05/09/19 Ψαρογιώργης
O Γιώργης Ξυλούρης είναι ένας επιφανής ερμηνευτής της κρητικής παραδοσιακής μουσικής. Εξαιρετικός δεξιοτέχνης στο λαούτο, το αγαπημένο του μουσικό όργανο, και ερμηνευτής των στίχων που χαρακτηριστικά συνοδεύουν τις ιδιαίτερες αυτές μελωδίες.
Ο Γιώργης αναθράφηκε μέσα στη βαθειά μουσική παράδοση των Ανωγείων, και είναι απόγονος μιας θρυλικής οικογένειας μουσικών του ορεινού αυτού χωριού. Ο θείος του, Νίκος Ξυλούρης, υπήρξε μια από τις σημαντικότερες φυσιογνωμίες της εποχής του και συνέβαλε δραστικά στην αναζωπύρωση της κρητικής παραδοσιακής μουσικής και την εξέλιξη του σύγχρονου πολιτικού τραγουδιού. Ο πατέρας του, ο Ψαραντώνης, μοναδικός στο είδος του, συνεχίζει να οδηγεί την παραδοσιακή μουσική σε πρωτόγνωρα μονοπάτια. Τέλος, ο θείος του, ο Ψαρογιάννης, είναι ένας διακεκριμένος λαουτιέρης.
Ο Ψαρογιώργης, όπως ευρύτερα είναι γνωστός ο Γιώργης, με το χάρισμα της πλούσιας οικογενειακής κληρονομιάς, αποδίδει τις μελωδίες στο λαούτο με καινοτόμες ερμηνείες. Συνήθως μέσα σε ένα μουσικό σύνολο, τα λαούτο περιορίζεται σε συνοδευτικό ρόλο, στηρίζοντας ρυθμικά την ερμηνεία της λύρας η οποία είναι το κατ’ εξοχήν όργανο των τραγουδιστών της κρητικής μουσικής. Σε αυτό τον συνοδευτικό ρόλο, ο Ψαρογιώργης είναι απαράμιλλος. Καθιστά εντονότερο ένα ρυθμό, ο οποίος δίνει την εντύπωση ότι δεν συνδέεται ελεγχόμενα με το γενικό μέτρο της μελωδίας, εν τούτοις διατηρεί την ιδιαίτερη ακρίβεια που απαιτείται από τον βηματισμό των χορευτών. Χρησιμοποιώντας το κρητικό λαούτο στον πιο ασυνήθιστο ρόλο του, το έχει μετατρέψει σε ένα κεντρικό μελωδικό όργανο που πλαισιώνει και στολίζει το τραγούδι.
Συμμετέχοντας σε παραδοσιακές εκδηλώσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό, ο Ψαρογιώργης είναι ένας έμπειρος ερμηνευτής σε διεθνές επίπεδο, όχι μόνο στα πλαίσια της παραδοσιακής μουσικής της Κρήτης και του κόσμου, αλλά και σε συνεργασία με μουσικούς της ρόκ. Είναι ένας γοητευτικός εκπρόσωπος μιας ασυνήθιστα γόνιμης παράδοσης.
Μαζί του συμπράτουν επί σκηνής οι μουσικοί:
Γιάννης Παπατζανής :κρουστά & τραγούδι
Γιάννης Πολυχρονάκης:κοντρα μπάσο
Ανδρέας Αρβανίτης: Λύρα,Μαντολίνο,Ασκομαντούρα & θιαμπόλια
06/09/19 Ikaros Festival Vol.1
H Ikaros Records με χαρά ανακοινώνει το 1ο Ikaros Festival στη Δραπετσώνα για ένα μοναδικό live στο πλαίσιο του «Φεστιβάλ στη θάλασσα». Σε αυτή την γιορτή μουσικής θα υπάρχουν 3 παρουσιάσεις δίσκων καθώς και πάγκος με βινύλια, αξεσουάρ και merch απο τις μπάντες.
Οι μπάντες:
The Telestons
Οι Τέλεστονς αμιγώς καλοκαιρινή μπάντα, αναδύονται απο τον “αφρό,κρέμα παγωτό” της σύγχρονης μουσική σκηνής. Με έδρα το λιμάνι στον Πειραιά ακριβώς δίπλα στη θάλασσα, κολυμπώντας στην παράδοση , συνεχίζουν το έργο τους. Σαν τους μεταλλαγμένους σολωμούς που πηγαίνουν κόντρα στο ρεύμα.
