Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ Στην Ελληνική γραφειοκρατία έχει κολλήσει το Mall στον σταθμό του Προαστιακού

Στην Ελληνική γραφειοκρατία έχει κολλήσει το Mall στον σταθμό του Προαστιακού

2040
0

Στη «μέγγενη» του πολεοδομικού πλαισίου και των  γνωστων απογοητευτικών ρυθμών με τους οποίους (δε) λειτουργεί η ελληνική πολιτεία έχει βρεθεί το επενδυτικό σχέδιο της ΓΑΙΑΟΣΕ για την αξιοποίηση του ακινήτου του Σιδηροδρομικού Σταθμού Πειραιά που αφορά την κατασκευή ενός Mall πάνω απο τον σταθμό.

Και ολα αυτά συμβαίνουν παρά το γεγονός ότι υπάρχει πολύ σοβαρό και έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον για τη μετατροπή του σε εμπορικό κέντρο με τη διοίκηση της ΓΑΙΑΟΣΕ να έχει ολοκληρώσει πριν από περίπου έξι μήνες την απαραίτητη σε τέτοια έργα ειδική πολεοδομική μελέτη και την αντίστοιχη στρατηγική μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων.Αυτές έχουν κατατεθεί στο Κεντρικό Συμβούλιο Δημόσιας Περιουσίας προκειμένου να εγκριθούν αλλα είναι ακομα στο περίμενε.

Οταν με το καλό ολα αυτά θα έχουν λάβει χώρα θα πρέπει να ετοιμαστεί ο φάκελος για την έκδοση Προεδρικού Διατάγματος που θα καθορίζει τις χρήσεις γης και τους όρους δόμησης του ακινήτου και θα ξεκινήσει η διαδικασία της δημόσιας διαβούλευσης με τους σχετικούς φορείς.

Πως έχει το χρονικό της…επένδυσης

Προ ενός ετους η διοίκηση της ΓΑΙΑΟΣΕ εκτιμούσε ότι η όλη διαδικασία θα έχει ολοκληρωθεί εντός του πρώτου εξαμήνου του 2018, διάστημα που προφανώς έχει παρέλθει χωρίς να έχει καν φτάσει το σημείο της σύνταξης του Προεδρικού Διατάγματος, το οποίο, αν κρίνει κανείς από πρότερη εμπειρία, απαιτεί τουλάχιστον …ακόμα ένα χρόνο για να συνταχθεί και να υπογραφεί, χωρίς να υπολογίζονται τυχόν προβλήματα ή άλλες καθυστερήσεις.Συνεπώς η πιο ρεαλιστική εκτίμηση για την προκήρυξη του σχετικού διαγωνισμού για την παραχώρηση της εκμετάλλευσης του ακινήτου είναι το τέλος του 2019 ή το πρώτο εξάμηνο του 2020.

Υπενθυμίζεται ότι στον Πειραιά προβλέπεται η δημιουργία ενός εμπορικού κέντρου της τάξεως των 50.000 τ.μ., με ύψος επένδυσης περίπου τα 70 εκατ. ευρώ, ενώ σε αυτό θα φιλοξενούνται περί τα 90 – 100 καταστήματα. Σημαντικό πλεονέκτημα του εν λόγω ακινήτου είναι η ύπαρξη πληθώρας προσβάσεων, καθώς γειτνιάζει με τους σταθμούς των ΗΣΑΠ και του μετρό, ενώ λειτουργεί και ως τερματικός σταθμός για τον προαστιακό.

Παράλληλα, το ακίνητο επωφελείται από το εξαιρετικό σημείο του στο κέντρο της πόλης του Πειραιά, αλλά και από τις υπόλοιπες παρεμβάσεις ανάπλασης στην ευρύτερη περιοχή, τόσο από την κινεζικό Cosco όσο και από τον Δήμο του Πειραιά.

Αυτό που είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι τόσο η δημοτική αρχή όσο και το ΕΒΕΠ και ο Εμπορικός Σύλλογος Πειραιά εμφανίζονται να υποστηρίζουν τη συγκεκριμένη επένδυση, κάτι που σημαίνει ότι οι πιθανότητες κατάθεσης προσφυγών ελαχιστοποιούνται,την ίδια ώρα που οι παραπάνω αντιτίθενται στο mall που θέλει να δημιουργήσει η COSCO μέσα στο λιμάνι.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.