Αρχική ΝΕΑ ΤΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ Παρουσιάστηκε το Σχέδιο Αναπτυξιακής στρατηγικής του Δημου Πειραιά – Π20 “ΠΕΙΡΑΙΑΣ 2020...

Παρουσιάστηκε το Σχέδιο Αναπτυξιακής στρατηγικής του Δημου Πειραιά – Π20 “ΠΕΙΡΑΙΑΣ 2020 ΑΝΑΠΤΥΞΗ -ΕΡΓΑΣΙΑ”

3905
1

Παρουσία εκπροσώπων της κυβέρνησης και φορέων της πόλης, πραγματοποιήθηκε η Παρουσίαση-Συνέντευξη Τύπου του Σχεδίου Αναπτυξιακής Στρατηγικής Π20 “ΠΕΙΡΑΙΑΣ 2020 ΑΝΑΠΤΥΞΗ -ΕΡΓΑΣΙΑ” του Δήμου Πειραιά, στο Φουαγιέ του Δημοτικού Θεάτρου.

 

Ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Γιάννης Μώραλης ανέπτυξε το πλαίσιο της στρατηγικής της Δημοτικής Αρχής για την ανάπτυξη της πόλης, ο Εντεταλμένος Δημοτικός Σύμβουλος Τοπικής Οικονομικής Ανάπτυξης και Επιχειρηματικότητας κ. Πέτρος  Κόκκαλης εν συνεχεία,  αναφέρθηκε αναλυτικά στους άξονες της Αναπτυξιακής Στρατηγικής του Δήμου Πειραιά ενώ ο Σύμβουλος του Δημάρχου για θέματα ΕΣΠΑ κ. Αλέξανδρος Τσιατσιάμης, ανέλυσε την πρόταση που θα υποβάλει ο Δήμος Πειραιά προς την Περιφέρεια Αττικής, αξιοποιώντας το εργαλείο της Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης.

 

Στην παρουσίαση απηύθυναν χαιρετισμό ο Υφυπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού κ. Αλέξανδρος Χαρίτσης και εκ μέρους της Περιφερειάρχη Αττικής κας Ρένας Δούρου,  ο Αντιπεριφερειάρχης Πειραιά κ. Γιώργος Γαβρίλης.

 

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν, μεταξύ άλλων: Ο αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών κ. Τρύφων Αλεξιάδης, οι Βουλευτές κυρία Ελένη Σταματάκη, κυρία Γεωργία Γεννιά και κ. Νίκος Κούζιλος, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πειραια κ. Νίκος Γεωργόπουλος, ο Πρόεδρος του ΕΒΕΠ και της ΕΣΕΕ κ. Βασίλης Κορκίδης, ο Εμπορικός Διευθυντής της Cosco κ. Αναστάσιος Βαμβακίδης, τα μέλη Δ.Σ. του Ο.Λ.Π. κ.κ. Αθανάσιος Λιάγκος και Γιάννης Κούβαρης, η Πρόεδρος του Ναυτικού Μουσείου Ελλάδος κυρία Αναστασία Αναγνωστοπούλου-Παλούμπη, ο κ. Παναγιώτης Κτενίδης από το ΤΕΙ Πειραιά,  ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Πειραιά κ. Νίκος Μανεσιώτης, ο Β΄ Αντιπρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Πειραιά κ. Περικλής Διακουμάκος,  οι Αντιδήμαρχοι Πειραια κυρία Αθηνά Γλύκα Χαρβαλάκου, οι κ.κ. Χρήστος Αγραπίδης, Αλέξανδρος Αργουδέλης, Γιάννης Μελάς, Στέλιος Γαϊτανάρος, Κυριάκος Σιγαλάκος, Παναγιώτης Καλογερόγιαννης, ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου Πειραιά κ. Βασίλης Ταταρόπουλος, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι κ. Δημήτρης Γκερλές και κ. Παναγιώτης Ρέππας, ο Διευθυντής του Δημοτικού Θεάτρου κ. Νίκος Διαμαντής, Πρόεδροι Δημοτικών Κοινοτήτων, Δημοτικοί και Κοινοτικοί Σύμβουλοι.

 

Επισυνάπτονται οι ομιλίες του Υφυπουργού Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού κ. Αλέξανδρου Χαρίτση, ο χαιρετισμός της Περιφερειάρχη Αττικής κυρίας Ρένας Δούρου,  οι ομιλίες του Δημάρχου Πειραιά κ. Γιάννη Μώραλη, του Εντεταλμένου Δημοτικού Συμβούλου Τοπικής Οικονομικής Ανάπτυξης και Επιχειρηματικότητας κ. Πέτρου Κόκκαλη καθώς και η παρουσίαση του Συμβούλου Δημάρχου για θέματα ΕΣΠΑ κ. Αλέξανδρου Τσιατσιάμη.

 

ΟΜΙΛΙΑ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ ΓΙΑΝΝΗ ΜΩΡΑΛΗ

 

 

«Κυρίες και κύριοι καλημέρα σας,

 

Σας ευχαριστώ θερμά για την παρουσία σας σήμερα εδώ, στην παρουσίαση της Στρατηγικής για την Ανάπτυξη του Πειραιά του σχεδίου Π20 για τον Πειραιά του 2020.

