Αρχική ΝΕΑ ΤΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ Π. Κόκκαλης στο ραδιόφωνο για το προσφυγικό : «Κρούουμε τον κώδωνα...

Π. Κόκκαλης στο ραδιόφωνο για το προσφυγικό : «Κρούουμε τον κώδωνα του κινδύνου εδώ και ένα μήνα»

1356
0

O εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος Πειραιά έδωσε συνέντευξη  στο σταθμό Vima fm 99,5 σχετικά με το προσφυγικό

“Η κατάσταση που επικρατεί στο λιμάνι τις τελευταίες δύο εβδομάδες, αν όχι και περισσότερο, είναι μια κατάσταση ανθρωπιστικής κρίσης. Εκεί βρίσκονται πάνω από 5.000 άνθρωποι οι οποίοι μένουν στο δρόμο, εκτός από κάποιους που μένουν σε αίθουσες, οι οποίες είναι ακόμα χειρότερες. Αυτοί οι άνθρωποι έχουν περίπου 30 τουαλέτες και πριν από μερικές ημέρες καταφέραμε και μπήκαν 4 ντους. Έχουμε καταφέρει να σιτίζονται, υπάρχει μια σταθερή φαρμακευτική και ιατρική περίθαλψη από το Χαμόγελο του Παιδιού, τους Γιατρούς του Κόσμου, το Αλληλέγγυο Ιατρείο της Ε1 και τον Ιατρικό Σύλλογο Πειραιά. Ο Ολυμπιακός έχει προσφέρει πάνω από 60.000 μερίδες φαγητό. Με συντονισμό του Δήμου Πειραιά, μαγειρεύονταν καθημερινά 5.000-6.000 μερίδες φαγητό. Με εθελοντές μάγειρες και με υλικά τα οποία προσφέρθηκαν από ανθρώπους που ήρθαν στο λιμάνι,  ή από ανθρώπους που προσέφεραν στην Παμπειραϊκή πρωτοβουλία, στο Ελληνικό, στην ΚΟΔΕΠ του Δήμου Πειραιά, στην αποθήκη του taekwondo. Τώρα που αποχωρούμε ας αναλάβει ο στρατός. Έχουμε αφήσει τα καζάνια, την υλικοτεχνική υποδομή και περιμένουμε να έρθει κάποιος να αναλάβει με τη δική του ευθύνη».

 

«Ο Δήμος Πειραιά έχει φύγει από τον προσφυγικό καταυλισμό στο λιμάνι. Ως φυσική παρουσία συντονισμού της όλης προσπάθειας που γίνεται τον τελευταίο καιρό σε ότι αφορά τη σίτιση, θεωρούμε ότι δεν μπορούμε να νομιμοποιούμε μια γενικότερη αβελτηρία συντονισμού από την πολιτεία».

 

«Ουδείς αναντικατάστατος. Αυτή ήταν μια κατάσταση που βόλευε κάποιους. Εάν κάποιος πήρε μια απόφαση να αδειάσει τα νησιά από 2.500 ανθρώπους και να τους στείλει στον προβλήτα του Πειραιά, ήξερε ότι κάποιος θα τους τάιζε.  Το φαγητό δεν θα λείψει. Ο στρατός από 25 έως 31 Μαρτίου με σύμβαση με μια εταιρεία κέτερινγκ έστελνε μερίδες. Ελπίζω να ανανεωθεί. Εμείς είμαστε σε ετοιμότητα. Προφανώς δεν πρόκειται να αφήσουμε όπως ήδη δεν το έχουμε κάνει να υπάρξει μια ακόμη μεγαλύτερη καταστροφή. Αλλά κρούουμε τον κώδωνα του κινδύνου, εδώ και ένα μήνα και κάτι πρέπει να κάνουμε».

 

“Δεν σηκώνουμε τα χέρια. Οι άνθρωποι που συνδράμουν είναι εθελοντές από το Δήμο Πειραιά, απ’ όλη την Ελλάδα και απ’ όλο τον κόσμο μπορώ να σας πω. Αλλά πρέπει κάποια στιγμή να αναλάβει και η Πολιτεία τις ευθύνες της και να αντιμετωπίσει αυτή την κρίση, η οποία δεν έχει κανένα λόγο να συμβαίνει. Δεν έχουμε κάποια φυσική καταστροφή. Έχουμε τρεχούμενο νερό, έχουμε ηλεκτρικό, έχουμε δίκτυα, έχουμε οργανωμένο κράτος ευρωπαϊκό και έχουμε 5.000 ανθρώπους να κοιμούνται στα πατώματα και να είναι άπλυτοι, επειδή θέλουν να φύγουν από έναν πόλεμο; Είναι ντροπή αυτό το πράγμα. Και εν πάση περιπτώσει ας αναλάβουν και οι άλλοι τις ευθύνες τους».

«Οι χώροι φιλοξενίας που ετοιμάζονται, αντιλαμβάνομαι, με πυρετώδεις ρυθμούς, δεν ξέρω αν είναι έτοιμοι. Άλλοι είναι, άλλοι δεν είναι. Υπάρχει μια δημιουργική ασάφεια στον συντονισμό η οποία δεν διευκολύνει καθόλου την κατάσταση. Δεν υπάρχει κάποιος στον οποίο να μπορώ να μιλήσω σε καθημερινή βάση, για να μου πει τι γίνεται. Υπάρχει ένα κενό, δεν απουσιάζει το κράτος, υπάρχει το Λιμενικό, το οποίο έχει υπερβάλλει εαυτόν, ο Ο.Λ.Π. ο οποίος κατά κάποιο τρόπο είναι ακόμη κρατικός και υπερβάλλει εαυτόν. Η κεντρική πολιτεία εμφανίζεται καμιά φορά και όπως θέλει».

