Στο δημαρχείο Πειραιά περιόδευσαν χτες η Διαμάντω Μανωλάκου, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, βουλευτής και υποψήφια δήμαρχος Πειραιά με το ψηφοδέλτιο της «Λαϊκής Συσπείρωσης», και η Ελπίδα Παντελάκη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και εκλεγμένη στο Δημοτικό Συμβούλιο Πειραιά. Συζήτησαν με τους εργαζόμενους για τα προβλήματά τους, αλλά και τη στελέχωση των υπηρεσιών για την καλύτερη εξυπηρέτηση των δημοτών.
Οι ελλείψεις σε προσωπικό είναι πολύ μεγάλες, αφού έχει απομείνει το μισό σε σχέση με 8 χρόνια πριν! Η εντατικοποίηση, το άγχος, οι σκληρές συνθήκες δουλειάς τούς ωθούν να λένε με απελπισία «να βγούμε σε σύνταξη μια ώρα αρχύτερα και ας είναι η σύνταξη πετσοκομμένη και ας φτάνει το 60-70% του μισθού». Χαρακτηριστικά, αρκετοί εργαζόμενοι έχουν περισσότερα από 30 χρόνια δουλειάς και δεν υπάρχει νεότερος για να παραδώσουν την πείρα δεκαετιών, όταν στο ηλεκτρολογικό υπάρχουν μόνο 9 ηλεκτρολόγοι με 14.000 φωτιστικά σημεία για 165.000 κατοίκους…
Ασφυκτικοί χώροι, πνιγμένοι από φακέλους αρχείων, που φτάνουν ακόμη και σε διαδρόμους, ενώ η ψηφιοποίηση «φαντάζει αδύνατη» όταν ο δήμος είναι καταχρεωμένος. Μια ακόμα πλευρά που αναδείχθηκε είναι ότι οι 400 περίπου 8μηνίτες συμβασιούχοι, πέρα από το ότι δεν καλύπτουν τις ανάγκες, δεν προλαβαίνουν καν να εκπαιδευτούν, αφού μόλις αποκτήσουν την απαραίτητη εκπαίδευση για να μπορούν να αποδώσουν στη δουλειά, λήγει η σύμβασή τους τον Ιούνη, δηλαδή μετεκλογικά.
Τόσο η Διαμάντω Μανωλάκου όσο και η Ελπίδα Παντελάκη ανέδειξαν την αναγκαιότητα της διεκδίκησης προσλήψεων με μόνιμη και σταθερή δουλειά για την κάλυψη των αναγκών, με αξιοπρεπείς μισθούς. Αλλά και τη διεκδίκηση των έξι μισθών που αρπάχτηκαν από τους εργαζόμενους τα χρόνια της κρίσης. Ετσι θα βελτιωθούν και οι υπηρεσίες προς τους δημότες και κυρίως στις λαϊκές γειτονιές.
«Είναι συντήρηση», τόνισαν, «και όχι πρόοδος, οι νεότερες γενιές να έχουν λιγότερα δικαιώματα και μισθούς πείνας σε σχέση με τους παππούδες τους».
Τέλος, κάλεσαν τους εργαζόμενους, με κριτήριο την πείρα της ζωής τους, να ενισχύσουν σε όλες τις κάλπες το ΚΚΕ και τη «Λαϊκή Συσπείρωση», γιατί είναι η δική τους φωνή, που θα συνεχίσει και μετά τις εκλογές να είναι δίπλα και μαζί τους.
Στο Ναυτικό Απομαχικό Ταμείο (ΝΑΤ) βρέθηκε σήμερα η κυρία Μανωλάκου
Συζήτησαν με τους εργαζόμενους για τα προβλήματα στο ΝΑΤ, τη στελέχωση των υπηρεσιών του για την καλύτερη εξυπηρέτηση των εργαζομένων και συνταξιούχων ναυτεργατών.
Διαπιστώθηκε ιδίοις όμμασι η ουσιαστική διάλυση του ΝΑΤ ως αποτέλεσμα των πολιτικών της τωρινής κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και των προηγούμενων κυβερνήσεων, που οδήγησε στην εκτόξευση των εφοπλιστικών χρεών από ασφαλιστικές εισφορές (οι βεβαιωμένες οφειλές των εφοπλιστών ξεπερνούν σήμερα τα 100.000.000 ευρώ).
Η έτερη πηγή εσόδων του ΝΑΤ, που είναι οι ναυτικοί, όχι μόνο είδαν μειώσεις στις συντάξεις τους όλα αυτά τα χρόνια (τα οποία και με το παραπάνω είχαν πληρώσει σε εισφορές), αλλά και για να βγει η οριστική σύνταξη χρειάζεται περισσότερο από 14 μήνες, όταν στο πρόσφατο παρελθόν ο χρόνος που απαιτούνταν ανερχόταν σε 2-3 μήνες.
Αυτά είναι τα αποτελέσματα της πολιτικής που αποδεκατίζει το προσωπικό σε ασφαλιστικά ταμεία, νοσοκομεία και άλλες δημόσιες υπηρεσίες. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο ΝΑΤ, ενώ προβλέπονται σήμερα 164 οργανικές θέσεις, πληρούνται οι 100, τη στιγμή που οι ανάγκες είναι ακόμα μεγαλύτερες.
Κτίρια-φιλέτα, περιουσία του ΝΑΤ από τις εισφορές των ναυτικών έχουν περάσει στο Υπερταμείο για να αξιοποιηθούν στα διάφορα «επενδυτικά σχέδια» επιχειρηματικών ομίλων, ενώ την ίδια ώρα έχουμε δεκάδες ελλείψεις σε προσωπικό στον «Οίκο του Ναύτου». Αυτό αποκτά μεγαλύτερη βαρύτητα για τον Πειραιά, όπου ζουν εκατοντάδες οικογένειες ναυτεργατών και -συνεπώς-βιώνουν στο πετσί τους τις επιπτώσεις αυτής της αντεργατικής – αντιλαϊκής πολιτικής.
Ενώ σήμερα παράγεται τεράστιος πλούτος στο ναυτιλιακό τομέα, μέσα από τον κόπο και τον ιδρώτα των ναυτεργατών, αυτός συγκεντρώνεται στα χέρια των εφοπλιστών και των επιχειρηματικών ομίλων. Παράλληλα νέα προνόμια δίνονται σε εφοπλιστές (φοροαπαλλαγές, επιδοτήσεις κ.λπ.), όταν τα κοινωνικοασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα των ναυτεργατών τσακίζονται.
Αυτά τα ζητήματα πρέπει να γίνουν αντικείμενο διεκδίκησης του εργατικού κινήματος. Εμείς ως «Λαϊκή Συσπείρωση» -τόνισε η Δ. Μανωλάκου- πιέζουμε στην κατεύθυνση επίλυσής τους, μέσα και από τις παρεμβάσεις μας στο Δημοτικό Συμβούλιο, γιατί ο κάθε εργαζόμενος δικαιούται αξιοπρεπή μισθό με πλήρη εργασιακά δικαιώματα, αλλά και μετέπειτα μια αξιοπρεπή σύνταξη.
πηγές 902.gr/rizospastis.gr