρώπη, την Ασία και την Αυστραλία, και είναι αφοσιωμένη στην ανάδειξη της ταξιδιωτικής εμπειρίας με κρουαζιερόπλοιο, υποστηρίζοντας πολιτικές και πρακτικές που προωθούν ένα ασφαλές, υγιές και βιώσιμο περιβάλλον στα κρουαζιερόπλοια,.
Η Κοινότητα της CLIA περιλαμβάνει τις κορυφαίες εταιρείες κρουαζιέρας σε ωκεανούς, ποταμούς και ειδικούς προορισμούς, μια εξαιρετικά εκπαιδευμένη και πιστοποιημένη κοινότητα ταξιδιωτικών πρακτόρων, προμηθευτές και συνεργάτες της κρουαζιέρας από τους τομείς των λιμένων και προορισμών, της κατασκευής πλοίων, των προμηθειών και επιχειρηματικών υπηρεσιών. Η αποστολή του οργανισμού είναι να αποτελεί τον ενιαίο εκείνο παγκόσμιο οργανισμό που βοηθά τα μέλη του να επιτύχουν, υποστηρίζοντας, εκπαιδεύοντας και προωθώντας τα κοινά συμφέροντα της κοινότητας της κρουαζιέρας. Για πρόσθετες πληροφορίες επισκεφθείτε τη διεύθυνση https://cruising.org ή ακολουθήστε τη Διεθνή Ένωση Εταιρειών Κρουαζιέρας στις σελίδες της CLIA στο Facebook, Twitter και LinkedIn.