Αρχική ΝΕΑ ΤΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ Συνάντηση συνεργαζόμενων τοπικών φορέων και Μονάδας Ενημέρωσης Θυμάτων Εγκληματικότητας (Μ.Ε.Θ.Ε.) Δήμου Πειραιά

Συνάντηση συνεργαζόμενων τοπικών φορέων και Μονάδας Ενημέρωσης Θυμάτων Εγκληματικότητας (Μ.Ε.Θ.Ε.) Δήμου Πειραιά

339
0

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε στις 23 Σεπτεμβρίου 2021, στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου στο Δημαρχείο Πειραιά, η συνάντηση εκπροσώπων του Ευρωπαϊκού προγράμματος BeSecureFeelSecure (BSFS) με εκπροσώπους θεσμικών και κοινωνικών φορέων της πόλης με στόχο την ανάπτυξη ενός δικτύου συνεργασίας και συνεργειών μεταξύ των φορέων και της νέο-ιδρυθείσας Μονάδας Ενημέρωσης Θυμάτων Εγκληματικότητας (Μ.Ε.Θ.Ε.) στον Δήμο Πειραιά.

Η συνάντηση αποτελεί συνέχεια της συνεργασίας του BSFS με θεσμικούς και κοινωνικούς φορείς της πόλης, που είχε ξεκινήσει ήδη στο πλαίσιο ενημερωτικών και εκπαιδευτικών σεμιναρίων, με σκοπό την ενημέρωση και δικτύωση, που απαιτείται για την αποτελεσματική λειτουργία τόσο της Μονάδας Ενημέρωσης Θυμάτων Εγκληματικότητας (Μ.Ε.Θ.Ε.) όσο και του Τοπικού Συμβουλίου Πρόληψης της Παραβατικότητας (ΤοΣΠΠα), όργανα που ιδρύθηκαν στον Δήμο Πειραιά, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος BeSecure-FeelSecure (BSFS).

Η Μονάδα Ενημέρωσης Θυμάτων Εγκληματικότητας (Μ.Ε.Θ.Ε.) συστάθηκε στις 25/05/2021 και σκοπός της είναι να παρέχει ολιστική υποστήριξη σε θύματα κάθε τύπου εγκλήματος και στο περιβάλλον τους, γεγονός το οποίο αποτελεί καινοτόμο δράση για τα ελληνικά δεδομένα. Η ίδρυση, οργάνωση και λειτουργία της Μονάδας  πραγματοποιήθηκε υπό την καθοδήγηση του Εργαστηρίου Αστεακής Εγκληματολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου. Σκοπός της είναι να παρέχει στους ωφελούμενους χρήσιμες πληροφορίες για την περίοδο αμέσως μετά την τέλεση ενός εγκλήματος, ψυχολογική υποστήριξη, ενημέρωση και κατευθύνσεις προς άλλους αρμόδιους φορείς, καθώς και νομική συμβουλευτική.

Οι παρεχόμενες υπηρεσίες περιλαμβάνουν α) την ατομική αξιολόγηση από κοινωνικό λειτουργό, β) συνεδρίες µε ψυχολόγο ή και κοινωνικό λειτουργό, γ) παραπομπές σε αρμόδιους φορείς, δ) νομική συμβουλευτική, ενημέρωση και καθοδήγηση σχετικά µε τα δικαιώματα, τις διαδικασίες, τους νόμους, καθώς και οποιεσδήποτε άλλες χρήσιμες πληροφορίες σχετικά το πλαίσιο του συστήματος ποινικής δικαιοσύνης (δεν θα παρέχονται νομικές υπηρεσίες).

Η ανταλλαγή απόψεων και η οργάνωση της συνεργασίας μεταξύ της Μ.Ε.Θ.Ε.