 

Από την πρώτη στιγμή που αναλάβαμε τη διοίκηση του Δήμου είχαμε ως κεντρικό στόχο και αυτό παραμένει, ο Πειραιάς να αξιοποιήσει κάθε δυνατότητα που έχει, κάθε ευκαιρία που ανοίγεται μπροστά του για να γίνει μια πόλη σύγχρονη, μια πόλη εργασίας. Αυτό είναι σαφές ότι δεν μπορεί να γίνει από τη μια στιγμή στην άλλη πολύ περισσότερο δε, σε αυτό το δύσκολο οικονομικό περιβάλλον. Για να πραγματοποιηθεί αυτός ο μεγάλος στόχος απαιτείται σχέδιο και σωστός προγραμματισμός.

Από την πρώτη στιγμή ξεκινήσαμε να επεξεργαζόμαστε αυτή την πρόταση που θα σας παρουσιάσουμε σήμερα, σχεδόν δυο χρόνια δηλαδή, προκειμένου να είναι άρτια τεκμηριωμένη, να μπορεί αντλήσει σημαντικούς πόρους και να είναι άμεσα υλοποιήσιμη. Δεν είναι εξαγγελίες, είναι συγκεκριμένες προτάσεις πια που θα κατατεθούν στην Περιφέρεια για να χρηματοδοτηθούν και να υλοποιηθούν.

Πιστεύουμε ακράδαντα ότι μόνο με αυτόν τον τρόπο, με στρατηγική και μεθοδικότητα και όχι με αποσπασματικές ενέργειες, μπορούν να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας που είναι το μεγάλο ζητούμενο για τον Πειραιά αλλά και για τη χώρα.

 

Το σχέδιό μας για τον Πειραιά της ανάπτυξης και της εργασίας λοιπόν βασίζεται σε πέντε άξονες:

 

  • Πρώτον, να γίνει ο Πειραιάς πόλος έλξης για νέες επενδύσεις.
  • Δεύτερον, να γίνει τουριστικός και πολιτιστικός προορισμός
  • Τρίτον, να αξιοποιηθεί για την πόλη στο έπακρο η επένδυση στο λιμάνι
  • Τέταρτον, να ενισχυθεί η κοινωνική συνοχή μέσα από την ανάπτυξη κοινωνικών υποδομών στο σύνολο των Δημοτικών Κοινοτήτων
  • Πέμπτον, να αναβαθμιστεί αισθητικά και λειτουργικά ως πόλη για να μπορούν να γίνουν ευκολότερα όλα τα παραπάνω

 

Για την επίτευξη των στόχων μας επιλέξαμε να αξιοποιήσουμε το εργαλείο που λέγεται Ολοκληρωμένη Χωροταξική Επένδυση, ένα σύγχρονο εργαλείο προκειμένου να μην χάνονται δεξιά και αριστερά οι διαθέσιμοι πόροι αναποτελεσματικά, χωρίς σχέδιο.   Επίσης μας δίνει τη δυνατότητα ως πόλη να έχουμε την ευθύνη της επένδυσης και της διαχείρισης των πόρων.

 

Το σχέδιό μας είναι να αλλάξει η εικόνα της πόλης, να αναζωογονηθούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις του Πειραιά, να δημιουργηθούν νέες επιχειρήσεις στην πόλη και με αυτόν τον τρόπο να υπάρξουν νέες θέσεις εργασίας. Για αυτό παλεύουμε καθημερινά σε αυτές στις δύσκολες συνθήκες.

 

 

Σε αυτή την προσπάθεια ευτυχώς δεν είμαστε μόνοι μας. Έχουμε δείξει ως Δημοτική Αρχή ότι επιδιώκουμε τις συνεργασίες, θέλουμε να ακούμε και να συνδιαμορφώνουμε προτάσεις. Αυτό κάναμε και σε ό, τι αφορά αυτή την προσπάθεια. Είχαμε τη στήριξη της πλειοψηφίας της πόλης, οι οποίοι έχουν γίνει κοινωνοί αυτής της προσπάθειας και έχουν συμβάλει σημαντικά στο να διαμορφωθεί  η τελική πρόταση. Υπήρξε μια σημαντική διαδρομή  παρουσιάσεων, διαβουλεύσεων και συζητήσεων.

Εδώ και περίπου έναν χρόνο το σχέδιο μας έχει παρουσιαστεί σε φορείς της πόλης, σε αξιωματούχους της κυβέρνησης και της περιφέρειας ακόμα και στην αρμόδια Επίτροπο της ΕΕ στις Βρυξέλλες. Επιπλέον, η πρότασή μας είχε ανέβει προς διαβούλευση στο διαδίκτυο προκειμένου όλοι να  μπορούν να καταθέσουν τις προτάσεις τους για να καταλήξουμε στην τελική πρόταση.

 

Και ευχαριστώ θερμά όσους ανταποκρίθηκαν με τις απόψεις τους και τις προτάσεις τους.

