Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ Το ΕΒΕΠ και οι παραγωγικοί φορείς του Πειραια έκοψαν την πίτα τους...

Το ΕΒΕΠ και οι παραγωγικοί φορείς του Πειραια έκοψαν την πίτα τους για το 2020

597
0

«Το τρέχον έτος θα είναι η χρονιά αύξησης των ρυθμών ανάπτυξης της οικονομίας και αποκατάστασης της μεσαίας τάξης» είπε, απευθύνοντας χαιρετισμό, κατά τη διάρκεια της κοινής εκδήλωσης των παραγωγικών φορέων του Πειραιά στο Μέγαρο του Ε.Β.Ε.Π. για την κοπή της πίτας, που ευλόγησε ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Πειραιά, κ.κ. Σεραφείμ, ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, κ. Γιάννης Πλακιωτάκης, ο οποίος δεν παρέλειψε να αναφέρει ότι αυτή τη χρονιά θα αλλάξουν όλα με στόχο την βελτίωση της ανταγωνιστικότητας του εθνικού νηολογίου αλλά και της δημόσιας ναυτικής εκπαίδευσης παράλληλα με την εισαγωγή της ιδιωτικής ναυτικής εκπαίδευσης. Ο υπουργός, επίσης, αποκάλυψε ότι, το προσεχές διάστημα, θα υπάρξει συνεργασία μεταξύ ΥΝΝΠ και ΕΤΕΑΝ για την ανάπτυξη δράσεων για τη θαλάσσια οικονομία, μη παραλείποντας να αναφερθεί και στον βασικό στόχο της νέας λιμενικής πολιτική.

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Τρύφων Αλεξιάδης, ευχήθηκε για την καλή χρονιά, σημειώνοντας ότι η ημέρα δεν προσφέρεται ούτε για πολιτικές αναλύσεις και μικροπολιτικά, ούτε βέβαια για τοποθετήσεις στα “καυτά” θέματα του Πειραιά, που έθεσε ο πρόεδρος του Ε.Β.Ε.Π., για να σημειώσει την αναγκαιότητα διοργάνωσης συνεδρίου για την συζήτηση αυτών.

Στον χαιρετισμό του, ο Πρόεδρος του Ε.Β.Ε.Π., κ. Βασίλης Κορκίδης, απεύθυνε σημειολογικά δέκα συν μία (11) ευχές για την επιχειρηματική Ελλάδα, αλλά και για τον Πειραιά έντεκα δράσεις, επισημαίνοντας, μεταξύ άλλων, ότι το 2020 αποτελεί έτος ορόσημο για την οικονομική μεταβολή που επιχειρεί η ελληνική κυβέρνηση, τα πρώτα μέτρα της οποίας ο επιχειρηματικός κόσμος της χώρας χαιρέτισε στα τέλη του περασμένου χρόνου. Πρόσθεσε δε ότι ο επιχειρηματικός κόσμος της χώρας, που πάλεψε σε αντίξοες συνθήκες, αναμένει ένα καθαρότερο ορίζοντα, τονίζοντας ότι οι παραγωγικές τάξεις θα πρέπει να διαμορφώσουν, υπό την προϋπόθεση της στήριξης από την πολιτεία, εκείνου του πλαισίου όπου οι νέοι θα ωθούν στην ανάπτυξη με τις ιδέες τους το επιχειρείν ώστε αυτό να λειτουργήσει υπέρ της οικονομίας η κυκλικότητα της οποίας είναι γνωστή. Καταλήγοντας, ο κ. Κορκίδης, σημείωσε πως το «υπέρ δεκαετές» παρελθόν, με τα πολλά λάθη πρέπει να μας διδάξουν και η χώρα να προχωρήσει μπροστά μέσα σε ένα παγκόσμιο σκληρό ανταγωνιστικό περιβάλλον και μία εύθραυστη γεωστρατηγικά περιοχή, όπου τα λάθη πλέον δεν επιτρέπονται, ούτε βεβαίως συγχωρούνται.

