Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΑ Ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου Πειραιά σχετικά με το νομοσχέδιο για την εκλογή...

Ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου Πειραιά σχετικά με το νομοσχέδιο για την εκλογή των Δημοτικών και Περιφερειακών Αρχών

479
0

Το Δημοτικό Συμβούλιο Πειραιά,  κατά τη χθεσινή του συνεδρίαση, ενέκρινε κατά πλειοψηφία και εξέδωσε ψήφισμα σχετικά με το νομοσχέδιο για την εκλογή των Δημοτικών και Περιφερειακών Αρχών.

Το ψήφισμα έχει ως εξής:

«Ο Νόμος 4555/2018 (Κλεισθένης) αποδείχθηκε ουσιαστικά ανεφάρμοστος δεν προώθησε  καμία σημαντική αλλαγή στο μοντέλο διακυβέρνησης της χώρας, στη λειτουργία του Κράτους και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, νομοθέτησε  αναιτιολόγητα τη συρρίκνωση της θητείας των αιρετών από τα 5, στα 4 χρόνια, παράπεμψε  γενικώς στο μέλλον και χωρίς συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα τις αναγκαίες αλλαγές και μεταρρυθμίσεις στο Κράτος και την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τέλος δεν ενσωμάτωσε  κρίσιμα ζητήματα στρατηγικής ενίσχυσης της αποκέντρωσης και προώθησης της πολυεπίπεδης διακυβέρνησης.

 

Η μεγάλη αντίφαση του 4555/2018 ήταν ότι ενώ πρέσβευε  την  απλή αναλογική, στη πράξη ήταν αναλογική αλά καρτ, αφού οι  Δημοτικοί Σύμβουλοι εκλέγονταν από  τον πρώτο γύρο, ενώ οι Δήμαρχοι αν δεν λάμβαναν  το 50+1 εκλέγονταν στον δεύτερο γύρο!

 

Σήμερα χρειαζόμαστε μία ολοκληρωμένη θεσμική παρέμβαση στην κατεύθυνση της Αποκέντρωσης με τη  μεταφορά πόρων και αρμοδιοτήτων από το  Κεντρικό Κράτος προς την Αυτοδιοίκηση, της προώθησης της οικονομικής αυτοδυναμίας των ΟΤΑ, καθώς και της ενίσχυσης της καταστατικής θέσης των αιρετών.

 

Το νέο εκλογικό σύστημα  πρέπει να διασφαλίζει την  Κυβερνησιμότητα των  Δήμων και συμφωνούμε στο ότι οι εκλογές θα γίνονται κάθε 5 χρόνια. Είμαστε αντίθετοι  στην μείωση των εδρών  των Δημοτικών Συμβουλίων,  γιατί έτσι περιορίζεται η συμμετοχή περισσοτέρων εκπροσώπων των δημοτών στη λειτουργία του Δήμου κάθε περιοχής   και  δυσχεραίνεται η ανανέωση των αιρετών οργάνων και φυσικά δεν συμφωνούμε με την αύξηση των παραβόλων συμμετοχής στα ψηφοδέλτια.

Το παρόν ψήφισμα να αποσταλεί στο Υπουργείο Εσωτερικών, Π.Ε.Δ.Α και Κ.Ε.Δ.Ε».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.