 

Θα ήθελα να ευχαριστήσω επίσης  τους αξιότιμους υπουργούς που είναι σήμερα κοντά μας και την Περιφερειάρχη Αττικής κα Δούρου, διότι έχουν δει με θετική διάθεση τη πρότασή μας την οποία θα αναλύσουν στη συνέχεια ο Εντεταλμένος Σύμβουλος Τοπικής Οικονομικής Ανάπτυξης και Επιχειρηματικότητας κος Πέτρος Κόκκαλης και ο Σύμβουλός μου, για θέματα Ε.Σ.Π.Α., κος Αλέξανδρος Τσιατσιάμης.

 

Σας ευχαριστώ πολύ».

 

ΟΜΙΛΙΑ ΕΝΤΕΤΑΛΜΕΝΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΟΥ ΤΟΠΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ  ΠΕΤΡΟΥ ΚΟΚΚΑΛΗ

 

«Καλημέρα σας κι από εμένα. Νομίζω ότι ως πολιτικός προϊστάμενος που λέει και ο Δήμαρχος,  της Ο.Χ.Ε. και επειδή πράγματι εδώ είναι μια σύναξη ανθρώπων  με τους οποίους έχουμε διαβουλευτεί, συζητήσει επί μακρόν αυτήν την προσπάθεια, αυτό το σχέδιο, όμως είναι και μια ευκαιρία να προσπαθήσω, όπως νομίζω όλοι οι αιρετοί οφείλουμε να κάνουμε, να μεταφράσουμε τις τεχνικές, ας το πούμε, παραμέτρους της δημόσιας  διοίκησης με πιο απλά λόγια.

 

Μιλάμε λοιπόν για τη στρατηγική της ανάπτυξης του Πειραιά και μιλάμε για τη στρατηγική διότι η πόλη μας όπως και πολλά σημεία της χώρας μας είχαν το πρόβλημα του να είναι «ατάκτως ερριμμένα».

Ο Πειραιάς είναι μια πόλη που το χαρακτηριστικό της πέραν από τη καταστροφή του παραγωγικού υποδείγματος τα τελευταία 20 χρόνια και τον ερχομό της κρίσης που τον βρήκε σαν από χρόνια έτοιμο να πέσει ακόμα χαμηλότερα, κυρίως αυτό που βλέπουμε και ξέρουμε είναι ότι περιβάλλεται από τη θάλασσα. Η θάλασσα η οποία του έχει δώσει την οποιαδήποτε αναπτυξιακή δυνατότητα είχε τα τελευταία χιλιάδες χρόνια.

Ο Δήμαρχος περιέγραψε το όραμά μας να χρησιμοποιήσουμε τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα της πόλης που τα γνωρίζουμε καλά, όπως και σε επίπεδο χώρας ο σχεδιασμός οφείλει να εστιάζει στα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα και όχι να ανακαλύπτουμε πράγματα που δεν χρειάζεται να ανακαλύψουμε, προκειμένου να καταφέρουμε να δημιουργήσουμε καινούργιες θέσεις εργασίας δημιουργώντας ένα κατάλληλο περιβάλλον. Αυτό είναι που θέλουμε να κάνουμε χρησιμοποιώντας αυτό το εργαλείο,  τη περίφημη Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση. Τι είναι λοιπόν αυτή η Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση;

Έχει τρία κυρίως χαρακτηριστικά που είναι κρίσιμο να καταλάβουμε όλοι και γιατί είναι καινοτόμο και γιατί το δουλεύουμε για να προχωρήσουμε τώρα που μας δίνεται αυτή η δυνατότητα. Έχει μια ολοκληρωμένη στρατηγική, δίνει την ευθύνη διαχείρισης στη πόλη είτε σε επίπεδο διαβούλευσης, ώστε να ξέρουμε τι θα είναι μέσα είτε στο πως θα υλοποιηθεί και δημιουργεί μια μεγαλύτερη δυνατότητα ευελιξίας στη χρήση διαφόρων πόρων. Ας τα δούμε λοιπόν ένα- ένα.

 

Η Ολοκληρωμένη Στρατηγική έχει πάρα πολλά τα «κουτάκια»  τα οποία πρέπει να συνθέσει κάποιος για να μπορεί να μιλάει για μια Ολοκληρωμένη Στρατηγική.

 

Χρειάστηκε να ολοκληρώσουμε σχεδιασμούς  που δεν υπήρχαν όπως το σύμφωνο των Δημάρχων για την κλιματική αλλαγή, όπως το σχέδιο βιώσιμης κινητικότητας, στρατηγική για τον πολιτισμό και τον τουρισμό, στρατηγική για τη γαλάζια ανάπτυξη, να ολοκληρωθεί το ΣΟΑΠ (Σχέδιο Ολοκληρωμένης Χωρικής Παρέμβασης), να γίνει ΚΥΑ (Κοινή Υπουργική Απόφαση) να λάβουμε υπόψη το τουριστικό σχέδιο, το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο, τις προβλέψεις του Αττικό Μετρό, τις επενδύσεις που προτίθεται να κάνει ο ΟΛΠ που είναι ένας τεράστιος φορέας του ιδιωτικού πλέον τομέα  στη  πόλη μας και βέβαια ο ιδιωτικός τομέας. Θα μιλήσουμε βέβαια περισσότερο για το πώς ταιριάζει όλο αυτό στην εθνική στρατηγική και στην ευρωπαϊκή στρατηγική αργότερα.

