Αρχική ΝΕΑ Α' ΠΕΙΡΑΙΑ Π.Ε.Πειραιά : Παρουσίασε τα έργα που χρηματοδοτεί στην Περιφέρεια.

Π.Ε.Πειραιά : Παρουσίασε τα έργα που χρηματοδοτεί στην Περιφέρεια.

1765
0

Η Περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου και  ο  Αντιπεριφερειάρχης Πειραιά Γ. Γαβρίλη παρουσίασαν τη Δευτέρα που μας πέρασε, παρουσία των Δημάρχων Πειραιά Γ. Μώραλη, Νίκαιας-Αγ. Ι. Ρέντη Γ. Ιωακειμίδη, Κορυδαλλού Στ. Κασσιμάτη, Κερατσινίου – Δραπετσώνας Χρ. Βρεττάκο,  των περιφερειακών συμβούλων Θ. Αγγελόπουλου, Ειρ. Μεταξά, Γ. Αλεβιζόπουλου και Γ. Μοίρα, τα έργα που χρηματοδοτούνται και υλοποιούνται από την Περιφέρεια στην Περιφερειακή Ενότητα Πειραιά.

Η παρουσίαση,  είχε τα χαρακτηριστικά μιας ολοκληρωμένης διαδικασίας δημόσιας λογοδοσίας και αποτίμησης των έργων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν 142 έργα βρίσκονται σε εξέλιξη συνολικού ύψους 142 εκατομμυρίων €. Ήδη 15 έργα έχουν ολοκληρωθεί, 16 βρίσκονται σε εξέλιξη, 20 έχουν δημοπρατηθεί και 18 βρίσκονται υπό δημοπράτηση. Άλλα 72 έργα έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα της Περιφέρειας Αττικής και βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο ωρίμανσης.

Τόσο η Περιφερειάρχης Αττική, όσο και ο Αντιπεριφερειάρχης Πειραιά αναφέρθηκαν στη σημασία των παρεμβάσεων στην περιοχή του Πειραιά, οι οποίες γίνονται στο πλαίσιο ενός ολοκληρωμένου και συνεκτικού σχεδίου που έχει ως στόχο να ανατάξει τα πολλαπλά προβλήματα που αθροίστηκαν τις προηγούμενες δεκαετίες τόσο σε επίπεδο παραγωγικής βάσης, όσο και σε επίπεδο περιβαλλοντικής υποβάθμισης, να αντιμετωπίσει την υψηλή ανεργία και τα φαινόμενα διάρρηξης της κοινωνικής συνοχής.

Με στόχο να αρθούν οι αρνητικές συνέπειες ενός μοντέλου ανάπτυξης που εξάντλησε τα όριά του, η Τοπική Αυτοδιοίκηση Α΄βαθμού και η Περιφέρεια σχεδιάζουν και παρεμβαίνουν μέσα από υπερτοπικής σημασίας αναπλάσεις («Λιπάσματα», Γυναικείες Φυλακές Κορυδαλλού, ΣΕΦ, Ηετιώνεια – Καστράκι, Γραμμές ΟΣΕ, περιοχή Αγ. Διονυσίου, Μικρολίμανο, Νεκροταφείο Νεάπολης) που φιλοδοξούν να λειτουργήσουν ως το διαφορετικό παράδειγμα που θα αναβαθμίζει το περιβάλλον και την ποιότητα ζωής των κατοίκων και θα συγκροτούν μια νέα ταυτότητα για την πόλη με βιώσιμα οικονομικά και λειτουργικά  χαρακτηριστικά σε βάθος χρόνου.

Ιδιαίτερες αναφορές έγιναν για μεγάλες κατηγορίες έργων που αφορούν στον εκσυγχρονισμό και στην βελτίωση των αθλητικών υποδομών, των κοινωνικών υποδομών εκπαίδευσης, Νοσοκομεία του πολιτισμού, των αστικών υποδομών (οδοποιία, αντιπλημμυρική προστασία κλπ) και της προστασίας του περιβάλλοντος.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Πειραιά Γ. Γαβρίλης κατά την αναλυτική παρουσίαση των έργων αναφέρθηκε ότι η ευρύτερη περιοχή του Πειραιά μετρά συνέπειες από την αποδιάρθρωση της παραγωγικής βάσης τις τελευταίες δεκαετίες αλλά και τις επιπτώσεις από τις ευρύτερες μνημονιακές πολιτικές: υψηλή ανεργία, θύλακες φτώχειας, έλλειψη κοινωνικών δομών και  περιβαλλοντική υποβάθμιση.