Στην κοινή εκδήλωση των παραγωγικών φορέων του Πειραιά, μετά από ομόφωνη απόφαση,  ανακηρύχθηκε επίτιμο μέλος του Ε.Β.Ε.Π. η οικογενειακή επιχείρηση «ΗΛΙΟΣ ΜΠΑΧΑΡΙΚΑ», και η επιχείρηση «Ν. Θ. Μανεσιώτης & Υιός ΑΕ» ως αναγνώριση της εκατονταετούς επιχειρηματικής τους δραστηριότητας. Τις τιμητικές πλακέτες επέδωσαν, στην Αντιπρόεδρο της επιχείρησης «ΗΛΙΟΣ ΜΠΑΧΑΡΙΚΑ», κα Στέλλα Διαμαντοπούλου, και στον Πρόεδρο της επιχείρησης «Ν. Θ. Μανεσιώτης & Υιός ΑΕ», κ. Νίκο Μανεσιώτη, ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Πειραιώς κ.κ. Σεραφείμ και ο υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας.  

 

Επίσης, μετά από ομόφωνη απόφαση, βραβεύθηκαν:

  • H Πρέσβης της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας στην Ελλάδα, κ. Zhang Qiyue, για τη συμβολή της στην περαιτέρω ανάπτυξη των διμερών οικονομικών και πολιτιστικών σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Κίνας. Την τιμητική πλακέτα επέδωσαν ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Άδωνις Γεωργιάδης και η Εντεταλμένη Δημοτική Σύμβουλος Πολιτισμού Δήμου Πειραιά και Πρόεδρος Ναυτικής Λέσχης Πειραιά, κα Ειρήνη Νταϊφά.

 

  • Ο κ. Γεώργιος Πατέρας, Πρόεδρος του Ναυτικού Επιμελητηρίου Ελλάδος για την πολύτιμη προσφορά του στη ναυτιλιακή κοινότητα και τον Επιμελητηριακό θεσμό. Την τιμητική πλακέτα επέδωσαν ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, κ. Γιάννης Πλακιωτάκης και ο Πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος, κ. Κωνσταντίνος Μίχαλος.

 

  • Ο κ. Συμεών Παληός, Πρόεδρος της εταιρείας «Diana Shipping Inc.», σε αναγνώριση της μακράς και πολύτιμης προσφοράς του στην πρωτοκαθεδρία της Ελληνικής Ναυτιλίας στο παγκόσμιο γίγνεσθαι. Την τιμητική πλακέτα επέδωσαν ο αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών, κ. Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, και η βουλευτής της Ν.Δ., κ. Ντόρα Μπακογιάννη.

 

  • Ο κ. Δ. Ανδριόπουλος, Πρόεδρος της εταιρείας «Dimand Real Estate» σε αναγνώριση της πολύτιμης προσφοράς του στην ανάπτυξη της πόλης του Πειραιά. Την τιμητική πλακέτα επέδωσαν ο αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, κ. Γιώργος Κουμουτσάκος, και ο Δήμαρχος Πειραιά, κ. Γιάννης Μώραλης.

 

  • Ο κ. Ν. Γιαννόπουλος, Πρόεδρος και Ιδρυτής της εταιρείας «Ν. Γιαννόπουλος-Π. Αγγελόπουλος ΑΕΒΕ», σε αναγνώριση της μακράς και πολύτιμης προσφοράς του στον κόσμο του εμπορίου και του «επιχειρείν». Την τιμητική πλακέτα επέδωσαν ο Υπουργός Επικρατείας, κ. Γιώργος Γεραπετρίτης, και ο Περιφερειάρχης Αττικής, κ. Γιώργος Πατούλης.

 