 

«Η κατάσταση είναι ελεγχόμενη αν είμαστε προετοιμασμένοι να δεχθούμε ότι σε μια Ευρωπαϊκή χώρα το 2016 και μάλιστα στο μεγαλύτερο λιμάνι μπορούν να επικρατούν αυτές οι συνθήκες. Ελεγχόμενη με την έννοια ότι οι άνθρωποι δεν πεθαίνουν, ελεγχόμενη αλλά έχουν πια φυματίωση και κρούσματα ηπατίτιδας. Ελεγχόμενη ότι στα εκτεταμένα επεισόδια που έγιναν δεν είχαμε νεκρούς. Ελεγχόμενη ότι παιδιά γεννιούνται σε σκηνές και δύο ημερών παιδιά μένουν σε σκηνές και ευτυχώς δεν έχει πεθάνει ακόμη κανένα παιδί στον Πειραιά. Είναι απαράδεκτη η κατάσταση στο λιμάνι».

Νωρίτερα το πρωί είχε δώσει συνέντευξη για το προσφυγικό πάλι αλλα αυτη τη φορά στον ραδιοφωνικο σταθμό Παραπολιτικά fm 99,5

“Δεν μπορούμε να καλύπτουμε την αδυναμία συντονισμού στο λιμάνι του Πειραιά. Θα πάψουμε να βρισκόμαστε στον χώρο του προσφυγικού καταυλισμού”

«Δεν μπορώ να σας πω που βρίσκεται λύση σε αυτή τη κατάσταση αυτή τη στιγμή. Αυτό που μπορώ να σας πω είναι ότι και εγώ προσωπικά αλλά και ως συντονιστής των προσπαθειών του Δήμου να βοηθήσει την ανθρωπιστική κρίση που συμβαίνει στο λιμάνι, θα πάψουμε να βρισκόμαστε στον χώρο του προσφυγικού καταυλισμού. Όχι λόγω των επεισοδίων στο λιμάνι για τα οποία έχουμε προειδοποιήσει και έχουμε ενημερώσει και τις αρχές και εσωτερικά και δημόσια εδώ και αρκετές εβδομάδες, ούτε για την άθλιες συνθήκες υγιεινής που  πλέον έχουμε κρούσματα ηπατίτιδας και φυματίωσης, αλλά διότι ενώ προσπαθούμε εδώ και ένα μήνα να βοηθήσουμε ως Δημοτική Αρχή αυτή την κατάσταση συντονίζοντας περισσότερα από  200.000 γεύματα τον τελευταίο μήνα σε μια τεράστια προσπάθεια όλων των φορέων του Δήμου, της πόλης του Πειραιά, του Ολυμπιακού, εστιατορίων και επιχειρήσεων αλλά και των πολιτών, δεν υπάρχει κεντρικός συντονισμός. Νομίζω ότι η παρουσία μας εδώ, με φυσικό  τρόπο, νομιμοποιεί μια αποτυχημένη προσπάθεια διαχείρισης αυτής της κατάστασης από την πολιτεία. Δεν μπορεί δηλαδή να προσπαθούμε με τους  εθελοντές να καλύψουμε την απουσία της πολιτείας ή εν πάση περιπτώσει την αδυναμία της, να διαχειριστεί μια κρίση μεγάλων εκτάσεων η οποία δεν έχει κανένα απολύτως λόγο να συμβαίνει.

Μιλάμε για μια κρίση η οποία αφορά 5.000 ανθρώπους, οι οποίοι βρίσκονται στο μεγαλύτερο λιμάνι μιας Ευρωπαϊκής χώρας. Δεν έχουμε κάποια φυσική καταστροφή, έχουμε νερό που τρέχει, δίκτυα που τρέχουν, έχουμε ηλεκτρικό, έχουμε τα πάντα, δεν υπάρχει κανένας λόγος, να φερόμαστε πια σε αυτούς τους ανθρώπους με αυτόν τον τρόπο, παραβιάζοντας τα ανθρώπινα  δικαιώματα και πρέπει να συνεχίσουμε να  βοηθάμε με όποιον τρόπο μπορούμε. Έχουμε την απουσία της κυβέρνησης και από την άλλη την πολιτικοποίηση της αλληλεγγύης και τη διαχείριση δηλαδή από ομάδες ανθρώπων, οι οποίοι για ιδεολογικούς λόγους δεν  επιθυμούν να συνεργάζονται  με την κυβέρνηση».

 

“Η διαδικασία διαχείρισης της κατάστασης στο λιμάνι του Πειραιά ήταν εξ αρχής λάθος”

«Η τελευταία ενημέρωση από τη Γενική Γραμματεία του Υπουργείου Άμυνας  την Τρίτη το βράδυ, ήταν ότι Τετάρτη θα έρθει πούλμαν για να μεταφερθούν 700 Αφγανοί υπήκοοι στον Ελαιώνα. Την Τετάρτη το μεσημέρι ενημερωθήκαμε ότι δεν είναι έτοιμος και δεν θα είναι για αρκετές ημέρες. Εμείς δεν μπορούμε να καλύπτουμε αυτή την αδυναμία συντονισμού. Οι διαδικασίες διαχείρισης σε ένα δημόσιο χώρο όπως είναι το λιμάνι του Πειραιά ήταν εξ αρχής λάθος. Το επισημαίνουμε εδώ και μήνες, αλλά δυστυχώς δεν εισακουόμαστε».

Προηγούμενο άρθροΔήμος Πειραιά :Θέματα Δημοτικού Συμβούλιου 6/4/2016
Επόμενο άρθροΤο 4o Motor Festival στις 16-17 Aπριλίου στο ΣΕΦ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.