Σημείωσε την προτεραιότητα που δίνει η Περιφερειακή Αρχή στο σχεδιασμό και στην υλοποίηση παρεμβάσεων κλίμακας, αξιοποιώντας καινοτόμα αναπτυξιακά εργαλεία στο σύνολο της Περιφερειακής Ενότητας επιλέγοντας παρεμβάσεις  με υπερτοπικά χαρακτηριστικά ικανά να αλλάξουν τη φυσιογνωμία της ευρύτερης  περιοχής, οικοδομώντας μια νέα ταυτότητα για την πόλη, που να δημιουργούν συνθήκες αναπτυξιακής προοπτικής με δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και αντιμετώπιση των οξυμένων κοινωνικών προβλημάτων.

 

Ο κ. Γιάννης Μώραλης, στην τοποθέτησή του, τόνισε:  

 

«Θα ήθελα να αναφερθώ σε δύο σημεία που τόνισαν νωρίτερα η κυρία Δούρου και ο κ. Γαβρίλης. Σε λίγο κλείνω τρία χρόνια ως Δήμαρχος του Πειραιά. Αυτά τα τρία χρόνια είδα πράγματα που σε απογοητεύουν και  άλλα που δίνουν δύναμη και κουράγιο να συνεχίσεις την προσπάθειά σου. Θεωρώ ότι το καλύτερο το οποίο μου έχει τύχει αυτά τα τρία χρόνια, είναι ότι συνεργάζομαι άψογα στην Περιφέρεια με την Περιφερειάρχη και με τον Αντιπεριφερειάρχη, αλλά και με τους Δημάρχους της ευρύτερης περιοχής του Πειραιά.

Όπως είπε και ο Γιώργος Γαβρίλης,  προφανώς δεν είμαστε ίδιοι άνθρωποι, ούτε συμφωνούμε σε όλα. Άλλο πολιτικό στίγμα μπορεί να έχει κάποιος,  άλλη άποψη για το τι σημαίνει ανάπτυξη και πως αυτή επιτυγχάνεται,  άλλη άποψη για το ποιες είναι οι προτεραιότητες σε μια πόλη.

Θεωρώ όμως ότι είναι επιτυχία οι πέντε Δήμαρχοι και ο Αντιπεριφερειάρχης  με επικεφαλής βέβαια την Περιφερειάρχη Αττικής, να έχουμε καταφέρει να συνεργαζόμαστε σε ένα πολύ καλό επίπεδο κι αυτό είναι ένα αισιόδοξο μήνυμα που έχω εισπράξει στα τρία χρόνια της θητείας μου.

Ο Γιώργος Ιωακειμίδης και ο Σταύρος Κασιμάτης, είναι δύο πολύ έμπειροι Δήμαρχοι που χαίρομαι να συνεργάζομαι και να μαθαίνω από εκείνους. Είναι πετυχημένοι αυτοδιοικητικοί. Εγώ,  ο Χρήστος Βρεττάκος και ο Γιάννης Λαγουδάκης είμαστε νέοι Δήμαρχοι.

Έχουμε συνθέσει μια ομάδα που λειτουργούμε σωστά, αμβλύνοντας  τις όποιες διαφορές μπορεί να υπάρχουν και είναι θεμιτές, σε κεντρικά ζητήματα  όπως είναι η Ψυττάλεια, που ανέφερε ο Αντιπεριφερειάρχης. Συμφωνήσαμε  σε θέματα, όπως είναι το Κέντρο στο Σχιστό για τους πρόσφυγες.  Προσπαθούμε να συγκλίνουμε στα θέματα για τα  απορρίμματα. Στο θέμα  των Λιπασμάτων όταν χρειάστηκε ήμασταν όλοι μαζί. Οφείλουμε να υποστηρίζουμε δίκαια αιτήματα ασχέτως αν ήταν ο Δήμος Κερατσινίου ή ο Δήμος Κορυδαλλού ή ο Πειραιάς ή ο Δήμος Δραπετσώνας. Αντίστοιχα αιτήματα του Κορυδαλλού ή του Δήμου Πειραιά ή της Νίκαιας  πιστεύω ότι θα στηριχτούν από όλους. Αυτό είναι μια επιτυχία κι είναι ένα κεφάλαιο για την Αντιπεριφέρεια Πειραιά. Μακάρι να συνεχίσουμε έτσι.

Ενωνόμαστε σε κεντρικά ζητήματα, διαφοροποιούμαστε στα ζητήματα ανά πόλη. Αυτό είναι το πρώτο που ήθελα να τονίσω και νομίζω ότι είναι σημαντικό. Δεν ξέρω μπορεί να συμβαίνει και σε άλλες περιφέρειες – και μακάρι να συμβαίνει –  εμείς το ζούμε εδώ και πρέπει να το σημειώνουμε. Με τον ίδιο τρόπο στο Δήμο Πειραιά έχουμε συνεργασία με τους φορείς της πόλης, είτε είναι τα Επιμελητήρια, είτε είναι οι έμποροι, είτε είναι οι δικηγόροι, είτε είναι αθλητικοί σύλλογοι, ή πολιτιστικοί φορείς. Θεωρώ ότι αν όλοι στην πόλη είμαστε ενωμένοι, μπορούμε να σχεδιάσουμε  και να έχουμε ένα κοινό στόχο.