 

Έπρεπε ο Δήμος να ψάχνει και να «τραβάει» από τα διάφορα επιχειρησιακά προγράμματα είτε των Υπουργείων είτε της Περιφέρειας τους πόρους εκείνους που ταιριάζανε στη στρατηγική του  Υπουργείου και όχι του Δήμου αναγκαστικά. Και αυτό είναι η μεγάλη διαφορά της Ο.Χ.Ε. ότι πλέον όλα αυτά τα πράγματα μαζεύονται και «κρεμιούνται» κάτω από την Ο.Χ.Ε.  Η Ο.Χ.Ε. μπορεί  να αποτελέσει την κινητήριο δύναμη  του σχεδίου ανάπτυξης του Πειραιά.  Για να χρησιμοποιούμε όχι μόνο δημόσιους πόρους, οι οποίοι στην εποχή μας, στη χώρα μας δεν είναι διαθέσιμοι, αλλά όλους τους πιθανούς δυνατούς πόρους που μπορούμε να έχουμε : είτε αυτοί είναι απευθείας ευρωπαϊκοί πόροι είτε οι εθνικοί πόροι είτε από  διεθνείς οργανισμούς –  όπως είδαμε στην Αθήνα με τη συνεργασία με το Ίδρυμα Μπλούμπεργκ – είτε και ιδιωτικές επενδύσεις. Να μπορούμε δηλαδή να έχουμε ένα σύστημα ένταξης όλων των πόρων σε μια ενιαία στρατηγική.

Αυτό είναι και το πιο κρίσιμο σημείο, είναι το ζήτημα της τεχνικής διαχειριστικής επάρκειας το οποίο σήμερα υστερεί.

Κυρίως όμως με την ένταξη μας στην Ο.Χ.Ε. θα μπορούσαμε να δημιουργήσουμε τουλάχιστον τις βάσεις ενός μηχανισμού, μιας υπηρεσίας η οποία  θα μπορεί και να διαχειριστεί και τεχνικά και σε επίπεδο υλοποίησης πάρα πολλά πράγματα. Μεταφέρεται δηλαδή σε  μεγάλο βαθμό η ευθύνη  από τη Περιφέρεια, δηλαδή από πάνω προς τα κάτω, προς τη πόλη μας,  προς τους πολίτες και τους φορείς της πόλης μας η ευθύνη και να σχεδιάσουμε και να υλοποιήσουμε. Αντί να είμαστε δηλαδή όπως ήμασταν μέχρι τώρα ανάδοχοι έργου, τώρα θα αρχίσουμε να δημοπρατούμε έργα, να έχουμε την ευθύνη της υλοποίησής τους. Αυτό είναι μια ενηλικίωση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, η οποία είναι ζητούμενο στη σημερινή εποχή.

 

Όλο το σχέδιο το οποίο συζητάμε έχει προετοιμαστεί από την πρώτη ημέρα που ξεκινήσαμε. Θα έλεγα ότι η Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση ήταν και ένα κίνητρο, ήταν στο προεκλογικό μας  πρόγραμμά, για δούμε ότι υπάρχουν τα εργαλεία  να μπορέσεις να πραγματοποιήσεις  μια αλλαγή στην πόλη και έχουν περάσει δύο χρόνια με εσωτερική διαβούλευση, εξωτερική διαβούλευση, παρουσιάσεις στις αρμόδιες αρχές, με δεύτερη φάση διαβούλευσης και φθάσαμε σήμερα, τέλη Σεπτεμβρίου, στη παρουσίαση της πρότασης και στο σημείο να είμαστε απολύτως έτοιμοι μόλις η Περιφέρεια πλέον προκηρύξει για τις Ολοκληρωμένες Χωρικές Επενδύσεις της Αττικής.

 

Ελπίζουμε και προσβλέπουμε στο να μπορέσουμε  να υλοποιήσουμε αυτήν τη στρατηγική, έτσι ώστε να διαμορφωθεί ένα σωστό περιβάλλον για την ανάπτυξη της πόλης, μια βιώσιμη  πόλη που να σέβεται τα ζητήματα της κλιματικής αλλαγής, να βοηθάει την οικονομία να γίνει πιο ανταγωνιστική για να δημιουργηθούν οι θέσεις εργασίας και βέβαια μέσα σε μια κοινωνική συνοχή. Αυτό είναι ένα κλασικό μοντέλο βιωσιμότητας όπου το περιβάλλον, η οικονομία και η κοινωνία έρχονται σε ένα ιδανικό σημείο, αυτό που ψάχνουμε όλοι, αλλού λέγεται βιωσιμότητα, αλλού λέγεται βιώσιμη ανάπτυξη. Είναι νομίζω παντού το ίδιο, αυτό που καλούμαστε να εφαρμόσουμε για να μπορέσουμε να αρχίζουμε να προχωράμε προς έναν Πειραιά ο οποίος πλέον αφήνει πίσω του τα χρόνια της σήψης και  της παρακμής. Ευχαριστώ πάρα πολύ».                      

