Αρχική ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΑ ” Τρίτο Κουδούνι ή Το Θέατρο Αλλιώς” – η καρδιά της θεατρικής...

” Τρίτο Κουδούνι ή Το Θέατρο Αλλιώς” – η καρδιά της θεατρικής παιδείας χτυπά στο ΔΗΘΕΠΕΙ

950
0

Στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά,  χτυπά η καρδιά της θεατρικής παιδείας. Σάββατο 11 και Κυριακή 12  Μαΐου 2019

 Τρίτο Κουδούνι ή το θέατρο αλλιώς με την υποστήριξη του  Κοινωφελούς  Ιδρύματος  Ιωάννη Σ. Λάτση

 7  Σχολεία / 7  Σκηνοθέτες /  7 Παραστάσεις

δύο ημέρες θεατρικών παραστάσεων στο ΔΘΠ 

 

Για τέταρτη συνεχή χρονιά το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά  πραγματοποιεί   το εκπαιδευτικό  πρόγραμμα το Τρίτο Κουδούνι ή Το Θέατρο Αλλιώς με στόχο την ενεργό υποστήριξη της ενασχόλησης των μαθητών με δημιουργικές εξωσχολικές δραστηριότητες.

 

Το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά έχοντας θέσει ως στόχο την καλλιέργεια της θεατρικής παιδείας, αγκαλιάζει τους νέους, δημιουργώντας και στηρίζοντας δράσεις οι οποίες συμβάλλουν στην μύηση της θεατρικής πράξης και εμπλουτίζουν την εκπαιδευτική διαδικασία στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

To Τρίτο Κουδούνι ή Το Θέατρο Αλλιώς   ανοίγει τις πόρτες του στην εκπαιδευτική κοινότητα και στους μαθητές όλων των σχολικών βαθμίδων, συναντά τα παιδιά και τους νέους εκεί όπου σπουδάζουν και κατοικούν, στα σχολεία αλλά και στις γειτονιές, για να υποστηρίξει με τις δράσεις του, την σχέση τους με το θέατρο, τον πολιτισμό και την γνώση.

Το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση θέτει σε προτεραιότητα τα θέματα που άπτονται της παιδείας δημιουργώντας ετήσια προγράμματα και παρέχοντας ad-hoc χρηματοδοτήσεις σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης. Το Ίδρυμα είναι αποκλειστικός χρηματοδότης του εκπαιδευτικού προγράμματος Τρίτο Κουδούνι – Το Θέατρο Αλλιώς με στόχο την ενεργό υποστήριξη της ενασχόλησης των μαθητών με δημιουργικές εξωσχολικές δραστηριότητες.

Το πρόγραμμα αυτό ενώνει συνειδητά τα δύο πεδία, του θεάτρου και της εκπαίδευσης, µέσα στη σχολική αίθουσα αρχικά και στη συνέχεια σε μια επαγγελματική ιστορική θεατρική σκηνή. Οι μαθητές και οι μαθήτριες μέσα από τη συνεργασία με τους εκπαιδευτικούς και τους σκηνοθέτες εµπνέονται και καθοδηγούνται σε ένα δρόµο που κάνει τη µάθηση και τη διδασκαλία δημιουργική και ψυχαγωγική. Μπαίνουν σε φανταστικούς κόσµους ή τους διαμορφώνουν βάσει των εμπειριών τους εξερευνώντας θέµατα σχετικά µε την ιστορία, την παράδοση, τη λογοτεχνία, την επιστήμη, την τέχνη αλλά και την ίδια τους τη ζωή. Η θεατρική διδασκαλία ενθαρρύνει τους μαθητές και τις μαθήτριες να αναπτύξουν τη σχέση τους με το διάβασμα, το γράψιμο και τις ικανότητες συζήτησης και συνεργασίας μεταξύ τους.

με δεξιότητες διδασκαλίας και εκπαίδευσης συμπράττουν στο εγχείρημα αυτό, και υπό την καλλιτεχνική καθοδήγηση του ΔΘΠ θα επιλέξουν τους θεατρικούς συγγραφείς και τα κείμενα εργασίας της δράσης.

Το πρόγραμμα υλοποιήθηκε για πρώτη φορά το σχολικό έτος 2015-16 και ανανεώθηκε για το σχολικό έτος 2016-17 και 2017 – 18.