Το όνομα είναι εμπνευσμένο από το ελληνικό μυθολογικό πλάσμα Telesto, ωκεανίδα, κόρη του Ωκεανού και της Tethys. Η πρώτη δισκογραφική τους δουλεία ήταν το 2017 με το ‘αλμπουμ ” Poseidon Knows” που έγινε sold out μέσα σε 4 μήνες.
Η μπάντα αποτελείτο από δυο κιθάρες, ένα μπάσο, ένα σαξόφωνο και ντραμς ενίοτε μπαίνουν και τρομπέτα, πλήκτρα και άλλα κρουστά και το “κουπί”. Αυστηρά αφιερωμένοι στο καλοκαίρι και στη θάλασσα, παίρνουν ως αφετηρία τη σερφ μουσική και την εμπλουτίζουν με τα δικά τους, αυτά που είναι και δικά σας και των αλλονών.
Mε αφορμή το φεστιβάλ λιπασμάτων οι The Telestons θα κάνουν την παρουσίαση του καινούριου τους δίσκου ¨ Summer Licks”, έναν οφθαλμοφανέστατα ερωτικό δίσκο με φιλοσοφικές απαντήσεις ως προς τον καλοκαιρινό τρόπο ζωής.
Εξετάζουν και παραθέτουν πολυμορφικά στυλ μουσικής και ανησυχίας. Παγωτό πέντε γεύσεων με σιρόπι και μπισκοτάκι σαν να λέμε, αλλά σε λαδόκολλα τυλιγμένο.
Ένας δίσκος για όλες τις ηλικίες, όλα τα γούστα και ένα ελπι με τη σκληρή πλευρά τους νομίσματος, την σκοτεινή πλευρά του φεγγαριού, το πάτημα του αχινού, το τσίμπημα τσούχτρας το σκάσιμο σε στρώμα θαλάσσης, κάψιμο πατούσας στην παραλία 3 η ωρά μεσημέρι. Τα σκληρα τα “ Μπλάστ Μπίτς”
***
The Jet Black
Το “Transcendence” αποτελεί το φιλόδοξο, ντεμπούτο άλμπουμ των Jet Black .Τα μέλη των The Jet Black, 22 χρόνια πάνω σε αυτόν τον κόσμο, μετρούν ήδη 17 χρόνια φιλίας μεταξύ τους. Δύο οικογένειες, που πλέον έχουν γίνει μία.
Ξεκίνησαν να παίζουν μαζί σε ένα γκαράζ ως δικαιολογία για να βλέπονται συστηματικότερα, στην πορεία όμως και τελείως αβίαστα, άρχισε η δημιουργία. Η ηχογράφηση του “Transcendence” ξεκίνησε ενδοιαστικά το 2014 και ολοκληρώθηκε με ωριμότητα το καλοκαίρι του 2017. Την τεχνική επιμέλεια του δίσκου έχει αναλάβει ο Θάνος Αμοργινός(ex. The Last Drive,Earthbound). Με την τεράστια πείρα του, αλλά και τις γνώσεις του πάνω στην μουσική, βγήκε από τον στενό, παγιωμένο ρόλο του παραγωγού – ηχολήπτη, και μετήλθε στον ρόλο ενός δάσκαλου – καθοδηγητή στην μουσική πορεία του συγκροτήματος.
Οι The Jet Black λοιπόν, αποτελούνται από τέσσερεις αυτοδίδακτους μουσικούς που αγαπούν και προσεγγίζουν με πολύ διαφορετικό τρόπο την μουσική. Διαθέτουν ένα ευρύ φάσμα επιρροών, από Jazz, Funk, Punk, Garage και Metal, αλλά όμως, με έναν μοναδικό τρόπο, καταφέρνουν να βγάζουν ένα συνεκτικά αρμονικό αποτέλεσμα.
Απόσταγμα όλων των παραπάνω αποτελεί το “Transcendence”, μία συμπαραγωγή με την Ikaros Records. Φωτογραφικό υλικό από τον Δημήτρη Μυλωνά (Milo / The Last Drive official photographer)
***
The Fantastic Terrors
The Fantastic Terrors – The Yodeler / Empty Refrigerator Sunday (2019 / Ikaros Records) «Do it right and do it proper!»
Σε βινύλιο αποτύπωσαν οι Fantastic Terrors την πρώτη τους κυκλοφορία, με το δικό τους κολλώδες μείγμα από πρωτόγονο punk, βαρύ blues, βρωμιάρικο metal και εκσυγχρονισμένο rock ‘n’ roll.