 

ΟΜΙΛΙΑ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΑΛΕΞΗ ΧΑΡΙΤΣΗ ΣΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ  ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ 2015-2020

 

Κύριε Δήμαρχε,

Κύριε Υπουργέ,

Κύριε Αντιπεριφερειάρχη,

Κυρίες και Κύριοι,

 

Χαίρομαι πολύ που βρίσκομαι σήμερα στην εκδήλωση του Δήμου Πειραιά για την παρουσίαση του Αναπτυξιακού Σχεδίου του Δήμου για την περίοδο 2015-2020, όπως προέκυψε μέσα από μια διαδικασία διαβούλευσης και σχεδιασμού την οποία χαιρετίζουμε.

 

Στον σύντομο χαιρετισμό μου θα αναφερθώ στα βασικά χαρακτηριστικά του αναπτυξιακού μας σχεδίου και, σε αυτό το πλαίσιο, στο ρόλο των Ολοκληρωμένων Χωρικών Επενδύσεων γενικά και ειδικότερα για το Δήμο Πειραιά.

 

 

Το νέο ΕΣΠΑ έχει σχεδιαστεί έγκαιρα και προσεκτικά ώστε να προληφθούν τα προβλήματα των προηγούμενων προγραμματικών περιόδων (προχειρότητα, επικαλύψεις, καθυστερήσεις). Υπενθυμίζω ότι είμαστε η πρώτη χώρα-μέλος με εγκεκριμένο Σύστημα Διαχείρισης και Ελέγχου για το σύνολο των προγραμμάτων 2014-2020. Σε αυτή τη βάση, έχουν ενεργοποιηθεί όλα τα προγράμματα σε ποσοστό πάνω από 40% και η υλοποίηση του νέου ΕΣΠΑ προχωρά με γοργούς ρυθμούς. Το ΕΣΠΑ είναι το πιο σημαντικό χρηματοδοτικό εργαλείο που έχουμε στα χέρια μας. Δεν πρόκειται να επιτρέψουμε την επανάληψη των κακών πρακτικών του παρελθόντος από τους φορείς διαχείρισης και υλοποίησης των προγραμμάτων.

Παράλληλα, το νέο ΕΣΠΑ έχει σχεδιαστεί για να υπηρετήσει συγκεκριμένους αναπτυξιακούς και κοινωνικούς στόχους με μια ενιαία στρατηγική.

 

Τα χαρακτηριστικά του νέου αναπτυξιακού σχεδίου και οι ΟΧΕ

 

Οπότε επιτρέψτε μου να μιλήσω για τις Ολοκληρωμένες Χωρικές Επενδύσεις συνδέοντάς τις με το αναπτυξιακό μας σχέδιο και με τις προτεραιότητες που θέτουμε συνολικά για την προγραμματική περίοδο 2014-20. Ας γίνω πιο σαφής. Στο πλαίσιο των στοχεύσεων του ευρύτερου αναπτυξιακού μας προγράμματος:

 

  • Έχουμε ως στόχο να σταματήσει η πολύ κακή πρακτική υλοποίησης ασύνδετων έργων μεταξύ τους: Η υλοποίηση των έργων – μικρών, μεσαίων ή μεγάλων – θα γίνεται με γνώμονα την ένταξη τους με ολοκληρωμένο τρόπο σε μια περιοχή και την οργανική τους σύνδεση με το αναπτυξιακό της προφίλ.

 

  • Δεν έχουμε την πολυτέλεια απαξίωσης των έργων και κατασπατάλησης/«χαλαρής» διαχείρισης των διαθέσιμων πόρων του ΕΣΠΑ 2014-20: Στο νέο ΕΣΠΑ προκρίνονται μικρά και μεσαία έργα υποδομών που ανταποκρίνονται στις πραγματικές ανάγκες των τοπικών κοινωνιών, παράγουν πολλαπλασιαστικά αποτελέσματα για την οικονομία και συνδέονται με τον αποτελεσματικότερο δυνατό τρόπο με άλλα έργα που πραγματοποιήθηκαν στο παρελθόν ή πρόκειται να υλοποιηθούν σε μία συγκεκριμένη χωρική ενότητα.

 

  • Δίνουμε προτεραιότητα σε έργα που χαρακτηρίζονται από εξωστρέφεια, καινοτομία και υψηλή προστιθέμενη αξία, βάσει των οκτώ κύριων τομέων που έχουν εντοπιστεί για την αλλαγή του παραγωγικού υποδείγματος, δίνοντας έμφαση στην ενίσχυση των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, ιδιωτικών και κοινωνικών.

 

  • Δίνουμε μεγάλη σημασία στην οικολογική διάσταση των δράσεων των νέων προγραμμάτων, τόσο στο επίπεδο ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας και της απασχόλησης, όσο και στο επίπεδο υλοποίησης υποδομών στον τομέα του περιβάλλοντος, προωθώντας μεταξύ άλλων την τροποποίηση του υποδείγματος κατανάλωσης ενέργειας.