Θα ήθελα κι εγώ να επιτευχθούν νωρίτερα οι στόχοι μας. Το δυσάρεστο που αποκόμισα στα τρία χρόνια θητείας είναι οι  χρονοβόρες διαδικασίες μέχρι να μπορέσεις να εκτελέσεις ένα έργο.

Είναι πραγματικά αδιανόητο σε μια χώρα που θέλει να προχωρήσει γρήγορα για να φτάσει τις υπόλοιπες, καθώς έχει μείνει πίσω σε πολλά, να υπάρχουν αυτού του είδους οι διαδικασίες. Να υπάρχουν δηλαδή χρήματα στην Περιφέρεια – ο Δήμος Πειραιά δεν έχει τέτοιους πόρους – όλα τα έργα μας απευθύνονται στην Περιφέρεια και να μην μπορούμε να εκτελέσουμε νωρίτερα από τα  τρία, τρεισήμισι  χρόνια ένα έργο λόγω των ανυπέρβλητων διαδικασιών. Και λέω ανυπέρβλητων διότι σε κάθε περίπτωση δεν φταίει η Περιφερειάρχης, ούτε  η Περιφέρεια ούτε οι Δήμαρχοι. Δεν είναι θέμα δηλαδή προσώπων, είναι θέμα χρονοβόρων, σύνθετων διαδικασιών– δεν ξέρω αν βοηθήθηκε με τον νέο νόμο ή όχι, αυτό είναι μια άλλη συζήτηση – αλλά εν πάση περιπτώσει μιλάμε για ιδιαιτέρως χρονοβόρες διαδικασίες.

 

Κι εγώ στον Δήμο Πειραιά είχα στόχο στην πενταετία να έχουν  γίνει 10 πράγματα. Είναι προφανές ότι με αυτές τις διαδικασίες μπορεί να έχουν γίνει τα 7 ή τα 8 ή τα 6. Ούτε μπορούμε να δεσμευτούμε εδώ ακόμη και γι’ αυτά τα χρονοδιαγράμματα που παρουσιάζουμε τώρα. Δηλαδή και με αυτά τα χρονοδιαγράμματα που σας δίνει σήμερα η Περιφέρεια θεωρώ ότι δεν μπορούμε να νοιώθουμε ασφαλείς, διότι αρκεί μια προσφυγή, δύο ενστάσεις σε ένα διαγωνισμό για να ανατραπούν  τα χρονοδιαγράμματα. Προφανώς κι ο στόχος μας είναι τρία πράγματα: η ανάπτυξη και η οικονομία -που θεωρώ πως είναι ταυτόσημες έννοιες- η κοινωνία και η όμορφη και σύγχρονη πόλη. Αυτά τα τρία ζητούμενα ψάχνουμε και στην πόλη του Πειραιά.

Επίσης, η άποψη της κας Δούρου για τον Πειραιά ως ενότητα, για τη σημασία της θέσης του,  της στρατηγικής του σημασίας, της ιστορίας του, της δημοκρατικότητάς του, αποδεικνύονται στην σημερινή παρουσίαση στην οποία πιστοποιείται η πρόθεση της να βοηθήσει την ευρύτερη περιοχή.

Ο Πειραιάς όπως είπε και ο Γιώργος Γαβρίλης έχει υποβάλλει την Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση, της οποίας τα αποτελέσματα περιμένουμε άμεσα, ενδεχομένως και μέσα στη βδομάδα ή μέσα στον μήνα.

Πιστεύω, ότι το αποτέλεσμα θα είναι μια σημαντική ώθηση για τον Πειραιά, καθώς θεωρώ ότι θα πάει καλά η υποβολή της πρότασής μας. Έχουμε δουλέψει αρκετά κι εγώ και οι υπηρεσιακοί και οι εξωτερικοί συνεργάτες του Δήμου και έχουμε υποβάλει μια άρτια πιστεύω πρόταση. Αν καταφέρουμε να έχουμε εγκεκριμένη πρόταση, με ένα σημαντικό ποσό και αθροίσουμε τα νούμερα αυτά δηλ. τα ήδη εγκεκριμένα έργα, συν την ΟΧΕ,  θα έχουμε εξασφαλίσει για τον Πειραιά μια χρηματοδότηση απολύτως ικανοποιητική για την επόμενη πενταετία. Και φυσικά θα κριθούμε σε 2ο στάδιο στην απορρόφηση και στην υλοποίηση. Σας ευχαριστώ».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.