Αρχική ΝΕΑ ΤΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ Στα 2,5 χρόνια υπολογίζεται η καθυστέρηση του Μετρό στον Πειραιά

Στα 2,5 χρόνια υπολογίζεται η καθυστέρηση του Μετρό στον Πειραιά

3236
0

Με καθυστέρηση 30 μηνών υλοποιούνται οι εργασίες επέκτασης του μετρό προς τον Πειραιά, του οποίου οι τρεις πρώτοι από τους συνολικά έξι σταθμούς (Αγία Βαρβάρα, Κορυδαλλός, Νίκαια, Μανιάτικα, Πειραιάς, Δημοτικό Θέατρο) επιδιώκεται να λειτουργήσουν έως τον Ιούνιο του 2019.

Σύμφωνα με έγγραφο του υπουργού Υποδομών Χρ. Σπίρτζη προς τη Βουλή, αρχαιολογικά ευρήματα, απαλλοτριώσεις, ελλιπείς υποβολές μελετών από τον ανάδοχο (J&P Άβαξ-Ghella-Alstom), η τετράμηνη διακοπή των εργασιών λόγω και των capital controls, μέχρι και η εύρεση πυρομαχικών του β’ παγκοσμίου πολέμου είναι οι βασικοί λόγοι για τους οποίους το έργο υλοποιείται με τόσο μεγάλη καθυστέρηση.

Σε 22 μήνες το μισό έργο

Όπως αναφέρει το Υποδομών, καταβάλλεται προσπάθεια να ολοκληρωθούν μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2019 οι τρεις πρώτοι σταθμοί (Αγ. Βαρβάρα, Κορυδαλλός, Νίκαια) οι οποίοι βρίσκονται σε περισσότερο προχωρημένο στάδιο διότι εκτελούνται εργασίες αρχιτεκτονικών τελειωμάτων και Η/Μ εγκαταστάσεων, ώστε σε αυτή την περίπτωση το έργο να δοθεί σε μερική λειτουργία έως τη Νίκαια.

Ακόμη, δεν είναι δυνατό να δοθεί στην κυκλοφορία, πριν το πέρας του έργου, το κατειλημμένο τμήμα της οδού Αιτωλικού διότι δεν υπάρχει άλλος χώρος για τη δημιουργία στοιχειώδους και απολύτως αναγκαίας εργοταξιακής εγκατάστασης.

Βάσει των σημερινών δεδομένων, η γραμμή, μήκους 7,6 χλμ, θα ολοκληρωθεί στο τέλος του 2020, ενώ μέχρι το τέλος του περασμένου Ιουλίου έχουν εκτελεσθεί:

– το 82% της σήραγγας, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί στο τέλος της χρονιάς
– το 53% των εργασιών Πολιτικού Μηχανικού και το 15% των ηλεκτρομηχανολογικών εργασιών.

Σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα, η εκτίμηση για την ολοκλήρωση όλου του έργου προσδιορίζεται στο τέλος του 2020.

ξηγφδ

Οι καθυστερήσεις

Το έργο βρίσκεται εκτός χρονοδιαγράμματος κατά δυόμιση χρόνια που αποδίδει το υπουργείο Υποδομών σε τρίτους παράγοντες, όπως τα αρχαιολογικά ευρήματα στα Μανιάτικα και σε άλλους σταθμούς. Αλλά και η άρνηση κατοίκων στο χώρο κατασκευής του σταθμού “Μανιάτικα”, επί αρκετούς μήνες, να εγκαταλείψουν τις απαλλοτριωθείσες οικίες τους, τις οποίες τελικά εγκατέλειψαν έπειτα από πολύμηνη αναμονή σχετικών δικαστικών αποφάσεων.

Η πορεία των έργων απο το 2014 και μετά σε βιντεο

Επίσης, έπρεπε να μετατοπιστεί και να επανασχεδιαστεί ο σταθμού “Πειραιάς” λόγω εύρεσης μεγάλου υπόγειου αγωγού σε διαφορετική θέση από αυτήν που υποδείκνυαν τα παλαιά σχέδια.

Σύμφωνα με το Υποδομών, η καθυστέρηση συνδέεται και με τις δυσκολίες ρευστότητας της κοινοπραξίας που σχετίζονται με τη μη είσπραξη του ΦΠΑ, πρόβλημα που επιλύθηκε ύστερα από την τροποποίηση και διόρθωση του άρθρου 1 του Ν.4281/2014 με το άρθρο 20 του Ν.4339/201

Επιπλέον υπήρχαν δυσκολίες ρευστότητας της Αναδόχου Κοινοπραξίας γενικότερα αλλά και ιδιαιτέρως λόγω μη είσπραξης του ΦΠΑ (άρθρο 1 του Ν.4281/2014) το οποίο τροποποιήθηκε και διορθώθηκε τελικά με το άρθρο 20 του Ν.4339/2015.

Κατά το Υποδομών, άλλοι παράγοντες καθυστέρησης ήταν οι μεγάλες τεχνικές δυσκολίες λόγω της ιδιαιτερότητας των εδαφών στον Σταθμό “Πειραιάς”, ο οποίος κατασκευάζεται εξ’ ολοκλήρου κάτω από το επίπεδο της θάλασσας.

Όπως και η ιδιαιτερότητα των ασβεστολιθικών εδαφών στην ευρύτερη περιοχή “Μανιάτικα” τα οποία λόγω της παρουσίας υπερμεγεθών καρστικών εγκοίλων (κενών) προκάλεσαν πολύμηνη καθυστέρηση στην πρόοδο του Μηχανήματος Ολομέτωπης Κοπής (Μετροπόντικας) και η απαγόρευση των εργασιών στις ώρες κοινής ησυχίας.

πηγή Capital.gr

Προηγούμενο άρθροΣεπτέμβριος με νύχτες Κλασσικής Μουσικής στο ΔΗ.ΘΕ.ΠΕΙ.
Επόμενο άρθροΔολοφονήθηκε 60χρονος στο Νέο Μώλο Δραπετσώνας

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.