 

  • Βασικός πυλώνας του σχεδιασμού μας – πέρα από τον αναπτυξιακό, αλλά αλληλένδετος με αυτόν – είναι και ο κοινωνικός, μέσα από τον οποίο επιδιώκουμε την υλοποίηση δράσεων κοινωνικής μέριμνας για την αντιμετώπιση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού και τη στήριξη των ασθενέστερων ομάδων, σε συνδυασμό με τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Για την πόλη του Πειραιά και την ευρύτερη περιοχή είναι βέβαια μεγάλα τα προβλήματα της ανεργίας και της παλιάς και νέας φτώχειας. Για ολόκληρη τη χώρα, το προσφυγικό ζήτημα αποτελεί επιπλέον παράγοντα που καθιστά επιτακτική την ανάγκη για ολοκληρωμένη κοινωνική πολιτική.

 

Συνοψίζοντας, ο νέος τρόπος σχεδιασμού που προωθείται από την κυβέρνηση αφορά στην υλοποίηση αναπτυξιακών έργων και έργων κοινωνικής πολιτικής συμπληρωματικών μεταξύ τους, με κοινωνικό και οικονομικό αποτύπωμα στην πόλη. Στόχος μας είναι η βέλτιστη χρησιμοποίηση των διαθέσιμων πόρων, αλλά και η καλύτερη δυνατή μόχλευσή τους, ώστε να προκύψουν πολλαπλασιαστικά οφέλη για τις τοπικές κοινωνίες.

 

Στο πλαίσιο αυτό, δίνουμε μεγάλο βάρος στο νέο εργαλείο των Ολοκληρωμένων Χωρικών Επενδύσεων. Έχουμε μάλιστα δεσμεύσει πόρους και από τα τομεακά προγράμματα – πέρα από τα ΠΕΠ στα οποία ανήκουν – προκειμένου να τις στηρίξουμε. Εκτός από τις ΟΧΕ διαθέτουμε βεβαίως και άλλα εργαλεία ολοκληρωμένης χωρικής και τοπικής ανάπτυξης (π.χ. ΤΑΠΤΟΚ). Αξιοποιώντας το σύνολο αυτών των εργαλείων, στοχεύουμε στην υλοποίηση ενός συνδυασμού έργων σε πολλούς τομείς παρέμβασης (υποδομές, επιχειρηματικότητα, περιβάλλον, κοινωνικός αποκλεισμός κλπ), σε περιοχές οι οποίες είτε παρουσιάζουν συγκεκριμένα προβλήματα είτε διακρίνονται από σημαντικές αναπτυξιακές δυνατότητες. Επιδιώκουμε με αυτό τον τρόπο να δώσουμε ώθηση στην αναπτυξιακή δυναμική των περιοχών αυτών και παράλληλα να υλοποιήσουμε δράσεις που θα συμβάλλουν στην ουσιαστική βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών.

 

Βεβαίως, τόσο στο σχεδιασμό της αναπτυξιακής στρατηγικής μίας περιοχής όσο και στην υλοποίηση δράσεων στο πλαίσιο των ΟΧΕ για Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη, η τοπική αυτοδιοίκηση καλείται να παίξει ουσιαστικό ρόλο, αφού η αστική αρχή (δηλαδή ο δήμος ή η ομάδα δήμων) καταρτίζει το περιεχόμενο της στρατηγικής ΟΧΕ.

 

Επομένως, η τοπική αυτοδιοίκηση καλείται να παίξει κομβικό ρόλο στη συνδιαμόρφωση και επιτυχή υλοποίηση των πολιτικών και των δράσεων της τρέχουσας προγραμματικής περιόδου. Για εμάς, ωστόσο, το ζητούμενο δεν μπορεί εντέλει να είναι μόνο το ποιός θα διαχειριστεί τους πόρους, αλλά κυρίως η ανάδειξη μιας νέας αντίληψης σχεδιασμού και υλοποίησης των έργων, με βάση τις συνέργειες και τα ειδικά χαρακτηριστικά τους.

 

Επιδιώκουμε λοιπόν να συμβάλουμε στην καλλιέργεια κουλτούρας συνεργασίας και δικτύωσης μεταξύ των φορέων της αυτοδιοίκησης α’ και β’ βαθμού και στηρίζουμε πρωτοβουλίες σε αυτή την κατεύθυνση με όλα τα θεσμικά εργαλεία που διαθέτουμε. Στο πλαίσιο αυτό, αναλάβαμε μια σημαντική πρωτοβουλία εκδίδοντας την ΥΑ για την ενίσχυση των αδύναμων τελικών δικαιούχων ως προς την ικανότητά τους να διαχειρίζονται και να υλοποιούν έργα στη νέα περίοδο. Ικανοποιήθηκε με αυτό τον τρόπο ένα βασικό αίτημα των ΟΤΑ α’ βαθμού και ιδιαίτερα των μικρών δήμων. Αναλαμβάνουμε και άλλες πρωτοβουλίες, που θα ανακοινωθούν το επόμενο διάστημα, σε συνεργασία με την ΕΕΤΑΑ και το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, καθώς και μέσα από προγραμματικές συμφωνίες με επιστημονικούς και επαγγελματικούς φορείς.