Την, για 7η συνεχή χρονιά τελεσθείσα, σε κλίμα ενότητας και αισιοδοξίας, κοινή εκδήλωση του Ε.Β.Ε.Π. και των παραγωγικών φορέων του Πειραιά, όπως ο Εμπορικός Σύλλογος Πειραιώς, ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Αττικής-Πειραιώς, η Ομοσπονδία Εμπορικών Συλλόγων Αττικής, Όμορων Νομών και Νήσων Aιγαίου, η Ένωση Βιοτεχνών-Εργοδοτών και Μηχανουργών Πειραιά, ο Σύνδεσμος Εμπορικών Αντιπροσώπων και Διανομέων Πειραιά, η Ένωση Επιχειρήσεων Παραγωγής και Επεξεργασίας Μετάλλων, ο Πανελλήνιος Σύλλογος Εφοδιαστών Πλοίων και Εξαγωγέων, ο Σύλλογος Εκτελωνιστών Τελωνειακών Αντιπροσώπων Πειραιώς – Αθηνών, η Ένωση Συνταξιούχων Εμπόρων Διοικητικών Ορίων Νομαρχίας Πειραιώς και ο Σύλλογος Βιβλιοχαρτοπωλών και Εκδοτών Πειραιά, τίμησαν, μεταξύ άλλων, με την παρουσία τους, οι κ.κ. Χρ. Σταϊκούρας, Υπουργός Οικονομικών, Ι. Βαρβιτσιώτης, αν. Υπουργός Εξωτερικών, Άδωνις Γεωργιάδης και Νικόλαος Παπαθανάσης, Υπουργός και Υφυπουργός αντίστοιχα Υπ. Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Ι. Πλακιωτάκης, Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής,  Γ. Κουμουτσάκος, αν. Υπουργός Προστασίας του Πολίτη και Γ. Γεραπετρίτης, Υπουργός Επικρατείας.

 

Ακολουθεί ολόκληρη η ομιλία του Προέδρου του Ε.Β.Ε.Π., κου Βασίλη Κορκίδη, από την εκδήλωση:

 

 

 

 

 

 

ΟΜΙΛΙΑ ΠΡΟΕΔΡΟΥ Ε.Β.Ε.Π. ΒΑΣΙΛΗ ΚΟΡΚΙΔΗ, ΣΤΗΝ ΕΤΗΣΙΑ ΕΚΔΗΛΩΣΗ 2020

 

Εκλεκτοί καλεσμένοι,

Κυρίες και Κύριοι,

 

Η είσοδος στο 2020 σηματοδοτεί το κλείσιμο της πρώτης εικοσαετίας του 21ου αιώνα, το κλείσιμο της δεύτερης δεκαετίας κατά την οποία η οικονομία της χώρας διήλθε δια πυρός και σιδήρου, αλλά και την έναρξη μιας νέας δεκαετίας. Το 2020 αποτελεί έτος ορόσημο για την οικονομική μεταβολή που επιχειρεί η ελληνική κυβέρνηση, τα πρώτα μέτρα της οποίας χαιρετίσαμε στα τέλη του περασμένου χρόνου με τον νέο αναπτυξιακό και φορολογικό νόμο.

Ο επιχειρηματικός κόσμος της χώρας, που πάλεψε σε αντίξοες συνθήκες, αναμένει ένα καθαρότερο ορίζοντα. Αυτόν τον ορίζοντα πρέπει πλέον να τον διατηρήσουμε «ανέφελο» και όχι ανώφελο για το νέο έμψυχο δυναμικό της χώρας που θα κληθεί να στελεχώσει τις ιδιωτικές επιχειρήσεις, αλλά και τον δημόσιο τομέα, ώστε να αποτραπεί ένα ακόμη κύμα φυγής νέων «εγκεφάλων» που διαθέτουν κατάρτιση και όνειρα να προσφέρουν, αλλά δυστυχώς προς όφελος άλλων οικονομιών. Αυτό είναι το δυσκολότερο στοίχημα του νέου έτους αλλά ίσως και της προσεχούς δεκαετίας. Ο επιχειρηματικός κόσμος θα πρέπει να διαμορφώσει, υπό την προϋπόθεση της στήριξης από την πολιτεία, εκείνου του πλαισίου όπου οι νέοι θα ωθούν στην ανάπτυξη με τις ιδέες τους το επιχειρείν ώστε αυτό να λειτουργήσει υπέρ της οικονομίας η κυκλικότητα της οποίας είναι γνωστή.

Στο Ε.Β.Ε.Π. το 2020 και όλη τη δεκαετία που ξεκινά θα συνεχίσουμε

να Προχωράμε ! να Αισιοδοξούμε ! και να Δημιουργούμε !

Γιατί αυτό ξέρουμε, αυτό θέλουμε και αυτό οφείλουμε να κάνουμε.

Για όλους εμάς στο Ε.Β.Ε.Π., ο εχθρός του καλού είναι το καλύτερο!

Πολύ θα ήθελα να κάνω 2020 ευχές, αλλά επιτρέψτε μου να περιοριστώ σε 11 ευχές για την επιχειρηματική Ελλάδα, όσοι ακριβώς είναι και οι φορείς που συνδιοργανώνουμε στο Ε.Β.Ε.Π. τη σημερινή εκδήλωση.