και των φορέων της πόλης ήταν το βασικό αντικείμενο της συνάντησης. Το Εργαστήριο Αστεακής Εγκληματολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου (ΕΑΣΤΕ), παρουσίασε το πλαίσιο λειτουργίας της και στη συνέχεια ακολούθησε διάλογος μεταξύ των εκπροσώπων των τοπικών κοινωνικών και θεσμικών φορέων, των στελεχών της Μονάδας και των εταίρων του ευρωπαϊκού προγράμματος BeSecure-FeelSecure (BSFS).

Ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Γιάννης Μώραλης ανέφερε σχετικά:

«Το ζήτημα της αστικής ασφάλειας και η επιτυχής πρόληψη και αντιμετώπιση των κρουσμάτων παραβατικότητας αποτελεί πρόκληση, αλλά και προτεραιότητα για την πόλη μας.

Με στόχο της εξασφάλιση μίας αστικής καθημερινότητας δίχως φαινόμενα βίας και παραβατικότητας και για να αυξήσουμε το αίσθημα ασφάλειας των δημοτών, ξεκινήσαμε και διεξάγουμε από το 2019 το ευρωπαϊκό πρόγραμμα, “Be Secure Feel Secure”. Πρόκειται για ένα έργο που προσεγγίζει το ζήτημα της αστικής ασφάλειας ολιστικά, καθώς περιλαμβάνει χωρικές και κοινωνικές παρεμβάσεις, χρησιμοποιεί την τεχνολογία ως δίαυλο επικοινωνίας μεταξύ πολιτών, αρχών και φορέων, και βασίζεται στην συμμετοχή άμεσων και ευρύτερων stakeholders για την πραγματοποίηση των στόχων του.

Παράλληλα, εκτός από την πρόληψη του εγκλήματος και της παραβατικότητας, είναι εξίσου σημαντικό να διαχειριστούμε και τις περιπτώσεις των συμπολιτών μας που θυματοποιήθηκαν και χρήζουν αρωγής και υποστήριξης.

Για τον λόγο αυτό, ιδρύσαμε την Μονάδα Ενημέρωσης Θυμάτων Εγκληματικότητας, η οποία έχει ως σκοπό να παρέχει στους ωφελούμενους πολίτες χρήσιμες πληροφορίες για την περίοδο αμέσως μετά την τέλεση του εγκλήματος, νομική και ψυχολογική συμβουλευτική υποστήριξη, ενημέρωση και σωστή καθοδήγηση προς τους λοιπούς αρμόδιους φορείς.

Το γεγονός ότι η Μονάδα λειτουργεί στα πλαίσια του Δήμου, αλλά και το ότι απευθύνεται σε θύματα κάθε τύπου εγκλήματος, την καθιστά μία καινοτόμο δράση για τα ελληνικά δεδομένα.

Για την επιτυχή λειτουργία της νεοσυσταθείσας Μονάδας, και για την καθιέρωσή της στο περιβάλλον της πόλης μας, είναι απαραίτητη η συνεργασία με ένα σημαντικό δίκτυο τοπικών φορέων και οργανισμών. Για αυτόν τον λόγο, για εμάς, η παρουσία σας σήμερα αποτελεί τιμή και είμαστε αισιόδοξοι πως θα βρεθείτε αρωγοί σε αυτή την σημαντική προσπάθεια για την πόλη του Πειραιά.

Ευχαριστώ εκ των προτέρων τους τοπικούς φορείς για την συνεργασία τους και εύχομαι καλή επιτυχία στους συντονιστές και στο προσωπικό της Μονάδας».

Στην συνάντηση παρευρέθησαν:

Από το Τοπικό Συμβούλιο   Πρόληψης Παραβατικότητας:

Η Αντιδήμαρχος Δημοτικής Αστυνομίας και Πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου  Πρόληψης Παραβατικότητας κα Κυριακή Μπουρδάκου και η Γραμματέας κα Βλαχάκου Έλενα.

O Γενικός Γραμματέας του Δήμου Πειραιά κ. Βασίλης Ταταρόπουλος.

