Αρχική ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΑ Τα Χριστουγεννιάτικα του ΔΗΘΕΠΕΙ – Θέατρο,Μουσική,Ποίηση με ελεύθερη είσοδο

Τα Χριστουγεννιάτικα του ΔΗΘΕΠΕΙ – Θέατρο,Μουσική,Ποίηση με ελεύθερη είσοδο

780
0

Το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, ημέρες Χριστουγέννων, προτείνει  δράσεις διαφορετικού ύφους για όλες τις ηλικίες και πάει όπου…. Υπάρχουν άνθρωποι.  Ακολουθήστε μας με θέατρο, ποίηση και μουσική

Η είσοδος για όλες τις εκδηλώσεις είναι ελεύθερη.

 

 

** Τα “μικρά “του Παπαδιαμάντη με τον Άρη Ρέτσο/ ΦΟΥΑΓΙΕ Α / Σάββατο 21 Δεκεμβρίου στις 20.30 

** Η ποίηση on the road: με τους ποιητές στη γραμμή  λεωφορείου 040 από Αθήνα προς Πειραιά/Σάββατο 21 Δεκεμβρίου στις 12.00

 ** Η Θεία Λένα πάει όπου υπάρχουν παιδιά –  IANOS Café , οδός Σταδίου  / Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου  στις 12.00 το μεσημέρι (παραμύθια για παιδιά) 

** Μουσικά στιγμιότυπα στα παγκάκια του Πειραιά με το μουσικό σύνολο Libro Coro / από 23 Δεκεμβρίου έως 4 Ιανουαρίου σε διάφορα σημεία της πόλης του Πειραιά.

Τα “μικρά “του Παπαδιαμάντη με τον Άρη Ρέτσο

 

ΦΟΥΑΓΙΕ Α

με ελεύθερη είσοδο και δελτία προτεραιότητας

 

 

Το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά παρουσιάζει τα «μικρά» του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη με τον Άρη Ρέτσο το Σάββατο 21 Δεκεμβρίου στις 20.30 στο Φουαγιέ Α, με ελεύθερη είσοδο.

 

Πρόκειται για ένα αφηγηματικό ταξίδι λόγου και ποίησης με όχημα το “Γούτου Γούπατου” και «Τα Χριστούγεννα του τεμπέλη» και  ηχητικές -μουσικές παρεμβολές  Νίκου Σκαλκώτα.

 

Ο σπουδαίος ηθοποιός και σκηνοθέτης Άρης Ρέτσος, παρουσιάζει με το δικό του ιδιαίτερο τρόπο τα χριστουγεννιάτικα διηγήματα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη. Ο Σκιαθίτης συγγραφέας, με τα δυο χαρακτηριστικά διηγήματά του για τα Χριστούγεννα, μας οδηγεί στην παγωμένη Γέννηση. Με το απαράμιλλο ύφος και ήθος της γλώσσας του, μας ταξιδεύει σε άλλες εποχές και σε μια Ελλάδα τόσο μακρινή, όσο και οικεία

 

Γούτου Γούπατου

«…Τὸν ἐπετροβολοῦσαν οἱ μάγκες τῆς ἀγορᾶς,τὸν ἐχλεύαζον τὰ κορίτσια τῆς γειτονιᾶς,τὸν ἐφοβοῦντο τὰ νήπια καὶ τὰ βρέφη. Τὸν ἔλεγαν κοινῶς «ὁ Ταπόης» ἢ «ὁ Μανώλης τὸ Ταπόι».

Φόβος καὶ τρόμος ἐκολλοῦσε τὰ ἄκακα βρέφη εἰς τὸ ἄκουσμα τοῦ ὀνόματος τούτου. Ἡ νεολαία τοῦ χωρίου, οἱ θαμῶνες τῶν μαγαζειῶν καὶ τῶν καφενείων, δὲν ἔπαυαν ποτὲ νὰ τὸν πειράζουν»

Το διήγημα Γουτού Γουπατού δημοσιεύτηκε την Πρωτοχρονιά του 1899. Ανήκει στην τρίτη περίοδο της συγγραφικής δράσης του Παπαδιαμάντη, η οποία έχει χαρακτηριστεί περίοδος λυρισμού και πάθους, με ήρωες μετανάστες, ορφανά και γενικά αδύναμες ομάδες του πληθυσμού.