Εύχομαι λοιπόν το 2020 να είναι πράγματι η χρονιά που θα ξεκινήσει μια νέα δεκαετία με ελπιδοφόρο προοπτική για την ελληνική επιχειρηματικότητα. Μακάρι το 2020 να ξεκινήσει το «rebrain και rebusiness», να πραγματοποιηθεί ένα βιώσιμο επενδυτικό άλμα με αύξηση της απασχόλησης, να αισθανθούμε την ελάφρυνση της φορολογίας στην τσέπη και το ταμείο μας, να αυξηθούν τα εισοδήματά μας, να δούμε ένα νέο, αναλογιστικό και ανταποδοτικό ασφαλιστικό σύστημα, να πετύχουμε ένα ψηφιακό μετασχηματισμό προς όφελος όλων, να βρούμε λύσεις για το δημογραφικό και μεταναστευτικό, να υιοθετήσουμε την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία για ένα καλύτερο ενεργειακό περιβάλλον, να επιδείξουμε εθνική ομοψυχία απέναντι σε όποιον απειλεί τα οικονομικά μας συμφέροντα, τα κυριαρχικά μας δικαιώματα και την ειρήνη στη περιοχή μας. Στην Ευρώπη, μετά το μάθημα του Brexit, να δούμε μια ισχυρή οικονομικά και αποφασιστική πολιτικά Ε.Ε. για όλα ανεξαιρέτως τα κράτη μέλη της.

Στον Πειραιά και την ευρύτερη περιοχή το 2020, οι 11 φορείς μαζί με όλους τους άλλους, έχουμε πολλή δουλειά να κάνουμε και ξεκινάμε με 11 δράσεις:

Επικεντρωνόμαστε στην καλύτερη δυνατή διαδοχή των οικογενειακών επιχειρήσεων που είναι οι 8 στις 10 στην περιοχή μας, αλλά και στη γυναικεία επιχειρηματικότητα, αφού η παρουσία των γυναικών είναι έντονη τόσο στο εμπόριο όσο και τη ναυτιλία.

Εστιάζουμε την προσοχή μας στην ολοκλήρωση των έργων ανάπλασης στη περιοχή «Παπαστράτου», αξιοποίησης του «Πύργου» και ανάπλασης της περιοχής του «Αγίου Διονυσίου».

Αναμένουμε και πιέζουμε για καθοριστικές ενέργειες και αποφάσεις για τη δημιουργία της «Ιπποδάμειας» Αγοράς Τροφίμων, μετά και τη μελέτη που εκπονήσαμε, καθώς και για το Μητροπολιτικό πάρκο Δραπετσώνας.

Επιδιώκουμε το 2020 να είναι το τελευταίο έτος περιπλάνησης του νέου Δικαστικού Μεγάρου Πειραιά και να εγκατασταθεί οριστικά στο Μέγαρο της «Ραλλείου».

Ελπίζουμε στην αποσυμφόρηση του κυκλοφοριακού που μπορεί να επιτευχθεί σε συνδυασμό με την υπογειοποίηση των γραμμών του ηλεκτρικού στη περιοχή του «Κεράνη» και επιμένουμε στην υλοποίηση της μελέτης της Περιφέρειας.

Συγχρηματοδοτούμε ως Ε.Β.Ε.Π. τη λειτουργία ενός ολοκληρωμένου πληροφοριακού συστήματος GIS στα πρότυπα των έξυπνων ευρωπαϊκών πόλεων, με δυνατότητες επιχειρηματικής ευφυίας και διασύνδεσης «business intelligence» και υιοθετούμε το «Blue Lab» του Δήμου Πειραιά.

Προσδοκούμε άλλο ένα έτος ρεκόρ ανάπτυξης των λιμενικών δραστηριοτήτων του Πειραιά που πρέπει να συνεχίσει να αναπτύσσεται και θα επιμείνουμε σε μία ευρύτερη συνεργασία της ΟΛΠ ΑΕ με τις ΜμΕ επιχειρήσεις της περιοχής.

Συνεχίζουμε να εξελίσσουμε τις ψηφιακές επιμελητηριακές και άλλες υπηρεσίες προς τις επιχειρήσεις, περιορίζοντας εμπόδια και γραφειοκρατία.