Το επτάιντσο δισκάκι από Ikaros Records φέρει τα τραγούδια “The Yodeler” και “Empty Refrigerator Sunday”, που είναι ήδη γνωστά στο κοινό χάρη στα αντίστοιχα δημοφιλή βίντεο κλιπ στο youtube. Θα σας το ομολογήσει η ίδια η μπάντα, μεγαλωμένη στα νότια προάστια της Αττικής, την Νέα Σμύρνη και το Φάληρο: «Κάτι μας συνέβη όταν ακούσαμε στην εφηβεία τραγούδια των Misfits από τους Metallica και έκτοτε παίζουμε μαζί.»
Η ηχοληψία και η παραγωγή των τραγουδιών έγινε στο Soundflakes Studio από τον John Mcris (a.k.a. Satrigiannis, Anorimoi) και το mastering από τον Steve Lado (Tardive Dyskinesia). Το εντυπωσιακό εξώφυλλο φιλοτέχνησε ο Kostis K. (Last Rizla).
Το συγκρότημα ήδη ηχογραφεί το επερχόμενο ντεμπούτο άλμπουμ του με τίτλο “Feelin’ The Delta Punk” και ετοιμάζεται για τις συναυλίες του φθινοπώρου.
07/09/19 Πέτρος Σαριδάκης
Ήχοι απο το παρελθόν της Κρήτης αλλά και δικές του δημιουργίες αποτυπώνονται εναλλακτικά αλλά και παλαιϊνά με το δικό του ηχόχρωμα που ο ίδιος εκφράζει.
Μαζί με τον Σύλλογο Κρητών Κερατσινίου παρουσιάζουν παλιούς χορούς της Κρήτης που επανασυστήνονται μέσω της παγκόσμιας γλώσσας της μουσικής.
Μαζί του ο Χρήστος Βεργάκης στο τραγουδι και στο λαούτο
Λαούτο // Μάρκος Αγριμάκης
Μπάσο // Δημήτρης Δαμηλάκης
Τύμπανα // Βασίλης Γιασλακιώτης
09/09/19 Οι προσευχές της Θάλασσας
Το Πειραϊκό Φωνητικό Σύνολο Libro Coro σε μια νυχτερινή μουσική παράσταση προσεύχεται από και για την θάλασσα, τα μυστικά της τα κρυμμένα, τις νεράιδες και τους ναυτεργάτες της στον Πολυχώρο Λιπασμάτων στα Πλαίσια του Φεστιβάλ στη Θάλασσα 2019 την Δευτέρα 9 Σεπτεμβρίου 2019 και ώρα 21.00 σε μουσική διεύθυνση Ανθής Γουρουντή και σκηνοθεσία Λευτέρη Παπακώστα.
Η παράσταση «Οι προσευχές της Θάλασσας» παρουσιάστηκε πρώτη φορά στο πλαίσιο του κύκλου «Άτλας» Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου τον Ιούνιο του 2018 .
Οι μελωδίες που θα ακουστούν ακουμπούν στις άκρες της παραδοσιακής μουσικής, ταξιδεύουν στις ράχες της ελαφράς λόγιας, για να ελλιμενιστούν ελεγειακά στο σύγχρονο ελληνικό τραγούδι.
Το Πειραϊκό Φωνητικό Σύνολο «Libro Coro» αποτελείται από ανθρώπους κάθε ηλικίας , είναι μια αυτόνομη αυτοχρηματοδοτούμενη μουσική κολεκτίβα στις γειτονιές του Πειραιά με έδρα τα Ταμπούρια και βασικές δεξαμενές έμψυχου υλικού τα Καμίνια, τη Δραπετσώνα , το Κερατσίνι, την Αγιά Σοφιά , την Καλλίπολη…Η ομάδα έχει ως στόχους το βάθεμα της καλλιτεχνικής παιδείας σε κοινωνικές ομάδες που η σύγχρονη εποχή τις έχει αποκλείσει από κάθε διαδικασία τέχνης χωρίς εκπτώσεις στην ποιότητά της, όπως και την υποστήριξη της μουσικής και των παραστατικών τεχνών.
Μαζί με την ομάδα εργάζονται οι Κλεοπάτρα Παπαχειμώνα καθηγήτρια Μονωδίας, η Αγάθη Κωστήρη μουσικοπαιδαγωγός , Μιχάλης Γκαρτζόπουλος καθηγητής ανωτέρων θεωρητικών, Σταυρούλα Μέντη καθηγήτρια βιολιού, και η Ανθή Γουρουντή που είναι υπεύθυνη για τις ενορχηστρώσεις , τη μουσική δραματουργία και τη διεύθυνση του Συνόλου. Με την ομάδα συνεργάζεται μόνιμα ο ηθοποιός –συγγραφέας Τσιμάρας Τζαννάτος.