Ο συγγραφέας, χωρίς κανένα μελοδραματισμό, με προσοχή, σεβασμό και ευαισθησία, μας αφηγείται ένα επεισόδιο από τη ζωή του ανάπηρου Μανόλη, χωρίς να αποκλείει τα κωμικά στοιχεία που προκύπτουν, ίσως ως αναπόφευκτα ‘ανθρώπινο’, ίσως και σαν την μοναδική διέξοδο του θεατή, αναγνώστη, ή ακροατή. Ο περίτεχνος τρόπος επεξεργασίας του κωμικού στοιχείου καθιστά το συγκεκριμένο έργο υπόδειγμα μεγάλης δεξιοτεχνίας και απαράμιλλου ήθους. Ένα κείμενο με εκπληκτική ανθεκτικότητα και επίκαιρη πνοή.

 

 

Τα Χριστούγεννα του τεμπέλη

«… Ο μαστρο-Παύλος αφέθη εις τας φαντασίας του. Σάββατον σήμερον, μεθαύριον παραμονή, την άλλην Χριστούγεννα. Να είχε τουλάχιστον λεπτά δια να αγοράση ένα γαλόπουλο, να κάμη και αυτός Χριστούγεννα στο σπίτι του, καθώς όλοι! Μετενόει τώρα πικρώς, διότι δεν επήγε τας τελευταίας ημέρας εις τα βυρσοδεψεία να δουλεύση και να βγάλη ολίγα λεπτά, δια να περάση πτωχικά τας εορτάς. «Υγρασία μεγάλη, χαμηλό το μέρος, η δουλειά βαρειά. Κόπιασε να αργάζης τομάρια! Το δικό μας το τομάρι θέλει άργασμα!»

Στα Χριστούγεννα του τεμπέλη, ένα μελαγχολικό διήγημα, ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης, αναφέρεται στην έννοια της μικρής κοινωνίας και σε όλα όσα προκύπτουν από την απομόνωση, τον επαρχιωτισμό

 

 

Η ποίηση on the road

με τους ποιητές στη γραμμή  λεωφορείου 040 από Αθήνα προς Πειραιά

Σάββατο 21 Δεκεμβρίου στις 12.00

 

Το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, φέρνει για τρίτη χρονιά την ποίηση και τους ποιητές στην καρδιά της πόλης, Μια σειρά ποιητικών performance που φέτος εππιμελούνται η σκηνοθέτης και περφόρμερ Μαρίνα Μέργου και η ποιήτρια και ηθοποιός Πελαγία Φυτοπούλου.

Πρώτη εκδήλωση με τίτλο  joker@yahoo.040και και θέμα  H επικοινωνία στον κόσμο της τεχνολογίας , στο  Λεωφορείο 040 (Έναρξη δρώμενου στο Σύνταγμα και τέλος στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά), το Σάββατο 21 Δεκεμβρίου στις 12 το μεσημέρι. Έναρξη δρώμενου στο Σύνταγμα και τέλος στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά.

Ένας παράξενος χρωματιστός άντρας ταξιδεύει από το Χόλιγουντ στον Πειραιά. Είναι ήρωας κόμικς ή ένας συνηθισμένος άνθρωπος βγαλμένος από τα συντρίμμια της παγκόσμιας κοινότητας; Η εικονική πραγματικότητα συναντά την πραγματικότητα της ποίησης σε μια σουρεαλιστική performance που θα διαδραματιστεί στο λεωφορείο 040 που ενώνει την Αθήνα με τον Πειραιά.

 

Στο ιστορικό λεωφορείο 040 που συνδέει την Αθήνα με τον Πειραιά μπαίνουν διαδοχικά performers ντυμένοι Jokers. Παρουσιάζουν στο κοινό την ποιητική ιστορία τους με θέμα την επικοινωνία στην εποχή της τεχνολογίας με μουσική υπόκρουση ενός τρομπετίστα και μοιράζουν ποιήματα στους επιβάτες του λεωφορείου.

 

Ποιήματα και κείμενα των: Φάνης Παπαγεωργίου, Παναγιώτης Μηλιώτης, Πηνελόπη Ζαρδούκα, Λουκάς Λιάκος, Κωνσταντίνος Λουκόπουλος και Τζώρτζ Όργουελ

Performers: Γιάννης Βλάχος, Ειρήνη Ρουμελιωτάκη, Χριστίνα Κούρτη, Κατερίνα Βελοπούλου, Πελαγία Φυτοπούλου

Τρομπέτα: Γιάννης Μητάς

 

 

Η Θεία Λένα πάει όπου υπάρχουν παιδιά

Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου

IANOS Café , οδό Σταδίου

στις 12.00 το μεσημέρι

είσοδος ελεύθερη

 

Το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά και η ηθοποιός Αγγελική Φράγκου φέρνουν τη «Θεία Λένα» στον IANO.