 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  

ΣΑΒΒΑΤΟ 11 ΜΑΙΟΥ

2 ο ΓΕΛ ΠΕΙΡΑΙΑ  ΩΡΑ 11.00 ΠΜ

Τίτλος παράστασης :Πλασμένοι για… χαρταετοί

Πάρτε θέσεις…. Πάνω στα σύννεφα….στον κόσμο τον δικό μας…. Όταν κοιτάζουμε κάτω …βλέπουμε την αλήθεια…. την αλήθεια που κρύβεται από όλους και όλες…. Θα σας πούμε όλα όσα θα δούμε….. Όλα όσα αφορούν εμάς… κι ίσως κι εσάς….. Της εφηβείας μας την αλήθεια….. Οι μαθητές της ομάδας αφηγούνται τις δικές τους ιστορίες. Ιστορίες μυθοπλασίας; Ιστορίες πραγματικές; Η ίδια η ζωή θα δώσει την απάντηση. Μια παράσταση βασισμένη στους κανόνες του θεάτρου της επινόησης, φτιαγμένη με τα υλικά της ψυχής των συντελεστών της….. και την αγάπη τους για τη ζωή και το θέατρο.

Σκηνοθέτης :Δημήτρης Μαύρος, Καθηγήτριες: Μαρία Βλάμη ,Κατερίνα Σκαμάγκα ,Μαρώ Τριανταφύλλου, Ονόματα συμμετεχόντων μαθητών :Κωνσταντίνα Καραβάνη, Λορένα Κιόσια, Μάγδα Λαμπροπούλου, Αργυρώ Λεμοδέτη, Βασιλική Μπούκλη, Χάρης  παναγιωτόπουλος, Μάριος Πουλή,
Μυρτώ Τσολάκη

 

4ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΚΕΡΑΤΣΙΝΙΟΥ / 12.30 ΜΜ

Τίτλος παράστασης: Μετ΄εμποδίων

Μία  παράσταση «θεάτρου της επινόησης» με θέμα το θάρρος και τον φόβο, τους στόχους που βάζουμε, τα εμπόδια που συναντάμε και πώς συνεχίζουμε ή εγκαταλείπουμε τον αγώνα αναλογιζόμενοι το κόστος. Το υλικό της παράστασης είναι ιστορίες των παιδιών, αυτοσχεδιασμοί που έγιναν στην πρόβα από τα παιδιά, χορογραφίες από τα ίδια τα παιδιά. Σκηνοθέτης: Κώστας  Παπακωνσταντίνου

Υπεύθυνες καθηγήτριες Φουντούκη Αιμιλία, Τσουβαλτζίδου Κατερίνα. Συμμετέχουν οι: Αντωναράκη Νίκη  ,
Αντωναράκης Γιώργος
Καλογηράτου Ευανθία
Κανέλλου Ξένια
Κάσση Μαριάνθη
Κονταξή Μαριάννα
Μιτόγλου Ιφιγένεια
Μπόνη Μαριάντα
Ναυπλιώτου Δανάη
Ντρέου Βιολέττα
Ντρέου ΄Αντζελο
Παπατόλιου Ραφαέλλα
Πατσάκη Μυρτώ
Πράσινος Χάρης
Τσακιρίδη Χριστίνα
Χριστοδούλου Αναστασία
Χρυσοπούλου Κατερίνα

 

ΚΥΡΙΑΚΗ 12 ΜΑΙΟΥ

ΓΕΛ ΙΩΝΙΔΕΙΟΥ ΣΧΟΛΗΣ ΠΕΙΡΑΙΑ / 10.00 ΠΜ

Τίτλος Παράστασης: Μέσα από τα μάτια μας

Οι έφηβοι δεν έχουν προβλήματα». Τότε γιατί δεν είναι κανείς τους χαρούμενος; Γιατί οι φίλοι του Δημήτρη είναι πεσμένοι στο πάτωμα; Γιατί η Νεφέλη παίζει με το δοξάρι της; Γιατί ο Παύλος κρύβεται κάτω απ’την κουκούλα του; Τι κάνει η Άννα μ’ όλα αυτά τα βιβλία; Επτά ιστορίες από εφήβους για εφήβους βγαλμένες από αυτοσχεδιασμούς διερευνούν την πραγματικότητα μέσα από τα μάτια τους και συνομιλούν με τον εαυτό τους.

Σκηνοθέτης: Μαρίνα Μέργου, Υπεύθυνη καθηγήτρια: Δώρα Γκόντα. Κείμενα: Η ομάδα

Φωτογραφίες & Αφίσα: Παντελής Μεξής. Βιολί: Μαριλένα Κοτζιά. Πιάνο: Ειρήνη Χαλκιά, Φιλίππα Σκιαδοπούλου. Κιθάρα: Νικόλας Ντάσιος. Συμμετέχουν οι μαθητές:

Θεμιστοκλής Σχοινάς, Παντελής Μέξης, Ειρήνη Χαλκιά, Φιλίππα Σκιαδοπούλου, Νικόλας Ντάσιος, Ακριβή Καράμπελα, Μαριλένα Κοτζιά.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.