Αρχική ΟΛΠ Στις 8 Απριλίου οι υπογραφές για τον ΟΛΠ

Στις 8 Απριλίου οι υπογραφές για τον ΟΛΠ

1332
0

Για τις 8 Απριλίου προγραμματίστηκε η υπογραφή της συμφωνίας πώλησης μετοχών του ΟΛΠ μεταξύ ΤΑΙΠΕΔ και Cosco Group (Χονγκ Κονγκ) Limited σύμφωνα με κορυφαίες πηγές του Ταμείου. Η υπογραφή θα γίνει δηλαδή εκτός απροόπτου μία εβδομάδα μετά την έκτακτη γενική συνέλευση της εισηγμένης, κατά την οποία το ΤΑΙΠΕΔ θα αλλάξει τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου τα οποία επίσης θα μειωθούν κατά πληροφορίες από δεκατρία σε έντεκα.

Παράλληλα, στα τέλη Μαρτίου το ΤΑΙΠΕΔ έχει καλέσει τα 8 επενδυτικά σχήματα που συμμετέχουν στον διαγωνισμό γα την ιδιωτικοποίηση του ΟΛΘ για διαβούλευση εν όψει άμεσης επανεκκίνησης της διαδικασίας πώλησης του 67% των μετοχών του λιμανιού της Θεσσαλονίκης.

Η υπογραφή της συμφωνίας πώλησης των μετοχών του ΟΛΠ θα γίνει εκτός απροόπτου, ένα μήνα μετά την έγκριση του συμβατικού κειμένου από το Ελεγκτικό Συνέδριο στις 8 Μαρτίου. Μαζί με τη συμφωνία πώλησης στις 8 Απριλίου θα υπογραφεί και η συμφωνία μετόχων, που προσδιορίζει τις σχέσεις των δύο βασικών μετόχων, αφού το Δημόσιο θα διατηρήσει σημαντικό ποσοστό των δικαιωμάτων ψήφου κατά τα επόμενα 5 έτη τουλάχιστον. Ειδικότερα, όπως είναι διαρθρωμένη η συναλλαγή, αρχικά η Cosco Group θα καταβάλει ποσό ύψους 280,5 εκατ. ευρώ στο ΤΑΙΠΕΔ και θα καταστεί μέτοχος 51% του ΟΛΠ. Εντός διαστήματος πέντε ετών, και εφόσον έχει εκπληρώσει όσα περιγράφονται στη συμφωνία αγοράς μετοχών, συμπεριλαμβανομένης της επιτυχούς ολοκλήρωσης των υποχρεωτικών επενδύσεων θα καταβάλει στο ΤΑΙΠΕΔ επιπλέον 88 εκατ. ευρώ και θα αυξήσει το μερίδιό της στην ΟΛΠ από 51% σε 67%. Το ποσό των 88 εκατ. ευρώ θα κατατεθεί μέχρι τότε σε ειδικό λογαριασμό τους τόκους του οποίου θα εισπράττει το ελληνικό Δημόσιο. Το ΤΑΙΠΕΔ θα συνεχίσει να κατέχει ποσοστό 7% στον ΟΛΠ.

Μετά την υπογραφή των παραπάνω συμφωνιών θα πρέπει να γίνουν νόμος του κράτους και να ψηφιστούν από τη Βουλή μαζί και με τη σύμβαση παραχώρησης, ή master concession, μεταξύ ΟΛΠ και ελληνικού Δημοσίου με βάση την οποία ο ΟΛΠ θα διαχειρίζεται και εκμεταλλεύεται τις λιμενικές υποδομές του Πειραιά, οι οποίες παραμένουν στην κυριότητα του ελληνικού Δημοσίου. Η σύμβαση παραχώρησης θα έχει πριν φτάσει στη Βουλή εγκριθεί και από τον ΟΛΠ.

 

kathimerini.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.