Αναπτύσσουμε τη συνεργασία με τα Πανεπιστήμια Πειραιά και Δυτικής Αττικής και παραχωρούμε αίθουσες του Ε.Β.Ε.Π. για μεταπτυχιακές ναυτιλιακές σπουδές & logistics.

Ανταποκρινόμαστε, άλλη μία χρονιά, στο κοινωνικό μας έργο, σε συνεργασία πάντα με άλλους φορείς, την Πειραϊκή Εκκλησία και την Τοπική Αυτοδιοίκηση, αλλά και προετοιμαζόμαστε, όπως αρμόζει, για την επέτειο των 200 χρόνων της απελευθέρωσης του έθνους μας.

Και επειδή «δεν ξεχνάμε», επιτρέψτε μου να ολοκληρώσω με μία υπενθύμιση. Το «υπέρ δεκαετές» παρελθόν με τα πολλά λάθη πρέπει να μας διδάξουν και η χώρα να προχωρήσει μπροστά μέσα σε ένα παγκόσμιο σκληρό ανταγωνιστικό περιβάλλον αλλά και μία εύθραυστη γεωστρατηγικά περιοχή, όπου τα λάθη πλέον δεν επιτρέπονται, ούτε βεβαίως συγχωρούνται. Εμείς όλοι στον Πειραιά έχουμε αποδείξει, όπως βλέπετε, την αλληλεγγύη των φορέων μεταξύ μας, τη συνεννόηση και συνεργασία με την τοπική Αυτοδιοίκηση και την υποστήριξη της εκκλησίας, των βουλευτών και του κράτους.

 

Εύχομαι εκ μέρους όλων των φίλων μου προέδρων, Μια Καλή, Δημιουργική, Γεμάτη Υγεία και Ευτυχία Νέα Χρονιά !

 

Σας Ευχαριστώ!

Ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Γιάννης Μώραλης, σε δήλωσή του, ανέφερε ότι η κοινή εκδήλωση  του Ε.Β.Ε.Π.   και των παραγωγικών φορέων της πόλης, δείχνει την ενότητα και την ομοψυχία που υπάρχει στην πόλη, σημειώνοντας:  «Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος που έχουμε επιτύχει τα τελευταία χρόνια στον Πειραιά να συνθέτουμε απόψεις και να είμαστε ενωμένοι σε πολλούς τομείς. Πιστεύω ότι η ομοψυχία και η ενότητα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α΄ και Β΄ βαθμού με τα Επιμελητήρια και τους φορείς της πόλης είναι απαραίτητη, προκειμένου να προχωρήσουμε μπροστά και να κάνουμε βήματα προόδου στον Πειραιά».

Στην συνέχεια, εξέφρασε την ικανοποίησή του για το ότι στην εκδήλωση παρευρέθηκαν πολλοί εκπρόσωποι του Κοινοβουλίου, λέγοντας ότι είναι σημαντικό  να έρχονται στον Πειραιά και να ενημερώνονται για τα θέματα της πόλης.

Για τον κ. Ανδριόπουλο, σημείωσε ότι  του απένειμε  με ιδιαίτερη χαρά το βραβείο διότι – όπως  είπε – συνέβαλε στην υλοποίηση  του μεγαλύτερου πακέτου ιδιωτικών επενδύσεων στην πόλη, τα τελευταία χρόνια, με την εξαγορά μαζί με την Grivalia  και την EBRD της καπνοβιομηχανίας «Παπαστράτος»,  αλλά  και με  τη συμμετοχή του στην αξιοποίηση του Πύργου.

«Θέλουμε ανθρώπους σαν τον κ. Ανδριόπουλο που να βλέπουν ότι το μέλλον ανήκει στον Πειραιά και να επενδύουν στην πόλη μας», τόνισε ο Δήμαρχος Πειραιά και σημείωσε ότι την προσεχή Πέμπτη, σε μεγάλη εκδήλωση στο Δημοτικό Θέατρο, παρουσία του Πρωθυπουργού, θα παρουσιάσουν με τον κ.  Ανδριόπουλο  το αναπτυξιακό πλάνο για τον Πειραιά και  ιδιαίτερα για την περιοχή του Αγίου Διονυσίου.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.