 

Σε ό,τι αφορά στις ΟΧΕ της Περιφέρειας Αττικής θα διατεθούν σημαντικοί πόροι και οι περιοχές παρέμβασης, όπως μας πληροφόρησε η Διαχειριστική Αρχή του ΠΕΠ, θα επιλεγούν το επόμενο διάστημα με ανταγωνιστική διαδικασία.

 

Συγκεκριμένα τώρα για το «Ολοκληρωμένο Σχέδιο Αστικής Ανάπτυξης του Δήμου Πειραιά» και για τη στρατηγική ΟΧΕ που έχει προετοιμάσει ο Δήμος:

 

Στην Ελλάδα έχουμε μικρή εμπειρία ανοιχτών διαδικασιών διαβούλευσης και ενσωμάτωσής τους στη δημόσια πολιτική. Είναι λοιπόν ιδιαίτερα σημαντική κάθε ουσιαστική προσπάθεια σε αυτή την κατεύθυνση, όπως η διαδικασία διαβούλευσης με τους πολίτες, τους επαγγελματικούς και κοινωνικούς φορείς, τα συνδικάτα, που διεξήγαγε ο Δήμος Πειραιά και που οδήγησε στο Αναπτυξιακό αυτό Σχέδιο. Τα προγράμματα τοπικής ανάπτυξης που υποβάλλουν οι αυτοδιοικητικές αρχές οφείλουν να εκπονούνται με την ενεργητική εμπλοκή των τοπικών κοινωνιών. Ο στόχος είναι να εμπεδωθεί και να βαθύνει αυτή η συμμετοχή των πολιτών και των φορέων.

 

Κυρίες και κύριοι,

 

Η πόλη του Πειραιά, μια σύγχρονη μητρόπολη, αντιμετωπίζει μεγάλα και σύνθετα προβλήματα: ανεργίας και αναπτυξιακού μοντέλου, κοινωνικής συνοχής και ένταξης, περιβάλλοντος και ποιότητας ζωής. Από την άλλη, είναι σαφές ότι έχει μεγάλες αναπτυξιακές δυνατότητες: ως λιμάνι, ως βιομηχανικό κέντρο ακόμη, ως εμπορικό και ναυτιλιακό κέντρο.

 

Το κρίσιμο ζητούμενο για μια ολοκληρωμένη αναπτυξιακή στρατηγική είναι να αξιοποιηθούν αυτές οι δυνατότητες και τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της πόλης με τρόπο ισόρροπο, με ιδιαίτερη μέριμνα για τις υποβαθμισμένες περιοχές της ευρύτερης μητροπολιτικής περιοχής.

 

Κυρίες και κύριοι, κλείνοντας το σύντομο χαιρετισμό μου:

 

Στην Κυβέρνηση και στο Υπουργείο Οικονομίας ιδιαίτερα, είμαστε αποφασισμένοι να αλλάξουμε το υπόδειγμα της ασκούμενης δημόσιας αναπτυξιακής πολιτικής. Βασικό στοιχείο σε αυτή μας την προσπάθεια, είναι η εμπέδωση ενός νέου μοντέλου σχέσεων συνεργασίας μεταξύ της κεντρικής διοίκησης και των ΟΤΑ, που θα βασίζεται στο σεβασμό των διακριτών ρόλων, στη διαφάνεια των διαδικασιών, στη δίκαιη κατανομή πόρων και βαρών. Με το Δήμο Πειραιά και με την Περιφέρεια Αττικής συνεργαζόμαστε στενά για την ολοκλήρωση έργων της προηγούμενης προγραμματικής περιόδου. Είμαστε βέβαιοι ότι η καλή συνεργασία θα συνεχιστεί. Είναι ιδιαίτερα σημαντική η κατάθεση του ολοκληρωμένου αναπτυξιακού σχεδίου του Δήμου. Εξίσου αναγκαία θα είναι και η εμβάθυνση των διαδημοτικών συνεργασιών, ώστε στη  νέα προγραμματική περίοδο, και μέσα από τις ΟΧΕ, να επιλεγούν και υλοποιηθούν έργα με το καλύτερο δυνατό οικονομικό, κοινωνικό και περιβαλλοντικό αποτέλεσμα για την ευρύτερη περιοχή.