Η ηθοποιός Αγγελική Φράγκου παρουσιάζει τη θεατρική δράση «Η Θεία Λένα πάει όπου υπάρχουν παιδιά», στο πλαίσιο της κοινωνικής ευθύνης του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά και επισκέπτεται  παιδιά που νοσηλεύονται στους θαλάμους των παιδιατρικών κλινικών της Αττικής.

Κατά τη διάρκεια της θεατρικής αφήγησης ζωντανεύουν, τα νοσταλγικά παραμύθια που τα παιδιά στην Ελλάδα πρωτάκουσαν στη δεκαετία του 50′ μέσα από τις ραδιοφωνικές εκπομπές της ‘Θείας Λένας’ ή καλύτερα της Αντιγόνης Μεταξά

Μετά την αφήγηση ακολουθεί θεατρικό παιχνίδι & εικαστικό εργαστήριο με σκοπό μία έκθεση ζωγραφικής φτιαγμένη από τους μικρούς μας θεατές!

Η λέξη παραμύθι κατάγεται από το αρχαίο ελληνικό ρήμα ‘παραμυθούμαι – παραμυθέομαι’ που σημαίνει ‘παρηγορώ’, ‘ανακουφίζω’, ‘παρακινώ’.

Στόχος μας είναι με την δράση αυτή, να ‘παρηγορήσουμε’ τα αισθήματα που δημιουργεί η ασθένεια, να ‘ανακουφίσουμε’ την διαμονή των παιδιών στο νοσοκομείο και να ‘παρακινήσουμε’ την θεραπεία τους.

 

‘Η Θεία Λένα’ επισκέπτεται με αγάπη τα ακόλουθα νοσοκομεία: Νοσοκομείο Παίδων ‘Παναγιώτη κ Αγλαΐας Κυριακού’, Νοσοκομείο Παίδων ‘Η Αγία Σοφία’, Νοσοκομείο Παίδων Πεντέλης, Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Αττικόν, Γενικό Νοσοκομείο ‘Σισμανόγλειο’, Γενικό Νοσοκομείο ‘Ασκληπιείο Βούλας’, Φλόγα – Σύλλογος γονιών παιδιών με νεοπλασματική ασθένεια, Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό κέντρο.

Διάρκεια θεατρικής δράσης: 60′ (Αφήγηση: 30′, Δραστηριότητες: 30′)

 

Μουσικά στιγμιότυπα στα παγκάκια του Πειραιά

Με το μουσικό σύνολο Libro Coro

 

Το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά σκορπά μελωδίες στα παγκάκια της πόλης!

 

Αναπάντεχα μουσικά στιγμιότυπα σε παγκάκια του κεντρικού αλλά και του ευρύτερου Πειραιά.

Μουσικές εκπλήξεις σε «άτακτες» ώρες και με «απρόβλεπτες» εμφανίσεις, άλλοτε σαν πυγολαμπίδες και άλλες φορές σαν πυροτέχνημα.

Μικρά μουσικά φωνητικά/μουσικά μπουκέτα στα όρια της ρουτίνας και του φανταστικού.

Σας  περιμένουμε Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου  2019  ΔΡΑΓΑΤΣΗ  20.00/ Τρίτη 24 Δεκεμβρίου  2019: Παλαμηδίου και Μαυρομιχάλη 13.30 και   Οδός Σωτήρος  και Καραϊσκου 12.00 20.00 /  Παρασκευή 27 Δεκεμβρίου 2019  Λιοντάρι-Καλλίπολη 12.00 Δευτέρα  30 Δεκεμβρίου 2019   Αγ. Δημήτρης  18.00 και   4 Ιανουαρίου 2020   στον περίβολο της εκκλησίας Οδηγήτρια  12.00

Στο πλαίσιο του ίδιου κύκλου  το Πειραϊκό Φωνητικό Σύνολο    Libro Coro    θα δώσει μια μικρή συναυλία    την  Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου 2019, στις 11.00 το βράδυ μετά το τέλος της Παράστασης  Πόλεμος και Ειρήνη του Τολστόι στην κεντρική είσοδο του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά. Συμμετέχουν : βιολί :Σταυρούλα Μέντη- Ζήσιμος Σουλκούκης , τσέλλο : Ανδρέας Βιδάλης, κιθάρα: Νίκος Παχάκης, πλήκτρα: Δημήτρης Κολοσιώνης και πιάνο: Μιχάλης Γκαρτζόπουλος- Ανθή Γουρουντή

                     

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.