Από το έργο BeSecure-FeelSecure (BSFS):

Η κα Χριστίνα Ζαραφωνίτου, επιστημονικά υπεύθυνη του έργου BeSecure-FeelSecure (BSFS), Καθηγήτρια Εγκληματολογίας και Διευθύντρια του Εργαστηρίου Αστεακής  Εγκληματολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου. Η κα Χαρά Βλαστάρη – Δυοβουνιώτου κοινωνιολόγος και ψυχολόγος, ο κ. Χαράλαμπος Καραγιαννίδης δικηγόρος και διδάκτωρ Νομικής,  η κα Ειρήνη Τάνου δικηγόρος εγκληματολόγος.

 

 

 

 

Από την Μονάδα Ενημέρωσης Θυμάτων Εγκληματικότητας (ΜΕΘΕ):

Οι κυρίες: Ανισιάδου  Μελένα νομικός,  Μανάτου Θεοδώρα ψυχολόγος,  Αρτέμη Ιωάννα και  Κουτσογιαννούλη Μάρθα κοινωνικοί λειτουργοί.

Από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Πειραιά: ο Εισαγγελέας Πρωτοδικών κ. Αλέξανδρος Σπηλιώτης.

Από τη Διεύθυνση Αστυνομίας Πειραιά:

Ο Αστυνομικός Διευθυντής κ. Τζεφεράκος  Παναγιώτης, αναπληρωτής Διευθυντής, η Υπαστυνόμος Α’ κα  Καπάτου  Γεωργία – Δανάη, του Τμήματος Γενικής Αστυνόμευσης, η Αρχιφύλακας κα Κοντολάτη Βασιλική, του  Γραφείου Δημοσίων Σχέσεων, ο Υπαστυνόμος Β’ κ.  Λαμπράκης Φώτιος, του Αστυνομικού  Τμήματος Δημοτικού Θεάτρου.

Από τον Εμπορικό Σύλλογο Πειραιά: ο Πρόεδρος κ. Θεόδωρος  Καπράλος.

Από τον Δικηγορικό Σύλλογο Πειραιά: ο Αντιπρόεδρος κ. Γεώργιος Καραμιζάρης

Από τη  Εταιρία Προστασίας Ανηλίκων Πειραιά «Ο Καλός Ποιμήν»: η κα Παναγιώτα Αλεξανδρή, Κοινωνική Λειτουργός.

Από το ΚΕΘΕΑ «ΝΟΣΤΟΣ»: ο κ. Διονύσης Ποταμιάνος.

Από τη Διεύθυνση Παιδείας και Δια βίου Μάθησης του Δήμου: η Διευθύντρια κα Βασιλική Σωτηρίου.

 

Από την Κοινωφελή Δημοτική Επιχείρηση Πειραιά  (ΚΟ.Δ.Ε.Π.):  η κα Ψωρογιάννη Χριστίνα – Υπεύθυνη Προγράμματος Social Innovation PIraeus και η κα Σακελλαράκη Ουρανία – Ειδική Σύμβουλος Προέδρου ΚΟΔΕΠ.

Από τον Όμιλο UNESCO Πειραιώς και Νήσων: η κα Βάσω Παπαθανασίου κοινωνική λειτουργός.

Από το Χαμόγελο του Παιδιού: Ιωάννα Χαρδαλούπα, Κοινωνική  Λειτουργός Στέλλα Κοσμά, Ειδική Παιδαγωγός – Υπεύθυνη Τμήματος Εθελοντισμού.

Από την Υπηρεσία Επιμελητών Ανηλίκων Πειραιά και Κοινωνικής Αρωγής: η κα  Μυρσίνη Πυκνή, Προϊσταμένη και οι κυρίες  Αφροδίτη Μαλλούχου και  Αφεντούλα  Ουζούνη.

Από την Ιατροδικαστική Υπηρεσία Πειραιά: Δρ. Μπογιόκας Ηλίας Προϊστάμενος Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Πειραιά  Δρ. Τσακρή Δήμητρα
Ιατροδικαστής, Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Πειραιά.

Από το Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών οι κυρίες: Γιώτα Καλαντζή,  Κοινωνική Λειτουργός Γιώργος  Κόλλιας,  Κοινωνικός Λειτουργός.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.