«Η σημερινή περίοδος συνιστά μια πρόκληση και μία ευκαιρία. Μια πρόκληση γιατί μας καλεί όλους, κυβέρνηση, Περιφέρειες, Δήμους, πολίτες, να ενεργήσουμε με εκείνο τον τρόπο που καταλήγει σε υπέρβαση σειράς χρόνιων παθογενειών που έχουν να κάνουν με δομικές αδυναμίες. Αδυναμίες που αφορούν τόσο στη δημόσια διοίκηση όσο και στον τρόπο του επιχειρείν. Συνιστά όμως παράλληλα και μια ευκαιρία γιατί μπορούμε, κάνοντας χρήση σύγχρονων αναπτυξιακών και χρηματοδοτικών εργαλείων, να υπερβούμε τις αδυναμίες αυτές και να δημιουργήσουμε εκείνο το περιβάλλον που ενισχύει ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης, με έμφαση στην καινοτομία, τη δημιουργία απασχόλησης, την προσέλκυση επενδύσεων. Ακριβώς ένα τέτοιο χρήσιμο αναπτυξιακό και χρηματοδοτικό εργαλείο αποτελεί και η Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση. Ένα εργαλείο το οποίο διευκολύνει την επίλυση χρόνιων προβλημάτων της Αττικής, μέσα από το συντονισμό της δράσης των δύο βαθμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης – Περιφέρειας και Δήμων.

Ειδικότερα αυτός ο συντονισμός Περιφέρειας και Δήμων έχει κρίσιμη σημασία γιατί συμβάλλει σε μια συνεκτική και ολιστική αντιμετώπιση σειράς δομικών προβλημάτων μέσα από την προώθηση ολοκληρωμένου πλέγματος στοχευμένων παρεμβάσεων. Παρεμβάσεων που κάνουν τη διαφορά, σε σχέση με το παρελθόν, γιατί διαθέτουν δύο χαρακτηριστικά. Πρώτον δεν επικεντρώνονται αποσπασματικά σε μεγάλα έργα – αλλά υιοθετούν μια συνολική προσέγγιση που λαμβάνει υπόψη της όλες τις πτυχές μιας δομικής παρέμβασης στον αστικό και κοινωνικό ιστό. Και δεύτερον πρόκειται για παρεμβάσεις τύπου bottom – up, παρεμβάσεις δηλαδή που προϋποθέτουν τη συμμετοχή της κοινωνίας των πολιτών στο σχεδιασμό τους. Παρεμβάσεις δηλαδή προς όφελος συνολικά του συνόλου της κοινωνίας.

Παρεμβάσεις που οφείλουν πλέον να ανταποκρίνονται στα νέα δεδομένα. Τα δεδομένα που συνεπάγονται έμφαση σε μια συνεκτική στρατηγική ανάπτυξης, η οποία προϋποθέτει υποδομές νέας γενιάς, που σχετίζονται με τις Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνίες, με τις Τεχνολογίες των smart cities, στην κατεύθυνση της αντιμετώπισης των οξυμένων κοινωνικών προβλημάτων των πολιτών.

Αυτές τις ανάγκες στοχεύει να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά η Περιφέρεια Αττικής, μέσα από το Επιχειρησιακό της Πρόγραμμα και μέσα από τη στήριξη τοπικών ολοκληρωμένων σχεδίων. Σχεδίων που έχουν ως πρόταγμά τους την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη και παρέχουν εκείνα τα εχέγγυα που διασφαλίζουν την αποτελεσματικότητά τους σε κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο.

Σε αυτά ακριβώς τα σχέδια συγκαταλέγεται και η ΟΧΕ του Πειραιά. Μιας πόλης ιδιαίτερης, καθώς αποκρυσταλλώνει προκλήσεις και ευκαιρίες που έχουν ευρύτερη αντανάκλαση τόσο σε επίπεδο συνολικά Αττικής όσο και συνολικά της χώρας. Για αυτό το λόγο, για την Περιφέρεια Αττικής αποτελεί σημαντική προτεραιότητα η οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη στον Πειραιά. Και ακριβώς προς την κατεύθυνση αυτή κινείται και η ΟΧΕ του Πειραιά.

Για το λόγο αυτό άλλωστε δεν είναι διόλου τυχαίο ότι η Περιφέρεια συνεργάζεται στενά με το Δήμο Πειραιά για σειρά κρίσιμων ζητημάτων που αφορούν στην πόλη. Όπως για παράδειγμα σημαντικές παρεμβάσεις – για παράδειγμα η επέκταση του τραμ, το μετρό, κ.α..

Ο Δήμος Πειραιά εργάζεται με εκείνο τον τρόπο έτσι ώστε να αξιοποιηθούν όλες οι δυνατότητες και οι ευκαιρίες που παρέχει η ΟΧΕ προς όφελος των κατοίκων και της κοινωνίας.

Σε αυτό το πλαίσιο η συνεργασία και ο συντονισμών των δράσεων της Περιφέρειας με τον Πειραιά αναδεικνύεται κομβικής σημασίας: στοχεύει στην αναβάθμιση της πόλης και στην επίλυση των προβλημάτων με όρους δημιουργίας ενός σύγχρονου, κοινωνικού, οικονομικού και πολεοδομικού, περιβάλλοντος με σεβασμό στις ανάγκες του πολίτη και της κοινωνίας

 

Προηγούμενο άρθροΦιλόδοξο σχέδιο για ενα νέο “Piraeus Maritime City”
Επόμενο άρθροΟ Δήμος Πειραιά θα τιμήσει τους Ολυμπιονίκες του

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.